Českotřebovský deník 106/2017 (15/4)

NAŠI VÝBORNÍCI - nová výstava v městském muzeu


Vernisáž nové výstavy v Městském muzeum se konala 8. dubna 2017 od 17 hodin. Výstavu uvedla kurátorka výstavy PhDr. Ludmila Kesselgruberová. Její upravenou vernisážovou řeč vysvětlující problematiku nové výstavy uvádím ZDE. Výstava potrvá do neděle 28. května 2017. Pro školní kolektivy je možné objednat doprovodný program.  Program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu proběhne 13. května 2017 od 15 do 16 hodin.

Otvírací doba muzea během Velikonoc
Během velikonočních svátků se otvírací doba muzea nijak nemění, tj. otevřeno bude ještě  v neděli 16. dubna od 8 do 18 hodin, v pondělí 17. dubna bude zavřeno.
Přijďte podpořit kampaň KNIHA TI SLUŠÍ do knihkupectví Paseka! V týdnu od 18.4. do 22.4. k nákupu nad 300,- Kč dárek. Těšíme se na Vás!!!!               
Nové logistické centrum CFS Česká Třebová přijme zaměstnance na pozici Dispečer skladu a skladník. Více na tomto odkazu ZDE
Metrans, a.s. nabízí pracovní příležitosti v České Třebové na pozici pracovník řídící posun. Bližší informace na www.metrans.cz a zde

Zaparkuj a jeď      


Titulků ke snímkům zaparkovaného koně pana Uherka by se jistě našla dlouhá řada. (Fotografii z "parkování před nádražím poslal Jan Doleček). Ve skutečnosti jde o milé setkání, které se líbí hlavně dětem. Z obrázků je vidět, že jsme ve městě připraveni i na to, že si můžete na důležitých místech zaparkovat i svého koníčka. Naposledy jsem použil snímek z parkoviště u Billy, který též přidávám a současně k tomu i další dnešní snímky ukazující na to, jak se od pátku do soboty parkoviště u Billy proměnilo. Je nově nalajnované, je zde jasně vyznačeno všech 107 stání pro osobní automobily (návštěvníků supermarketu, viz doplňující tabule u dopravní značky), z toho tři stání jsou pro invalidy.  Podél obchodu Billa je současně žlutá souvislá čára, která u ní zakazuje  zaparkovat.  V poslední době při nedostatku míst se parkovalo i zde.


PRODÁM STAVEBNÍ POZEMEK V ČESKÉ TŘEBOVÉ
Prodám stavební pozemek na jednom z nejhezčích a nejklidnějších míst v České Třebové. Splňte si sen a bydlete v lokalitě, kam se jiní jezdí rekreovat! Pozemek o výměře 1322 m2 je rovný, prosluněný, přístup je po místní veřejné komunikaci, která vede za hranicí pozemku. Přípojka elektro je hotová včetně elektroměru na pozemku, vodovod, kanalizace, kabelová televize a O2 vedou za hranicí parcely. Ve vzdálenosti 200 m se nachází výletní restaurace a volnočasový sportovní areál. Cena 1000 Kč/m2.

Kontakt: stavebni.pozemek.ctrebova@centrum.cz

XI. ročník Českotřebovského cyklomaratonu se pojede v neděli 25. června

ZÁVODY NA 50 KM a 25 KM
Hlavní závod měří 50 kilometrů, převýšení činí 1 200 metrů.
Pořadatelé již vloni ubrali asfalt a přidali kilometry v terénu, dřívější silniční průjezd obcí Přívrat nahradil tříkilometrový úsek terénem. Shrnutí: nový tříkilometrový lesní úsek nad obcí Přívrat, pouze jedno stoupání k Zabitému a na Andrlův chlum, jeden průjezd Dlouhou Třebovou, dvě stoupání na vrchol a dva sešupy z vrcholu sjezdovky Peklák.
Závod pro méně zdatné bikery měří 25 kilometrů, převýšení je 450 metrů.
Také v tomto případě absolvují bikeři tříkilometrový lesní „objížďku“ obce Přívrat. Nejpodstatnější změna: po přejezdu hráze Rybníka na Presích, na 14. kilometru (statek u Patočků) odbočí doprava, po silnici pošlapou 500 metrů na Zacharův kopec, odbočí vlevo do lesa a po dvou kilometrech vyjedou na louce pod Kozlovcem, kde se napojí na původní trať.
Shrnutí: nový tříkilometrový lesní úsek nad obcí Přívrat, vynechaná pasáž (Řetová - Zabitý - Andrlův chlum), stoupání a sešup pouze z poloviny sjezdovky Peklák.
Zásadní změnou je termínový návrat českotřebovského závodu do měsíce června.
„V závodním kalendáři došlo pro letošní rok k několika změnám, které se týkají i některých závodů v okolí, tak uvidíme. Nadále platí, že závodů je strašně moc. Pro staronový termín jsem se rozhodl po rozhovorech se svými spolupracovníky. Zejména pro dobrovolné hasiče z okolních obcí je červnový termín mnohem přijatelnější, začátkem srpna se jich většina chystá na dovolenou,“ vysvětluje pořadatel závodu Vladimír Vaněk. Podrobné propozice závodu najdete ZDE
 
V Litomyšli se po 75 letech rozezní zvony, které vznikly i díky sbírce

V Litomyšli bude od neděle bude opět bít trojice zvonů v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže. Zvony svatý Václav, Panna Maria a svatý Josef se nad městem rozezní v neděli dopoledne, ještě předtím budou moci lidé sledovat žehnání zvonů a také jejich vyzdvižení do věže.  Celý článek ZDE