Česká Třebová připravuje další velký projekt II.  
Problém nešťastného článku  v Orlickém deníku  (a MF DNES), ve které (nejmenovaná) redaktorka České tiskové kanceláře píše o dalším investičním rozvoji našeho města a intenzivně využívá (údajná) sdělení vedoucího právního odboru města Česká Třebová Karla Honla stále žije.

V neděli večer jsem zveřejnil svoji reakci na tento článek, kterou se cítí Mgr. Karel Honl poškozen, neboť jeho jméno redaktorka užila neoprávněně, na vzniku článku se podle jeho informací nijak nepodílel.  Když jsem se tuto skutečnost dozvěděl, tak jsem svoji reakci stáhl a nahradil jinou verzí, kde již je fatální chyba redaktorky, která zaměnila vedoucího odboru investic a rozvoje města  Karla Švercla  za vedoucího právního odboru Karla Honla  (a navíc si nedala si text nijak  autorizovat), zaznamenána s tím, že v tomto případě již není třeba podrobně text článku rozebírat a upřesňovat.

  K článkům s popsaným "fatálním omylem" nevyšla žádná oprava, nikdo to nevyžadoval. Dalo by se říci, že tedy článek stále existuje v této platnosti, byl mnohotisíckát otištěn a je stále i na internetu. Karel Honl nepovažoval podle jeho slov za  nutné, aby žádal o nápravu, nepřesných citací prý bývá hodně.  Tento článek je však na citacích "Karla Honla" postaven, bez nich nemá žádný smysl.  Jako čtenář  regionálního tisku, městský zastupitel a redaktor Českotřebovského zpravodaje, který zná problematiku přípravy investic na další léta ve městě  jsem si proto mohl nad tímto článkem ukroutit hlavu. Vím, jak opatrně se např. starosta města  Jaroslav Zedník opatrně vyjadřuje o budoucích investicích a vždy je podmiňuje schválením rozpočtu, záměru a podobně. A zde v kritizovaném článku pak najednou vedoucí právního odboru, člověk, který se problematikou budoucích investic nezabývá, píše  otevřeně o investicích roku a dalších let, o dalším velkém stamilionovém projektu, niž by to bylo někde projednáno.  Na uvedený článek mě navíc upozornily ohlasy a telefonáty ať si článek přečtu. 

Z toho vyplývala moje logická reakce, na kterou reaguje Karel Honl žádostí o omluvu, neboť jsem si měl "informaci" ověřit. Jakou informaci? Reaguji na text zveřejněného článku a je to zřejmé  již o prvních slov tohoto mého textu. Snažil jsem se navíc článek upřesnit, uvést na pravou míru, dalo to dost práce. Divím se, že pan Honl nežádá omluvu od nejmenované profesionální redaktorky České tiskové kanceláře, která tu celou dezinformaci dopustila. Rozumím tomu, že problém vznikl bez jeho přičinění, ale vzhledem k tomu, že máme nárok na informace co nejpřesnější, tak je další upozorňování na pozoruhodný článek ČTK správné.  Vždyť se zde např. píše o "přípravě dalšího (stamilionového) velkého projektu" bez ohledu na to, že o něm zastupitelé města ještě nikdy neslyšeli. Také skutečnost, že v článku (stále dosud nedementovaném) vedoucí  právního odboru informuje o investicích je pozoruhodná. Proč tedy nereagovat?              Milan Mikolecký

 

Reakce Karla Honla:

Vážený pane Mikolecký,
dne 12.01.2014 jste v Českotřebovském deníku  iČTZ 2014 zveřejnil článek
s názvem "Ad: Česká Třebová připravuje další velký projekt", ve kterém se
s velmi pejorativním nádechem vyjadřujete k mé osobě. Opakovaně jsem Vám
nabízel možnost, že pokud budete psát o záležitostech týkajících se odboru
právního MěÚ Česká Třebová, že Vám rád poskytnu veškeré možné informace
k dané věci, abych nemusel takřka každý Váš článek uvádět na pravou míru a
žádat o opravu faktických chyb. Stále mi není jasné, proč jste toho nikdy
nevyužil, ale chápu, že jste se s chutí chopil zprávy ČTK publikované
v Orlických novinách.
Ve svém komentáři máte pravdu v tom, že jsem "na každé slovo ve svém
vyjádření opatrný", a proto Vás musím bohužel zklamat, ale s nikým jsem ve
zmiňované záležitosti nehovořil a ČTK citaci popletla. Žádám Vás tedy o
omluvu za Vaše pejorativní výroky, zveřejnění mé odpovědi  a současně o to,
abyste mne v rámci své letošní předvolební agitace vynechal.  S pozdravem Karel Honl

Aby bylo  i těm, kteří původní reakci redaktora Čt. zpravodaje nečetli jasné o co se jedná a udělali si sami svůj obrázek, uvádím text původní reakce zveřejněné v neděli 12.1. ve 23 hodin na tomto odkazu ZDE

Druhá verze textu, která byla na web Čt. zpravodaje umístěna v pondělí 13.12. v 12.00  je již  běžně na webu Českotřebovského zpravodaje k dispozici ZDE

Článek ČTK z Orlického deník dne 4.1. 2014 uvádím ZDE

Česká Třebová připravuje další velký projekt

Česká Třebová – Česká Třebová v letošním roce investuje z vlastních zdrojů 20 až 25 milionů korun. Město se s pomocí státních dotací zaměří hlavně na zateplení mateřské školy a opravy silnic. Radnice  také začne s přípravou evropských projektů.
„V budoucnu nás čeká oprava Nového náměstí až za stovky milionů korun. Evropská unie bude v novém období podporovat komplexní projekty, což je ten náš. Budeme vykupovat pozemky a vypíšeme architektonickou soutěž," řekl vedoucí právního odboru Karel Honl.
Na náměstí by se měla řešit doprava, zeleň i mobiliář. Městu se již v minulosti podařil uskutečnit velký evropský projekt za 330 milionů korun. Radnice postavila u vlakového nádraží dopravní terminál. O nové podobě vlakového a autobusového nádraží se mluvilo v České Třebové od roku 2004, dokončit se jej podařilo v roce 2010. Šlo o největší
investici v historii města.
„Evropské peníze se nám podaří čerpat nejdřív v roce 2015. Také nám už doběhnou úvěry, které jsme si museli kvůli velkým projektům vzít," dodal Karel Honl.
V letošním roce chystá město hlavně zateplení mateřské školy, která má dva pavilony a hospodářskou část, za 9,5 milionu korun, 90 procent by měla krýt státní dotace. A plánuje dokončit opravy ulic Slovanská a Nádražní za necelých osm milionů korun. I na tyto projekty by měl přispět stát. „Budeme si také připravovat projekt na komunikaci do průmyslové zóny. Zastupitelé schválili finální smlouvu," nastínil Karel Honl.
Rozpočet zastupitelé budou schvalovat v březnu, kdy také upřesní všechny investice letošního roku. Město s přibližně 16 tisíci obyvateli ročně hospodaří asi s 300 miliony korun.
ČTK