Nové náměstí v roce 2016 - zatím smutné, ale bojuje          


Procházka po Novém náměstí, byť v jarním období  zatím moc vesele nepůsobí. Příroda v zeleném středu přitom dělá co může. Supermarkety odlákaly z centra města hodně zákazníků, je to vidět i zde, kde jsou k dispozici poměrně velké obchodní prostory.  Věřme, že se snad blýská se snad na lepší časy. Projděme se okolo náměstí  a podívejme se kolem sebe:
Konečně začal Jindřich Hejl, majitel objektu na severní straně náměstí s rekonstrukcí.  Těžko říci, jak dlouho bude trvat až bude hotovo a také na co vlastně se můžeme těšit. Pokusím se to zjistit. Stavební povolení je vydáno do konce roku 2017, ale lze jej nechat prodloužit. Hlavní bude, že prodejna Qanto, která je dosti oblíbená, nezůstane sama.  Hotelový dům ČD je dobře popsaný případ, jeho budoucnost zatím stále zůstává jen v záměrech. Dům byl od ČD zakoupen na úvěr, který TEZA stále splácí a nemá z něho žádný užitek. TEZA jeho zakoupením snad zachránila město před  vybudováním ubytovny, která by nás zde mohla mrzet ještě více než stávající spící stavba. Poslední záměr počítá s vybudováním většího pracoviště Úřadu práce se vstupní halou, do které by se vstupovalo z proluky mezi domem hotelákem a čp. 1749. Ve vyšších patrech mají být byty, sociální, startovací pro mladé i komerční s větší bytovou plochou. Rekonstrukce bude stát desetimiliony a bez dotace to nedáme dohromady.
Prázdné obchody. To vidí každý kdo prochází. Díky nim sem nepřijde tolik lidí, kteří by přišli, když by byly všechny plochy obsazené.  Některé z obchodů jsou v rekonstrukci, jiné sice obsazeny, ale jen za symbolickou cenu a majitel, který si obchodní prostor koupil při rychlé privatizaci je rád, že "nájemce" alespoň hradí teplo a elektřinu. Nějaká změna se chystá. Od 2. května je opět otevřena prodejna pro děti "Benjamínek" a připravuje se i znovuotevření sousední zatím zavřené drogerie, která se má specializovat na barvy - laky.  Stálicí je prodejna Vesna, lékárna a také prodejna spodního prádla na dolním straně náměstí. Smutno je také před uzavřenou restaurací a bufetem Koruna.... 
Loni na jaře jsme se mohli na výstavě v Kulturním centru podívat na spoustu návrhů jak Nové náměstí změnit. Nakreslená změna by stála  40 i více milionů a od výstavy se o ní už nemluví. Asi není aktuální. Většina návrhů počítala s likvidací stávající zeleně, novým dlážděním velké plochy a podle ohlasů v knize návštěv to občané nepřijali. Takže je vlastně dobře, že se pozornost města letos  zase směruje jinam. Neznamená to, že by si Nové náměstí úpravy nezasloužilo. Takové, které by pomohly tento prostor oživit a zlidštit, Třeba tak podobně jako se stalo v případě "Nové louže" v Ústí nad Orlicí, rozšířit také alespoň dolní průjezdovou komunikaci Důležité ovšem bude i to, jak se městu podaří "probudit" spící hotelový dům... Snad se podaří opět zvýšit atraktivitu tohoto prostoru, který má na to, aby se opět stal  rušným obchodním prostorem.
 


Další návrhy z loňské únorové výstavy návrhů na úpravu Nového náměstí najdete zde:
  • Výstava
  • Ohlasy na výstavu
  • Rozbor vítězného návrhu č. 11