Českotřebovský deník 75/2015 (5.4.)                                     
Shrnutí důležitých informací z týdne:

Financování ztrát v městské dopravě
Do České Třebové přijel v úterý 29. 3. náměstek hejtmana Pardubického kraje Ing. Jaromír Dušek, který jednal se starostou města na téma dopravní obslužnost v  České Třebové. Pardubický kraj  potřebuje  získat pro zajištění stále ztrátovější regionální dopravy další dodatečné finanční prostředky a tak vyčlenil spoje, které zajišťují pouze městskou přepravu cestujících.  Na úhradu ztráty na těchto spojích  budou muset přispívat města. V České Třebové se jedná o spoje, které začínají na terminálu Jana Pernera a vedou na sídliště Lhotka  a zpět. Také spoje jsou i v jiných městech. V Ústí nad Orlicí jde např. o spoje mezi autobusovým nádražím a železničním nádražím Ústí nad Orlicí v Kerharticích. V těchto spojích často jede třeba jen jediný pasažér. Protože město Ústí nad Orlicí zřízení těchto spojů vyžaduje, bude muset hradit jejich ztrátovost. V případě České Třebové je spojů z nádraží na sídliště Lhotka a zpět  13 (některé ve všední dny a jiné jen v neděli). Využití těchto spojů bude nyní znovu přezkoumáno a na základě výsledků šetření se město dohodne s Pardubickým krajem na počtu spojů, které budou zachovány a na které bude město finančně přispívat. Je pravděpodobné, že se počet těchto spojů omezí. Je vypočteno, že by při zachování současného stavu město muselo doplácet do krajského rozpočtu částku cca 800 tis. Kč. Reálná je asi poloviční částka. Některé spoje jsou ovšem opravdu málo využity. Toto případné omezení se netýká spojů, které vedou ze Lhotky na nádraží a dále pokračují směr Rybník a Lanškroun. Jejich financování je a bude plně v gesci Pardubického kraje a budou zachovány. 
 
Řešení petice občanů z Křibu a okolí  na znovuobnovení autobusové zastávky Křib
Ing. Jaromír Dušek byl při návštěvě naší radnice seznámen s peticí občanů ze sídliště Křib a okolí  požadující zachování zastávky "U sídliště Křib" na Moravské ulici, tedy o vedení většiny spojů linky 700934 touto trasou. Spoje přivážející a odvážející zaměstnance do závodu Korado mají zůstat  v současné trase  využívající zastávku v Hubálkově ulici. Podmínkou změny trasy je podle Jaromíra Duška získání licence na zastávku  u sídliště Křib, což může zabrat určitý čas. Změny tak přichází v úvahu zřejmě až od změny jízdních řádů v prosinci 2015. Zastávku však běžně využívá (bez licence?)  autobusová linka AVX, zajišťující také  pravidelnou dopravu cestujících. (Více ZDE)
 
Návštěva na ŘSD
Starosta Jaroslav Zedník navštívil ve středu 1. dubna krajskou správu Ředitelství silnic a dálnic, kde jednal s ředitelem Ing. Bohumilem Vébrem o problematice připravovaných úprav I/(14 v souvislosti s rekonstrukcí silničního napojení společnosti Metrans přes tunely a předpokládanou výstavbou kruhového objezdu u tunelů. Studii kruhového objezdu připravuje pro ŘSD ve snaze urychlit jeho přípravu právě město Česká Třebová tak, aby bylo výstavba "kruháče" v návaznosti na investici v tunelech.
 
Zimní stadion dostal nový sportovní povrch
Nový povrch pro in-line bruslení i další letní sálové sporty v ceně 672000 Kč. Investorem akce je městská obchodní společnost Eko Bi, která požádala také o finanční příspěvek z rozpočtu Pardubického kraje. Nový povrch umožní intenzivní letní využívání zimního stadionu, bude se hrát in-line letní  liga, Eko bi buide organizovat  také veřejné in-line bruslení. Na kolečkových bruslích nebude možné používat brzdy.
 
Konzum začal řešit ztrátu v prodejně na Skalce, prodejnu chce uzavřít.
Je ochoten v objektu investovat do zřízení nově moderně vybavené poštovní pobočky, která by nahradila poštu 01 v Klácelově ulici, viz zvláštní článek ZDE
 
Byl zahájen transfer obojživelníků v Přívratě. Studené počasí však sběr obojživelníků velmi zpomalilo až zastavilo.
 
Čtení bible v České Třebové a ekumenický velikonoční pochod
Na Velký pátek 3.4.  zorganizovaly křesťanské církve v České Třebové ve spolupráci s Českou křesťanskou akademií Čtení bible na Starém náměstí v době od 10 - 15 hodin, ale také další doprovodné akce tohoto typu v Domově pro seniory a v NZDM v Borku.  V čtení bible se  střídaly desítky občanů, přijel také senátor Petr Šilar. Po 15. hodině pak následoval ekumenický velikonoční průvod městem s několika zastaveními, který skončil po 17 hodině u rotundy sv. Kateřiny.
Rádi bychom Vás pozvali na pietní akci SVÍČKA ZA VČELIČKU, která proběhne 7. dubna od 17 do 18 hod v jídelně Oázy zdraví na podporu osob postižených nežádoucími účinky po očkování.
TATO AKCE NENÍ PROTI OČKOVÁNÍ, ale za lepší informovanost a rozumnou zdraví neohrožující volbu očkování! Svíčku si může každý vzít vlastní, případně budou k dispozici na místě. Akce současně probíhá v několika městech ČR - více informací zde: http://www.rozalio.cz/index.php/zveme-vas-na/setkani/729-zapal-svicku-za-vcelicku-pietni-akce
Pokud se nebudete moci dostavit a zapálíte si svíčku doma (či jinde, kde právě budete:-), prosím o zaslání fotografie - bude použita pro organizátory akce o počtu účastníků a nebude bez Vašeho souhlasu zveřejňována. Děkuji za zaslání na: ctmkadlec@gmail.com
 
Pozvánka na 54. ročník trampského volejbalu

T.O.Horáci pořádá 54. ročník trampského volejbalu a 13. ročník Memoriálu Mirka Hurta.
Místo konání: kurty TJ Sokol Rybník. 
Termín: 23. května 2015,  začátek v 8:30 hodin  (prezentace na místě od 8.00 hod).
Dobrou náladu a krásné počasí s sebou.   Kontakt: 724 253 845
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070