Víkend 11. a 12. července ve Svinné patřil již podeváté multižánrovému festivalu Výtvarná Svinná. Akce se plně vydařila, ať již po stránce vhodného letního počasí, tak i po stránce návštěvnosti a také prosadila se také kvalitním kulturním programem. Pořadatelé si nemohou stěžovat letos ani na přízeň sponzorů, největšími částkami přispělo město Česká Třebová a Pardubický kraj a tak se i po stránce finanční daleko lépe plánovalo než před rokem, kdy museli schodek rozpočtu sanovat  místní hasiči. Opět se rozšířila i výtvarná stránka, protože k tradičně nabité expozici výtvarného umění dvoj i trojrozměrného umístěné v bývalé rozšířené školní třídě přibyla trochu netradičně uvedená expozice fotografií v protějším domě, umístěná letos dokonce ve dvou místnostech v přízemí i prvním podlaží. A ti ještě nebylo všechno.
Letošní Výtvarná Svinná připomněla ještě jedno pro obec Svinnou významné jubileum a to 130. výročí postavení zdejší školní budovy, dokončené v roce 1885.Tomu byla věnována nejen stručná vzpomínka Ladislava Krmely v rámci slavnostního zahájení  akce v sobotu kolem 14. hodiny. Tato část letošní výtvarné Svinné je trochu specifická a bude třeba se jí věnovat ve zvláštním příspěvku.  Připomenu jen to, že tomuto výročí byla věnována  poměrně rozsáhlá a zajímavá expozice ve vstupní chodbě školy, kde byla také k dispozici i digitalizovaná verze kroniky obce Svinné.  Každý si mohl zalistovat. Prohlédnout mnoho fotografií i zajímavých písemností včetně posledního školního rozvrhu z roku 1959/60. Historie školy i obce Svinná je velmi zajímavá, osadní výbor o historii pečuje a pořádá tradiční srazy rodáků. Svinná zažila také etapu vystěhovalectví, lze připomenout návštěvu potomků bývalý obyvatel obce, žijících dnes v Argentině. Pamatuji se na jejich přijetí na českotřebovské radnici před deseti lety. Škoda, že se jejich tehdejší návštěva dále nerozvinula do opakovaného přátelství s pravidelnými návštěvami, i když, jak všichni víme - je to v lidech samých a do Argentiny je opravdu moc daleko.
Moderátorem celého odpoledne byl ředitel českotřebovského Kulturního centra Josef Kopecký, který uvedl především programovou část, ve které vystoupila po 13 hodině písničkářka Lenka Karlíčková, po slavnostním zahájení festivalu Ondra Sychra, Divadlo Jesličky z Hradce Králové, formace Do Větru a večer po 19. hodině pak L. Pospíšil a P. Taboříková.
Výtvarnou část festivalu uvedla jako vždy zakladatelka celé tradice PhDr. Ludmila Kesselgruberová - Marešová. Výtvarná Svinná byla přece původně výstavou na jedno letní odpoledne právě z její iniciativy. Tato akce nadšenců entuziastů byla uváděna pod (neoficiálním) názvem  Svinnský (svinovský?) salon jako výstava na jedno odpoledne na dvou spojených zahradách Pavla Mareše a Moniky Carbové a v této podobě, vždy ovšem s patřičnou slavnostní  vernisáží  se udržela do roku 2008.Obrazy bývaly rozvěšeny na stromech a artefakty třeba kolem pískoviště. Vše se změnilo v tradici a rozrostlo do festivalu, na kterém se setkávají  zajímaví lidé , výtvarníci, divadelníci, amatéři, profesionálové, režiséři, fotografové...  Obvyklá statistika letos při slavnostním zahájení nebyla řečena, prací byly opět desítky a expozice pestrá a zajímavá. Jako nejstarší výtvarník se opět osvědčil Jaroslav Doležal (85) ze Zhoře, který předvedl svou klasickou kolekci krajinek, zátiší a miniatur, opět ve svém tradičním místě a je také vidět na úvodní fotografii. Na pestrosti a zajímavosti výstavy výtvarných prací neubralo ani to, že zde proti jiným letům poněkud ubylo prací členek českotřebovské skupiny Maxmilián. Expozice také vykročila z výstavních prostor ve škole do exteriéru, i zde byly k vidění velmi zajímavé exponáty.

 

 



Výstava ve škole


Fotografický kabinet  byl letos umístěn již ve dvou místnostech blízké budovy firmy Drumel a Co.