Poslední ohlédnutí za Týdnem sportu 2014                          

Týden sportu skončil v červnu, teprve nyní se dostávám ke zveřejnění posledních zaslaných fotografií od Martina Šebely. Mezitím vydal pořadatel akce na webových stránkách Týdne sportu Poděkování určené sponzorům, na kterém je informuje o průběhu 16. ročníku této akce ve dnech 16. - 20. 6. 2014 takto:

"V projektu "Týden sportu 2014" bylo realizováno 129 samostatných akcí. Celkem bylo organizováno 23 sportovních odvětví, ve kterých se sportovalo v 77 soutěžích a turnajích. V doprovodných programech vystoupilo 28 tanečních seskupení a 22 hudebních vystoupení se závěrečným ohňostrojem. Celkový rozpočet akce se vyšplhal na částku 802 454 Kč. Věříme, že i vy jste byli spokojeni s prezentací Vaší společnosti na této akci, které se zůčastnilo téměř 20 000 lidí, z toho více než 2000 sportovců. Pevně věříme, že se na Vás budeme moci obrátit i při konání dalších ročníků. Lubomír Vašina - AMS (ředitel akce, hlavní pořadatel)."

Průběh Týdne sportu nechci nijak komentovat, byl to již 16. ročník akce a lze už srovnávat, pamětníci mohou porovnávat se staršími ročníky vytvářenými s nadšením, kdy ještě nikoho neobtěžovalo vylepovat a publikovat výsledky jednotlivých disciplín. Je to ale akce, která  na Týden město změní, taková je v České Třebové zapotřebí, její termín je zvolen velmi dobře na konci školního roku. Z hlediska sportovního nasazení školní mládeže se opravdu jedná o monstr akci, která nemá v jiných městech obdobu. Školy se snaží dobře reprezentovat a dobře dopadnout. Z toho však logicky vyplývá, že mnoho těch, kteří nevynikají, ale rádi by si sport zkusili, není nominováno a stávají se jen diváky. To je ovšem již na školním výběru a nikdo další to neovlivní. Právě to však ukazuje, že Týden sportu je výborný nápad a dobrá akce. Vlastní sport upozaděn "doprovodným programem", t.j. lidovou zábavou na náměstí, většina lidí si pod názvem Týden sportu představuje právě to. Je to současně část nejdražší, spolyká největší část finančních prostředků, z  v rozpočtové kapitoly výdajů na sport. Z rozpočtu akce město na Týden sportu poslalo 535 tisíc Kč, Dotace města  byla letos v dosavadní historii akce rekordní, tvořila 67% rozpočtu akce a byla podle uzavřené smlouvy určena zejména na hudební produkci, montáž a demontáž jeviště, náklady na energie, poplatek OSA, pronájem WC kabin, zdravotní dozor, odměny za pronájem sportovišť a za pomoc při organizaci, materiál, občerstvení pro účinkující i organizátory akce (bez alkoholických nápojů), úklid prostranství Starého náměstí.

Na druhé straně sportovní organizace oprávněně poukazují na rostoucí finanční potřeby. I samotným oddílům přece rostou náklady. Omezením rozsahu  zábavy na náměstí by se dalo  právě pro sportovce hodně ušetřit, zvlášť kdyby "doprovodný program"  na náměstí organizovalo Kulturní centrum jako městská příspěvková organizace ve své režii.   (mm)

Poslední  fotoseriál Martina Šebely se zabývá právě doprovodnými programy na náměstí a děním okolo.

Další příspěvky z Týdne sportu 2014 
(na webu www.tyden-sportu bohužel již druhý rok žádná fotogalerie není)

TS 2014 - dění na náměstí - foto Miroslav Kárník  
TS 2014 - program
TS 2014 - soutěže na Pekláku - pondělí 16.6. 20124 (Foto Martin Šebela)
TS 2014 - atletika u gymnázia - středa 18.6. 2014 (foto Martin Šebela)
TS 2014 - soutěže v ringu a vybíjené - čtvrtek 19/6 (foto Martin Šebela)
TS 2014 - soutěže v běhu - Javorka pátek 20/6 foto Martin Šebela)
TS_2014 - Doprovodný program na náměstí (foto Martin Šebela)