Českotřebovský deník 111/2018 (11/4)
Veřejné projednávání modernizace železničního uzlu 
Občané si přejí přehodnotit současné řešení protihlukových bariér

Ve středu 11. dubna se za velké účasti občanů konalo ve velkém sále Národního domu veřejné projednávání připravované investice SŽDC s názvem "Modernizace železničního uzlu Česká Třebová. Jednání se zúčastnili odborníci investora (SŽDC)  Ing. Karel Obzina, hlavní inženýr stavby a Mgr. Milan Bussinow, Ph.D., specialista na životní prostředí , hlavní inženýr projektové organizace SUDOP Ing. Martin Mráz a  Mgr. Gabriela Růžičková, specialistka projektanta na životní prostředí (SUDOP) a Ing. Tomáš Kozel., Ecologiocal Consulting, a.s., tvůrce hlukové studie.   VÍCE ZDE
Nabídka na vystoupení na 20. Týdnu sportu 2018

Prosím všechny zájmové kroužky a sportovce, kteří by rádi vystoupili na Týdnu sportu 2018, kontaktujte mne do 20. 5. 2018 na telefonu: 604 972 458, či emailu: prossova@atlas.cz.
Pódium o rozměrech 6x6m je nekryté, orientační délka jednoho vstupu je 3-10min.  Šárka Prossová
 


Turistický portál kraje dostal další cenu – Zlatý erb

Ocenění Zlatý erb za nejlepší webové stránky měst a obcí získaly v kategorii měst Benešov a Most. Mezi obcemi vyhrála obec Ohníč z okresu Teplice v Ústeckém kraji. Bodoval i turistický portál Pardubického kraje, který získal zvláštní cenu ministryně pro místní rozvoj na nejlepší turistickou prezentaci v kategorii regionů.
 „Práce, kterou věnuje oddělení cestovního ruchu tomuto portálu i jeho neustálá aktualizace jednotlivými poskytovateli služeb se zúročuje, máme z toho všichni radost,“ uvedl radní Pardubického kraje pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný, který cenu v Hradci Králové přebíral. „Portál je velmi přehledný a nabízí aktuální informace kromě češtiny ještě v osmi jazykových mutacích,“ dodal.
Portál dostal Zlatý erb už v loňském roce, kdy prošel zásadními změnami. „Rozložením a vzhledem stránky jsme se přiblížili moderním zahraničním portálům a zároveň tak i výrazně zvýšili jeho uživatelskou přívětivost. Stránka má pevné záhlaví s menu, kde jsou i obrázky a mapky. Součástí portálu jsou i mikroweby, které mohou mít vlastní menu a fungují na vlastní doméně 2. řádu. Nedávno jsme to významně využili při propagaci Her VIII. Zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018, kde kromě informací, fotogalerií a videogalerií byly i virtuální prohlídky míst konání soutěží. Nyní je aktuální soutěž Cyklopecky, kterou najdete na adrese: www.vychodni-cechy.info/cyklopecky,“ vysvětlil Živný.
Vzhledem k tomu, že dnešní uživatelé přistupují na webové stránky z různých zařízení (tablety, stolní počítače apod.), jsou všechny tři verze portálu (klasická, tabletová a mobilní) sloučené do jedné s uzpůsobením pro ovládání na dotykových displejích při současném zachování geolokační funkce (portál umožní pracovat s polohou uživatele – důležité zejména pro mobilní uživatele pro vyhledávání objektů či akcí v okolí) i kontextové nabídky akcí z kalendáře.
Prodám zahrádku 563m2 v ZO ČZS Podhorka Česká Třebová. Vybavená chatka, voda, elektrika, skleník, zahradní nářadí - motorová sekačka, manipulační vozík atd. Prodej r. 2018. 606 855 567

Mistrovský půlmaraton podesáté v Pardubicích

O nadcházejícím víkendu proběhne mistrovství České republiky v půlmaratonu, které budou již podesáté hostit Pardubice. Ve startovní listině nechybí ani obhájci loňských prvenství Vít Pavlišta a Petra Kamínková.
V mistrovském závodě mužů by měl být hlavním favoritem liberecký Vít Pavlišta. Ten patří z historického hlediska k nejúspěšnějším běžcům v rámci MČR na této distanci, když se z titulu radoval hned pětkrát a v posledních třech letech nezná tento závod jiného šampiona. Na pardubické trati běžel nejrychleji při svém primátu v roce 2013, kdy mu časomíra ukázala 1:05:35. Půlmaraton je Vítkovou oblíbenou tratí. Na této distanci nás reprezentoval na mistrovství Evropy v Amsterdamu 2016. Pardubický půlmaraton bude letos jeho prvním. „Mým hlavním cílem pro letošní Pardubice je obhajoba mistrovského titulu. Očekávám, že to bude docela složité. Příprava mi vyšla celkem dobře. Měl jsem jen drobný výpadek v její poslední fázi. Teď už je ale vše snad v pořádku a věřím, že v sobotu zaběhnu nějaký slušný výsledek,“ nechal se slyšet úřadující šampion.
Dalším zkušeným závodníkem, jenž do závodu vyběhne, bude Jan Kreisinger. Muž, který má za sebou i start na olympijském maratonu v Londýně, se umí na Pardubice vždy dobře připravit, o čemž hovoří i zisk dvou titulů a pěti mistrovských medailí. Na pardubické trati je dokonce rychlejší než Pavlišta, když v roce 2011 zaběhl 1:05:27.
Počítat musíme také s matadorem vytrvaleckých disciplín Petrem Pechkem. Jeho sbírka mistrovských cenných kovů činí pět kusů. Na titul ovšem stále čeká. Poběží také loni bronzový Jan Kohut z Univerzity Brno nebo Kamil Krunka, jenž v minulém roce skončil těsně pod stupni vítězů. Zajímavostí je, že od roku 2011 nezná mistrovský závod jiného vítěze než Víta Pavlištu nebo Jana Kreisingera.
Půlmaratonské klání žen by mělo být duelem dvou zkušených závodnic, kterými jsou Petra Kamínková a Ivana Sekyrová. Obhájkyní titulů z předešlých dvou let je Petra Kamínková. Pokud by se jí podařilo v Pardubicích zvítězit i letos, jednalo by se o její šestý mistrovský titul. Celkem už má doma osm půlmaratonských medailí. Její nejlepší pardubický traťový čas je 1:15:17.

Kampaň KNIHA TI SLUŠÍ 2018 i v knihkupectví Paseka
Proběhne v týdnu od 23. do 29. dubna 2018

SLEVA 15% na veškerý sortiment
při předložení KUPONU, který bude možno získat stažením  z webu  www.knihatislusi.cz,

nebo vystřižením z inzerce v lifestylových časopisech,
rozdávat bude i městská knihovna a knihkupectví Paseka.
Platí i při objednání na www.knihkupectvi-paseka.cz
Při osobním odběru neplatíte poštovné. 
 
Z konference na téma "Smart city" v Pardubicích 

Přípravu koncepce smart city  v Pardubicích provází mnohé debaty. " Využití konceptu smart cities v Pardubicích je obrovskou příležitostí, která může zkvalitnit život ve městě a ušetřit mnoho nákladů. Ale současná strategie města je spíše výčtem konkrétních technických řešení, než uceleným plánem budoucího rozvoje s jasnou vizí a postupem. Proto jsem strategii v této podobě nepodpořil,“ uvádí Michal Sláma, předseda komise pro strategii města Pardubice a vědecký pracovník královéhradecké univerzity. „Město by tak sice nakoupilo chytré technologie za miliony, ovšem efekt pro zlepšení života obyvatel města by nebyl adekvátní,“ dodal Michal Sláma, který byl jedním z řečníků konference, která měla tuto problematiku přiblížit občanům města.
Konference Chytré město Pardubice proběhla 10.4. v Domě Techniky v Pardubicích.  Cílem konference bylo vysvětlit pojem Smart Cities široké veřejnosti, seznámit ji s realizovanými projekty v jiných městech a ukázat benefity chytrých řešení pro obyvatele města,“ zdůvodňuje uspořádání konference Michal Pilař, předseda TOP 09 Pardubický kraj. Když veřejnost porozumí výhodám smart cities, bude více sledovat přípravu jednotlivých projektů, zapojí se s vlastními nápady a dohlédne na co nejlepší nastavení a realizaci projektů, myslí si Michal Pilař.
Nutnost co nejlepšího výchozího nastavení potvrdil i další z řečníků konference Pavel Jílek, předseda komise Smart city rady města Brna. Jako povedený příklad z praxe uvedl známý brněnský portál brno2050.cz, díky kterému proběhlo množství veřejných debat, vyladění priorit, cílů, včetně nastavení oblastí zájmu a ukazatelů výkonnosti. Dlouhodobě se Brnu podařilo realizovat například datový portál data.brno.cz, zajímavý projekt participativního rozpočtu nebo elektronickou identitu BrnoiD, která zjednodušuje přístup ke službám města. Koncept smart cities je vždy spojen s chytrým využitím různých dat, kdy pomocí spojení zdánlivě nesourodých dat dosáhneme nečekaných, pozitivních výsledků.

Prodám stavební a rekreační pozemky v obci Přívrat.      Kontakt na tel. 602 329  427.