Českotřebovský deník 174/2011  (28.6.)                                 
V Ústí n.O. počítali hospody  

a došli k číslu 42, včetně chaty Hvězda na Andrlově chlumu (ta leží již na katastru obce Řetová) a nádražní restaurace . To vede k myšlence spočítat  obdobná zařízení v České Třebové. Ať počítám jak počítám, dostávám se (jenom?) k číslu 39. Chtělo by to ovšem udělat přesný výčet zařízení. Už abychom měli otevřený přislíbený minipivovar v Moravské ulici.. Zatím probíhá stavební řízení.
 
V úterý 28. 8. se v restauraci na Stadionu konala valná hromada  Fotbalového klubu

(občanského sdružení), která vyhodnotila především hospodaření uplynulého roku 2010 a také právě ukončenou sportovní sezónu. navázala tak na pondělní vyhodnocení sportovní družstev mládeže, které se konalo na fotbalovémn stadionu pod Jelenicí za velké účasti rodičů malých fotbalistů.  Fotbalový klub existuje také ve formě společnosti s ručením omezeným. Jeho zakladatelem je právě zmíněné občanské sdružení. "Eseróčko bylo zřízeno proto, aby klub mohl realizovat podnikatelskou činnost a tím získávat prostředky pro  fotbal ve městě.  To je zcela logické a řeší to tak podobně i jiné kluby, například tenisté nebo Skiklub.   "Eseróčko"  však současně přihlašuje jednotlivé týmy od mládeže po dospělé do soutěží, to už  zcela běžné není, spíše to tak je ve vyšších soutěžích a v profesionálním fotbale.  V tomto smyslu se tedy již velkému fotbalu podobáme...
 

Cyklomaraton 2011 vyhrál Jiří Friedl        

Závod skončil, vítězem se stal při neúčasti Jaroslava Kulhavého podle předpokladů Jiří Friedl (Rubena Specialized), následovaný svým oddílovým kolegou Michalem Kaněrou, třetí byl Filip Eberl. Vítězkou mezi ženami se stala Anna Krejčová
Tým Rubena Birell Specialized se na Velké ceně České Třebové v cyklomaratonu prosadil potřetí. Tentokrát však nevyhrál vítěz dvou prvních ročníků Jarda Kulhavý, který mezitím přestoupil do jiné stáje, ale Jiří Friedl. Největší favorit si rozhodující úder ponechal do závěrečného pětikilometrového stoupání z Beranových dolů na vrchol sjezdovky Peklák, kde se zbavil pěti pronásledovatelů. V cíli měl k dobru téměř půlminutový náskok před oddílovým kolegou Michalem Kaněrou.  „Jak se cítím? Docela dobře. Zajímavá trať, ale bylo to trochu pomalejší. Samozřejmě hlavně kvůli počasí a těžkému blátivému terénu. Jsem rád, že jsem vyhrál a navázal na předcházející dva úspěchy Jardy Kulhavého,“pronesl v cíli spokojený vítěz Jiří Friedl.
Výsledky – muži 69 km: 1. Friedl 2:37:16,7, 2. Kaněra (oba Rubena Birell Specialized) 2:37:44,0, 3. Eberl (Remerx Team Kolín) 2:38:33,2, 4. Skalický (SK Žamberk Tessuti Sport) 2:3:42,0, 5. Splítek (Rock Machine Cyklo) 2:41:26,6, 6. Hartl (Kellys Bike Ranch) 2:42:03,4.
Ženy 69 km: 1. Krejčová (Ghost – Mojekolo.cz) 3:18:25,7, 2. Vlášková (Kellys Bike Ranch) 3:26:34,4, 3. Bukovská (Body color – AMX) 3:37:35,5.
Muži 34,5 km: Sládek (Ghost – Nojekolo.cz) 1:23,02,3, 2. Krč (KTM) 1:25:37,7, 3. Šubrt (Moravec Merida Czech MTB) 1:25:49,4.
Ženy 34,5 km: 1. Macíková (Ghost – Mojekolo.cz) 1:41:49,1, 2. Jiroušková (Česká Třebová) 1:43:34,5, 3. Krtičková (Cyklo Stratílek Litomyšl) 1:54:46,0.
V nevlídném deštivém počasí odstartovalo 166 bikerů, do cíle jich nedojelo pouze sedm. trať 69 km (2 okruhy) si zvolilo 63 závodníků, 100 závodníků jelo na trati poloviční.  Do cíle přijelo 148 mužů a 15 žen.  Startér: JUDr. Martin Netolický. Generální partner: Město Česká Třebová   (Podle www.cyklomaratin-ceskatrebova.cz) Fotografie ZDE
 
Jaroslav Kulhavý startoval přes zranění v Itálii. A úspěšně

. Nejlepší český biker Jaroslav Kulhavý, kterého 16. června srazil autem neopatrný řidič, dosáhl o víkendu skvělého uspěchu. Na světovém šampionátu v maratonu (115,7 km) v italské Montebelluně vybojoval stříbrnou medaili, prohrál pouze s oddílovým kolegou z amerického týmu Specialized Factory Racing, Švýcarem Sauserem, který měl v cíli tříminutový náskok. „Jsem spokojený, především s ohledem na to, co mne potkalo v minulých dnech. Pouhý jeden den před závodem jsem dobral antibiotika, rozhodně jsem neabsolvoval ideální přípravu na mistrovství světa,“ prohlásil šestadvacetiletý sportovec z Ústí nad Orlicí.
 
Fotografické reportáže z Týdne sportu - souhrn příspěvků

Seriál Miroslava Kárníka z Týdne sportu najdete ZDE    
Seriál Martina Šebely  najdete  ZDE v dalším souboru
Další seriál Martina Šebely a Františka Smejkala najdete ZDE
Fotoseriál manželů Vojtěcha a Milany Soukupových  - závod o železného kohouta ZDE
 
Reportáže Luboše Kozla:  
1. den Týdne sportu ZDE  
2. den Týdne sportu ZDE
 
Projekt přestavby nádraží v Ústí nad Orlicí je výhrou betonářské lobby                                         


V úterý 28. června byla v prostorách MěÚ Ústí nad Orlicí představena poslední verze projektové dokumentace týkající se modernizace železniční stanice Ústí nad Orlicí. Projekt nepočítá s využitím nádražní budovy k dopravním účelům, na protější straně má být postavena nová nádražní budova o rozloze 300m2, ve které bude čekárna, pokladny a toalety. Vedle této budovy by měl být postaven technologický objekt o výměře 600m2, který bude veřejnosti nepřístupný a v němž bude umístěno technologické zázemí SŽDC. „Plánovaná budova zdaleka nesplňuje parametry toho, co by měla nádražní budova v Ústí nad Orlicí splňovat,“ reagoval na projekt městský architekt Milan Košař. Technická komise, kterou vede, na konci dubna tohoto roku městu doporučila jednat o zachování stávající budovy jako výpravní s tím, že navrhovaný objekt nezajišťuje důstojné odbavení cestujícím. Nová budova by měla dle slov náměstka ředitele SŽDC Pavla Mathého stát 11 milionů korun. „Je s podivem, že jedenáctimilionová investice do vstupu na nádraží představuje pouze informační tabuli, dva záchody, automat na jízdenky a kvazi čekárnu. Krom toho si návrh na vstupní objekt, zadaný bez výběrového řízení, těžko může říkat architektonický. U veřejné stavby je to zarážející a krátkozraké,“ říká Olga Sommerová. Bohužel nám nebyla zodpovězena základní otázka. Proč nemůže zůstat stará budova nadále výpravní? Navíc je zde paralela s opravenou nádražní budovou ve Všetatech. Ta je s Orlickoústeckou budovou téměř identická. Před dvěma lety byla rekonstruována nákladem 11 milionů korun. Navíc dál  slouží svému účelu, žádná druhá budova k ní postavena nebyla a dokonce v horním patře bydlí pět rodin. „Marek Dian, šéf  mezirezortní komise nám řekl, že podle kalkulace, kterou nechal zpracovat, by jen základní rekonstrukce staré budovy stála 74 milionů korun. Obávám se, že by to bylo včetně provize,“ říká předseda sdružení Nádraží nedáme! Martin Kadrman. Nádraží nedáme!, o.s. je přesvědčeno, že pokud bude projekt realizován v předložené podobě, zůstane budova ve stejně žalostném stavu bez dalšího využití a do dvaceti let bude coby ruina zdemolována. Stejnou obavu vyjádřil orlickoústecký architekt Petr Kluda, iniciátor petice „Za důstojné odbavení“ a člen technické komise města. „Z dnešního jednání jsem silně rozpačitý, podle mého názoru se jedná pouze o kosmetické úpravy původního špatného urbanistického a architektonického řešení,“ dodal Petr Kulda.
 
Setkání se také zúčastnil starosta Ústí n.O. Petr Hájek, senátor Petr Šilar, předseda OV KDU-ČSL Petr Čada,  Ing. arch. Petr Kulda, Ing. Martin Kadrman, doc. Olga Sommerová,  Prof. RNDr. Pavel Kovář a řada dalších....

 


Lhát se nemá, ani v předvolební kampani 

V médiích jsem se dočetla, že pardubický zastupitel Simeon Karamazov (ODS) nesouhlasí s převodem dvou základních uměleckých škol z Pardubického kraje na město Pardubice. Argumentoval tím, že splnění přání Rady Pardubického kraje je hodně slabým důvodem. Zřejmě utrpěl ztrátu paměti. V pozici krajského zastupitele tentýž Karamazov 16. září loňského roku totiž zvedl ruku pro usnesení, které ukládalo předložit ke schválení Zastupitelstvu Pardubického kraje převod ZUŠ působících na území Pardubic statutárnímu městu Pardubice. Vedle toho hlasoval také pro definitivní převod uměleckých škol z kraje na ostatní obce – Choceň, Letohrad, Ústí nad Orlicí a další. Je tedy evidentní, že se nejedná o přání Rady Pardubického kraje, ale legitimní rozhodnutí krajského zastupitelstva, které sám pan Karamazov podpořil. Podívejme se však dále, 17. září 2009 krajský zastupitel Karamazov hlasuje pro převod pardubických domů dětí a mládeže z Pardubického kraje na Statutární město Pardubice. Tenkrát mu zřejmě připadal návrh převést základní umělecké školy či domovy dětí a mládeže z kraje na obce jako koncepční, a to zřejmě z toho důvodu, že jsou tato zařízení využívána především místními dětmi. Nutno dodat, že Pardubický kraj na oplátku přebíral a přebírá od obcí speciální školy, které mají regionální působnost. Dnes mu to zřejmě jako koncepční nepřipadá.Volby se holt pomalu blíží a košile je mu asi bližší než kabát. O jednom jsem však přesvědčena. Měnit účelově názory a lhát se nemá ani v předvolební kampani.
Jana Pernicová, radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči
 
Za destinační společností jsou už vidět výsledky 

Pardubice (28. 6. 2011) - Valná hromada Destinační společnosti Východní Čechy hodnotila výsledky práce této společnosti za rok 2010. Třetí rok její existence a propagačních aktivit se už začíná pozitivně projevovat i ve statistických datech.
Destinační společnost Východní Čechy vznikla v roce 2008 za účelem koordinovat, prosazovat a hájit zájmy cestovního ruchu v Pardubickém kraji. Je to běh na dlouhou trať, ale už i po třech letech  jsou vidět  pozitivní výsledky zvýšeného marketingu a propagace turistických cílů v našem kraji. A to nejen subjektivně, ale i dle posledních statistických dat, kde už Pardubický kraj zdaleka není na posledním místě,“ řekl Miroslav Stejskal, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch.
Destinanční společnost Východní Čechy používá moderní metody zprostředkování informací v České republice. Předseda výkonné rady společnosti Miroslav Stejskal a její ředitelka Alena Horáková seznámili účastníky valné hromady s některými novinkami. Například na facebooku, kde je destinační společnost necelý rok, už má na 600 stálých návštěvníků. Společnost připravuje další moderní komunikační  a informační prostředky, jako jsou infokiosky na některých důležitých informačních centrech, rezervační systém, který umožní rezervovat si pobyty v ubytovacích zařízení a další aktivity. Společnost chystá řadu soutěží a dalších prázdninových aktivit pro návštěvníky památek v Pardubickém kraji, o kterých průběžně informuje na svých internetových stránkách www.vychodnicechy.info. Valné hromady se zúčastnili zástupci členských organizací: Pardubický  kraj,  Krajská hospodářská komora, Léčebné  lázně Bohdaneč, a.s., East Bohemian Airport a.s., Dostihový spolek a.s., Klub českých turistů Pardubického kraje, Českomoravské pomezí, Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko, Asociace hotelů a restaurací České republiky i Králický Sněžník o.p.s., Smetanova Litomyšl, o.p.s.

 

Den LDN vynesl sto tisíc korun na vybavení pokoje  

Pardubice - Den LDN, který ve Vysokém Mýtě uspořádaly odbor zdravotnictví Krajského úřadu Pardubického kraje a příspěvková organizace Vysokomýtská nemocnice, vynesl díky sponzorům i návštěvníkům kulturního programu na náměstí sto tisíc korun na vybavení pokoje v léčebně. Kromě toho se lidé seznámili s péčí o dlouhodobě nemocné pacienty.
Dlouhodobá péče se nemusí týkat jen starších lidí, ale všech po vážnějším úrazu i nemoci. Proto je podle krajské radní pro zdravotnictví Markéty Tauberové dobře, že se lidé o péči v LDN dozvědí více.  „Léčebny dlouhodobě nemocných nejsou místem, kam by lidé chodili umírat. Naopak. Snahou všeho personálu je, aby se pacienti co nejdříve vrátili do normálního života,“ doplnila Tauberová. Ředitelka nemocnice Romana Mrázová byla spokojená. „Chtěli jsme informovat laickou i odbornou veřejnost o možnostech poskytování služeb dlouhodobé péče podle individuálních služeb klienta a jsem ráda, že nám vyšli vstříc i sponzoři.“ Díky tomu mohlo vedení nemocnice vybavit potřebným zařízením v hodnotě sto tisíc korun celý dvoulůžkový pokoj.
V kulturním programu na vysokomýtském náměstí diváky pobavili i Naďa Urbánková, Marie Pojkarová a mnozí další.