Českotřebovský deník 249/2024 

                                                       Pondělí 9. září 2024 

 
Zlatý špendlík na Horách  - video bude až v pondělí

V areálu na Horách organizoval spolek Zlatý špendlík zajímavou akci a volně navazoval na loňskou sešlost u památníku  G. Habrmana na Splavě.  Tentokrát bylo tématem výročí zářijového pobytu Boženy Němcové v lázních na Horách připomenutí dalších významných osobnosti, které jsou s  tímto místem spojeny. Zajímavý byl také hudební program., který začal připomínkou Karla Kryla.  Akce byla zahájena v 15 hodin a bylo až do setmění. Na Horách jsem natočil video. Jako náhradu připravíme fotoreportáž z vycházky na Hory s městským muzeem.ZDE....

Sportovní zprávy:

Birrel Grand Prix Praze na 10 km:
Mezi třemi nejrychlejšími Čechy byli dva Třebováci
Běžeckou Grand Prix na 10 km v Praze vyhráli Keňan Dennis Kibet (27:17) a jeho krajanka Diana Chepkorirová (30:12). Tereza Hrochová skončila mezi ženami šestá. Časem 33:16 minuty se přiblížila na devět sekund nejrychlejšímu českému času na této trati, o který se postarala v roce 2015 Eva Vrabcová Nývltová. Nejrychlejším českým mužem byl mílař, Českotřebovák  Jan Friš (30:11). Olympionička Hrochová byla druhou nejlepší Evropankou a dominovala mezi tuzemskými vytrvalkyněmi. Druhou Češkou byla Lucie Sekanová, jež na dráze závodí na 3000 metrů překážek. Silniční desítku zvládla za 35:44 a o dvě sekundy porazila Kláru Mirvaldovou. 
Dramatický byl souboj o nejrychlejšího českého běžce. Friš  uplatnil své rychlostní schopnosti a porazil o pět sekund Martina Zajíce.  Třetím Čechem byl Patrik Vebr (30:33). 
Běžecký závod Birell Grand Prix v Praze (10 km):
Muži: 1. D. Kibet 27:17, 2. V. Kibet (oba Keňa) 27:25, 3. Worku (Et.) 27:32, ...17. Friš 30:12, 18. Zajíc 30:16, 21. Vebr (všichni ČR) 30:35.
Ženy: 1. Chepkorirová 30:12, 2. Chebetová (obě Keňa) 31:28, 3. Nibretová (Et.) 32:20, ...6. Hrochová 33:17, 13. Sekanová 35:44, 14. Mirvaldová (všechny ČR) 35:46.. (Zdroj i dnes.cz)

Béčko fotbalového klubu v I.B. třídě stále bez výhry

B tým Fotbalového klubu  Česká Třebová je stále bez výhry. Také v 5 kole, ze  zápasu s Březovou nad Svitavou na jeho hřišti odjeli Českotřebováci s prohrou 6 : 2 (2:1).
Březová nad Svitavou patří k nejlepším  týmům v krajské I. B třídě a tak se možná dala porážka i očekávat.
Nicméně to vypadá, jako by  se s takovým výsledkem počítalo, neboť k zápasu tým odjel pouze s jedním náhradníkem. No a to je spíše mimořádná situace.   Průběh zápasu zaznamenáváme v diagramu.
Sestava Česká Třebová B:
27 Hýbl Vojtěch 15 Fečko Marek 3 Popelka Matěj 13 Horák Dominik [K] 12 Navrátil Dominik 14 Kovář Vojtěch 10 Mísař Adam 7 Barbořák Denis  4 N Bohunek Ondřej 9 Rybka Adam 16 Kubát Jiří 8 Kolář Matěj.
Byly uděleny dvě žluté karty Vojtěch Hýbl a Vojtech Kovář. Rozhodčí: Frank Vojtěch – Vaněk Tomáš, Bednář Michael. Hřiště: Březová nad Svitavou. Diváků: 150.V tabulce se nic nemění B tým České Třebové zůstává předposlední s jedním bodem, tabulku vede Semanín, který remizoval v Libchavách 0:0 právě před Březovou nad Svitavou, která má o 3 body méně.

I. hokejbalová liga: úspěšný zájezd Lokomotivy do Brna

Buldogs Brno - Lokomotiva Česká Třebová  4:5 (2:2, 1:1, 1:1 - 0:0)
Sestava TJ Lokomotiva Česká Třebová   88 Broulík Michal 55 Doubrava Tomáš 6 Drozd Ondřej 7 Kříž Lukáš, 11 Mrštný Michael 91 Hynek Josef 16 Pirkl Oliver
12 Shejbal Filip 20 Škeřík Pavel 87 Smutný Zdeněk 66 Stráník Josef 3 Švec Štěpán 89 Válek Michal 13 Zahálka Jan 30 Sterenčák Lukáš
Branky
02:46 Švec Štěpán, Válek Michal , Broulík Michal
13:38 Kříž Lukáš, Válek Michal
24:35 Stráník Josef, Pirkl Oliver , Mrštný Michael
32:59 Shejbal Filip, Pirkl Oliver , Smutný Zdeněk
50:00 Rozhodující branka ze samostatného nájezdu byla připsána Josefu Hynkovi. Vyrovnané utkání - svědčí o tom počet střel na branku 39:36.
Realizační tým: TJ Lokomotiva Česká Třebová Trenér Broulík Michal, Asistent trenéra Kvasnička Petr, Vedoucí Švec Matěj.
Vývoj skóre. 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 3:3, 3 :4. 4:4 - 4:5ss .- Domácí vyrovnali na 4:4 až 2:10 před koncem. Vyloučení 4 : 6  Využití 2:2. Rozhodčí: Martin Černý, Daniel Polášek
Hokejbalisté Lokomotivy ukázali velkou bojovnost. V neúplné tabulce I. ligy divize východ je Lokomotiva Česká Třebová a na čele tabulky. Příští zápas hraje doma 23. září s Malenovicemi.

Českotřebovský Sportovní klub basketbalu na Memoriálu  Bohuslava Langa v Ústí nad Orlicí

 
V neděli 8. září se v hale střední školy umělecko-průmyslové v Ústí nad Orlicí konal 33. ročník basketbalového turnaje uspořádaného na počest bývalého orlickoústeckého starosty Bohuslava Langa, který byl také velkým propagátorem basketbalu, hráčem, trenérem a rozhodčím. Sportovní dráhu začal v České Třebové, po studiích pracoval v Agrostavu a přestěhoval se do Ústí nad Orlicí. Projevil výjimečnou všestrannost. Jeho největší láskou byl basketbal, který hrál již od mládí v České Třebové a později i v Ústí nad Orlicí, kde byl hnacím motorem místního basketbalového oddílu. V dresu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí odehrál 792 mistrovských utkání a zaznamenal více než 10 000 bodů. Tímto způsobem se stal nejen legendou českého basketbalu, ale také inspirací pro další generace sportovců. Memoriál Bohuslava Langa slouží jako příležitost představit mladým hráčům vášeň, kterou pro tento sport měl. Proto je nedílnou součástí  Memoriálu turnaj mládeže. Na turnaji U15 se střetlo domácí družstvo  BK Ústí nad Orlicí s pozvanými týmy  SKB Česká Třebová, BK Svitavy a klubu z Rychnova nad Kněžnou. Byl to zejména přípravný  turnaj před právě začínající sportovní sezónou. Tomu odpovídala dohoda týmů o délce zápasů - hrálo se systémem každý s každým na 2 x 12 minut.  Českotřebovský tým si rozhodně špatně nevedl, nakonec skončil v turnaji na druhém místě za domácím BK Ústí nad Orlicí, protože se mu první vzájemný zápas nepovedl a prohráli  o 10 bodů. Další dva zápasy se svitavským a rychnovským basketbalovým klubem  již skončily přesvědčivým vítězstvím Českotřebováků o 22 resp. o 34 bodů.  Některé týmy z turnaje (Česká Třebová, Ústí n.O. a Svitavy) se budou střetávat i v nové sezóně ve stejné skupině nadregionální ligy dorostu, tedy již v kategorii U17. Na tomto turnaji hráli většinou mladší hráči, aby si vyzkoušeli zápasové nasazení před sezónou. První mistrovská utkání jsou v programu již za 14 dnů. (Fotografie z nástupu při zahájení a zakončení turnaje).
Memoriál se hrál také již v sobotu 7.září v kategorii muži. Sobotního turnaje mužů se účastnily týmy BK Ústí nad Orlicí, ADFORS Basket Litomyšl, SKB Česká Třebová a Basketbal Svitavy C. Turnaj vyvrcholil finálovým zápasem, kde tým ADFORS Basket Litomyšl získal cenné vítězství nad Basketbalem Svitavy. Konečné  pořadí mužů: ADFORS Basket Litomyšl Basketbal Svitavy SKB Česká  Třebová BK Ústí nad Orlicí. (mm)

Ad: "Zrušíme zatravněný ostrůvek, bude místo na parkování..."

Právě nad tímto spojením se pozastavují  ohlasy na zprávičku ve včerejším vydání. 
Prostě to je ale tak. Zatravněný ostrůvek se neruší proto, aby zde byl záhon květin. Bylo rozhodnuto a práce objednána. A veřejnost do toho asi nemá co mluvit. O co se jedná,  je zřejmé z přiložených fotografií. Zde je vidět, jak se situace změní, jaký ostrůvek zmizí. Opravdu to je nepodstatné? Na jedné straně by to mohlo být  na pochvalu, neboť za poměrně malé peníze v řádu  sta tisíc korun se získá možná více parkovacích míst, než třeba loni, kdy provedla firmy Bricky rekonstrukci "hlavního dopravního prostoru" podél domů čp. 1995 - 95 na sídlišti za 3 miliony, aby se získalo šest až sedm nových míst k parkování.
Tady bude poměr cena vers. užitek daleko větší. Jenže dostane na frak zeleň, architektonicky zakomponovaná do sídliště bez jakékoliv studie  nebo veřejně prezentovaného cílového stavu úprav v lokalitě Trávník.  Protože nebylo nic konkrétně dokumentováno, došlo i k mýlkám, neboť podle některých vyjádření mělo jít o odstranění zeleně ohraničující sídliště s Litomyšlskou ulici. Je to taky zatravněný ostrůvek a také u domu 1983, jak je napsáno v té objednávce, ale se vzrostlými stromy. I tak jde zřejmě o "salámovou metodu"  jejímž cílem je získat co nejvíce míst k parkování za každou cenu.  A to jaksi potichu formou objednávky na provedení práce bez zveřejnění. A můžeme čekat, že podobné objednávky (bez dokumentace) na další úpravy, při kterých  na sídlišti zmizí další zelené plochy, budou následovat.
Sídliště je místo, kde lidé bydlí a  jistě chtějí pro bydlení mít dobré životní podmínky. A plocha sídliště patří i všem dalším občanům města. Je mnoho sídlišť, která se postupně s růstem zeleně stala vlastně zelenými oázami spojenými s bydlením. Zdá se, že toto ale českotřebovské sídliště Trávník nečeká. Při takovém postupu, kdy (potichu) rušíme poslední ostrůvky zeleně, zůstane jen asfaltová plocha pro automobily a pro stále se rozšiřující kontejnerová stání. Zatímco kontejnerům na odpad se nevyhneme (a dají se postupně docela šikovně schovat), tak žádné o žádné opatření, které by se týkalo omezení počtu parkujících automobilů nemá radnice zájem.  Protože není zavedeno žádné  regulované rezidentní parkování, tak může rodina parkovat  co nejblíže i tři automobily včetně těch pro podnikání a všechny zadarmo.
Má-li situace pokračovat, tak ani výše uvedená "salámová metoda" nepomůže. Hlavně, že obyvatelé sídliště budou spokojeni, jsou to voliči a tak je vlastně všechno v pořádku. Opravdu to vede ke spokojenosti? Proč tolik řečí o jednom ostrůvku na parkovišti?  Lze očekávat, že to je jen první případ, budou další a budou řešeny stejnou metodou "per partes". (mm)

Nabídka PV Consulting, s.r.o. na stavbu větrné elektrárny přišla také pro Ústí nad Orlicí  - Horní Houžovec

Ve skutečnosti se nejedná jen o stavbu VE Skuhrov, která byla nabídnuta městu Česká Třebová (viz Českotřebovský deník 233/2024 z 23. srpna), ale současně o stavbu dalšího větrníku již na katastru města Ústí nad Orlicí - obce Horního Houžovce.  Zde vidím  rozdíl v přístupu. V České Třebové bylo o této nabídce uvedena jen stručné usnesení č. 757  rady města ze dne 19. srpna v tomto znění:
Rada města doporučuje vedení města vejít v jednání se společností PV Consulting s.r.o., U Výstavby 488/6, 111 01 Praha – Dolní Měcholupy a zároveň požaduje projednání s osadním výborem na veřejném projednání.
V Ústí nad Orlicí již návrh projednali na srpnové schůzi osadního výboru Knapovec O průběhu jednání v Knapovci  byl zveřejněn tento zápis:
V Ústí nad Orlicí budou tento návrh řešit již nyní v pondělí 9. září na jednání ZM zastupitelé i veřejnost. Jako podklad k jednání celou nabídku také  zveřejnili pro veřejnost také na webové stránce města. Protože nabídka této společnosti bude zřejmě obdobná jako pro Českou Třebovou, tak nás to také zajímá a a celou ji zveřejním i na webu Českotřebovského deníku. Současně upozorňuji na zřetelný rozdíl v informovanosti občanů měst Česká Třebová a Ústí nad Orlicí. Zatímco u nás je obvykle vše zveřejněno tzv. "v textu přílohy" bez možnosti dálkového přístupu, tak na webu města Ústí najdeme před jednáním ZM zveřejněné všechny přílohy v plném znění.  Celou  nabídku  společnosti PV Consulting uvádím ve zvláštním textu ZDE. Pomineme-li technický popis a ekonomické zdůvodnění, tak se zaměřím nyní na tu část nabídky, kde jde o to, co firma PV Consulting, s.r.o. slibuje pro město a jeho samosprávu:
• Za souhlas s umístněním větrné elektrárny v k.ú. Horní Houžovec na území města nabízíme městu spolupráci při dosažení jeho cílů v oblasti přechodu na bezemisní energetiku či bezemisní dopravu. Jsme připraveni vyrobenou elektřinu přednostně dodávat městu a jeho organizacím za dlouhodobě stabilní a výhodnou cenu (formou sdílení/komunitní energetiky, případně PPA).
• Dále nabízíme finanční kompenzaci městu ve výši 150.000 Kč za každou instalovanou MW výkonu, tedy 750.000,- Kč ročně za jednu VTE 5MW, a to po celou dobu 25leté životnosti VTE. Za 25 let provozu to dělá 18.750.000,-Kč.
• Pokud by město mělo zájem do projektu vstoupit i investorsky, jsme připraveni s Vámi projednat možné scénáře
A ještě další informace potenciálního investora:  Obě umístění VTE jsou navržena na zemědělských pozemcích vlastněných ve skupině Avena. Jedna pozice je v katastru města Ústí nad Orlicí, druhá v katastru města Česká Třebová. Obě VTE mohou mít výkon 4,2-6MW, přičemž lze realizovat pouze jednu VTE v jedné či druhé pozici, nebo případně obě VTE, společně či ve fázích..Předpokládáme, že v obou lokalitách bude třeba změnit územní plán města. VTE tak nevznikne dříve než za 4-5 let. (Připomeňme, že v případě České Třebové se v roce 2009 podařilo pro stavbu  VTE změnit územní plán na Kozlovském kopci i ve Skuhrově na jediný rok). (mm)

Poznámka: Jakkoli nechci předvídat nebo věštit, tak vztah občanů obce Knapovec i tamního osadního výboru  zřejmě bude k nabídce na stavbu větrných elektráren vstřícný. Vzdálenosti obcí Knapovec, a Houžovců jsou násobně větší, navíc  oddělené lesem. Připomeňme situaci před deseti lety kdy se ve Skuhrově konalo veřejné projednání obdobného záměru VTE Skuhrov, a právě tehdy sem přišli zástupci osadního výboru z Knapovce s podporou stavby VTE, ale u skuhrovských obyvatel tehdy podporu nezískali.  Bylo referendum (tehdy se říkalo anketa), kde stavba neprošla. Tehdy se jednalo o záměr města. Nyní jsme dál, situace je jiná, o stavbu usiluje podnikatelský subjekt. Podpora stavby je  obecně ve společnosti větší. Za barákem by ji však nechtěl nikdo. Jenže přemýšlím o tom, zda se může stát, že by např. v  Knapovci záměr prošel a ve Skuhrově nikoliv. Stavěla by se pak ta o kousíček vzdálenější  větrná elektrárna, přínos by byl pro Ústí nad Orlicí a vliv na obec Skuhrov by byl prakticky stejný jako u té VTE Skuhrov.  Doufám, že se to dá nějak  vyřešit, tak aby i Skuhrov měl vliv na to, co se bude stavět v Horním Houžovci (vlastně na tzv. Samotách na Třebovských stěnách) což je od Skuhrova jen o 100 nebo 200 metrů dál... Bude-li se stavět kterákoliv z uvedených VTE, tak je vždy ovlivněn v první řadě Skuhrov. Věřím že řešení napomůže společné jednání vedení měst České Třebové a Ústí nad Orlicí. (mm)

DEN REGIONU ORLICKO-TŘEBOVSKO SE VYDAŘIL

V pátek 6. září se uskutečnil tradiční „Den Regionu Orlicko-Třebovsko“, který přilákal nejen starosty členských obcí, ale i mnoho příznivců cyklistiky a našeho regionu. Akce se zúčastnil i starosta Zdeně Řehák i cykloskupina z České Třebové.
Akce se nesla ve znamení cyklojízdy, během které účastníci navštívili různá zajímavá místa regionu, aby se dozvěděli se o připravovaných nebo probíhajících aktivitách nebo kulturním dění.
Program odstartoval ve 13 hodin v Ústí nad Orlicí před Roškotovým divadlem.
Zde proběhla prezentace revitalizace městského parku, který bude sloužit jako nové místo odpočinku a setkávání pro místní. Zde účastníky pozdravil a cyklojízdu zahájil starosta Petr Hájek za účasti zástupců Pardubického kraje.Následně se účastnici přesunuli do Klopot, odkud pokračovali do Českých Libchav, kde na ně čekala prohlídka lipové aleje ozdobené uměleckými dřevěnými řezbami, které vytvořili místní řezbáři. Cílem celé jízdy byla Hnátnice, konkrétně areál Pod Lipami, kam účastníci dorazili v podvečer. Zde byl připraven hudební program, ukázky z všesokolského sletu a volná zábava.
Regionu Orlicko-Třebovsko se tradičně stal nejen příležitostí k setkání a výměně zkušeností, ale také k propagaci našeho regionu. (www.ustinadorlici,cz)

Dopravní konference v Pardubicích již po třinácté

Ve čtvrtek 5. září odstartoval v Pardubicích již 13. ročník Dopravní konference! Neoblíbená třináctka však přinesla návštěvníkům i organizátorům štěstí. Akce si udržela vysokou odbornou úroveň a do Kongresového centra Paláce Pardubice dorazily stovky hostů, mezi kterými nechyběli projektanti a další odborníci, ředitelé významných firem i zástupci samospráv. Těšit se mohli na bohatý program plný informací k plánům i inovacím v dopravním stavitelství.
K hostům Dopravní konference promluvil například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten ve svém příspěvku rekapituloval snahu krajské samosprávy v oblasti rekonstrukce silnic a připomenul, že poslední dva roky byly z hlediska investic do oprav rekordními. „Loni jsme do oprav našich přetížených silnic II. a III. třídy dali téměř tři miliardy korun s daní a letos je částka podobná. Za dva roky tedy téměř šest miliard. To je cifra, kterou by dohromady dávaly horkotěžko větší a bohatší kraje. Daří se nám využívat evropské i státní dotace a doufám, že pokud se vládě podaří narovnat nespravedlivé rozpočtové určení daní, tak budeme mít v příštích letech krajská samospráva i dostatek vlastních zdrojů na nutné opravy. Za klíčové investice pro letošní rok považuji dokončení obchvatů Rokytna, Dašic a zahájení rekonstrukce Wonkova mostu. Jen na tyto tři důležité projekty dáme přes miliardu korun. To naprosto jasně ukazuje, kde máme priority,“ zhodnotil hejtman Martin Netolický letošní stavební sezónu.
Na úvodní proslovy, s nimiž vystoupili i senátor Michal Kortyš, senátorka Miluše Horská, náměstek pardubického primátora Jan Hrabal, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) Zdeněk Vašák, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků Pardubice Radim Loukota a děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice Libor Švadlenka navázaly odborné prezentace. V nich se mohli účastníci konference podrobně seznámit s aktuálními i plánovanými projekty, důraz letos organizátoři Dopravní konference kladli zejména na silnice a železnici.
Radek Mátl, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR, ve svém příspěvku připomněl, že jím řízená organizace v současnosti staví téměř 300 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. „Jen letos plánujeme zahájit výstavbu 162 kilometrů dálnice a zprovoznit přes 100 kilometrů po celé České republice. Správa Pardubice má v letošním roce rozpočet na investiční akce téměř sedm miliard korun,“ sdělil ředitel s tím, že mezi nejvýznamnější projekty v našem regionu patří výstavba 32 kilometrů úseků dálnice D35, ale například i severovýchodní obchvat Pardubic.
Masivní investice se netýkají pouze silniční sítě, ale i železnice. Podrobně o tom hovořil Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic. „Moc bych přál, aby se trend investic udržel ve všech druzích dopravy, protože se díky tomu začínáme rychle přibližovat západní Evropě. V Pardubickém kraji máme aktuálně osm staveb v realizaci za 16 miliard korun, dalších 27 je v přípravě na další roky. Zde se jedná o 158 miliard, což je obrovské číslo. Jen modernizace uzlu Česká Třebová a stavba tunelu mezi Chocní a Ústím nad Orlicí dají dohromady přes 80 miliard,“ uvedl Jiří Svoboda s tím, že řada významných projektů se letos dokončila, například modernizace dopravního uzlu Pardubice či vybudování zastávky Pardubice – centrum, na jejíž vznik přispěla i krajská samospráva.
Pardubický kraj nechce jenom opravovat, ale testuje i nové metody a inovace
V prezentaci o dopravní situaci v Pardubickém kraji čekala na odborníky řada zajímavých informací. Kromě výčtu aktuálních i plánovaných projektů se totiž mohli dozvědět hned o dvou novinkách, v nichž krajská samospráva patří mezi průkopníky v České republice. „Jedná se o výstavbu dřevobetonového mostu v Dolní Čermné. Letos projektujeme a příští rok po letech příprav konečně stavíme. Jedná se o jeden z pilotních projektů u nás. Tento druh konstrukce by měl být rychlejší na instalaci a ekologičtější při zachování délky životnosti i nosnosti. Velice se těším, až tuto technologii v praxi ověříme. Druhou inovací je zavedení poptávkové dopravy. Na Svitavsku máme zkušební období projektu #ZkusBus. Je to doplněk ke klasickým autobusům, naše dodávka jezdí z obcí do centra Svitav a zase zpět. Přivoláte ji přes appku v chytrém mobilu. Vždy víte dopředu, kolik cesta stojí, a navíc si můžete i vybrat místo, kde vystoupíte. Nemusíte běhat na zastávku, #ZkusBus pro vás přijede poblíž vašeho domu. Jsem velice zvědavý na celková data z pilotu, protože jsme vůbec prvním krajem v republice, který to zkouší,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
O tématu dřevobetonových mostů a využití průmyslového dřeva v dopravních stavbách se mohli účastníci konference dozvědět více v samostatné prezentaci Ondřeje Perháče z NEMA Construction, jehož společnost se této problematice podrobně věnuje.
Podrobná diskuze k rekonstrukci Wonkova mostu
A u mostů se v příspěvcích týkajících se Pardubického kraje zůstalo i nadále. Jednou z nejdůležitějších staveb letošní sezóny je totiž rekonstrukce Wonkova mostu v Pardubicích. Tomuto tématu se v samostatné prezentaci podrobně věnoval projektant a autor návrhu probíhající opravy Jan Bursa z kanceláře MDS Projekt. Podle ředitele SÚS Pk Zdeňka Vašáka bylo při přípravě investice klíčovým požadavkem, aby byla zachována průjezdnost této důležité dopravní tepny přes Labe. „Jedná se o technologicky náročnou rekonstrukci, při které se mění lana volného předpětí. Jelikož jsme si nemohli dovolit ještě více zkomplikovat dopravu v krajském městě, vše jsme pečlivě koordinovali a plánovali tak, aby vždy byly průjezdné dva pruhy – jeden v každém směru. Tato stavební sezona je pro nás ale výzvou nejenom kvůli Wonkově mostu. Otevřeli jsme dva nové dálniční přivaděče a celkem letos děláme na 100 projektech za téměř dvě miliardy korun. Dalších 80 projektů je v přípravě,“ prohlásil Zděněk Vašák.

V Litomyšli se konala krajská konference KDU-ČSL:  Jistě měla předvolební ráz.  Nechyběli zde ani Českotřebováci...

O Pernštejny je na pardubickém zámku zájem, expozice nabízí novinku

Letos v září jsou to přesně dva roky, kdy Východočeské muzeum otevřelo poprvé v historii zámecký okruh. Je věnován Pernštejnům a počátkům renesance a tento slavný rod se tak po více než půl tisíciletí vrátil na svoje významné sídlo v Čechách. Nyní přichází muzeum v rámci Roku Vojtěcha z Pernštejna s novinkou a chystá i další obohacení expozice.
„Pro Pardubický kraj, jako vlastníka Zámku Pardubice, bylo vybudování zámeckého okruhu významným počinem. Mohli jsme si to dovolit díky několika evropským dotacím, se kterými byly dokončeny dvě třetiny rekonstrukce zámku. Mám radost, že okruh s názvem Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách je nejnavštěvovanějším z nabídky zámku i muzea. Celkem si jej už prohlédlo více než 26 tisíc návštěvníků,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Východočeské muzeum v Pardubicích připravilo pro návštěvníky zářijových Dnů evropského kulturního dědictví jednu novinku. V zámeckém prohlídkovém okruhu umístilo krátký film, který shrnuje poznatky z nedávného průzkumu hrobky Vojtěcha z Pernštejna.
Vojtěch z Pernštejna, syn Viléma z Pernštejna, se narodil v roce 1490. Šel v otcových šlépějích a stal se nejvyšším královským hofmistrem. Zemřel náhle 17. března 1534. Pohřben je v kostele sv. Bartoloměje, kde jeho hrobku zdobí mramorový náhrobek, na kterém je Vojtěch vyobrazen v rytířské zbroji.
Do samotné hrobky pod náhrobkem dlouho nikdo nevstoupil, v tomto století odborníci pouze nahlédli dovnitř otvorem při průzkumu kostela v roce 1995 a potom speciální kamerou v roce 2019. Ve filmu o nových poznatcích mluví archeolog Jan Frolík. Návštěvníci se tak dozví například to, že rakev Vojtěcha z Pernštejna je malovaná, s nápisem I.N.R.I. a obrazem Ježíše na kříži.
Nové krátké video doplnilo stávající filmy, které si návštěvníci mohou pustit v takzvaném Arnoštově rondelu v první části prohlídky – animovanou pověst o získání rodového znaku Pernštejnů a dokument Pernštejnové.
„Krátká videa si mohou návštěvníci sami pustit nejen při Dnech evropského dědictví, ale i při běžných prohlídkách. Pernštejnský okruh plánujeme vylepšovat i dalšími novinkami, jako první to bude model opevnění zámku a posléze se chceme více věnovat i rybníkářství na Pardubicku za Pernštejnů,“ dodává ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.
Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách je celoročně přístupný prohlídkový okruh, který návštěvníky provádí hlavními sály i komnatami pardubického zámku. Návštěvníci si jej mohou projít samostatně nebo s průvodcem.

Základní škola Ústecká ulice hledá kolegu – kolegyni

→ školníka/školnici na celý úvazek (po domluvě i částečný) Nástup ihned nebo dle domluvy
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,75   Praxe výhodou.  Podmínkou přijetí je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona  č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících.
Pedagogičtí uchazeči mají možnost získat služební byt.  Nabídku životopisu posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 603 713 712.


Aktualizace 9/9 Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let, Marie Dvořáčková, 79 let, Jaroslava Kovářová, 73 let  Eva Jirsová, 91 let ...  
V rubrice úmrtí nejsou zveřejněna jména zemřelých v případě, když si to pozůstalí takto výslovně přáli. V měsíci srpnu se takto stalo ve třech případech, proto nebyla jejich jména zveřejněna ani v rubrice úmrtí v tištěném Českotřebovském zpravodaji. A to i v jednom případě, kdy bylo sice zveřejněno ve skříňkách pohřební služby smuteční oznámení a teprve potom bylo překvapivě vysloveno přání nic dál nezveřejňovat.  Domnívám se že to je škoda, člověk přece žije ve společnosti druhých, má nejen svou rodinu, ale také spolupracovníky a spolužáky a ti se o jeho úmrtí nic nesmí dozvědět? A tak se tuto skutečnost dozví pouze zdravotní pojišťovna, sociálka a finanční úřad, zde se úmrtí utajit nedá.  Ve skutečnosti to však spíše napomáhá k šíření všelijakých neověřených zpráv.    Více ZDE
 

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?