Českotřebovský deník 103/2018 (4/4)  
TOUR DE CLUB …trénuj s těmi nejlepšími!

V nové sportovní hale Skalka v České Třebové se v pátek 23.3.2018 konala akce s názvem "TOUR DE CLUB", kterou organizuje Český florbal. Ukázkový trénink, pro kategorii mladších žáků, nám přijeli ukázat Marek Chlumský (hlavní metodik Českého florbalu) a Miloš Tyl (extraligový hráč oddílu FAT PIPE FLORBAL CHODOV). Tréninku se zúčastnilo na 37 hráčů a 12 trenérů našeho oddílu.
Český florbal pro letošní rok opět připravil velmi úspěšný projekt s názvem TOUR DE CLUB a náš klub byl velice potěšen, že se podařilo tuto akci získat pro hráče OT. Projekt si klade za cíl pomocí ukázkových tréninků inspirovat, motivovat a edukovat regionální oddíly, které vychovávají budoucí generace českých florbalových reprezentantů.
Hodinu před tréninkem se sešli naši trenéři s regionálním metodikem Jiřím Typlem a následně s Markem Chlumským, který je nejen hlavní metodik Českého florbalu, ale také zkušený a kreativní trenér. Ten představil cíle své připravené tréninkové jednotky – spolupráce a agresivita. Proběhlo pár slov k organizaci tréninku a úderem 15:30 se všichni sešli na hřišti, kde nechyběl extraligový hráč Miloš Tyl.
Naši mladší žáci šli do tréninku s chutí a se stoprocentním nasazením. Trénink měl vzestupnou tendenci, hra střídala herní průpravu a naopak. Impulsem nebyla pouze samotná cvičení, ale i přítomnost jiného trenéra a samozřejmě přítomnost superligového hráče. Co může být větším zážitkem pro mladého hráče než si přihrát nebo si týmově plácnout po vydařené akci s takovou osobností? To vše vytváří radost ze sportu a ta byla po celou dobu tréninku vidět. Celkovou pozitivní atmosféru pátečního odpoledne podpořila i řada rodičů, kteří si užívali se svými dětmi trénink z tribuny.
Po skončení tréninkové jednotky došlo na rozbor ukončeného tréninku. Trenéři zhodnotili, co se povedlo a co bylo dobré pro děti nebo pro trenéry. Trenéři již mají určitě plné hlavy nápadů a vylepšení, které zcela jistě do svých tréninkových jednotek zařadí. Děkujeme jak lektorům, tak i rodičům, kteří nás přišli podpořit. Střípky z tohoto dne naleznete ve fotogalerii na našem webu www.fbkot.cz/.

10 DNÍ FLORBALU V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Jako každý rok (od roku 2007), proběhne i letos již 11. ročník akce 10 dní florbalu, pořádaná Florbalovým klubem Orlicko-Třebovsko.  Soutěže a turnaje bude probíhat na českotřebovském Zimním stadionu v termínu do 18. do 27. května 2018. Stejně jako v předchozích deseti letech bude zřejmě nejatraktivnější turnaje pro florbalové zájemce: turnaj pro veřejnost a turnaje škol. Úvodní víkend bude patřit setkání OT legend, a také oblíbenému turnaji pro příchozí veřejnost. V týdnu pak budou následovat turnaje pro základní a střední školy, turnaj firem, měst a obcí, florbalová školka, přátelská utkání družstev FbK OT a také turnaj rodin, který bude pojat jako dovednostní víceboj. Závěrečný víkend zaplní turnaj nejmenších a NOVĚ turnaj dvojic v nájezdech.
Program letošních 10 dnů florbalu najdete ZDE, Postupně bude upřesňován.

Domov pro seniory Česká Třebová příjme na hlavní pracovní poměr pečovatele, pečovatelku. Nástup možný ihned. Požadavkem je flexibilita, chuť pracovat, bezúhonnost.  Informace poskytne Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku na tel.čísle 739344576, zdravotni@socialnisluzbyct.cz

K potřebě opravy kříže v Bezděkově u Rambouskova mostu

Současný stav kříže, který byl vztyčen v roce 1869 můžeme posoudit na aktuálních fotografiích z dnešního rána.  Z bližšího zkoumání je zřejmé, že by oprava  tolik nestála, pokud by se nemělo tělo Ukřižovaného Krista pozlatit. Křížek je staticky stabilní, jedná se jen o opravu povrchů. Z detailního pohledu je vidět, že by si restaurování ke 150. výročí jeho existence zasloužil. Více ZDE v článku, který kříž detailně popisuje.

DNEŠEK ROZHODL.

KRAJ POSTAVÍ NA VOLNÉM POZEMKU V MORAVSKÉ TŘEBOVÉ NOVOU BUDOVU PRO NEMOCNICI.
Dnešní jednání mají jednoznačný výsledek. Po všech konzultacích za poslední měsíc se ukazuje stavba na pozemku po dětském oddělení stejně drahá jako řešení všech problémů ve zdravotnictví na Moravskotřebovsku. Ve stávajícím areálu stojíme před odstavením uhelné centrální kotelny, rekonstrukcí stravovacího provozu, nákupem budov za poměrně složitých cenových podmínek, přestavbou těchto budov a přičtu-li i nezbytné nové stanoviště pro záchrannou službu, pak tyto náklady na následující období by byly pro kraj velmi vysoké. Stavbou nové vybavené moderní budovy pro zdravotní péči 21. století dosáhneme vhodnějších vzdušných prostor uprostřed města, které nevzniknou přestavbou starých objektů, ale budou dle všech platných norem poskytovat výrazně vyšší standard péče pro pacienty. Musíme se nyní dohodnout s městem na bezúplatném převodu pozemků a budovy polikliniky na kraj, aby v budoucnu byl jeden vlastník - jeden provozovatel. Stávající model byl neobvyklým hybridem, který vznikl v divokých 90. letech.
Vedení města je o společném postupu informováno a považuje jej také za nejlepší. Majitelům byl záměr také představen a dohodli jsme se, že nyní nebudeme jednat o nákupu budov, ale pronájmu po přechodnou dobu v době realizace investice. Je to správné řešení pro kraj, město i pacienty. Doufám, že toto řešení nalezne pochopení jak u radních a zastupitelů města i kraje. Projekt přijedu s ředitelem nemocnice Pavlem Havířem prezentovat na červnové zasedání zastupitelstva města v Moravské Třebové. Musím zdůraznit, že nakonec považuji debatu za korektní a bez emocí. Z facebooku Martina Netolického
Český červený kříž získá od kraje 100 tisíc na podporu dárcovství krve

Pardubický kraj dlouhodobě podporuje propagaci bezpříspěvkového dárcovství krve. Proto krajští radní na svém středečním jednání schválili dotaci každému ze čtyř oblastních spolků Českého červeného kříže v celkové hodnotě 100 tisíc korun.
Je velice důležité mezi lidmi rozšiřovat povědomí o důležitosti dárcovství krve. Osobně si každého dárce vážím, a proto jsem se také letos opět zapojil i vlastní krví do valentýnských náborových akcí v rámci krajských nemocnic. Také samotná organizace a zabezpečení pravidelného darování krve si zaslouží obrovské díky, protože bez toho by zachraňovat lidské životy nebylo možné. Aktivity Českého červeného kříže podporujeme od roku 2004 a chceme tak činit i nadále. Vnímáme tento příspěvek v hodnotě 100 tisíc korun jako nedílnou součást této snahy,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. 
Dobrovolní dárci krve jsou v České republice oceňováni od roku 1964. Nejprve se udělovaly Zlaté plakety dr. Jana Janského (do 40 odběrů), od roku 1993 dárci dostávají Zlaté kříže. Za 80 odběrů to je Zlatý kříž III. třídy, za 120 odběrů Zlatý kříž II. třídy a za 160 odběrů Zlatý kříž I. třídy.
Český červený kříž působí zejména v oblasti humanitární, sociální a zdravotní. Jednou z hlavních činností Českého červeného kříže je již od roku 1961 rozvoj a oceňování bezpříspěvkového dárcovství krve a morální oceňování mnohonásobných bezpříspěvkových dárců krve.
Kampaň KNIHA TI SLUŠÍ 2018 i v knihkupectví Paseka
Proběhne v týdnu od 23. do 29. dubna 2018

SLEVA 15% na veškerý sortiment
při předložení KUPONU, který bude možno získat stažením  z webu  www.knihatislusi.cz,

nebo vystřižením z inzerce v lifestylových časopisech,
rozdávat bude i městská knihovna a knihkupectví Paseka.
Platí i při objednání na www.knihkupectvi-paseka.cz
Při osobním odběru neplatíte poštovné. 
 
Přes Hrádek na Choceň už zase neprojedete

Po zimní přestávce pokračuje od úterý 3. dubna 2018 modernizace silnice II/315 v průtahu obcí Hrádek. Druhá etapa výstavby, a to od křižovatky na Oucmanice po konec obce směrem k lesu, potrvá do konce srpna letošního roku.
„Bezprostředně po velikonočních prázdninách jsme zahájili druhou etapu rekonstrukce silnice II/315 v průtahu obcí Hrádek, jejíž modernizace je spolufinancována z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Celkem se jedná o investici ve výši přes 52 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Práce byly koncem minulého roku přerušeny kvůli zimnímu období, z čímž jsme počítali, a proto byla tato investice navržena jako dvouetapová. První etapa průtahu byla dána řidičům do užívání již v listopadu 2017 a dokončení druhé etapy plánujeme na konec srpna, takže autobusová i osobní doprava se na svoji původní trasu vrátí již od nového školního roku. Občany okolních obcí bych chtěl poprosit o trpělivost, jelikož se nepohybujeme v jednoduchém terénu, a proto může docházet k dopravním komplikacím,“ dodal hejtman Martin Netolický.
V druhé etapě bude vybudována mimo jiné nová dešťová kanalizace, přeložka vodovodu a telefonních kabelů i nová opěrná zeď podél domovní zástavby, po novém mostě se již jezdí. Tranzitní doprava bude odkloněna od Chocně přes Libchavy do Ústí nad Orlicí,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš s tím, že obyvatelé a autobusy budou využívat takzvané malé objízdné trasy přes Sudislav a Oucmanice.
Od června letošního roku až do roku 2020 budou poté modernizovány další úseky silnice II/315, a to od Louček přes obce Svatý Jiří, Jehnědí, Kerhartice až do Ústí nad Orlicí, řádově za dalších 200 milionů korun z evropských dotací. Kritériem výstavby bude vedle nejnižší nabídkové ceny i nejkratší lhůta výstavby.
  

Vznikla nová síť prodejců IT a komunikační techniky sD Profi

Distributor ICT produktů eD system a. s. představil síť prodejců IT a komunikační techniky s názvem eD Profi. Společnost eD system tak sloučila pod jednu značku resellery v České republice i na Slovensku a vytvořila síť s téměř dvacetiletou tradicí a více než 260 prodejnami, které pokrývají především menší města ve všech koutech obou zemí. Název eD Profi distributor zvolil účelově. „Prodejci, kteří pod touto značkou působí, jsou opravdovými profíky. V oboru IT a komunikační techniky se často pohybují i desítky let a svým zákazníkům nabízí letité znalosti a zkušenosti,“ uvádí Daniel Vondráček, marketingový ředitel eD system. Jak dodává, s pronikáním technologií do našich domácností se stává profesionální poradenství v této oblasti klíčovým faktorem při nákupu IT produktů.
Distributor nemá ambici provozovat další z řady e-shopů, který prodává IT zboží. Proto ani na nově spuštěném webu www.edprofi.cz e-shop nenajdete. Cílem je pomoc zákazníkům v regionech získat odborné poradenství v oblasti IT a nabídnout jim široké portfolio produktů za konkurenceschopné ceny.  V České Třebové patří do sítě sD Profi prodejna pana Gilara v Parníku, Ústecká 175.

Prodám stavební a rekreační pozemky v obci Přívrat.      Kontakt na tel. 602 329  427.