Českotřebovský deník 78/2018 (14/3) 

Na návrh sportovní komise rady města byly oceněni nejúspěšnější sportovci našeho města za loňský rok. Předání ocenění se konalo ve středu 14. března odpoledne v obřadní síni českotřebovské radnice. Ocenění bylo nejlepším sportovcům z našeho města předáno již podvacáté, poprvé se tak stalo 9. února 1999 tehdy ještě v obřadní síni města v I. poschodí staré radnice. V tomto roce byla také poprvé ustavena sportovní komise rady města a poprvé se konal Týden sportu.
Na setkání sportovců s vedením města byli tradičně oceněni sportovci v kategoriích mládež i dospělí, jednotlivci,  kteří  bydlí v České Třebové a  dosahují vynikajících výsledků a umístění bez ohledu na to, ve kterém oddíle svůj sport pěstují, tedy v České Třebové nebo např. v místě svých studií nebo i jinde. oceněny byly také tři sportovní týmy českotřebovských oddílů. Jsou velkým vzorem pro ostatní, především pro mládež. Ocenění předával starosta města Jaroslav Zedník, místostarosta Dobromil Keprt a místostarostka Jaromíra Žáčková, přítomen byl i předseda sportovní komise Jaroslav Badzik.
Oceněni  byli: Justýna Bouchalová (orientační běh), Petra Vážková (judo), Vít Škrkoň (judo), Karolína Hyláková (kynologie), Nela Hýblová (plavání), Sára Viktorie Serbousková, (atletika), Adéla Stránská (atletika), Patrik Vebr (atletika), Vojtěch  Vondra, (atletika), Monika Simonová (cyklistika),  Adriana Kovářová (tenis), Alan Brusenbauch (tenis), Jana Jiroušková, triatlon, Hana Wiedermannová (kuželky ženy), tým kuželkářů TJ Lokomotiva - muži, hrající česko-slovenskou interligu , Petra Kvasničková (zástupce kolektivu hokejbalového týmu TJ Lokomotiva - ženy, vicemistryň ČR), volejbalový tým mládeže TJ Sokol Česká Třebová II. Někteří sportovci si z organizačních důvodů nemohli pro své ocenění přijít a nahradili je rodinní příslušníci.  Článek s fotografiemi a detailním uvedením sportovních úspěchů oceněných sportovců  připravujeme.  Fotografie Milan Michalski

Ukliďme Česko, Ukliďme Svět - Ukliďme Podhorku

7. 4. 2018  9.00 - 11.00 
http://www.UklidmeCesko.cz/event/17235/
 
Akce pro širokou veřejnost je součástí celostátní kampaně. Cílem úklidu bude sběr odpadků v okolí Podhorky směr Rybník.
Jestli že vaše procházky po okolí občas vedou přes Podhorku do Rybníka, jistě víte, že tato lokalita potřebuje naši pomoc.
Přijďte a přiložte ruku k dílu, ať jsou ty letošní vycházky o něco veselejší. Sraz v 9:00 je u u železného mostu před brankou ZKO Podhorka
Na sraz přijďte vhodně oblečeni (vhodné boty, oblečení, které si můžete ušpinit).  Organizátoři zajistí pytle a rukavice, drobné odměny.
Kontakt na organizátora: Pavel Suchý, balderon@centrum.cz, 724935882  http://www.UklidmeCesko.cz/event/17235/
Pivovar Faltus na brněnském výstavišti

Ve dnech 27. února až 3. března 2018 se na brněnském výstavišti konal již 31. ročník tradičního Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA. Současně proběhly také další veletrhy z příbuzných oborů. Kromě těch tradičních, jakým jsou Vinex (pro milovníky vína), MBK (určený pro pekaře a cukráře) a  INTECO (vybavení pro restaurační zařízení) to byl letos prvně uspořádaný Festival chutí, který jistě potěšil všechny příznivce gastronomie. Ten probíhal v pavilonu  C, kde byla expozice českých pivovarů. Mezi nimi nescházel ani stánek českotřebovského pivovaru Faltus. Zde bylo možné ochutnat vlastní produkci piva a vystaveny tu byly propagační  materiály a  etikety pivovaru.  Martin Šebela Více ZDE
Slovan Moravská Třebová - HC Kohouti 7 : 4

Druhá výhra Slovanu

Hokejisté Moravské Třebové využili výhody domácího prostředí a ve druhém finálovém střetnutí zdolali českotřebovské Kohouty 7:4. Náš oslabený tým (chyběli Fúzik, Škvor, Lesák, Procházka) držel krok do začátku třetí třetiny, pak se herně i gólově prosadili domácí. Slovan MT získal výhodu mečbolu, kterou může proměnit již v nedělním duelu, který se bude hrát v České Třebové.
Skončila obdobná soutěž v Královéhradeckém kraji. zde se stal mistrem HC Jičín, který ve finále porazil 3 : 2 na zápasy tým Třebechovic, poslední pátý duel se hrál v neděli 11. března.  Návštěvy na finále této soutěže se ovšem nedají nijak srovnat s návštěvami na hokeji v České nebo Moravské Třebové. Škoda, že se na závěr sezóny potom ještě nehraje duel mistrů Pardubického a Královéhradeckého kraje o titul Mistra východních Čech, mohlo by to být zajímavé a divácky přitažlivé. Muselo by se to ovšem stihnout do konce března, kdy většina zimáků končí ledování.  
Posledním utkáním o třetí místo v soutěži skončila tako Oblastní hokejová liga.  Zde byl vítěz znám již předtím.  1. Moravská Třebová B, 2. Litomyšl B. V utkání o 3 místo pak Choceň B porazila Voděrady 5 : 1 a 10 : 3, o 5. místo potom Čestice dvakrát porazily Žamberk 5 : 1 a 4 : 0. V oblastní lize hrálo po odstoupení Poličky B jen 6 týmů.

Preventivní screeningové vyšetření zraku v MŠ U Koupaliště

Dne 6. března 2018 do naší mateřské školy zavítala firma Prima Vizus, aby u dětí provedla vyšetření zraku pomocí speciální diagnostické videokamery. Vyšetření se zúčastnily děti, jejichž rodiče měli o tuto diagnostiku zájem. Cílem je přesně, rychle a spolehlivě určit dioptrické hodnoty očí dětí. S firmou Prima Vizus spolupracujeme několik let. Děti prohlídku vnímají jako hru, neboť se uskutečňuje v klidném a známém prostředí mateřské školy. 
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště   Další zprávy z MŠ U Koupaliště ZDE
Dánští novináři testovali lyžování v Pardubickém kraji

Ve spolupráci se zahraničním zastoupením agentury CzechTourism pro Skandinávii a Olomouckým krajem zrealizovala Destinační společnost Východní Čechy presstrip pro skupinu pěti dánských novinářů pracujících pro významná média zaměřená na oblast snow and fun. Presstrip se uskutečnil od 5. do 9. března, kdy první dva dny strávili novináři v Jeseníkách. Od středečního odpoledne je pak čekal nabitý program ve východní části Pardubického kraje. Své zázemí našli v luxusním resortu na Dolní Moravě, kde si aktivně vyzkoušeli zdejší skvěle připravené lyžařské terény. Kromě Dolní Moravy si dánští novináři zalyžovali také na obou stranách Bukové hory, ve Skiresortu Červená Voda.
Jako doprovodný program k zimním sportům se skupina také zúčastnila ojedinělé noční prohlídky kláštera na Hoře Matky Boží v Králíkách. Ráno poslední den presstripu patřil opět lyžování. Tentokrát měli novináři možnost vyzkoušet si neopakovatelnou atmosféru produktu s názvem První stopa. Jedná se o otevření sjezdových tratí pro malou skupinu lyžařů před oficiálním zahájením provozu vleků pro veřejnost. Vše bylo zakončeno stylovou snídaní na horské chatě Slaměnka v těsné blízkosti unikátní Stezky v oblacích. Na ni pak novináři vystoupili a užili si výhled do okolí masivu Králického Sněžníku. To byl také poslední bod oficiálního programu, v pátek odpoledne následoval přesun do Prahy a odlet do Dánska.
Ví se, že Dánsko nemá pro sjezdové lyžování příliš vhodné podmínky. Sami novináři nám potvrdili, že za zimními sporty často vyráží do Norska, což je však i pro ně velmi finančně náročné, nebo do Rakouska. Pro tyto účely jsou zvyklí využívat i vlastní dopravu. Určitě má tedy smysl nabídnout jim i další možnosti, jako je dostupné lyžování s kvalitními službami třeba právě pod Králickým Sněžníkem nebo v Orlických horách. Zároveň věřím, že články o navštívených místech publikované v dánských médiích budou pro skandinávské čtenáře atraktivním tipem na výlet do České republiky,“ připojil své postřehy k  presstripu pro dánské novináře krajský radní pro cestovní ruchu René Živný.

Kozlov v noci - krásný snímek, že ?