Českotřebovský deník 96/2016 (13/4)  
Pomožte českotřebovským Poutníkům v soutěži Talent Coutry Radia 2016!

Ze 186 písniček od 62 interpretů, kteří zaslali do soutěže Talent Country Radia 2016 po třech svých písničkách, vybrala porota deset nejzajímavějších. Mezi nimi je i písnička Cestovní horečka od skupiny Poutníci Česká Třebová. Těchto TOP 10 soutěžních písní vysílají od 1. 4. do 24. 4.2016 a v tomto období mohou posluchači hlasovat pro Poutníky smskou ve tvaru CR 9, na tel. číslo 900 06 03 (cena sms je 3,- Kč včetně DPH přes jakéhokoliv českého operátora). Ze zahraničí lze posílat hlasy na číslo +420736300895 se stejným textem. Z jednoho telefonního čísla bude akceptována pouze jedna sms. Věříme, že je to dobrá propagace Poutníků i města Česká Třebová na celostátním radiu, kde nás pouštějí několikrát denně. Předem děkujeme za podporu a za případné zaslané hlasy.  Poutníci Česká Třebová
 
Další českotřebovská výprava do Senátu

Praha Senát/Česká Třebová - Valdštejnský palác, který je sídlem Senátu, byl tento měsíc po tři dny v obležení návštěvníků z České Třebové a blízkého okolí. Cílem byla výstava "Stavitelé terminálů" i prohlídka Senátu a nedalekých malostranských památek.
"Všechno začalo před časem takovou nevinnou poznámkou Milana Mikoleckého v Českotřebovském zpravodaji: ... Soubor fotografií bychom mohli jako město využívat při prezentacích v našich partnerských městech v cizině, v krajském městě, či jinde, dovedu si jej představit např. i v prostorách Valdštejnského paláce...", říká senátor Petr Šilar a dodává: "Slovo dalo slovo a po vzájemné dohodě s autorem, se výstava fotografií pod názvem "Stavitelé terminálu", skutečně ocitla v předsálí zasedacího sálu Senátu." V úterní podvečer dne 5.4.2016 zde pod záštitou senátora Petra Šilara tedy proběhla vernisáž fotografií Jardy Plocka. Pak následovala první velká padesátičlenná výprava v sobotu 9.4. 2016 pořádaná městskou organizací KDU-ČSL a následně ve středu 13.4. 2016 druhá velká čtyřicetičlenná výprava organizovaná českotřebovským Svazem důchodců. V prvním i druhém případě přijeli, jak jinak než vlakem. Uvedené fotografie jsou z dnešní středeční návštěvy výpravy organizované Svazem důchodců. Další článek o výstavě fotografií Stavitelé terminálu Jaroslava Plocka v Senátu je ZDE. Výstava končí 18. dubna.

V hotelu Bravo  se stříhala páska za účasti generálního ředitele SŽDC

Správa železniční dopravní cesty zrekonstruovala železniční svršek a přilehlé výhybky tzv. čtvrtého svazku směrové skupiny nákladního nádraží v železniční stanici Česká Třebová. Projekt se podílel na naplnění globálního cíle prioritní osy 1 Operačního programu Doprava, z tohoto projektu bylo na stavbu vyčerpáni cca 247 mil. Kč.  Vyhodnocení projektu se konalo v České Třebové v hotelu Bravo za účasti generálního ředitele SŽDC, s.o. Ing. Pavla Surého,  ředitele  oblastního ředitelství SŽDC Hradec Králové Ing. Vladimíra Filipa, ředitele odboru kanceláře ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Ing. Ivo Vykydala, zástupců projekční organizace SUDOP Brno a zhotovitele investice,  ředitele společnosti Chládek a Tintěra Pardubice, a.s..  Investice v hodnotě cca 316 mil. Kč (bez DPH) byla realizována od května 2014 do závěru loňského roku 2015.   Více ZDE
 
V Pardubickém kraji stoupl počet přihlášek na střední školy

Pardubice (14. 4. 2016) - I přes nepříznivý demografický vývoj počtu žáků devátých ročníků základních škol v Pardubickém kraji zaznamenaly střední školy mírný nárůst počtu přihlášek ke studiu. Celkem bylo na následující školní rok podáno necelých 7 200 přihlášek ke studiu.
„V porovnání s minulým školním rokem klesl počet přihlášek na čtyřletá gymnázia, a to téměř o 10 procent. Zvýšený zájem je naopak o obory s maturitní zkouškou bez odborného výcviku. Největší nárůst přihlášek je v oboru Bezpečnostně právní činnost, Veterinářství a v elektrotechnických oborech. Tradičně velký zájem je i o pedagogické obory,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že klesl zájem o obory spojené s gastronomií či zemědělstvím. „Důkazem úspěšnosti našich aktivit zaměřených na popularizaci technických oborů vzdělání je také fakt, že neklesá zájem o obory s výučním listem. Projevily se také důsledky jednotných přijímacích zkoušek do oborů s maturitní zkouškou, prospěchová a firemní stipendia, či informační kampaně,“ dodal hejtman Netolický.
V současném školním roce studuje v Pardubickém kraji 3 928 žáků devátých tříd, což je o 127 méně než v loňském roce. Do denní formy studia (bez nástaveb a osmiletých gymnázií) podali uchazeči 7 191 přihlášek, což je o 64 více než v minulém školním roce.
Žáci pátých ročníků základních škol podali 779 přihlášek na osmiletá gymnázia, což je o 29 více než minulém roce. Mírný nárůst zájmu o osmiletá gymnáziích přímo koresponduje se zvyšujícím se počtem žáků v pátých ročnících základních škol.
 
Pardubický kraj představil projekt k Olympiádě dětí a mládeže  

Na českotřebovském zimáku je připravováno zakončení olympiády
Pardubice (13. dubna 2016) – Zástupci Pardubického kraje v čele s 1. náměstkem hejtmana Romanem Línkem a radním René Živným prezentovali na jednání s představiteli Českého olympijského výboru projekt k možnému pořadatelství Her zimní olympiády dětí a mládeže v roce 2018. Součástí schůzky byla také prohlídka vybraných míst v Litomyšli, kde by mělo být zejména zázemí s ubytováním pro účastníky olympiády.
„Jako aktivní sportovec velice ctím olympijskou myšlenku, a tak jsem se o pořádání Olympiády dětí a mládeže hodně zasadil. Snažili jsme se získat pořadatelství už pro letošní zimní hry, ale bohužel to nevyšlo. O to více úsilí jsme vložili do přípravy přihlášky na rok 2018. Mladým sportovcům můžeme nabídnout perfektně připravená sportoviště i dostatečně kvalitní zázemí,“ uvedl radní pro sport a cestovní ruch René Živný.
Sportoviště a zázemí olympiády by mělo být rozmístěno po celém Pardubickém kraji. V plánu je, že se disciplíny alpského lyžování uskuteční ve Skiresortu Buková hora, skicross a snowboarding ve Ski areálu Větrný Vrch na Dolní Moravě, běžecké lyžování, biatlon a lyžařský orientační běh v Letohradu, krasobruslení v Litomyšli a lední hokej v České Třebové a Chocni. Taneční soutěže by měl hostit Smetanův dům v Litomyšli a šachovou soutěž pak Evropské školící centrum tamtéž. To by bylo zároveň i olympijským domem.
 „Olympiádu dětí a mládeže jsme organizovali v roce 2003 jako vůbec první kraj a přinesla nám jen pozitivní zážitky. Jsem přesvědčený, že pokud dostaneme od Českého olympijského výboru důvěru, tak uspořádáme sportovní událost, na kterou budou všichni zúčastnění rádi vzpomínat,“ řekl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
K možnému pořadatelství olympiády se kladně postavily všechny zainteresované strany, jejichž součinnost je při takto velké sportovní akci nezbytná. Kandidaturu Pardubického kraje na pořádání olympiády podpořily také obce a města předpokládaného místa konání sportovních soutěží i sportovní svazy.
Zahajovací ceremoniál Her zimní olympiády je plánován v Tipsport areně v Pardubicích a zakončení pak na zimním stadionu v České Třebové. Medailový ceremoniál by hostil Kulturní dům Ústí nad Orlicí. Celkově je očekáváno 1680 účastníků her včetně realizačních týmů, přičemž každý kraj vyšle 92 soutěžících do 11 sportovních odvětví.
 
Hejtman navštívil Lanškroun. Mluvilo se o školství, zdravotnictví, ale také dopravních stavbách

V rámci pracovních cest po regionu zavítal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický do Lanškrouna, kde se sešel se starostou města Radimem Vetchým a místostarostou Bohumilem Bernáškem. Tématem setkání byly mimo jiné investice do dopravní infrastruktury, školství, ale také otázka zdravotnictví.
„V současné době zde není žádný dětský lékař a hrozí také nedostatek stomatologů, což je však problém i dalších, především periferních oblastí Pardubického kraje. Snažíme se na tuto situaci upozorňovat Ministerstvo zdravotnictví, které reaguje snahou o vypsání dotačního titulu pro mladé lékaře, kteří by šli pracovat do území,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Samospráva může pomoci pouze nabídkou bytů či zvýhodněných podmínek pro pronájem nebytových prostor. Jiné možnosti bohužel ani město, ani kraj nemá,“ sdělil hejtman Netolický.
Na ulici T. G. Masaryka se již prohání bagry
Dalším tématem jednání hejtmana se zástupci města byly investice do silnic II. a III. třídy, které spadají do majetku kraje. Hejtman zároveň navštívil již zahájenou stavbu, při které se dočká rekonstrukce více jak 560 metrů ulice T. G. Masaryka. „Vzhledem k zákonu o veřejných zakázkách byla tato stavba několikrát odsunuta, a proto jsem rád, že se nám jí konečně podařilo zahájit. Pardubický kraj na ní využívá dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury a celá vyjde na více jak devět milionů korun,“ řekl hejtman Netolický.
Školy a zaměstnavatelé musí více komunikovat
Tématem spolupráce středních, ale i základních škol s významnými zaměstnavateli v oblasti uzavřel hejtman svojí návštěvu ve městě. Zdůraznil mimo jiné pokračující zájem kraje na užší spolupráci škol se zaměstnavateli, a to nejen po stránce odborného výcviku. „Vzhledem k nízké nezaměstnanosti na Lanškrounsku je ve vybraných profesích patrný nedostatek pracovních sil. Chceme přistoupit k tomu, co praktikujeme například v Žamberku či Svitavách. Jedná se o prvky duálního vzdělávání, kdy se žáci přímo připravují v dané společnosti, která pak může tyto studenty přijmout do svých řad. Odpadá tím složité zaškolování a zvykání si na nový kolektiv. Studenti navíc již během školní docházky získají jistotu dalšího uplatnění, což považuji za velmi lákavé,“ dodal hejtman Martin Netolický.  
 
Rudoltický zámeček si oprávněně zaslouží pozornost turistů

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Nový zámek u Lanškrouna, který znají místní spíše jako Zámeček. Ten se nachází na kopci mezi Rudolticemi a zmíněným Lanškrounem. Do současné doby se z rozsáhlého barokního zámku rodu Lichtenštejnů zachovala pouze jediná věž s rozsáhlým sklepením. Díky úsilí nadšenců se daří cenný objekt udržovat při životě.
„Jedná se o kulturní památku, která je symbolem celého Lanškrounska. V minulosti však bylo toto místo ve velmi zbídačeném stavu a jsem přesvědčený, že i vzhledem ke své unikátnosti by si zámeček zasloužil větší pozornost nejen návštěvníků, ale také veřejného sektoru,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který využil pozvání kastelánky Krasavy Šerkopové, která s velkým nasazením udržuje památku v chodu a snaží se obohacovat zdejší sbírky. „I vzhledem ke své poloze by se mohl do budoucna stát turisticky vyhledávanou lokalitou, jelikož se nachází nedaleko silnice I/43 a je z něj úžasný výhled do okolí. Paní kastelánka zde navíc zřídila expozici knoflíků či drátěných výrobků, které jsou velmi pěkné. Byť se nejedná o historickou expozici, tak má místo své kouzlo,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Zámek byl dostavěn v červnu roku 1712. Rozsáhlý barokní komplex byl navržen na půdorysu tvar písmene H a v každém z rohů se nacházela třípatrová věž. Do dnešních dní se dochovala jediná. Pod zámkem byla vybudována rozsáhlá sklepení, která byla později při bourání zámku částečně zasypána, přičemž nyní je přístupných zhruba tisíc metrů čtverečných. Zámek také během jeho historie postihl třikrát požár. V roce 1756 bylo rozhodnuto o jeho demolici, která však nebyla dokončená. Nezasypaný zbytek původních sklepení byl později využit k uskladnění piva z Lanškrounského pivovaru. V roce 1965 přešel celý objekt do majetku města Lanškroun. Postupně pak bylo podniknuto několik pokusů o opravu. V roce 2004 koupil objekt nový majitel, který jej zachránil před zřícením. V nejbližší době si však věž a rozsáhlé sklepení vyžádají další investice.
 
Na takové auto bychom nikdy neušetřili, říkají vodní záchranáři

Pardubice (13. 4. 2016) – Deset vyřazených, ale stále servisovaných sanitek Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, které mají na tachometru 200 – 250 tisíc kilometrů, mohl Pardubický kraj darovat potřebným organizacím. Přednost měly ty organizace, které kraj zřizuje, jako jsou nemocnice a další zdravotnická zařízení, ale dostalo se i na další potřebné. Čtyřem z nich dnes auto za Pardubický kraj předal 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
„Za minulé čtyři roky se nám podařilo získat pro záchranku 37 nových vozů, proto můžeme ty starší postoupit jiným subjektům,“ připomenul Roman Línek na dvoře Zdravotnickém záchranné služby. „Dobrou službu dělají například v Léčebně dlouhodobě nemocných, v Rybitví, ve Vysokomýtské nemocnici nebo v Nemocnici Pardubického kraje. Věřím, že i novým majitelům z řad veřejně prospěšných organizací poslouží ještě mnoho let k jejich spokojenosti.“
Sanitky si přišli převzít zástupci Jednotky požární ochrany Sboru dobrovolných hasičů ze Starého Hradiště, Sboru dobrovolných hasičů z Pusté Kamenice, z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Pastviny a z Fakulty zdravotnických studií. Budou z nich muset odstranit nápisy i reflexní označení a většinou přebudují i interiér.
My bychom si na takové velké vozidlo nikdy neušetřili,“ prohlásil Oldřich Houdek z Vodní záchranné služby ČČK na Pastvinách. „Naše organizace je dobrovolná, všichni to dělají ve svém volném čase, o dovolených, a na první peníze, které nám slíbilo Ministerstvo vnitra na vybavení, si sáhneme až někdy v roce 2018,“ dodal.
Dobrovolní hasiči auto přestaví na dopravní automobil, v případě Starého Hradiště především pro technické zásahy, při kterých spolupracují s profesionálními hasiči, a v případě Pusté Kamenice zejména pro cesty dětských týmů na hasičské soutěže.
Děkan Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Josef Fusek má s automobilem také velké plány: „Použijeme ho na praktický výcvik záchranářů. Simulujeme tam reálné situace, se kterými se záchranáři setkávají při své práci a teď to budou mít naši studenti i v autentickém prostředí. Velmi nám to pomůže.“