Českotřebovský deník 260/2024 

                                                       Pátek 20. září 2024 

 

NÁRODNÍ Den železnice 2024 Česká Třebová 21. a 22. 09. 2024 NEBUDE

Národní den železnice se slaví každoročně v září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy vyjel první vlak vynálezce George Stephensona.
České dráhy zrušily oslavy Národního dne železnice, které se měly konat o nastávajícím víkendu v České Třebové. Důvodem jsou povodně, které v posledních dnech ochromily železniční dopravu a způsobily značné škody na infrastruktuře. Oslavy se podle ČD uskuteční jindy, termín zatím nebyl stanoven.
„Jsem přesvědčen, že aktuálně tou nejlepší oslavou železnice bude, když nyní všichni železničáři napnou své síly, aby se provoz v postižených regionech vrátil co nejdříve do normálu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.
Zakoupené vstupenky na tento víkend podle něj zůstávají v platnosti i pro nový termín akce. ČD zároveň připravují systém pro vracení vstupného a jízdného. „O dalších podrobnostech budeme všechny fanoušky železnice včas informovat. Děkujeme za pochopení,“ doplnily České dráhy.
Národní den železnice se slaví každoročně v září jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy vyjel první vlak vynálezce George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington a v jeho čele byl stroj pojmenovaný Locomotion. Vzniklo tak mezinárodní pojmenování pro hnací kolejové vozidlo.
Tím se nebude konat ani plánovaná Dopravní konference v Kulturním centru, i kdy na webu města  visí stále platná pozvánka.

Nové video Českotřebovského deníku: Putovní výstava na téma udržitelná spotřeba v Pardubickém kraji odstartovala v České Třebové

Výstava měla svou vernisáž v úterý 17. září odpoledne v Ekocentru Podorlicko. Událost si nemohla nechat ujít ani místostarostka České Třebové Mgr. Petra Válková a  mistostarosta Ústí nad Orlicí Mgr. Pavel Svatoš. Pozváni na ni byli jak členové ZO ČSOP tak zástupci škol z našeho regionu, kteří si mohli výstavu prohlédnout v předstihu a objednat si instalaci do prostor školy na termín, který vyhovuje. Výstava  zajímavá nejen vybranými tématy, ale také zaměřením na náš region a dává tak konkrétní obrázek o tom, co se v blízké či vzdáleném okolí děje při řešení problému udržitelné spotřeby.

Hned druhý den navštívili výstavu v ekocentru studenti českotřebovského gymnázia….

Českotřebovský deník se vernisáže zúčastnil a připravil video, které umožní celý problém lépe vysvětlit a to nejen školním dětem, ale i veřejnosti.  Jde o témata celospolečensky významná,  řeší otázky, které si dáváme každý a zde je také navrženo řešení problému.  Výstava zůstane v Ekocentru Podorlicko jen krátce, hned již jsou objednávky na její instalaci na jednotlivých základních školách a gymnáziích. Výstava má skutečně profesionální úroveň, je to výstava interaktivní, počítá se zapojením návštěvníků do dění na výstavě a řešením stanovených úloh z různých oblastí vlastně našeho praktického života. Tímto je zaměřena především na školní mládež. Vznikla díky spolupráci tří ekocenter v Pardubickém kraji a to ekocentra Paleta, Podorlicko a Stolístek a byla podpořena grantem Pardubického kraje. 
Výstava je současně důkazem aktivity českotřebovské základní organizace ČSOP, která patří v rámci Pardubického kraje mezi nejzdatnější, nebojí se žádné práce.   (mm)


  

Nově objevený nerost byl pojmenován podle Českotřebováka 

V roce 1956 vydali Akademik František Slavík a kolektiv Mineralogii (NČAV). V té době nejmodernější publikace uváděla skupiny minerálů, uspořádané podle chemického složení a jejich přibližný počet, který byl odhadován na necelých 1500 druhů.
Díky neustále preciznějším analytickým metodám se tento počet do dnešní doby mnohonásobně navýšil. Od roku 1959 existuje Mezinárodní komise pro schvalování nových minerálů ( I.M.A.), která o každém návrhu na uznání nového minerálu rozhoduje. K červenci letošního roku toto číslo stouplo již na více než 6000 minerálních druhů. Nechci popisovat náročný proces analytických postupů i následného přísného posuzování a schvalování, faktem však je, že každoročně ve světě přibude přibližně 100 nových minerálů. Členové komise zvlášť hlasují o uznání nového minerálu a zvlášť také o jeho názvu, který bývá často vybrán na počest významného mineraloga či geologa.
V roce 1988 byl na historické šachtě Šafary na Kaňku u Kutné Hory nalezen minerál, který byl v loňském roce popsán mezinárodním týmem zkušených mineralogů (Jiří Sejkora, Cristian Biagioni, Zdeněk Dolníček, Radek Škoda, Jana Ederová) a navržen komisi I.M.A. na uznání novým minerálem. Na počest ložiskového geologa a mineraloga ing.Petra Pauliše byl pojmenován paulišit.
Minerál,jehož chemické složení je Ca2Zn(CO3)3. 2H2O, tvoří tenké jehlicovité krystaly, které se shlukují v čiré až bílé krusty. Vzorek je  uložen ve sbírkách mineralogicko-petrografického oddělení  Národního muzea v Praze.
 Celý článek a více fotografií autora Milana Michalského najdete ZDE

Nová videa Českotřebovského deníku:


CO PŘIPRAVILA ZO ČSOP PODORLICKO NA ŘÍJEN

21. VÝSTAVA HUB   11.- 13.10 . 2024 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové.
Výstava hub v Ekocentru Podorlicko přinese ukázky plodnic živých hub, odborný výklad, mykologickou poradnu, kvíz pro školy.
Součástí výstavy budou fotografie hub mykologa Martina Mičky.
Pátek 11. 10. otevřeno od 8,00 do 18,00 Sobota 12. 10. otevřeno od 9,00 do 17,00 Neděle 13. 10. otevřeno od 9,00 do 14,00 
Akce pro veřejnost a školy.   Vstupné: dospělí 40Kč, děti 20Kč.                                   Připomeňme si video z loňské 20. výstavy!

VÝTVARNÁ SOUTĚŽ „Motýli“  Úterý 22. 10. 2024 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové v 16,00 Ocenění výsledků výtvarné soutěže „Motýli“ a vystavení výtvarných prací. 

Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná  v úterý  24.9.2024 v 18. hod.

Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková


Nové ocenění Pardubického kraje Sestřička roku popularizuje práci zdravotních sester 

Pardubická Gočárova galerie byla v pátek 13. září svědkem slavnostního vyhlášení prvního ročníku ankety Sestřička Pardubického kraje 2024. Osobní záštitu nad letošním prvním ročníkem převzali ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví, která na úvod řekla: „Mým cílem bylo nasvítit a popularizovat práci zdravotních sester, které pro nás v Pardubickém kraji pracují, a zároveň motivovat mladé lidi ke studiu zdravotnických oborů, které mají v našem kraji dlouholetou tradici a perspektivu. Pomáhající profese jsou v dnešní době potřeba více, než kdy jindy – uzdravují nejenom naše tělo, ale mnohdy i duši a jsou v přímém kontaktu s pacientem. Jsou prvními, kdo se s námi v ordinaci setká a první dojem je mnohdy důležitý. Pacienta uklidní a odborně mu zajistí další péči. Sestry jsou často psychickou i morální hodnotou a jsou velmi důležité v procesu uzdravování.“
Nominací se sešlo bezmála sto, nejvíce jich přišlo v kategorii Sestra v přímé ošetřovatelské péči. Její vítězkou se stala Simona Žabková, vrchní sestra oddělení paliativní a hospicové péče v Albertinu, odborném léčebném ústavu v Žamberku. Cenu jí předala náměstkyně Michaela Matoušková, která při této příležitosti mimo jiné uvedla: „Komunikace, otevřenost a naslouchání jsou často klíčem k zotavení. Svým pozitivním příkladem můžeme všichni tvořit zdravější svět.“
Cenu v kategorii Sestra v sociálních službách předával radní Pavel Šotola. „Porota přidělila vítězství vrchní sestře mobilního hospice Andělů strážných z Oblastní charity Pardubice Markétě Vaškové. To spolu s cenou pro sestru v přímé ošetřovatelské péči dokládá, jak si náš kraj váží této paliativní odbornosti, která se v naší medicíně a sociálních službách rozvíjí a je velmi potřebná,“ uvedl Šotola.
Cen za celoživotní práci se ujal Roman Línek. Ukázalo se, že nemoci a kritické situace se nevyhýbají ani těm, kteří celý život pomáhají jiným, a proto ze tří oceněných dorazila jen dlouholetá záchranářka z Pardubic Věra Koppová. „Víme, že lidé, kteří celý život pracují ve zdravotnictví, jsou často ohroženi i psychickým vyhořením. Nesmírně si proto vážím všech, které i po mnoha letech služby stále oceňují jak jejich pacienti, tak i kolegové a nadřízení,“ řekl Línek.  Během srpna se v online hlasování o Cenu veřejnosti sešlo neuvěřitelných 13 754 hlasů, z nichž jich 4 663 patřilo Tereze Kiňo, která byla do soutěže nominována pod dívčím jménem Sovová.
 Cenu náměstkyně hejtmana za zdravotnictví udělila Michaela Matoušková sestřičce Miroslavě Kozelkové in memoriam. Ocenění převzaly dcery a jeho předávání bylo velmi emotivní, jako ostatně celé slavnostní vyhlášením prvního ročníku. „Jsem ráda, že jsem mohla být zakladatelkou tradice v ocenění Sestřičky Pardubického kraje, kterým náš kraj dává jednoznačně najevo úctu a respekt k tolik potřebné zdravotnické profesi,“ uvedla na závěr Matoušková.
 Celkové výsledky
Sestra v přímé ošetřovatelské péči: 1. Simona Žabková (Albertinum Žamberk, oddělení paliativní a hospicové péče), 2. Martina Voženílková (porodnice, Chrudimská nemocnice), 3. Vlasta Antošová (gynekologie, Chrudimská nemocnice).
Sestra v sociálních službách: 1. Markéta Vašková (Mobilní hospic Oblastní charity Pardubice), 2. Květa Paulus (Centrum duševního zdraví Chrudim), 3. Veronika Klimová (Alzheimer Home Pardubice).
Cena veřejnosti: Tereza Kiňo Sovová (oční klinika Oftex Pardubice).
Čestné ocenění za celoživotní práci: 1. Olga Lindnerová (Stomatochirurgie Chrudim, MUDr. Michal Haltuch), 2. Věra Koppová (Zdravotnická záchranná služba Pardubice, Staré Čívice),
3. Milada Faltusová (ortopedie, Poliklinika Žamberk).
Mimořádné ocenění – Cena náměstkyně hejtmana za zdravotnictví: Miroslava Kozelková, in memoriam (Nemocnice následné péče Moravská Třebová).
Datum vyhlášení nominací do druhého ročníku Sestřičky Pardubického kraje za rok 2025 bude zveřejněn na webu sestra.pardubickykraj.cz a na Facebook profilu #SestřičkaRoku.

Na prvním koncert nové sezóny KPH budou opět účinkovat Českotřebováci   

Srdečně Vás zvu na zahajovací koncert nové sezóny Kruhu přátel hudby Česká Třebová

 

Smíšený pěvecký sbor KOS Litomyšl
(Milan Motl – sbormistr, Martina Plocková – klavír)
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 26. září 2024 v 19:00 hodin
 
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA 
na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2024/25.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru
(telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.
 
Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.  
Jaroslav Plocek - předseda Kruhu přítel hudby Česká Třebová

       


Úmrtí v září - aktualizace 19/9: Milan Absolon, 56 let, ČT, Pavel Černohous, 56 let, ČT RNDr. Antonín Jandera, 77 let, Praha, dříve ČT Hýblová Ludmila, 73 let, Jiří Turek, 73 let Dlouhá Třebová, Oldřich Slezák, 90 let, Irena Vyčítalová 63 let, Dagmar Moulisová, 93 let, Michaela Holánková, 33 let, Ludmila Voltnerová, 86 let,  Miloš Broulík, 83 let, Jaroslava Hurychová, 77 let... Více v rubrice Úmrtí ZDE

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?