Českotřebovský deník 177/2016 (10/7) 
Co se dělo o víkendu:

Setkáni přítel výtvarné Svinné - sobota 9/7 na hřišti a v jeho okolí - více ZDE
Svitavy oslavily 760 let existence  velkou oslavou na náměstí za účasti hejtmana, vařil se také guláš, více zítra
V Letohradě se konala tradiční Řemeslnická sobota opět za velkého zájmu veřejnosti  - více zítra
Léto se ukázalo v plné parádě krásné počasí lákalo k vodě, tedy z města ven.
Nabízíme malé srovnání - jaké mají dopravní hřiště v Žamberku. zde si můžete také volně zasportovat.... Více ZDE
Přestavba domu čp. 254 u rotundy sv. Kateřiny nedá stále klidně spát mnoha lidem  - více ZDE
V červencovém  zpravodaji je několik článků na téma „Kostelíček“...

Souhlasím s panem Kubištou. Je to neúcta k naší historii. Odkazu našich předků si nevážíme. Promarnili jsme šanci odkrýt pohled na rotundu i od muzea, kam míří turisté. Škoda. Rotunda potřebuje zázemí. Dejme tomu. Ale k tomu by stačila patrová budova a ne to, co tam vyrůstá. I když to chápu. Když se staví z darů jednotlivců, proč si nepostavit mrakodrap. Ano, mohli jsme mít námitky před 3 lety, ale nikdo netušil, že zázemí nebude jenom zázemím rotundy. To už paní Johnová ve svém článku nezmínila. Proč ?  A že diskuze tenkrát probíhala intenzivně ? Proč o tom skoro nikdo neví ? Vyjádření Státního památkového ústavu je jasné. Stavba se nelíbí ani městskému architektovi, ale ani jeho názor nikoho nezajímá. A že se tam stavba hodí asi jako Rydo  s rovnou střechou vedle mlýna a staré chaloupky ? Ani to nikoho nezajímá. Ale zpět k závěru článku pana Kubišty, týkajícího se oprav náhrobků. Přimlouvám se také, abychom k výzkumu a opravám náhrobků našli někdy odvahu. Zasloužily by si to. V. Vohralíková   
Porovnejme snímek reálný a upravený tak, jako by tam zmíněná stavba nebyla. Který je lepší? Více ZDE

Taneční škola Česká Třebová - přihlášky

Celý červenec máte možnost přihlášení. V srpnu a září dobíráme pouze do ročníků, kde jsou volná místa. Přihlásit se musí všichni (i stávající členové TŠ). Bereme děti od 3 let.
  • během školního roku probíhá výuka stejně jako ve škole – prázdniny a svátky se neučí.
  • neučí se ve dnech konání festivalu Podzimní doteky.
  • kostýmy se hradí formou zálohy v období září-prosinec, ušetřené peníze v červnu vracíme.
  • náklady na soutěže (startovné, doprava, režie) se hradí v autobuse nebo vlaku v hotovosti.
  • úroveň výuky se liší dle intenzity, náročnosti a soutěžního uplatnění.
  • školné je splatné v září a únoru.

Level A  Účast na postupových i pohárových soutěží (soutěžní sezóna březen-červen) a na všech důležitých vystoupeních.
LEVEL A NENÍ PRO PŘÍPRAVKY!

  • pravidelná docházka 2x týdně
  • 100% účast na soutěžích (mimo závažné zdravotní nebo rodinné důvody)
  • účast na seminářích a workshopech (30,- až 100,-)
  • školné 1 830,- / pololetí
  • kostým 1 000,- (streetdance dospělí  1 100,-  disco děti 1 300,-  disco junioři 1 500,- )
  • účast na předsoutěžním soustředění (3.-5.2 2017 – 15,- kč/h)

Level B  2 pohárové soutěže, vystoupení: Podzimní doteky, Akademie, Týden sportu. Přípravné ročníky nesoutěží.
Účast na soutěžích, vystoupeních a koupě kostýmu není podmínkou (toto je nutno nahlásit do 30. listopadu).

  • pravidelná docházka 1x týdně
  • kostým 1 000,-
  • školné 1 280,-  / pololetí
Novinky 2016/17
– možnost výběru tanečního stylu už pro děti od 5 let (5let musí mít v roce 2016)
– sami si volíte úroveň výuky (level A, level B)
 
První den z Týdnu sportu byl i v programu ZŠ praktických a speciálních z našeho regionu 

V pondělí 20. června v 10:00 začal turnaj praktických a speciálních škol ve vybíjené. Hrálo celkem pět týmů  s tímto umístěním: 1.místo: ZŠ praktická  Česká Třebová A, 2.místo: ZŠ  Lanškroun, 3.místo: ZŠ praktická Česká Třebová B, 4.místo: Speciální ZŠ Vysoké Mýto a 5.místo obsadila Speciální ZŠ Ústí nad Orlicí. Děkuji panu Luboši Vašinovi za uspořádání a zajištění  turnaje.  Dále děkuji panu řediteli ZŠ Nádražní za zapůjčení tělocvičny.  Mgr. Iva Fikejsová, ředitelka ZŠ praktické Česká Třebová

Stalo se před rokem 

Silná bouřka a vítr se v noci na dnešek přehnala přes Českou republiku včetně Pardubického kraje. Hasiči zasahovali u osmi desítek událostí zejména v okrese Ústí nad Orlicí. Škody v předběžně odhadované výši 20 milionů korun napáchal vítr v turistickém areálu na Dolní Moravě, který je jednou z nových atraktivních destinací regionu. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se na místo osobně vydal, aby zhodnotil následky řádění přírodních živlů v oblasti.
 „Katastrofa se týká celého Králicka, zejména oblasti Dolní Morava. Poničený je porost v předpokládaném rozsahu 50 tisíc metrů krychlových. V tuto chvílí probíhá místní šetření. Pardubický kraj bude ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností Králíky trvat na vyhlášení zákazu vstupu do lesa. V tuto chvíli je těžké odhadnout, co se může stát. Oblast je plná turistů včetně rodin s dětmi a je nezbytné zabezpečit jejich ochranu,“ informoval hejtman Martin Netolický. „Na pátek jsem svolal mimořádné jednání Rady Pardubického kraje, kde bychom projednali alespoň částečné řešení problému ve formě okamžitých dotací pro obec Dolní Morava a město Králíky – hlavně na odstranění těch nejhorších následků a zajištění bezpečnosti návštěvníků a obyvatel oblasti,“ dodal hejtman.
Přírodní živly zničily turistické atrakce: „Dolní Moravu i Relax a sport resort Dolní Morava zasáhlo o půl čtvrté ráno tornádo. V podstatě všechny naše hlavní aktivity jsou zničené, a to včetně Mamutíkova vodního parku a Lesního zážitkového parku, což je český unikát, který jsme otevírali tuto sobotu. Kompletně zničený je lanový park a bobová dráha, kde jsou vytrhané ocelové konstrukce v délce dvou set tří set metrů,“ uvedl obchodní ředitel resortu Martin Palán. „Všechny naše stěžejní letní aktivity můžeme odepsat. O to více se nyní zaměříme na posílení animačních programů pro hosty hotelu,“ doplnil Martin Palán.
Linka důvěry Ústí nad Orlicí děkuje a informuje

Jménem obecně prospěšné společnosti KONTAKT Ústí nad Orlicí, které zřizuje krajskou Linku důvěry, bychom chtěli poděkovat městu Česká Třebová za finanční podporu, kterou nám poskytlo, a které si velmi vážíme.
 
Zároveň bychom chtěli informovat občany města, že Linku důvěry Ústí nad Orlicí je možné kontaktovat na telefonním čísle 465 52 42 52, které funguje v nepřetržitém provozu, dále prostřednictvím služby SKYPE pod uživatelským jménem linka.duvery.uo, případně na e-mailu napis@linkaduveryuo.cz
Bližší informace o naší službě naleznete www.linkaduveryuo.cz.
 
Bc. Lucie Prudilová Vedoucí Linky důvěry Ústí n.O.