Českotřebovský deník 46/2018 (11/2)  

Parkoviště před rotundou ?


Často jsou před zvonicí na veřejné, místní komunikaci zaparkovaná auta. Blokují cestu ve všední den nepravidelně, ale každou sobotu od rána do pozdního večera po celý den. Když je na to upozorníme, hrubě odpovídají a sprostě  nadávají,  což mohou potvrdit místní obyvatelé. Firma Boštík, která zde zajišťuje stavební práce, ohleduplně parkuje za zdí, ale  jinak se od začátku jedná o bezohledné jednání investorů rekonstrukce bývalého sirotčince.

Měla by to asi řešit městská policie. Jak je vidět, pokud to necháme být, bude majitelka bývalého sirotčince schopná před zvonicí parkovat běžně a taktéž používat vchod přes zvonici, což by být nemělo.V zimním období se areál zamyká dle rozpisu od 17hod. do 8hod. a prostor Starého hřbitova je uzavřen. Bylo by vhodné domluvit se s Městskou policií aby to kontrolovali a pokud by někdo chtěl v uvedenou dobu vejít do tohoto prostoru, měl by za povinnost to nahlásit MP. Materiál na stavbu se nesmí vozit auty hřbitovní bránou přes Starý hřbitov, už z toho důvodu, že zde skutečně hřbitov byl, všechny hroby nebyly přemístěny na nový hřbitov a v zemi odpočívají ostatky našich předků . Již z úcty k nim je nevhodné po místech, kde odpočívají jezdit auty, ať už nákladními, nebo osobními. Pokud něco přivezou a nanosí přes zvonici, stačí po té přeparkovat, nebo používat vchody z uličky. Někdy skutečně nejde kolem aut ani projít, natož projet s kočárkem. Když v bývalém sirotčinci bydlely řádové sestry a o rotundu se staraly, bylo to jinak. Přesto svého postavení nezneužívaly, což se nedá říci o současné majitelce. Má to být rodinný domek a vchod by měl být z druhé strany, běžně přístupný všem i v době uzamčení areálu rotundy. V projektu je je vchod z druhé, přístupové strany.

                                                                                           VV, J.V. s pomocí sousedů, fotografie jsou ze soboty 10.2. 2018


Běžkaři potřebují aspoň pár centimetrů nového sněhu


Zatímco Skiareál Peklák se od pátku večera dobře rozběhl a má velkou návštěvnost, jak si v pozdě začínající zimě zaslouží,  tak další běžkařské lyžařské terény jsou na tom stále velmi špatně. Nutno ovšem podotknout, že na Kozlovském kopci se již lyžovalo v lednu o 3. víkendu víkendu, kdy zde bylo zimní táboření a nyní  se na běžkách tak pár odvážných najde. Věřme v zázrak a v další centimetry sněhu, únorová zima bývá nejlepší, den se znatelně prodloužil a občas i vysvitne sluníčko.  Ještě ten příděl sněhu, aspoň tam na kopcích.  (Foto z r. 2017)

AD: Je mi smutno v České Třebové 

Doplněná reakce paní Ivany Vážkové na článek Ivany Vondrové v lednovém čísle ČtZ                         
Vážená p. Vondrová, plně s Vámi souhlasím, že ve městě vše, co se zde konalo mizí, zavírá se jeden obchod za druhým, ale na to Vám musí dát odpovědět někdo jiný. Rozhodně to není proto, že si někdo stěžoval. Nám zde mnoho věcí také chybí.  Dvě obchodnice měly jistý požadavek na a odpověď: Nemusí zde být tolik obchodů. Tak proč se divíte?
OHŇOSTROJ: Za 16 roků nebyl důvod ke stížnosti, až v roce 2017. Proč? Na závěr vysvětlím.
ZVUKAŘI: Celé roky jsem nejen já měla snahu se s p. Vašinou domluvit na snížení DB při některých kapelách. Dočkala jsem se jen řvaní, arogance a impertinencí i v přítomnosti p. starosty - bez výsledku. V roce 2014 občané podepsali  (28 lidí), že je hluk nesnesitelný - žádná odpověď. V roce 2015 OHS provedla měření, průměrně 90 DB, limit je 40 DB - řešení žádné, ani odpověď z MÚ. V roce 2016 jsem na tuto situaci předem upozornila a p. místostarostka Žáčková slíbila, že to zajistí. Nebyl tento rok žádný důvod ke stížnosti, ani to nebylo na úkor kapel. Věřila jsem, že tak bude i nadále. Omyl! Vše si vynahradili v roce 2017, protože věděli, že se nebude měřit. Strašnou rezonancí prasklo okno a ohňostroj úmyslně nasměrovali na náš dům. Některé světlice dohořívaly na terase, autě (20 m za domem). Byly 2 pytle odpadu na střeše, v okapech, terase a dvoře. Kdo myslíte, že to musel odstranit? Mohla jste přijít pomoci.
Vše ráno vyfotili strážníci a to se divili, úhrada a odškodnění žádné. Vy byste mlčela? Kdo uhradí škodu? Na moje dopisy p. starosta vždy odpověděl a nikdy nebyla zmínka o tom, že stížnost je neoprávněná, nepravdivá nebo zkreslená - zamyslete se! Ohňostroj přemístili a hlavně použili světlice, které dohoří ve vzduchu a nasměrovali do náměstí, proto nikde nebyl žádný odpad, vše jsem si osobně ověřila. Po jednání u p. starosty mám dojem, že o nás občanech nerozhodují zastupitelé, RM, starosta, ale arogance, řvaní a ultimáta p. Vašiny, buď to bude podle něho, nebo nebude dělat Týden sportu. I toto může p. starosta potvrdit. Stížnost se týká jen nezodpovědné práce zvukařů, ale někteří se snažíte organizovat kampaň, že zde nic není, protože si paní ze Starého náměstí stěžuje, ale nás je 28 a mnoho lidí, které potkávám Jelenice. Křib, Moravská i z Javorky si stěžují a také jsou ochotni zajistit i 500 podpisů a dávají nám z náměstí zapravdu, že dunění při některých kapelách je přímo nesnesitelné. Bude Vám tento počet stačit?
VINOBRANÍ: Nejsou stížnosti, protože zvukař je normální slušný člověk, který své práci rozumí. Akce dělá v Ústí n. Orlicí, Přívratě ... a stížnosti nejsou. Za celé roky jsem měla možnost si to ověřit. Dočkala jsem se jen řvaní a urážek od p. Mužíka, že ho chci vyšachovat z této akce a dostat tam zvukaře z vinobraní (ani nevím jak se jmenuje), prý s ním chodím na víno do vinotéky, nikdy jsem tam s nikým neseděla. 
VÁNOČNÍ STROM: Byl 1 stánek, lidé měli zájem se u stromu scházet a chodili k němu i z Nádražní ulice. Byl zájem i mít déle otevřeno, byla to škoda, ale MÚ má výmluvu, aby si NĚKDO nestěžoval. Někdo na MÚ je papežtější než papež, dělám jen někomu zástěrku, aby měl klid. Každého mrzí, že zde nic není, ale na to ať odpoví někdo jiný.
STÁNKY: Trhy a jiné prodejní akce. Proč to jde v sousedních městech? M.j. myslím, že městský rozpočet by unesl zrušení poplatků za stánky, vystavené zboží, stolky před obchody. Mělo by se zveřejnit, kolik stál nesmysl na Splavě (výsuvné zařízení ve vozovce). 4 roky mimo provoz a 2 roky předtím jen občas. Čemu to sloužilo a slouží? Vzpomínám, že účel tam byl napsán, chodím denně okolo. Zkuste chodit s otevřenýma očima a možná uvidíte věci, které Vás překvapí např. výhody kamarádíčků a nekompromisní povinnosti ostatních občanů. Nabývám dojmu, že hala na Skalce spadla, protože si stěžuji - jedno na co. Copak je tak složité dodržet DB v přijatelné míře? Pro toho, kdo se chce mstít, asi ano. Kdyby tam hrála kapela a zvukaři z TS tak hala spadla ještě dříve.
Každý, kdo se chcete vyjadřovat k této kauze, ověřte si prosím všechny informace na MÚ a nepapouškujte nepravdivé zdroje. Říká se: Co z hloupé huby vypadne, ani párem volů nevrátíš. Mějte na paměti, že pomluva, vyhrožování a poškozování jména jiné osoby je trestné.   Ivana Vážková

Vážená paní Vážková, redakční rada rozhodla, že váš příspěvek nebude v Českotřebovských novinách otištěn, protože jeho obsah je právně napadnutelný. S přáním pěkného víkendu Mgr. Hana Sychrová

P.S. Paní Vondrová, vyzýváte občany, aby psali své názory, ale nenapsala jste, že vyjadřovat se mohou jen někteří. Moje vyjádření bylo radou ČT novin zamítnuto. Zvláštní projev demokracie! Předlistopadová vládnoucí garnitura by se v překrucování skutečností, lhaní, vyčítání a urážkách mohla dnes v České Třebové učit. Teď mě může kdokoli zažalovat!  Ivana Vážková

Zajímavé srovnání leteckých fotografií Pekláku  z let 1992 a 2008                    


2008                                                                                                        1992


CREATIVE IMAGE TEAM 2018

Salon Monika Novotná se účastní  špičkových soutěží ve vizážistice poprvé. Nyní se může pochlubit dalším úspěchem  na prestižní soutěži Creative Image Team 2018, pořádané v rámci České a Slovenské republiky, kde českotřebovský tým postoupil do finále.  Jaké je složené soutěžního týmu:  kadeřnice Monika Novotná, vizážistka Kateřina Dudlová a modelka Lucie Vondrová (všichni z České Třebové). Finále bude 16.března v Praze. Vítězné semifinálové foto nafotil Radek Mrštný. Fotky finalistů rovněž vyjdou v březnu v časopise Linda. Více ZDE