Českotřebovský deník 258/2024 

                                                       Středa 18. září 2024 

 

NÁRODNÍ Den železnice 2024 Česká Třebová 21. a 22. 09. 2024 NEBUDE

Vážení příznivci železnice, následující víkend bohužel neproběhne Národní den železnice 2024 z důvodu kritické povodňové situace na území ČR. Aktuálně zvažujeme všechny možnosti přesunu termínu a připravujeme systém pro vracení vstupného a jízdného. O dalším postupu vás budeme s předstihem informovat na našich komunikačních kanálech.


Krasobruslařský klub zahájil sezónu 

K létu patří jednoznačně dovolené a sluníčko, ale v krasobruslařském klubu to je hlavně soustředění a ani letos tomu nebylo jinak. Svou další sezónu klub zahájil tradičně v polovině srpna právě soustředěním, kterého se zúčastnilo přes 30 bruslařek. Připraveno bylo 35 hodin ledu, na kterém byla pestrá skladba tréninků od kroků, piruet a skoků a v případě závodnic se naplno rozjela i choreografie nových jízd, které v sobě odrážely změny v náplních a jednotlivých prvcích. Na bruslařky čekalo rovněž neméně hodin suché přípravy, k tomu také taneční průprava a hodina jógy pro relaxaci. 
Do letošní sezóny klub navíc vstupuje také s novinkou v podobě závodní skupiny synchronizovaného bruslení - Ice Warriors. Dvanáctka děvčat si již v minulosti několikrát vyzkoušela skupinovou sestavu na lední revue nebo během hokejových utkání, ale až teprve nyní se pokusí vydat na závody. Pilná příprava směřuje na závodní premiéru, která je naplánována na 5. 1. 2025 v Kopřivnici. V předběžném plánu sezony je také zahraniční závod v Drážďanech, případně Budapešti, tak držme děvčatům pěsti, ať se jim start do premiérové závodní sezony vydaří.   
Sólové závodní jízdy budou k vidění mimo závody také v přestávkách hokejových utkání na českotřebovském zimním stadionu. 
Jana Hůlková, KK Česká Třebová, Celý článek a fotografie najdete ZDE

Ing. Petr Skopal: Smutný je pohled na hřiště parnické školy
Rekonstrukce hřiště je opět v nedohlednu
Smutný je pohled na hřiště parnické školy, a to nejen když prší. O mnoho lepší to není ani když svítí slunce. - Je to právě rok, kdy odstartovala petice rodičů, podpořená školskou radou. Ta chtěla vyřešit obnovu sportoviště, které bylo v žalostném stavu. Tato petice trochu „rozvířila  prach“ v klidném životě města a upozornila veřejnost na to, že se tu něco stále nedaří. V té době již byla podaná žádost do dotační výzvy vyhlášené Národní sportovní agenturou. Byl oprášen projekt připravený minulými vedeními města, nicméně záhy po předání petice bylo oznámeno, že jsme dotaci nezískali. Žádáno bylo i podruhé, a dokonce bylo v rozpočtu alokováno 4,5mil na investici v případě získání dotace. Dotace ale opět nedopadla a dle dostupných informací se alokované peníze zatím investovat nebudou. Možná chyběla podpora na vyšších místech. Těžko říct.
Dětem a učitelům na parnické škole zatím zůstávají oči pro pláč. Dětem a učitelům na parnické škole zatím zůstávají oči pro pláč. Počty žáků v prvních třídách jsou zde rok od roku nižší, zatímco děti ze spádových oblastí často chodí na ZŠ Habrmanovu, která má naopak třídy přeplněné. Na co má parnická škola nalákat děti, když její sportoviště vypadá stejně jako v 80.letech minulého století? Je těžké nezávidět nové multifunkční hřiště dětem na sídlišti Borek, na které se v rozpočtu peníze našly. Jistě i na parnické ZŠ byly v posledních letech realizovány investice do rekonstrukcí. Jednalo se však především o rekonstrukce řešící havarijní stav budovy a jejího vybavení, který často nesplňoval hygienické normy. Současné vedení města však evidentně není připraveno hledat náhradní řešení pro nové hřiště bez dotace. Vypadá to, jakoby za to parnická škola nestála.  Celý článek ZDE

Ještě povodně: Příprava povodí na velkou vodu  se vyplatila,  měli jsme také štěstí

Velká voda na Třeboce letos škody neudělala, přesto byla ostražitost na místě. Poděkování starosty zveřejněné na webu města je tedy na místě.  máme tým obětavých lidí, kterým je opravdu třeba poděkovat. Připomeňme třeba jen situaci v Ústí nad Orlicí, kde bylo třeba řešit některé problémy  evakuací. V Hylvátech velmi zlobil Knapovecký potok a způsobil škody, další postiženou lokalitou  jsou Kerhartice. I zde bylo zapotřebí dočasné vystěhování postižených domů. A do třetice byla zlá situace ještě v Černovíru.  Pomáhali zde i Českotřebováci poskytli pytle s pískem. Ovšem to všechno není nic proti situaci v Krnově, v Opavě nebo Ostravě....(atd).


     


POZVÁNKA
Vážení hokejoví příznivci a nadšenci!
Oddíl Lokomotivy vás zve na exhibiční utkání s názvem "RESTART" Loko 2024 vs Loko 2013, které se uskuteční v neděli 22. září 2024 od 17:15 hod. na zimním stadionu v České Třebové. 
V  utkání nastoupí nově sestavený tým mužů TJ Lokomotiva, který bude v letošní sezóně hrát Oblastní ligu, proti výběru hráčů, kteří reprezentovali oddíl po otevření zimního stadionu. 
TJ Lokomotiva Česká Třebová se rozhodla  obnovit mužstvo mužů a tímto utkáním tak symbolicky zahájí celou sezónu.
Během zápasu se dozvíte několik zajímavostí z oddílu a dojde i k jednomu významnému počinu v rámci našeho klubu.

Nová videa Českotřebovského deníku:


V Ekocentru Podorlicko představili zajímavou výstavu: Bude putovat po školách v našem kraji


Výstava měla svou vernisáž v úterý 17. září odpoledne v Ekocentru Podorlicko. Událost si nemohla nechat ujít ani místostarostka České Třebové Mgr. Petra Válková a  mistostarosta Ústí nad Orlicí Mgr. Pavel Svatoš. Pozváni na ni byli jak členové ZO ČSOP tak zástupci škol z našeho regionu, kteří si mohli výstavu prohlédnout v předstihu a objednat si instalaci do prostor školy na termín, který vyhovuje. Výstava  zajímavá nejen vybranými tématy, ale také zaměřením na náš region a dává tak konkrétní obrázek o tom, co se v blízké či vzdáleném okolí děje při řešení problému udržitelné spotřeby. Českotřebovský deník se vernisáže zúčastnil a připravuje video, které umožní celý problém lépe vysvětlit a to nejen školním dětem, ale i veřejnosti.  Jde o témata celospolečensky významná,  řeší otázky, které si dáváme každý a zde je také navrženo řešení problému.  Výstava zůstane v Ekocentru Podorlicko jen krátce, hned již jsou objednávky na její instalaci na jednotlivých základních školách a gymnáziích. Výstava má skutečně profesionální úroveň, je to výstava interaktivní, počítá se zapojením návštěvníků do dění na výstavě a řešením stanovených úloh z různých oblastí vlastně našeho praktického života. Tímto je zaměřena především na školní mládež. Vznikla díky spolupráci tří ekocenter v Pardubickém kraji a to ekocentra Paleta, Podorlicko a Stolístek a byla podpořena grantem Pardubického kraje. Ještě ve středu si výstavu prohlédnou studenti českotřebovského gymnázia v rámci projektového dne, který zde právě organizují.  Výstava je současně důkazem aktivity českotřebovské základní organizace ČSOP, která patří v rámci Pardubického kraje mezi nejzdatnější, nebojí se žádné práce.  (mm)

CO PŘIPRAVILA ZO ČSOP PODORLICKO NA ŘÍJEN

21. VÝSTAVA HUB   11.- 13.10 . 2024 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové.
Výstava hub v Ekocentru Podorlicko přinese ukázky plodnic živých hub, odborný výklad, mykologickou poradnu, kvíz pro školy.
Součástí výstavy budou fotografie hub mykologa Martina Mičky.
Pátek 11. 10. otevřeno od 8,00 do 18,00 Sobota 12. 10. otevřeno od 9,00 do 17,00 Neděle 13. 10. otevřeno od 9,00 do 14,00 
Akce pro veřejnost a školy.   Vstupné: dospělí 40Kč, děti 20Kč.                                   Připomeňme si video z loňské 20. výstavy!

VÝTVARNÁ SOUTĚŽ „Motýli“  Úterý 22. 10. 2024 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové v 16,00
Ocenění výsledků výtvarné soutěže „Motýli“ a vystavení výtvarných prací.  Do soutěže se zapojili žáci základních škol a DS

Omezení dopravy ve městě zrušeno
Z důvodu kritické povodňové situace na území ČR byla zrušena akce "Národní den železnice 2024", která měla proběhnout ve dnech 20.09.2024 až  22.09.2024   Pořadatel přesune akci na jiný termín, o kterém budete včas informováni. Dopravní omezení vyvolaná touto akcí na náměstí Jana Pernera (parkoviště u pošty) se ruší.

Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý  24.9.2024 v 18. hod.

Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková


Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Pomáhá i rodinám a blízkým

Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Nabízí pomoc lidem, kterým do života vstoupilo vážné duševní onemocnění. „Naše služby poskytuje tým zdravotníků a sociálních pracovníků zdarma nejen klientům z celého okresu Svitavy, ale i jejich rodinám a blízkému okolí,“ konstatoval vedoucí Centra duševního zdraví Svitavy Štěpán Plecháček.
Cílem centra je, aby práce s klienty byla co nejkomplexnější
Cílem centra je, aby práce s jejich klienty byla co nejkomplexnější. Jeho záměrem je podporovat klienty v jejich individuálních přáních, pomáhat jim se získáním práce, smysluplným trávením volného času nebo hledáním stabilního bydlení. Zároveň chce klienty podporovat při léčbě a na cestě k zotavení se z duševního onemocnění.  Podpora však míří také k blízkým a rodinám klientů, kterým se často pozornosti nedostává. V Centru duševního zdraví působí sociální pracovníci, psychiatrické sestry, peer konzultant, psychiatr a psycholog. V této kombinaci je tak zcela novým typem zdravotně-sociální služby pro celé Svitavsko.
Třetí centrum duševního zdraví v Pardubickém kraji
První myšlenka na vznik tohoto zařízení se začala rodit už v roce 2012. „Zrod centra by nebyl možný bez podpory, které se nám v regionu dostává. Velký dík patří Pardubickému kraji,“ uvedla za provozovatele Centra duševního zdraví Svitavy ředitelka Oblastní charity Polička Petra Zahradníková.  „Mám obrovskou radost, že jsme v Pardubickém kraji otevřeli už třetí centrum duševního zdraví, a to ve třetím okrese. Zanedlouho přibude i čtvrté. Velmi mě to těší, protože Pardubický kraj je v tomto směru jedinečný v rámci celé České republiky,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Vzájemná spolupráce na bázi partnerství
Chtěl bych poděkovat celému týmu svitavského centra za trpělivost. Projekt byl připravován několik let. Přibrzdil ho moment, kdy vyschl finanční pramen z Evropské unie. Protože však v Pardubickém kraji bereme velmi vážně reformu psychiatrické péče a dává nám smysl podporovat projekty zaměřené na péči o duševní zdraví, rozhodli jsme se podpořit vznik centra prostředky z krajského rozpočtu,“ podotkl Pavel Šotola, který si váží i skvělé vzájemné spolupráce poskytovatelů těchto služeb. „Je cenné, že fungujeme na bázi partnerství, posloucháme se, hledáme společně cesty a to přináší ovoce,“ dodal krajský radní.   Více informací o Centru duševního zdraví Svitavy najdete na webu Centra duševního zdraví Svitavy.

   


Úmrtí v září - aktualizace 17/9: RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let,  Marie Dvořáčková, 79 let, Jar. Kovářová, 73 let   Více v rubrice Úmrtí ZDE
Za dítě by dali vše. Když nemohli mít vlastní, stali se pěstouny. Lepší dárek si nemohli přát 

Dlouho toužili mít vlastní děti. Vyzkoušeli, co se dalo, stálo je to stovky tisíc korun, ale osud jim tuto výsadu nedopřál. Proto se rozhodli pro pěstounství.
„Za děcko bychom dali vše, ale pořád se nám to nevedlo. Uvědomovali jsme si, že rodina bez dětí nikdy není kompletní rodinou. Měli jsme potřebu lásky, kterou jsme chtěli někomu dát. A jednoho dne to přišlo. Těsně před Vánoci jsme dostali do péče nádhernou holčičku. Je kouzelná. Lepší dárek jsme si nemohli přát,“ popisoval svou cestu k pěstounství jeden z účastníků setkání pěstounských rodin, které Pardubický kraj uspořádal v pardubické Základní škole a Praktické škole SVÍTÁNÍ.
Holčička vrací lásku plnými doušky
„Holčička nám naši lásku vrací plnými doušky. Měli jsme obrovské štěstí. Jsme po všech stránkách spokojeni. A to i s tím, jakou máme podporu od úřadů a organizace Amalthea, která nám je vždycky ochotna podat pomocnou ruku a v případě potřeby poradit. Dobré vztahy máme i s biologickou maminkou. Je hodná, nekonfliktní. Máme pocit, že je ráda, že se její holčička dostala do dobré rodiny. Sama má dohromady deset dětí. Není to tak, že by nás brala, že jsme ji sebrali vlastní dítě. Jen zkrátka nemá vhodné podmínky pro to, aby některé její děti u ní mohly žít,“ poznamenal pěstoun, který ocenil, že má řadu možností se vzdělávat, jak být dobrým pěstounem.
Příprava na pěstounství je důkladnější než na klasické rodičovství
„Přijde nám, že příprava na pěstounství je mnohem důkladnější než na klasické rodičovství,“ shodli se účastníci setkání pěstounských rodin, kteří díky této přípravě získali celou řadu užitečných informací a rad. „Je skvělé, že i s touto pomocí a podporou můžeme malé děti rozvíjet. Baví nás to. Jsme rádi, že jim máme možnost udělat pěkné dětství. To je na tom to krásné,“ dodali členové velké pěstounské rodiny. „Máme radost z toho, že jste se stali pěstouny a díky vám nemusí žít děti v dětských domovech. To je naší prioritou,“ poděkoval účastníkům setkání radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Kraj pěstounům poděkoval a získal od nich zpětnou vazbu
„Cílem tohoto setkání bylo poděkovat nově zařazeným pěstounům a zároveň získat zpětnou vazbu, co oceňují, co jim přijde náročné a co je potřeba změnit. Rádi bychom, aby měli co nejoptimálnější podmínky pro to, aby mohli naplňovat krásné poslání,“ vysvětlil Pavel Šotola.  „Pěstounství by člověka mělo naplňovat. Musí to mít v sobě. Já jsem si do patnácti hrála s panenkami a pak přišel zlom, kdy jsem hned toužila mít vlastní dítě. Později se to podařilo. Jak nám děti odrostly, věděla jsem, že nastal ten správný čas na pěstounství. Dává mi smysl. Těší mě, když malý dělá pokroky. Krásně se směje, je šikovný, úžasný, všechno mu jde a hned k nám přilnul,“ podotkla pěstounka, která přiznala, že zpočátku měla obavy, jak na dítě v pěstounské péči budou reagovat její vlastní děti. „Hodně jsme to doma řešili a měli z toho strach. Naše vlastní děti to ale vzaly skvěle a okamžitě zahrnuly malého péčí a láskou,“ usmívala se pěstounka.
Pěstounská péče je pro děti, které nemohou žít v biologické rodině
Pěstounská péče je formou náhradní rodinné péče. Ta má zajistit péči o děti, které nemohou žít ve své biologické rodině, ale mají možnost zůstat v kontaktu se svou biologickou rodinou. Biologický rodič je stále zástupcem dítěte a má právo ho vídat a rozhodovat v jeho zájmu. Pěstouni rozhodují o běžných věcech dítěte. Poskytují dítěti především domov, lásku a rodinné zázemí, kde se dítě může zdravě rozvíjet. Pěstoun je oprávněn dítě vychovávat a pečovat o něj. Zároveň také rozvíjí identitu dítěte, podporuje kontakt s jeho biologickou rodinou a dalšími blízkými osobami a informuje rodiče o jeho vývoji.
Bližší informace o pěstounství můžete najít na webu Pěstounství | Kraj pro rodinu.

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?