Českotřebovský deník 147/2017 (28/5)

Dvoudenní mezinárodní volejbalový turnaj v České Třebové: Velká cena juniorek


Areál T.J. Sokol Česká Třebová Na Skále byl po celý víkend 27. a 28. června velkým mraveništěm. Volejbalový oddíl Sokola Česká Třebová a SK Geodezie zde uspořádal mezinárodní turnaj O velkou cenu volejbale juniorek. Jednalo se o 2. ročník turnaje v našem městě, loni se tento turnaj také konal o posledním květnovém víkendu. Předchozích 20 ročníků tohoto velkého turnaje pořádal DDM Ústí nad Orlicí, který rokem 2015 tuto tradici pořádání turnaje ukončil. Pořadatelem turnaje byl oddíl volejbalu Sokola Česká Třebová a SK Geodézie Česká Třebová
Počasí přálo a tak se hrálo venku na čtyřech vzorně připravených antukových kurtech, v záloze byly 3 tělocvičny, naštěstí je nebylo třeba použít. Na turnaj přijelo všech 16 přihlášených družstev, byly mezi  nimi i extraligové kolektivy, takže sportovní úroveň zápasů byla velmi dobrá.  Soutěže se běžně hrají v tělocvičnách, antukový povrch, vítr a sluníčko poněkud mění podmínky. Tím se trochu i stíraly rozdíly mezi jednotlivými týmy hrajícími v různých typech soutěží. Zápasy byly velmi vyrovnané, často bylo třeba hrát další rozhodující set a to ve větším počtu znamenalo určitý  časový posun programu proti rozpisu.  Ten však byl vytvořen s rezervou a tak  nebyla žádná nervozita. Naopak, na Skále vládla pohoda, organizace fungovala velmi dobře, také občerstvení, sociální zařízení a šatny byly k dispozici v potřebném množství. Starostí nebylo málo, byly zde dvě stovky účastníků turnaje! Noclehy a stravování účastníků bylo bez problému zařízeno velmi blízko na internátě, tedy VOŠ a SŠ technické. Na přípravě turnaje a pořadatelství se podíleli hráči a hráčky T.J. Sokol, trenéři volejbalového oddílu, rozhodčí z našeho města ale i blízkého okolí. Na zajištění a organizaci bezproblémového průběhu turnaje se podílelo na pět desátek pořadatelů!
Areál na Skále proti loňsku opět o něco omládl, díky získaným dotacím od města Česká Třebová a od Pardubického kraje se podařilo vyměnit další okna za plastová a rekonstruovat i systém vytápění, který nyní umožňuje řádnou regulaci. Díky tomu se daří šetřit finanční prostředky. Nově byl přebudován bývalý gymnastický sál na nově zařízenou posilovnu. Areál je nyní alespoň uvnitř postupně revitalizovaný, zbývají především fasády, i to nebude možné bez dotací... Sokolský areál je uvnitř města v kouzelném prostředí, využívaný sokolskou jednotou, která usiluje o jeho  soustavné vylepšení a za poslední léta se zde podařil opravdu velký kus práce.  O aktivitě volejbalistů Sokola svědčí i to, že převzali na svá bedra pořádání tak velkého turnaje, který přispívá ke zviditelnění našeho města a jeho volejbalové tradice.   (mm)

Čemu opravdu nerozumím

Sokolský areál Na Skále je v dobrém stavu na to, aby hostil mezinárodní turnaj dvou stovek juniorek z celé ČR a ze Slovenska, ale není dost dobrý na to, aby se zde konaly volejbalové soutěže žáků českotřebovských škol v rámci Týdne sportu. A tak pořadatel této akce raději opět zaveze děti z našich základek sportovat do Rybníka, do areálu Srnov. Je to samozřejmě nákladnější, pro školy daleko komplikovanější a ani rodiče z toho nejsou nadšení. Může být  i špatné počasí, na Skále to je přece "doma", sem dojdou všichni pěšky a to jak hráči, ale i povzbuzující spolužáci a v případě mizerného počasí existuje možnost sportování v náhradních prostorách pod střechou.  Pořadatel tyto argumenty neslyší, jako by se tím snad chtěl pomstít "mateřské" T.J. Sokol za to, že před lety (ovšem díky svému vlastnímu rozhodnutí) odtud odešel. Mstí se tím  nikoliv jednotě Sokol Česká Třebová, která je vlastníkem areálu, ale sportujícím dětem a učitelům škol, je to již několik let opakovaná rebelie. Osobní problémy jsou zde povyšovány nad zájmy sportujících dětí a zájem města.  To jistě není správně. Bohužel s tichým souhlasem vedení města. Nikdo s tím  nic neudělá. I když se přece jedná o Týden sportu v České Třebové, kde máme (také díky systematické péči města o rozvoj sportovišť) dostatek příležitostí pro sportování za dobrých podmínek. Také samozřejmě na antukových letních kurtech. V době, kdy je schvalována více než půlmilionová dotace, není žádný program Týdne sportu pochopitelně znám a tak lze jen těžko dávat námitky. V tu dobu není ještě k čemu. 
V textu uvedeném na webové stránce Týdne sportu od 19.5. 2017  je  spolupořadatelem letošního 19. ročníku akce Město Česká Třebová a sportovní komise. Jak jsem se přesvědčil na tiskové konferenci dne 29.5. u starosty města, je  tento text je nepravdivý. Měl by proto být uveden na správnou míru. Pořadatelství Týdne sportu pro Lubomíra Vašinu vychází ze schválené a publikované smlouvy o poskytnutí dotace, ve které není nikde  o "spolupořadatelství města" ani jakéhokoliv městského orgánu ani zmínka, nebyla uzavřena ani žádná jiná separátní dohoda o spolupráci. Ani sportovní komise jako iniciativní a poradní orgán rady města  nemůže být jako "spolupořadatel" uvedena. Ze své činnosti se sportovní komise (jako každá jiná) zodpovídá radě města, nikoliv pořadateli Týdne sportu. Na tuto skutečnost jsem také upozornil právní odbor MěÚ, který by podle mého názoru neměl uvádění nepravdivých informací o pořadatelství města strpět. Protože pokud by to tak bylo, pak by za výběr sportoviště pro volejbal a ringo mimo Českou Třebovou apod. byla odpovědná i rada města. Zatím  zmíněný text na webu týdne sportu opraven nebyl.  (mm)
Prodám družstevní byt 1+1 v České Třebové ulice ve Vilách. Klidné místo kousek od obchodního centra. Zvýšené první patro, tři byty ve vchodu. Nová koupelna a plastová okna. Sklep, společná půda. Zahrádka, možnost parkování. Cena dohodou. Kontakt 603 796 729
 
Pouť na Horách

Dalším obohacením posledního květnového víkendu byla  pouť v kapli P. Marie na Horách. Odpolední pouťovou bohoslužbu v zaplněné kapli celebroval Serafim  Jan Smejkal.  I zde se také na úspěchu pouti podílelo krásné květnové počasí .
 
Informace ze sjezdu KDU-ČSL - opět máme zastoupení v centrálních orgánech

Tento víkend se v Praze konal sjezd KDU-ČSL, který mimo jiné odsouhlasil spojení lidovců a starostů do jednoho volebního seskupení pro nadcházející volby. Z českotřebovské organizace se sjezdu zúčastnil Jiří Vencl. Sjezd byl volební. Do širšího celostátního vedení se z Pardubického kraje dostal MUDr. Vít Ulrych jako člen celostátního výboru a Jiří Vencl jako člen ústřední revizní komise. Petr Šilar jako předseda senátorského klubu je z titulu své funkce členem v předsednictva KDU-ČSL

Koupím chatu v oblasti Srnov. cena dohodou.  Tel 737 947 466

Zpráva z motokrosu

Přes měsíc trvající pauzu mezi závody MMČR juniorů v motokrosu vyplnil jezdec českotřebovského týmu DD Racing Denis Dvořák, stejně jako většina jezdců juniorského mistrovství,  účastí v krajské soutěži.  20. května se o body bojovalo v Nové Pace. V obou jízdách náš jezdec nestačil pouze na Dušana Drdaje (v současnosti druhý v juniorském mistrovství) a dvě druhá místa mu v celkovém součtu vynesla i stříbro na stupních vítězů.  Další kolo krajské soutěže se jelo včera  (27.5.) v nedalekém Opatově, tedy na Denisově "domácí" trati.
Krásná trať s bezvadně fungující organizací a slunečné počasí přilákalo téměř celou juniorskou špičku. Z předních jezdců chyběl snad jen Jakub Terščák, kterého však skvěle zastoupil loňský mistr Slovenska Šimon Jošt.
Čtvrté místo v kvalifikaci a tím i výhodné místo na startu dávalo Denisovi slušnou šanci poprat se o přední pozice v první jízdě. Čekalo se, že o vítězství se utkají D.Drdaj se Š.Joštem. Skvělým startem si však o 25 bodů za první místo řekl P. Dvořáček. Co bylo ale důležité, na druhém místě dojel náš jezdec a porážkou dvou největších favoritů přispěl ke skvělé náladě před druhou jízdou. A ta dopadla výtečně. Nasazení, jízda na hraně a odvaha v soubojích dovedla našeho jezdce do cíle jako prvního. Vynikající práce a pro zasvěcené obrovský úspěch.
Ještě je třeba dodat, že Denis i přes tréninkové a závodní vytížení minulý týden úspěšně ukončil maturitní zkouškou nástavbové studium na Střední škole automobilní v Ústí nad Orlicí.
Před dalším závodem MMČR juniorů, který se jede v jihočeské Kaplici se Denis zúčastní příští týden velkého Mezinárodního mistrovství ČR v Pacově.  Ještě jednou gratulujeme ke skvělým výsledkům i k úspěchu osobnímu a přejeme hodně zdaru v dalších závodech.  V. a M. Peterkovi