Českotřebovský deník 279/2012 (9.11.)                                  

V pátek 9. listopadu byla v České Třebové slavnostně otevřena nově zrekonstruovaní policejní stanice.  Přestavba  budovy, postavené na začátku šedesátých let minulého století byla náročnější, než se zdálo kolemjdoucím, stála celkem včetně vybavení více než 2,6 mil. Kč. Slavnostního otevření policejní stanice se zúčastnili  také vzácní hosté, m.j. i nový hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Další fotografie Luboše Kozla  a podrobnosti ze slavnostního otevření najdete ve zvláštním příspěvku ZDE

 

Inzerce MěÚ    


„Město Česká Třebová nabízí k pronájmu  vývěsní skříňku na Novém náměstí u čp. 1751, od 01.01.2013, na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 1 měsíc, za cenu 500,-Kč ročně, pro nekomerční účely.“

 

„Město Česká Třebová nabízí k pronájmu nebytové prostory ve dvorním traktu čp. 7 v Klácelově ulici v České Třebové, v prvním nadzemním podlaží, sestávající z dílny o výměře 74,57 m2, šatny o výměře 18,41 m2, koupelny o výměře 5,02 m2 a WC o výměře 2,48 m2, tj. o celkové výměře podlahové plochy 100,48 m2,  dosud užívaných jako čalounická dílna a sklad, za cenu 200,-Kč/m2/rok + služby, od 01.01.2013, na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 3 měsíce.“

Přihlášky přijímá    Odbor majetku města Městského úřadu v České Třebové, Staré náměstí 78 (tel. 465500141,142).

 

Nové českotřebovské občanské sdružení Lingviagroup ustaveno     


V roce 2005 Česká Třebová zahájila partnerskou spolupráci se severoitalským městečkem Agrate Brianza. Vznikla řada  společných aktivit obou měst, pro Třebováky byly impulsem pro začátek studia italštiny. Skupina třebovských nadšenců pod vedením Romany Ježkové se učila italštinu s cílem nejen se naučit jazyk, ale také přispět k rozvoji přátelství obou měst. 
Od prvního roku působení studijní skupiny se nezměnilo nadšení pro Itálii, italskou kulturu a italské přátelství. Jádro italštinářů pocítilo, že pro svůj koníček, kterým je italština, může udělat mnohem víc… Rozšířit nejen poznání své, ale i širší veřejnosti, iniciovat v Itálii nová partnerství a k tomu se dobře pobavit – to byly vůdčí myšlenky pro založení občanského sdružení LINGVIA Group Ustavující valná hromada se konala v Ekocentru Podorlicko 7. listopadu 2012 za účasti více než dvacítky členů nového občanského sdružení. Ukázala, že vytyčené cíle jsou reálné. Jejich uskutečnění začne již v prvních měsících nového roku 2013 .

Více informací najdete ZDE

 
Nemocnice rušit nebudeme

V úterní Mladé frontě DNES vyšel rozsáhlý rozhovor s primářem Luďkem Rybou o jeho představách, jak do budoucna řešit situaci krajských nemocnic s akutní péčí. Přestože je pan primář manželem zastupitelky za Koalici pro Pardubický kraj lékařky Věry Rybové, bral jsem myšlenky zveřejněné v článku jen jako jeho osobní názor a určitou osobní vizi . Ale po reakcích z různých míst kraje bych si dovolil připomenout, že se nejedná o program Koalice pro Pardubický kraj, jak dokládá část programových tezí nové krajské vlády, která se týká zdravotnictví:
· zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče pro všechny občany Pardubického kraje s tím, že všech 5 nemocnic zůstane ve 100 % vlastnictví kraje
· vytvoření modelu spolupracujících nemocnic včetně jejich centrálního řízení, střednědobé ekonomické stabilizace a zajištění finančního krytí procesu změn ze strany kraje
· realizace investic, které zlepší provozní ekonomiku zdravotnických zařízení a především zvýší kvalitu a efektivitu poskytované zdravotní péče
Z uvedeného vyplývá, že k tak radikálním krokům, jaké navrhuje pan primář Ryba, se určitě jako krajští politici nechystáme. Ve své nové roli, kdy jsem převzal gesci zdravotnictví, se chci přirozeně nejprve podrobně seznámit jak s lidmi, kteří jsou za tuto oblast zodpovědní, tak s celým současným stavem zdravotnictví v kraji.
Je nepochybné, že se budeme muset chovat ekonomicky, střídmě a rozumně. Na druhou stranu je naším jednoznačným zadáním, aby zdravotní péče byla dobře dostupná všem občanům kraje.  
Roman Línek 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za oblast zdravotnictví
 
Kolik nemocnic potřebujeme?
Podle politiků stačí na celý kraj jen dvě a to v Pardubicích a České Třebové !

Přesně stejnou úvahu jsem napsal v silvestrovském vydání Českotřebovského deníku v roce 2010. A ejhle, nyní to je návrh primáře dětského oddělení Orlickoústecké nemocnice MUDr. Luďka Ryby, tedy odborníka a  to ještě polovičního politika - jeho manželka je č.2 z kandidátky Koalice pro Pardubický kraj, která se podílí na vedení Pardubického kraje.  O problému se píše v pardubické mutaci MF DNES v tomto týdnu. Článek uvádím na následujících řádcích.  Tím chci jen podtrhnout  poměrně strategickou polohu České Třebové přesně  uprostřed okresů Svitavy a Ústí nad Orlicí, navíc s dobrým dopravním spojením.  Škoda, že se možná díky  malé ctižádosti Třebováků před lety nepodařilo prosadit Českou Třebovou jako okresní město po roce 1945, pak by její rozvoj vypadal jinak. Byla by nejen dopravním, ale i administrativním centrem s mnoha úřady a jistě i nemocnicí a tomu odpovídajícím školstvím, novými byty i větším počtem obyvatel.  Dnes, kdy je obklopena rovnocennými městy v okolí má situaci ztíženou, nemá dostatečné vlastní okolí a v mnohém se musela přizpůsobovat tomu, co vymysleli jinde. Je dobře, že se karta pomalu obrací, že se  nad investicemi přemýšlí, že zvláště ve zdravotnictví nebude nadále možné pomocí protekcí vybudovat investice, které nejsou potřeba. Zvláště bych chtěl reagovat na častá vystoupení bývalého radního pro zdravotnictví z doby ODS Ing. Janečka, který dnes jako občan Litomyšle a krajský zastupitel zoufale bojuje za co největší litomyšlskou nemocnici většinou demagogickými prostředky. Pokud je na tom pět krajských nemocnic tak jak je, nelze  počítat s rozšiřováním, ale zřejmě ani se zachováním současného stavu. Nemocnice musí spolupracovat, což nelze zajistit jinak než pomocí organizačního spojení např. do holdingu  nebo dokonce do jedné společné akciové společnosti i za tu cenu, že se některá oddělení v některých místech budou rušit, resp. spojovat.  Kraj nemůže dotovat nemocnice na úkor dalších oblastí, jen proto, že by si např. Ing. Janeček přál mít možnost odpoledne navštívit své hospitalizované v LDN přímo v Litomyšli a nemusel jezdit jinam. Co máme právě říkat my z České Třebové, kteří celý život za nemocniční péčí jezdili jinam a kdy jsme si i tu lékařskou pohotovost museli dlouhá léta platit ze svého. Radní Janeček nám tehdy nic nepřidal, pro něho jsme byli přívěskem Ústí nad Orlicí, kde je vše.  Kdyby se ovšem jednalo o Litomyšl, pak by asi názor změnil.....
Myšlenka na novou nemocnici v České Třebové by se nám jistě mohla zdát vysoce pozitivní. Přinesla by solidního zaměstnavatele, vzdělané lidi, povznesla by celé město. Jako s realitou se s tím ovšem počítat nedá.  Do zdravotnictví jsme v kraji investovali tolik, že jsme povinni tyto investice využívat co nejlépe.  Máme zájem jak na udržení nemocnice v Ústí i v Litomyšli, jsou to naše dvě nejbližší města. A máme zájem na tom, aby zde zajišťovaná péče byla na  vysoké úrovni. (mm)
 
Co píše MF DNES 
V Pardubickém kraji začíná zásadní debata o tom, kolik má zůstat nemocnic a v jaké podobě. Politici mluvili o zásadní restrukturalizaci. Je tu i první návrh. Omezit počet nemocnic na dvě nebo tři. 
V Pardubickém kraji stojí pět nemocnic s akutními lůžky, které si mnohdy nevydělají na svůj provoz, na nutné investice a chybějí jim lékaři i pacienti. Politici před volbami slíbili, že to změní. Neřekli a patrně ještě dlouho neprozradí, jak si to představují. Naznačují, že spojí některá oddělení dohromady a soustředí víc péče do Pardubic.
Dlouholetý primář dětského oddělení Orlickoústecké nemocnice Luděk Ryba nyní přišel s konkrétním návrhem. Podle něj by v Pardubickém kraji stačily dvě nemocnice.
Jedna v Pardubicích a druhá v Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli by měly podle něj jen dosloužit.
"Přál bych si, aby se na kraji našel někdo, kdo řekne: Ne, my už do těchto nemocnic investovat nebudeme, to nemá smysl. Budeme mít místo toho jednu novou," uvedl Luděk Ryba v rozhovoru pro MF DNES.
Péče na dvou místech by měla být Tak radikální krok je zatím nepřijatelný nejen pro sociální demokracii, která ale i pro opoziční ODS.
"V kraj a my jich máme jen pět. Ať jde redukovat síť akutních lůžek tam, kde jsou přebytečné nemocnice. U nás to není," vzkazuje mu opoziční krajský zastupitel Josef Janeček z ODS.
"Myslí to vážně? Je to přitažené za vlasy," řekl starosta Chrudimi Petr Řezníček.
Ryba tvrdí, že pacienti by více využívali ambulantní péči místo toho, aby si lehli do nemocnice. Ve dvou nemocnicích by podle něj bylo špičkové vybavení, dobré týmy lékařů a jistota, že pacient půjde co nejdříve domů.
 
Podnikatel by koupil krajské nemocnice a dvě zrušil
Jeho návrh je velice podobný tomu, jak by síť nemocnic změnil majitel společnosti Multiscan Sotirios Zavalianis. Ten krajským politikům před dvěma lety navrhl, že nemocnice koupí.
"Na mém názoru se od té doby nic nezměnilo. V Pardubickém kraji jsou dvě nadbytečné nemocnice, to je Chrudim a Litomyšl. Tam bych nechal jen nějakou internu, nejběžnější chirurgii a ambulance. Veškerou péči bych shromáždil do zbývajících tří. Ve Svitavách, Ústí nad Orlicí a především v Pardubicích," uvedl Zavalianis.
Nic tak radikálního se v nejbližší době nedá čekat. Ovšem i zrušení jen jednoho dětského oddělení, kterému chybějí pacienti a lékaři, může vyvolat dominový efekt. Bez dětského oddělení jen obtížně může fungovat gynekologie s porodnicí.
A nechat v nemocnici jen internu a chirurgii? Bude to ještě nemocnice? Ovšem něco se stát musí. Vždyť situace došla tak daleko, že chrudimská i pardubická nemocnice musely na kraji žebrat o vybudování takové samozřejmosti, jakou je centrální sterilizace. Chrudim svolení dostala. Krajská nemocnice zatím ne.
Vyhodili ho za zpackaný registr, teď si Tomana najaly České dráhy

Vyhozený náměstek ministra dopravy Ivo Toman nezůstane dlouho bez práce. Od příštího týdne nastupuje do Českých drah, kde bude mít na starost regionální osobní dopravu.  "Má zkušenosti, byl hejtmanem, takže tu problematiku dobře zná," vysvětlil Tomanův nástup mluvčí drah Radek Joklík. Toman dosud působí jako šéf dozorčí rady Českých drah, na konci října musel odejít z postu náměstka ministra dopravy za to, že nezvládl start nového registru vozidel.  Bývalý hejtman Pardubického kraje, kterého dříve stát platil také jako zmocněnce pro stavbu silnice R35, má mít na drahách především jednání s kraji. Ty si u Českých drah objednávají vlaky na regionální spoje, ročně drahám posílají kolem osmi miliard korun.