Českotřebovský deník 254/2024 

                                                       sobota 14. září 2024 

 
Extrémní deště způsobují  zvýšení hladiny - dosud je vše pod kontrolou 

Hladina řeky Třebovky začala v posledních hodinách v důsledku srážek mírně stoupat, stále však nebylo v České Třebové dosaženo ani na prvního povodňového stupně. „Prozatím se zdá, že předpověď meteorologů se shoduje s aktuálním stavem a v nejbližších hodinách tak můžeme očekávat prudké dešťové srážky. Pevně věříme, že díky dosavadnímu upouštění vody ze soustavy rybníků v okolí Hvězdy byl vytvořen dostatečný retenční prostor, který pomůže situaci na Třebovce držet pod kontrolou. Povodňová komise zasedala již dvakrát . Probíhá monitorování krizových míst hlídkovou a hlásnou povodňovou službou, pracovníci městské společnosti Eko Bi provedli kontrolu a případné čištění odtokových cest a zároveň plní pytle pískem. rozhodnuto o tom, že naplněné pytle budou rozmisťovány na základě poznatků hlásné a hlídkové povodňové služby do vytipovaných lokalit, kde rovněž dojde ke koordinovanému stavění hrází. Aktuálně je k dispozici přibližně 1 800 pytlů v pohotovostním stavu, další 2 000 zůstávají v záloze. Během včerejšího dne se podařilo také kontaktovat majitele ohrožujících objektů s prosbou o odklizení případných překážek v blízkosti toků.  Obyvatelům lokalit v blízkosti řeky Třebovky je doporučeno přeparkovat svá vozidla na parkoviště ve vyvýšených místech. Konkrétně se jedná například o dvojici parkovišť u krematoria, parkovací plochy u zimního stadionu a pod sjezdovkou Peklák nebo odstavné plochy v ulici Na Milíři a za autobusovou zastávkou Korado s vjezdem z ulice Slovanská.

Povodňová komise zasedala v poledne  a uvádí, že hladina Třebovky začala  dopoledne mírně stoupat. Stoupání mám zdokumentované na fotografiích a až do večerních hodin,  stoupání hladiny stále pokračovalo a k 18. hodině byla dosažen  1. stupeň povodňové pohotovosti . bdělost na celém toku Třebovky do Ústí nad Orlicí. Řeka se až na výjimky (např. v Třebovici) drží v korytě, další stoupání hladiny již může znamenat problémy,  půda v povodí je nasycena a proto i po snížení intenzity srážek budou velké přítoky z potoků do koryta řeky pokračovat.   

 Otevřený jez v Bezděkově 12/9 ve 14 hodin                                                                          Jez v Bezděkově dnes 13/9 ve 14 hodin                                                     Bezděkov dnes podvečer v 19 hodin
 
Vlevo Třebovka  na Zámostí ve čtvrtek 12/9 ve 14 hodin                                                                                            Vpravo Třebovka na Zámostí v pátek 13/9 ve 14 hodin

Bendl na cestách  - v sobotu 14/9 odjíždí na Slovensko

Koncertní sezóna začala pro pěvecký sbor Bendl brzy po prázdninách. Na první koncert si vyjeli v pátek 6. září do Vysokého Mýta, kde vystoupili  na Městských slavnostech Vysokého Mýta.  Na koncertu vystoupili společně s domácím sborem Otakar Vysoké Mýto a Litomyšlským symfonickým orchestrem. Koncert byl zaměřen k letošnímu Roku České hudby. Na programu  byla krásná díla z per našich českých hudebních velikánů.  Tento koncert byl již proveden v Litomyšli a čekáme ještě na možnost  realizovat tento projekt také u nás v České Třebové.  Fotografie z koncertu ve Vysokém mýtě poslal Jiří Kadavý.
Tím ovšem zájezdová činnost neskončila, ale vlastně začala.    Další odjezd koncertní výlet sboru Bendlse koná již v sobotu 14. září.  Bendl odjíždí dopoledne tradičně z Krátké ulice v České Třebové směr Slovensko, konkrétně Tatranská Lesná, kde organizátor zajistil společné ubytování.  Již od neděle čeká Bendlovce náročný program. Dopoledne navštíví Belanské jeskyně, a odpoledne se již budou připravovat na první koncert, který se uskuteční v neděli v 18 hodin v evangelickém kostele ve Spišské Belé, zkouška je naplánována již odpoledne od 15 hodin.
Druhý koncert se pak uskuteční v pondělí v evangelickém kostele v Levoči od 19 hodin, zkouška začíná v 16 hodin. Po koncertu pak v pondělí večer všechny čeká náročná noční cesta domů.

Lední hokej: První příprava mužů   Lokomotiva Česká Třebová vs HC Spartak Polička B   

Zveme Vás v sobotu 14. 9. 2024 od 18:15 na první přípravný zápas mužů v domácím prostředí.Vstupné dobrovolné..


Omezení dopravy ve města - AVÍZO
Ve dnech 20.09.2024 od 16:00 do 22.09.2024 do 18:00 bude pro veřejnost uzavřeno svrchní parkoviště na náměstí Jana Pernera (U pošty).
Důvodem omezení je pořádání akce Národní den železnice v České Třebové.

Zahájení varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka 

bude v rotundě sv. Kateřimy. 


Zahajovací koncert  se uskuteční v sobotu 14. září, začátek v 19 hodin. Na koncertu s názvem Baroko dravé a hravé vystoupí  Constance Taillard (Švýcarsko), která bude jistě ozdobou letošního ročníku varhanního festivalu. Na koncertu  zahraje jak na varhany, tak i na cembalo.


Dvě výstavy v Kulturním centru.
Vystavuje Jiří Bednář v přízemí  v Galerii KC
a nahoře ve foyeru
Roman Řehák velkoplošné fotoobrazy.

V Kulturním centru máme tedy nyní společně otevřené dvě výstavy, v přízemí jde o výstavu malba/kresba Jiřího Bednáře, v patře jsou vystaveny velkoformátové fotoobrazy Romana Řeháka.  Odkazy na videa z výstav najdete na odkazech pod dále zveřejněnými fotografiemi.  


Monika Veitová přivezla dvě medaile ze Světového poháru   a bojovala i na MS Masters v Dánsku.

Českotřebovská cyklistka skvěle reprezentovala Českou republiku na Světovém poháru v kategorii Masters v Rakousku.
 
Tento podnik byl poslední přípravou Moniky na mistrovství světa v této kategorii v dánském Aalborgu. V rakouském Sankt Johannu se Monika zúčastnila dvou silničních závodů a jedné časovky. V časovce na 20km jen těsně unikly závodnici týmu Cyklotrénink F.Trkal stupně vítězů a dokončila na 4. místě. Vše si ale vynahradila v silničních závodech na 78km, kde v jednom přijela do cíle na 3.místě a ve druhém vybojovala první místo.

 

Večer při oceňování vítězů na náměstí v St.Johannu tak získala veškeré pocty pro vítěze závodu, dres, byla zahrána česká hymna a vyvěšena státní vlajka naší republiky.
S tímto úspěchem a potvrzenou kvalitní přípravou se Monika přesunula do Dánska, kam se kvalifikovala jako vítězka na mistrovství ČR, které se konalo na domácí trati v České Třebové.

Více ve zvláštním článku na odkazu ZDE


Špatné počasí zrušilo dvě víkendové akce


Pět let v UNESCO oslavili mezinárodní konferencí o kulturní krajině

 Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem a jeho krajina využívaná pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní byla před pěti lety zapsána jako 1111. statek na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Na letošní rok připravil hřebčín k tomuto výročí mezinárodní konferenci, která se zabývá péčí o kulturní krajinu. Její účastníky uvítal spolu s dalšími hosty na slavnostním programu v jízdárně.
„Před pěti lety to bylo pro nás trochu překvapení, že naši přihlášku schválili na zasedání v Baku, v té době jsme s tím ještě moc nepočítali,“ vzpomíná předseda Rady památky UNESCO Roman Línek, který se přípravám zápisu intenzivně věnoval od roku 2015 a spolu s hřebčínem sestavil tým odborníků napříč rezorty zemědělství, kultury, životního prostředí a místního rozvoje, které se zabývá cestovním ruchem. „Od té doby postupujeme v plnění podmínek zápisu a v celkové péči o tuto výjimečnou památku,“ dodal Línek.
Ten zmínil i současnou snahu o zapsání Výcviku ceremoniálních kočárových koní na seznam nemateriálních kulturních památek UNESCO (krajina je na seznamu materiálních kulturních památek). To má však svou posloupnost, nejprve  připravuje  Muzeum v přírodě Vysočina zápis výcviku koní na krajský seznam, dále musí následovat zápis na národní seznam a poté je možné zažádat o  zápis na světový seznam UNESCO. „Myslím, že i tady máme reálnou šanci, protože je to odvětví, které je už nyní velmi výjimečné a u nás má dlouhou tradici,“ komentoval tuto příležitost Roman Línek.
Na konferenci se její účastníci zabývali příklady zapsaných kulturních krajin, i těch, které na zápis teprve aspirují. Kromě té hostitelské to byla například Parforsní lovecká krajina Severního Zealandu v Dánsku (zámky v lovecké krajině a jejich zahrady), Lednicko-valtický areál, Hornický region Erzgebirge / Krušnohoří, Žatec a krajina žateckého chmele nebo  Krajinné okolí neopalladiánské letní vily Kačina. Zabývali se také systémy řízení a ochrany  těchto krajinných systému, hospodářstvím, drobnými architektonickými a sochařské prvky v krajině a rozvojem stavební infrastruktury krajiny.
 
Výstava "Příroda očima Jindřicha a Květy Balousových"

Vernisáží byla v Regionálním muzeu v Chrudimi ve čtvrtek 12. září zahájena výstava Příroda očima Jindřicha a Květy Balousových. Záštitu nad ní převzal náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
 „Balousovi jsou stálými spolupracovníky muzea, natáčejí videa a fotografují naše akce tady v Chrudimi i na hradě Rychmburku. Výstava, kterou jsme pro ně uspořádali, je však věnována hlavně přírodě,“ řekla na úvod Klára Habartová, ředitelka Regionálního muzea v Chrudimi. 
Kameraman a fotograf Jindřich Balous a jeho žena dlouhodobě dokumentují aktuální dění v Chrudimi, jejich největším koníčkem je však fotografování přírody. „Do přírody si chodíme odpočinout a načerpat tam energii,“ řekla Květa Balousová a její manžel ji doplnil: „Oba fotíme od dětství, v 60. letech jsme začínali s fotoaparáty Pionýr, které v té době mělo hodně dětí. Postupně jsme pak učili fotografovat naše děti a později i vnoučata.“
„Já bych ani nespočítal, jak dlouho se s Balousovými potkáváme na různých akcích, a upřímně jsem překvapen, že fotí i přírodu. Těší mě, že jsme v prostorách starobylé budovy chrudimského muzea mohli uspořádat takovou krásnou výstavu, která zaujme všechny generace,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek. 
Na výstavě je prezentována série více než sto čtyřiceti fotografií převážně z Chrudimi a nejbližšího okolí. Jejich autoři zachycují v letním období převážně hmyz, jako jsou třeba šídla a vážky v orobincích, v zimě pak ptáky, vyskytující se hlavně v okolí krmítek. K tomu ještě Jindřich Balous s úsměvem dodal: „Vnímáme to tak, že se nejedná přímo o umění, ale spíš o technickou záležitost. Je to naturální, za námi jsou tisíce hodin práce a pochopitelně je to náročné také finančně – hlavně kvůli tomu krmení!“   Výstava v Regionálním muzeu potrvá do 3. listopadu 2024.

Silničáři od pátku vyhlašují pohotovost

Kvůli výstraze Českého hydrometeorologického ústavu vyhlašuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) pohotovost. Ta začne s ohledem na předpověď počasí platit od pátku 13. do pondělí 16. září. Silničáři a jejich technika tak budou připraveni během chvíle vyjet do terénu a pomáhat se zajištěním bezpečnosti na komunikacích.
Podle meteorologů hrozí od čtvrtka do neděle extrémní bouřky, při kterých může spadnout až 250 milimetrů srážek na metr čtvereční. „To země zcela určitě nepohltí, zvednou se hladiny řek a ostražitost je určitě na místě. Kolegové z krajského krizového štábu vše již řeší a přípravy jsou v běhu. My jsme se domluvili s vedením SÚS Pk na tom, že vyhlásí pohotovost. To znamená, že na střediscích budou připraveni zaměstnanci, kteří budou držet služby a technika bude ve stavu, aby se mohlo okamžitě vyjet. Očekáváme, že by mohlo dojít k částečnému zaplavení některých komunikací, v tom případě bychom je museli dočasně uzavřít,“ uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Pohotovost platí od pátku 13. září ráno do pondělí 16. září ráno, ale bude se odvíjet od aktuálního stavu a prognóz meteorologů. „V kraji máme 15 cestmistrovství a přes 400 zaměstnanců. Ti se budou o víkendu střídat na službách. S ohledem na vydatné deště očekáváme, že může docházet k ucpávání silničních propustků, pádům stromů na silnice, ale například i k zanesení oblouků mostů. Doufáme, že na nás čeká jen vydatný déšť, ale chceme být připravení. Veškeré práce budeme samozřejmě koordinovat se složkami integrovaného záchranného systému,“ dodal ředitel SÚS Pk Zdeněk Vašák s tím, že silničáři již včera v předstihu preventivně čistili některé mostky, například v Morašicích.
Ke čtvrtečnímu dopoledni nejsou na cestmistrovstvích hlášené žádné mimořádné události. Aktuální informace k výstrahám najdete na: https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html
Informace k provozu na krajských silnicích budeme zveřejňovat na našem webu a sociálních sítích - @suspkcz V případě, že zjistíte jakoukoliv mimořádnou událost na silnicích, volejte vždy na linku 112.

 

Kraj chce podporovat potřebné hlavně v jejich přirozeném prostředí

Zastupitelé Pardubického kraje schválili na svém posledním zasedání v tomto volebním období Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb. Zachovává směr nastavený v předchozích letech, přičemž akcentuje nově se objevující potřeby a trendy, případně potřeby, pro něž se zatím nepodařilo najít vhodné řešení.
Prioritou je terénní péče
Pardubický kraj dlouhodobě usiluje o zajištění podpory potřebných občanů v přirozeném prostředí, tedy tam, kde jsou lidé zvyklí žít, kde mají své blízké a známé, kde mohou přirozeně naplňovat své potřeby, realizovat se a využívat běžných veřejně dostupných služeb,“ říká radní Pavel Šotola a pokračuje: „. Proto chceme rozšiřovat kapacity osobní asistence a pečovatelské služby a jejich časovou a místní dostupnost. Důležité budou také odlehčovací služby pro odlehčení  pečujícím, a to především v oblastech Hlinska, Holic, Žamberku, České Třebové, Ústí nad Orlicí, Chrudimi a Horního Jelení. Plánujeme také vznik krizových lůžek pro zajištění péče o osoby, jejichž pečující aktuálně nemohou vykonávat péči např. z důvodu náhlého zhoršení zdravotního stavu, hospitalizace apod. Další novou službou budou poradenská centra na podporu seniorů, lidí se zdravotním postižením, lidí v riziku rozvoje onemocnění Alzheimerovou chorobou a jejich pečující.“
Pobytové i specializované služby
Plán počítá i se zlepšením služeb pro lidi, kteří potřebují vysokou míru podpory a péče, kterou již nelze zajistit v přirozeném prostředí. Plánuje rozšíření kapacit pobytových služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním, a to v lokalitách Žamberk, Pardubice, Litomyšl, Svitavy, Chrudim a Horní Jelení. S rozvojem pobytových služeb pro osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence počítá v Žamberku, České Třebové, Hlinsku a v Poličce.
„Připravujeme vznik nových služeb pro lidi s poruchou autistického spektra, pro lidi s chováním náročným na péči, pro lidi s neurodegenerativním onemocněním, a také pro lidi, jejichž životní návyky mohou vést ke konfliktu se společností, ale kteří již potřebují celodenní podporu a ošetřovatelskou péči,“ dodává Pavel Šotola.
Péče o duševní zdraví
Velkou výzvou je podpora duševního zdraví dětí, které jsou stále častěji ohrožené rozvojem duševního onemocnění, sebepoškozováním, školní neúspěšností a dalšími patologickými jevy například v důsledku konfliktů rodičů, nepodnětného prostředí, zanedbávání, vysokých nároků rodičů, školy či sociálního okolí, odmítání a sociální izolace atp. „Chceme mimo jiné podpořit vznik takzvaných multioborových týmů pro včasný záchyt dětí v riziku rozvoje duševního onemocnění a budeme usilovat o vznik Centra duševního zdraví pro děti,“ konstatuje Šotola.
Ve střednědobém plánu je věnována pozornost rovněž paliativní péči, závislostem, menšinám, cizincům včetně uprchlíků před válečným konfliktem na Ukrajině a obecně spolupráci sociálních a zdravotních služeb a školských zařízení, bez které nelze poskytovat efektivní podporu potřebným.

    


Úmrtí v září - aktualizace 13/9: Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let,  Marie Dvořáčková, 79 let, Jar. Kovářová, 73 let  Více v rubrice Úmrtí
 

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?