Českotřebovský deník 68/2014 (18/3)                                     
Připravuje se další česko-italská spolupráce Česká Třebová - Malé   

Týká se působení českotřebovského rodáka Vladimíra Pácla, který po roce 1970 emigroval do Itálie a působil v italském městečku Malé (Val si Sole) v provincii di Trento. Vladimír Pácl byl dříve i členem výkonného výboru Mezinárodní lyžařské federace FIS a po emigraci byl (a dodnes je) tomto městečku velmi váženou osobou, podílel se za trvalém povznesení zdejšího kraje na úpatí Alp ve prospěch turistiky a sportu. Letos v únoru by oslavil svoje devadesáté narozeniny Po sametové revoluci se do Čech již nevrátil, požadoval svoji rehabilitaci, která mu byla v r. 1994 tehdejšími představiteli Svazu lyžování dosti netaktně odmítnuta.   Zemřel před deseti lety, když bohužel poslední léta svého života strávil po mrtvici na invalidním vozíku a bydlel v Malé v Domově po seniory, Denně ošetřován svou přítelkyní Anntonii Pini. 
Letos v červenci se bude konat v Malé od 22. - 27. 7. k nedožitým devadesátinám a desátému výročí úmrtí připomínka zásluh Vladimíra Pácla. Bude to Festival "Su e Giù per i Monti" V  jeho rámci bude slavnostně otevřena Stezka Vladimíra Pácla a 26.7. se v Ronzone uskuteční Konference o Vladimíru Páclovi s jeho starými přáteli a sportovními šampiony v disciplínách orientačního sportu jehož tradici zde před 40 lety zakládal.  Více ZDE
Jsem víc než spokojen…

Pan Vladimír Hampl (1929), českotřebovský patriot  a člověk mnoha zájmů je také pacientem charitní ošetřovatelské služby. Letos v únoru  to bylo 9 let, co mu sestry chodí v rámci udržovací léčby denně převazovat bércový vřed. Pan Hampl si nemůže sestřičky vynachválit: „Jsem víc než spokojen, nejen spokojen, vždycky se domluvíme. Než mi nohu převážou, trochu si popovídáme… Moc dlouho to nejde, ony spěchají… denně má jedna kolem patnácti pacientů, a kdyby u každého půl hodiny mluvily, tak nebudou hotový do půlnoci…“ Charitní ošetřovatelskou službu ordinuje lékař a je hrazena zdravotními pojišťovnami. Odbornou zdravotní péči poskytují kvalifikované zdravotní sestry v domácím prostředí nemocného. Provádějí např. odběry krve, aplikace injekcí, převazy, ošetřovatelskou rehabilitaci, infuzní terapii, cévkování a řadu dalších úkonů. Prioritou této služby je profesionalita a lidský přístup, o čemž svědčí i pan Hampl: „Jsou to všechno milá děvčata a mám k nim naprostou důvěru… Nejhorší je, že do té doby než jsem je potřeboval, jsem nevěděl, že v České Třebové je nějaká Charita…“
Kontakt: Oblastní charita Ústí nad Orlicí  středisko Česká Třebová Matyášova 983 Dana Tajstrová
Tel. 731 402 330, e-mail: chops.ct@orlicko.cz  www.uo.charita.cz
 
Českotřebovská Velikonoční cesta  - na Velký pátek od 15 hodin ze Starého náměstí

Velikonoční cesta, která tedy vyjde v 15 hodin ze Starého náměstí, bude připomínkou tradičních křížových cest v Jeruzalémě. V den, kdy si křesťané připomínají Ježíšovu smrt, se v průvodu zastavíme na různých místech a přečteme biblické pasáže vztahující se právě
k Velikonocům.
 
Oslavíme 15. výročí otevření Kosmetického studia Táňa 
Srdečně vás i vaše partnery zvu do úžasného prostředí Čapkova Statku v Hořičkách. Ubytování apartmánového typu s veškerým komfortem a kuchyňkou,  krytým bazénem, loveckým salonkem s krbem, skvělou kuchyní a malou biofarmou s domácími zvířaty. Tento termín je pro velký zájem stanoven již druhý, proto neváhejte a zablokujte si místa včas. Na dubnový termín se již nepřihlašujte,  kapacita je plná i s náhradníky.
Termín:   6 až 8.6. 2014
Program : pátek grilování, v  sobotu si uděláme pěší túru po Babiččině údolí a v neděli při cestě domů můžeme projít Peklem … J Individuálně je možnost zapůjčení i kol. Celý pobyt i s polopenzí je částečně sponzorován – cena 1200,- Kč osoba od pátku do neděle. Páteční grilování je v režii Kosmetického studia Táňa.

Na všechny se moc těším Táňa        kontakt pro potvrzení účasti : 776 793 552 color:black">www.studiotana.cz

Pro bývalé pracovníky ÚZCHV 

Pokračujeme v každoročním setkávání bývalých spolupracovníků ÚZCHV Česká Třebová. Letošní setkání bude 13. května od 14 hodin v restauraci Křib. Zprávu tlumočte dalším spolupracovníkům.
Kraj rozdělil osm milionů korun na grantech

Pardubice (18. 3. 2014) – Rada Pardubického kraje minulý týden schvalovala také podporu mnoha aktivit občanů, obcí a spolků našeho kraje prostřednictvím grantových programů. Tentokrát se jednalo zejména o spolupráci s partnerskými regiony, kulturní akce a památkovou péči, životní prostředí, zemědělství a venkov. Jedním z nejrychleji naplněných programů byla podpora začínajícím včelařům.
„Rada schválila v rámci krajského grantového řízení projekty za více než osm milionů korun. Je to pomoc pro obce a organizace, které opravují památky, pořádají kulturní akce nebo pečují o životní prostředí,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Grantový program kanceláře hejtmana je zaměřen zejména na spolupráci s partnerskými regiony a pro rok 2014 podpoří 32 žadatelů částkou v celkové výši 486 tisíc korun. Na tyto akce obdrží finance například Vysokoškolský umělecký souboru, Univerzita Pardubice, Českobratrská církev, jednotlivá města kraje a další organizace,“ dodal hejtman.
Pro ekologii i začínající včelaře
„V oblasti životního prostředí schválila rada přidělení grantů  spolkům a obecně prospěšným společnostem v celkové hodnotě 930 tisíc korun. V rámci programu Péče o životní prostředí bylo podpořeno šest projektů, zaměřených například na péči o lokality vzácných sov pálených, na údržbu tůní pro obojživelníky či na ošetření stromů,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. V rámci programu Ekologická výchova, vzdělávání a osvěta získalo podporu 53 projektů, které působí formou tiskovin, prožitkovými akcemi, přednáškami, pobyty a podobně. Finanční prostředky obcím pro jimi zřizované školy a školská zařízení podléhají schválení Zastupitelstvem Pardubického kraje, které bude záležitost projednávat 10. dubna 2014.
Pokračuje i podpůrný systém pomoci začínajícím včelařům Pardubického kraje. Jeho cílem je rozšíření počtu včelařů, zvýšení počtu včelstev a tím i zlepšení opylovací služby včelstev na kulturních či planě rostoucích rostlinách. Příspěvek ve výši maximálně 12 tisíc korun obdrží letos 41 žadatelů.  Jsou mezi nimi i velmi mladí lidé, muži i ženy. Nejvíce úspěšných žadatelů bylo na Chrudimsku a program byl naplněný během několika prvních dní po vyhlášení. Celkem bude rozděleno 492 tisíc korun.
Územní plány pro obce
V oblasti územního plánování byl vyhlášen grantový program Podpora pořízení územních plánů v roce 2014. Rada schválila poskytnutí grantu všem 37 obcím na zpracování územních plánů. Celková částka činí 2,35 milionu korun a podléhá schválení Zastupitelstva Pardubického kraje.
Stovka kulturních památek
Na grantový program Podpora stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru v Pardubickém kraji na rok 2014 odsouhlasila rada příspěvek 3,56 milionu pro více než sto kulturních památek. Dalších 1,74 milionu korun na tyto účely bude schvalovat zastupitelstvo. „Letos tak finanční podporu získá řada kostelů a historických domů – mezi nimi například kostel svatého Bartoloměje v Kočí nebo kostel Nanebevzetí panny Marie v Chrudimi,“ vyjmenovala dvě z mnoha památek náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.
Milion a půl do kulturních akcí a sbírek muzeí
Grantový program Podpora kulturních aktivit v Pardubickém kraji na rok 2014 poskytne dotace ve výši 900 tisíc korun 110 projektům. Program podpory preventivní péče o sbírky muzeí v Pardubickém kraji na rok 2014 bude financovat 25 projektů v celkové výši 600 tisíc korun. Rada schválila 250 tisíc korun na osm z nich. O podpoře zbylých rozhodne dubnové jednání zastupitelstva. Pardubický kraj tak podpoří například Pardubický spolek historie železniční dopravy či Králickou pevnostní oblast.
Dotace kraje také získal i právě probíhající Mezinárodní festival Pardubické hudební jaro či na červen chystaný Mezinárodní hudební festival - Letohrad 2013. Rada schválila například i podporu pro Smetanovu výtvarnou Litomyšl. V případě grantu pro Východočeské divadlo Pardubice a Komorní filharmonii Pardubice, které ještě musí potvrdit zastupitelstvo, vyjadřuje kraj celokrajské činnosti těchto subjektů, jejich zájezdům po kraji, svozům návštěvník či představením a koncertům pro děti a mládež.
 
Technické vzdělání zasluhuje podporu,“ shodli se

Ústí n. O. – Kulatý stůl musel být nakonec ve tvaru rozměrného písmena E, aby se k němu všichni pozvaní vešli. Jednání o současné situaci v oblasti technického a přírodovědného školství, které pořádala v pondělí Střední škola uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí, se totiž setkalo s vysokým zájmem nejen partnerů z řad malých, středních i velkých firem. O aktuálních problémech středního školství v Pardubickém kraji debatovali také zástupci místní samosprávy, Pardubického kraje v čele s radní Janou Pernicovou, odborníků z úřadu práce či výchovných poradců a dalších pracovníků základních škol, byli zde také zástupci škol z České Třebové.  Více zde
Střední školy, jež kraj zřizuje, se musí vyrovnat s nelehkou situací. V uplynulých pěti letech klesl počet jejich žáků o bezmála pět tisíc a v dlouhodobém horizontu nelze čekat změnu k lepšímu. Odborné školy cítí v konkurenci gymnázií úbytek žákovské kvantity i kvality dvojnásob. Podle Jany Pernicové, radní Pardubického kraje pověřené řízením školství, není na co čekat. „Padesáti osmi školám klesnou letos třicet třem příspěvky od ministerstva z důvodů poklesu počtu žáků. Ředitelé jsou v této situaci nuceni propouštět aprobované učitele, pokud by toto postihlo kantory odborných předmětů, znamenalo by to pro jejich školy katastrofální situaci,“ uvedla během setkání a dodala: „Buď se vydáme i nepříjemnými cestami, nebo by musel kraj školy dofinancovat. Tím však problém nevyřeší.“
 
Festival ve Skutči navštíví ministr kultury Daniel Herman

Tomáškova a Novákova hudební Skuteč se chystá na další z řady festivalových koncertů. Již tuto neděli na pódium velkého sálu kulturního klubu vystoupí hvězda českého houslového nebe, vynikající a vyhledávaný virtuos Pavel Šporcl. Publiku se představí v originálním projektu Gipsy Way, v němž jej bude doprovázet stejnojmenná romská cimbálová kapela. Díky svému umění a nekonvenčnímu vystupování slaví Pavel Šporcl úspěchy u všech generací posluchačů. Originální spojení je zárukou toho, že se koncert 23. března stane skutečně strhujícím hudebním zážitkem.
Z pódia k návštěvníkům kromě Pavla Šporcla, který bude celým pořadem osobně provázet, promluví ještě další výjimečná osobnost. Nedělní koncert totiž svojí návštěvou poctí ministr kultury Mgr. Daniel Herman.
„Pana ministra Hermana jsem osobně navštívil a měl jsem možnost představit mu historii i současnou úroveň festivalu. Opravdu velmi si vážíme toho, že nad probíhajícím ročníkem převzal osobní záštitu a co víc, rozhodl o udělení mimořádné dotace ve výši 150 tisíc korun,“ říká k návštěvě ministra starosta Skutče Pavel Novotný. „Věřím, že si ze Skutče odveze jen ty nejlepší dojmy,“ dodává Pavel Novotný. Nedělní koncert Pavla Šprocla a Gipsy Way, který stírá hranice mezi hudebními žánry, je již zcela vyprodán. Do svého závěru dne 4. 5. však skutečský festival nabízí ještě několik zajímavých koncertů, představení či hudebních projektů, na které jsou lístky dosud k dispozici.