Českotřebovský deník 72/2018 (9/3)  
Vlajka pro Tibet

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a patří mezi nejvýznamnějších symbolické akce vyjadřující podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale všech obyvatel Čínské lidové republiky. Připomíná den povstání v roce 1959, při kterém zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, a statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. V loňském roce se k akci připojilo 752 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Stovky vlajek vlají každoročně např. v Německu, Francii, Belgii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada škol, včetně Univerzity Karlovy a kromě různých organizací také spontánně mnoho občanů ČR. Po celé České republice probíhá v průběhu března řada akcí na podporu Tibetu. Ke kampaní se také na základě dříve přijatého usnesení zastupitelstva  města připojí také město Česká Třebová a Pardubický kraj. (Foto vlajka Tibetu vlaje v Č. Třebové a na Komenského náměstí v Pardubicích - mm).
500. jubilejní českotřebovský hudební večer Kruhu přátel hudby

Na koncert ve čtvrtek  8. března se příznivci vážné hudby dlouho těšili. Zklamáni rozhodně nebyli, přijel k nám do České Třebové skutečný hudební génius, "Čechorus", houslista Alexander Shonert. Nepřednesl žádné dlouhé koncerty, ale  program "Tančící housle", který všechny posluchače uchvátil. Program si sám uváděl, vystupoval sympaticky, velmi se soustředil na svoje hudební výkony. V programu bylo zařazeno neuvěřitelných dvacet  skutečně tanečních  titulů, některé byly dokonce z jeho vlastní hudební dílny nebo se jednalo o jeho vlastní hudební aranžmá.  Posluchači s Alexandrem Shonertem protančili za dvě hodiny prakticky celý svět, byl to nezapomenutelný hudební večer.
Celý článek a fotografie ZDE
Taneční škola Knířovi informuje – březen 2018

23. 3. 2018 začínají Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé. Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Zároveň Vám nabízíme taneční obuv. Těšíme se na Vás. Aktuální informace se dozvíte na www.knirovi.cz nebo telefonu 606 223 070.
 
V neděli na finále krajské hokejové ligy

Hokejisté České Třebové si po roce opět zahrají finále krajské ligy Pardubického kraje. Bez ohledu na výsledek finálové série je jedna věc jistá, v divácké návštěvnosti Kohouti nemají konkurenci. V základní části odehráli Kohouti 15 domácích zápasů, na které přišlo celkem 7 288 diváků. Průměrná návštěva na jedno utkání byla 486 diváků. Ve čtvrtfinále a semifinále play off odehráli Kohouti čtyři domácí zápasy, které navštívilo 3 033 diváků, což je skvělý průměr 758 diváků na jedno utkání. Rekordní návštěvu této sezony měl první semifinálový duel Kohoutů s Litomyšlí, který vidělo 851 diváků. „Nepochybuji o tom, že tato skvělá čísla ve finálové sérii vylepšíme. Věřím, že první finálový zápas navštíví kolem jedné tisícovky diváků.“, říká manažer Kohoutů Vladimír Vaněk. Stojí za připomenutí, jak to bylo v loňské finálové sérii, v níž měli Kohouti třikrát výhodu domácího prostředí. První zápas se Světlou nad Sázavou navštívilo 931 diváků, třetí duel sledovalo 924 diváků a rozhodující pátý zápas viděl rekordní počet 1 316 diváků. (van)
 
Instruktáž čepování piva v Rybníku 

V  oblíbené hospůdce Na hřišti v Rybníku uspořádala paní hospodská Romana Slabá instruktáž čepování piva. Pozvala instruktora z Plzeňského pivovaru Jana Dvořáka. Pivo točil na jeden šnyt! A že to "jednoduše" jde, je patrné z přiloženého videa. Tak ať se Třebováci vzdělají i v oblasti pohostinství.. Ještě podotýkám, že k takto krásně natočenému pivu se podávala výborná pečená kolena. Václav Polák  Video z akce najdete zde
Březnová akce Zlaté Studánky   

Neděle 25.3.2018:  VÝPRAVA ZA SNĚŽENKAMI DO PŘÍRODNÍ PAMÁTKY VYSOKÝ LES
Sraz: v 10 hodin u ekocentra Červenka, doprava auty, návrat do 17 hodin.  S sebou: dobrou náladu, vhodné oblečení a obuv
Přihlášky NUTNÉ na tel. 605 717350 (P. Vomáčková) po 15. hod. nebo e-mail: pavlina.vomackova@seznam.cz.
V případě deště nebo silného mrazu se akce nekoná.
 
Na orlickoústecké zdravotnické škole budou moci všeobecné sestry získat diplom i kombinovanou formou studia

Každý ví, že profese zdravotní sestry je nepostradatelná. Nemocnice i ordinace však stále trápí jejich nedostatek. Usnadnit sestrám dosažení vyššího vzdělání by mělo kombinované studium na Vyšší odborné škole a Střední škole zdravotnické a sociální v Ústí nad Orlicí (VOŠ a SŠZSÚO), jehož otevření od příštího školního roku schválila Rada Pardubického kraje.
Od školního roku 2018/2019 bude tato škola jediným zařízením v kraji, které nabídne distanční studium v oboru Diplomovaná všeobecná sestra. Kvalifikaci si tak budou moci zvýšit sestry, které už ve zdravotnických zařízeních pracují,“ informoval radní pro školství Bohumil Bernášek.
Absolventi střední zdravotnické školy tak budou moci nastoupit do zdravotnických zařízení jako praktická sestra, anebo pokračovat ve studiu na vyšší zdravotnické škole či na vysoké škole, kde získají odbornou způsobilost k výkonu povolání všeobecná sestra. „Pro absolventy všech středních škol, kteří mají sociální cítění a vztah ke zdravotnictví, plánujeme od 1. září 2018 otevřít kombinovanou formu studia. Chceme se také zapojit do pokusného ověřování organizace vzdělávání studentů na vyšší odborné škole ve vzdělávacím programu diplomovaná všeobecná sestra pro přijetí do vyššího ročníku než prvního. Někteří absolventi středních zdravotnických škol tak budou moci být přijati rovnou do druhého ročníku vyšší odborné školy,“ vysvětlila ředitelka VOŠ a SŠZSÚO Lenka Podzimková, která také dodala, že kompetence praktické sestry a všeobecné sestry se liší, každá z nich také spadá do jiné platové třídy.
Novinku budou mít od příštího školního roku také studenti nastupující do prvního ročníku zdravotnických středních škol. „Od příštího školního roku žáci nastupující do prvního ročníku budou po úspěšném absolvování maturitní zkoušky splňovat podmínky pro získání a uznání způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání praktická sestra. Doposud získávali absolventi střední školy způsobilost k výkonu povolání zdravotnického asistenta, který pracuje  pod odborným dohledem. Praktická sestra bude vykonávat činnost bez odborného dohledu,“ řekla Lenka Podzimková.
Nedostatek personálu je v současné době jeden z největších problémů zdravotnictví. Věřím, že díky novinkám, které usnadní a zkvalitní vzdělávání zdravotníků, ať už je to nově otevírané kombinované studium, či vyšší kvalifikace absolventů středních zdravotnických škol, bude zájemců o toto povolání zase o něco více,“ komentoval radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
 
Pardubický kraj podpoří už třetí ročník Fotbalové akademie

V Administrativním centru Vinice v Pardubicích se sešli organizátoři a partneři Fotbalové akademie v Pardubicích s vybranými hráči ročníku 2005 a jejich rodiči. Jedná se o hráče, kteří byli vytipovaní jako možní adepti výběru U14 do Regionální fotbalové akademie Pardubického kraje a mohli by se od nového školního roku začlenit do režimu akademie. Rodiče a hráči byli pozvání na schůzku se zástupci Pardubického kraje, statutárního města Pardubice, Fotbalové asociace České republiky a realizačního týmu Regionální fotbalové akademie Pardubického kraje.
„Pardubický kraj na Fotbalovou akademii už potřetí přispěje třetinou nákladů, tedy 1,5 milionem korun. Stejnou částku dává město Pardubice a FAČR. Jsem rád, že jsme mohli u nás nabídnout dobré zázemí pro talenty z celých  východních Čech a přál bych si, aby třeba v budoucnu pozvedli úroveň místních klubů i v kategorii dospělých a ti nejlepší doputovali třeba i do reprezentace,“ uvedl René Živný, radní pro sport Pardubického kraje, který se setkání zúčastnil.
Přítomní zevrubně probrali výchovu mladých sportovců se zaměřením na projekt Regionálních fotbalových akademií. Konkrétně byla jejím realizačním týmem v čele s Ladislavem Matrasem detailně představena RFA Pardubického kraje. Tématy setkání byly podrobné informace o financování, školním a mimoškolním programu, stravování, tréninkových jednotkách a sportovní činnosti, režimu doučování a režimu na Domově mládeže. Žáci budou chodit do 7. nebo 8. třídy Základní školy Ohrazenice a mimopardubičtí mají zázemí v Domově mládeže a školní jídelně Pardubice. Vybraným hráčům širšího kádru bude na přelomu března a dubna nabídnuta účast v Regionální fotbalové akademii Pardubického kraje v ročníku 2018/2019.
 
Kouzlo řemeslných učebních oborů: Cukrář

Sedm metráků vánočního cukroví? Dort pro prezidenta? Není problém. Alespoň ne pro žáky tříletého oboru cukrář ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště (SOŠ a SOU) obchodu a služeb v Chrudimi.
Naši žáci umí vyrábět dorty, zákusky, koláče a slané pečivo, zmrzlinu i cukrovinky. Většina jejich výrobků jde na prodej, především soukromým osobám nebo firmám, které si je pravidelně objednávají. Díky tomu se žáci pohybují už od prvního ročníku v reálném podnikatelském prostředí,“ říká ředitel školy Jaroslav Kořínek. O tom, že zákusky a cukroví, které studenti vyrábí, jsou poctivé a chutné, svědčí fakt, že škola za rok prodá výrobky za více než jeden milion korun. „Za náš nejzdařilejší výrobek považuji mandlový dortík,“ dodává ředitel. Škola s téměř 60letou historií není v oboru žádným nováčkem. Vyučující odborného výcviku, stejně jako odborných předmětů, absolvují kurzy nových technologií, které zařazují do výuky, cukrářky a cukráři se s úspěchem účastní soutěží. Škola se také pyšní tím, že její žáci připravovali dort pro prezidenta republiky. „Při příležitosti výročí vzniku republiky jsme dělali dort pro Václava Havla. Byl tak velký, že jsme s ním nemohli ani projít dveřmi,“ vzpomíná Jaroslav Kořínek. SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi má pro cukrářky a cukráře k dispozici vlastní odborné učebny a dílny, jako jsou cukrářská výrobna nebo cukrářská modelárna.
Vedle cukráře škola vyučuje také tříleté obory kuchař (catering), kuchař – číšník, číšník – barman – barista, prodavač – aranžér, prodavač – specialista prodeje.
 
Festival ve Skutči zahájí symfonický orchestr Českého rozhlasu

Po dvou letech proběhne slavnostní zahájení festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč opět v režii slavného Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera zazní předehra k opeře Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, Serenáda D dur Vítězslava Nováka a Symfonie č. 8 G dur Antonína Dvořáka.
Pořadatelem shora jmenovaného festivalu je město Skuteč. Po prvních, poloprofesionálních ročnících se Tomáškova a Novákova hudební Skuteč vypracovala k vysoce kvalitnímu programu obsahujícím operu, operetu, balet, koncerty známých filharmonických orchestrů i komorních těles a umělců. Zaměřuje se též na spřízněné žánry a crossoverové projekty pořádané na zimním stadionu.  Celý program čítá 13 koncertů a představení, v doprovodném programu pak ještě dva koncertní pořady pro děti, žáky a studenty.
„Město festival založilo s cílem zachovat rozsáhlé hudební tradice regionu a dále je rozšiřovat tak, aby se Skuteč stala přirozeným kulturním centrem celého regionu. Dnes můžeme říci, že se nám tento záměr daří. Do Skutče ročně zamíří tisíce lidí nejen na festival, ale i na oblíbené abonentní divadelní cykly. Snažíme se nabízet ty nejatraktivnější tituly a přitom zachovat přijatelné ceny vstupenek,“ vyjádřil se k vývoji festivalu starosta Skutče Pavel Bezděk.
Zahajovací koncert mají v neděli 18. března od 16 hodin ve svých rukou rozhlasoví symfonici, kteří před dvěma lety ve Skutči s obrovskými ovacemi uvedli Smetanovu Mou vlast. I tentokrát jsou na programu vynikající česká díla.
„Program úvodního koncertu reflektuje letošní významné výročí vzniku samostatného československého státu a uvádí díla našich nejslavnějších skladatelů. Smetanu a Dvořáka jsme doplnili ještě Vítězslavem Novákem, který se do Skutče přiženil, žil zde a tvořil. Zdejší kraj měl velmi rád,“ popisuje program úvodního koncertu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.
Slavnostního zahájení v Kulturním klubu Skuteč se zúčastní i řada významných osobností - senátoři, poslanci poslanecké sněmovny ČR a radní Pardubického kraje.
Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč začíná 18. března a potrvá až do 13. května.