Českotřebovský deník 224/2018 (6/8)
Českotřebovský atlet Jan Friš Mistrem republiky v běhu na 1500 metrů

Kladenské Sletiště hostilo v posledním červencovém víkendu povedené 49. mistrovství České republiky. Nedělní takřka výhradně finálový blok ozdobili v sektorech oštěpař Frydrych či koulař Staněk, na ovále pak sprinter Jirka, ale také čtvrtkaři překážkáři či půlkaři. Atleti se velmi snažili, šlo o kvalifikaci na ME v Berlíně.
Vrcholnou taktickou bitvu pak předvedli běžci na patnáctistovce, kde hrál první housle Českotřebovák Jan Friš, kzterý byl podůle odborníků z časopisu Atletika favoritem závodu.  Zpomalení, zrychlení, tempo ale spíš mírné, až do necelého kilometru, kdy nastoupil domažlický Ekl a získal několimetrový náskok, vydržel však jen kolo a na o medailistech se tak rozhodlo až na poslední dvoustovce. Nejlepší finiš měl favorit závodu Jan Friš (3:55.06), o čtvrt vteřiny následován oddílovým kolegou z Dukly Janem Sýkorou, jenž o jedinou setinu předčil juniora Daniela Kotyzu z Univerzity Brno.
Předsednictvo Českého atletického svazu schválilo nominaci českého týmu.Do německé metropole by na ME mělo odcestovat devětačtyřicet českých atletů, 25 mužů a 24 žen.  V nominaci na ME v Berlíně se  Jan Friš, byť je čerstvým mistrem republiky, neobjevil, zde dostal přednost mílař Jakub Holuša, který se nachází v životní formě. Nedávno  vylepšil v Monaku hodnotu vlastního národního rekordu v běhu na 1500 metrů na hodnotu  3:32.49 .
 
Některé důležité dokumenty nejsou pro  po čase na webové stránce města dostupné

Konkrétně mi jde např. o texty vztažené k vyhlášení ochranného pásma rotundy sv. Kateřiny v České Třebové. Dříve uvedený odkaz je nyní "slepý", iniciuje pouze hlášku že "Požadovaná stránka nebyla nalezena". Dokument byl tedy z webu odstraněn, i když má i nyní důležitost. Konkrétně se mi jedná  o dokument s názvem  "Územní rozhodnutí k vyhlášení ochranného pásma nemovité kulturní památky kaple sv. Kateřiny".  Nyní je zveřejněno rozhodnutí o odvolání proti platnosti tohoto dokumentu a občané si nemohou  nikde zjistit, jaký text byl vlastně předmětem odvolání, proti čemu se vlastně účastníci  řízení odvolávali. a porovnávat jej s textem nyní zveřejněným. Tento dokument  původně zveřejněný ve dnech 20. až 23. 10. 2017 je stále platný a měl by tedy být veřejně přístupný.
Podobně již dnes nedohledáme odborný posudek Ing. arch. Alexandry Křížové, náměstkyně sekce památkové péče generálního ředitelství NPÚ Praha, zveřejněný 14.6. 2018, který byl důležitý pro vydání nynějšího rozhodnutí. Nad jeho ztrátou z webu se  asi měsíc po zveřejnění pozastavil např. historik Miloslav Renčín ve svém publikovaném článku o pohledu historiků na rotundu sv. Kateřiny. Domnívám se, že právě nyní v souvislosti s vydáním "rozhodnutí o odvolání" by řada lidí tyto dokumenty ráda znovu přečetla. Tyto zkušenosti mám i z jiných  zveřejněných materiálů. Proto si dokumenty ukládám. Jejich objem dat je zpravidla velký.  (mm)
 
Registrační úřady pro komunální a senátní volby 2018 v Pardubickém kraji.

V Pardubickém kraji byly odevzdávány kandidátní listiny pro říjnové komunální volby  na 41 městských úřadech, tedy nejen v 15 sídlech  sídlech pověřených  úřadů v kraji. V našem orlickoústeckém okrese  jde o 11 městských úřadů, Brandýs, Červená Voda,  Česká Třebová, Choceň, Jablonné nad Orlicí, Králíky,  Lanškroun, Letohrad,  Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto a Žamberk. Pro senátní volby jsou dva registrační úřady v kraji a to v Chrudimi a ve Svitavách.
 
Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová

Slavnostní předání nového vozidla pro SDH Třebovice

O víkendu se konala v Třebovici slavnost předání a křtu nového vozidla pro zdejší sbor dobrovolných hasičů. Slavnosti byl přítomen také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, starosta obce Třebovice libor Gremlica a také administrátor českotřebovské farnosti o. Miloš Kolovratník. V Třebovici se o víkendu také konalo "Třebovické gulášobraní".

Krásy Pardubického kraje uchvátily zahraniční blogerky

Víte, co je to  famtrip? Jednoduše řečeno propagační poznávací zájezd pro lidi, kteří mohou přilákat do dané destinace turisty a návštěvníky. Tentokrát se Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s agenturou CzechTourism a turistickými oblastmi v Pardubickém kraji zaměřila na úspěšné zahraniční blogerky a influencerky. Tedy dívky, jejich články, fotky nebo videa sleduje na internetu mnoho tisíc lidí a tudíž mají na své zejména mladé fanoušky ohromný vliv.
„Destinační společnost Východní Čechy se řadí k těm, které úspěšně využívají moderní prostředky komunikace. Naši zástupci se účastnili celosvětové konference Travel Blog Exchange v Ostravě. Setkalo se zde kolem 500 blogerů, vlogerů, tvůrců obsahu o cestování a dalších z oblasti cestovního ruchu, kteří jsou aktivní na sociálních sítích v oblasti cestovního ruchu. Po skočení konference se účastníci vydali na poznávací cesty po regionech České republiky. Zmíněného famtripu v Pardubickém kraji se zúčastnilo šest mladých žen z USA a Evropy,“ informoval radní Pardubického kraje pro cestovní ruch René Živný.
Účastnice famtripu měly možnost vidět krásy z Pardubic, Kladrub nad Labem, Seče, Chrudimi, Veselého Kopce, Litomyšle, Vysokého Mýta, Poličky, Nových Hradů, Svojanova a dalších míst. Jejich dojmy, fotografie a videa se prostřednictvím Facebooku, Instagramu, YouTube, blogů a dalších online aktivit dostanou k fanouškům po celém světě.
 
Omluva za chybné jméno:
Na televizním vysílači Klínovec čelil sovětským okupantům Petr Kovář

Autor článku "Srpen v České Třebové" Oldřich Gregar se omlouvá za záměnu jména pracovníka na televizním vysílači Klínovec, který musel odolávat návštěvě ozbrojeného komanda sovětské okupační armády, jehož příběh byl ve stati popsán. Oním hrdinou, kterého "návštěva" po zuby ozbrojených okupantů málem stála život by českotřebovský občan Petr Kovář. Autor článku se panu kovářovi omlouvá a současně prosí o omluvu i čtenáře.  Oldřich Gregar.
V textu článku na webové stránce  ZDE bylo chybné jméno opraveno.

Obec Řetová pronajme od 1.1.2019 k provozování hospůdku "U čápa" s přilehlými prostory cca 150 m2 a byt nad hospodou o ploše 85 m2. Doba pronájmu 1 rok s možností prodlužování. Podrobnosti na www.retova.cz - úřední desce nebo na telefonu 604 947 821 v pracovní dny.

Vejdou se na chodník pěší i kolaři? Prý ano

Téma se diskutuje v stránkách Orlického deníku. Jde konkrétně o  město Litomyšl, kde se od  srpna budou moci chodci i cyklisté  pohybovat na společné stezce pro pěší i kolaře. Cyklisté nemají na chodnících co dělat, ale u frekventovaných silnic je to mnohdy bezpečnější a kratší.  Zatím se má jednat o zkušební provoz. Na těchto společných stezkách bude odpovídající dopravní značení a chodník (nebo stezka?) musí mát dostatečnou šířku. Na některých chodnících budou ovšem pro bezpečnost cyklistů vyměnit mříže kanalizace. Nové dopravní značky (a cyklisty na chodnících) potkají lidé např. na nadchodu u zahradnické školy, v okolí supermarketů Billa a Albert. Problém spolužití cyklistů a chodců na jedné stezce by pomohl řešit některé otázky dopravy také v České Třebové. Takové změny již byly navrhovány, změny však nenastaly. Jako by se před  tímto problémem "strkala hlava do písku". Jde např. o úsek cesty přes park Zámostí, kde není žádná omezující značka a cyklisté zde  tedy snad mohou jezdit, i když jde vlastně o chodník pro chodce. Podobně by si zasloužila řešení trasa Farářství - Tesco podél železniční trati a vybudovat zde dost širokou stezku tak, aby zde byla jízda na kole legální a nebylo by třeba jezdit na kole po hlavní I/14. A jistě by se našly i další úseky....

Hledám dlouhodobý podnájem nebo pronájem bytu v rodinném domku - i starším, velikosti 2+1 se samostatným příslušenstvím v těchto lokalitách: Staré náměstí, ulice Sadová, Nádražní, Hýblova - i v jejich okolí, v okolí prodejny BILLA, sídliště Křib, Farářství. Vylučuji Jelenici, Javorku a Parník. Rovněž vylučuji "paneláky". Volejte, prosím, na telefon č. 736 745 417. Předem děkuji.

Urgentní příjem nabývá konkrétní obrysy i v Pardubicích

Stavba centrálních urgentních příjmů (CUP) v Pardubicích a Ústí nad Orlicí je jednoznačnou zdravotnickou prioritou současné krajské samosprávy. Pro hladký průběh příprav obou staveb dochází pravidelně k pracovním schůzkám mezi lékaři, vedením nemocnic a představiteli kraje. Poslední z nich se za účasti hejtmana Martina Netolického, generálního ředitele společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a. s., Tomáš Gottvalda, ředitelky Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánky Fraňkové a primáře Chirurgického oddělení Pardubické nemocnice Lukáše Sákry uskutečnila koncem minulého týdne.
CUP v Pardubicích by měl vzniknout v prostoru, který je dnes vymezen budovami č. 1 (bývalá budova dětské chirurgie a urologie) a č. 15 (budovou informací a jídelny). Postupně se chystá demolice všech těchto objektů. V letošním roce by měla k zemi padnout právě jedna z nejstarších budov v nemocnici, a to právě budova č. 1. 
„Nový sedmipodlažní objekt má do budoucna v rámci vysokoprahového příjmu centralizovat urgentní akutní péči nejen chirurgickou, ale také interní a neurologickou. V objektu by dále měla vzniknout nová centrální sterilizace, jedenáct operačních sálů, oddělení ARO, JIP a standardní oddělení chirurgických oborů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Je nezbytné, abychom v průběhu příprav otevřeně komunikovali jak s lékaři, tak vedením nemocnice. Proto jsme nyní debatovali o posledních dispozičních změnách v jednom z nejdůležitějších pater, a to v patře, které je určeno operačním sálům, dospávacímu pokoji a jednodenní chirurgii,“ řekl hejtman.
Jeden z největších investičních záměrů v areálu Pardubické nemocnice by měl být zahájen v roce 2020. Budova CUP v Pardubicích je pro Nemocnice Pardubického kraje, a. s., jedním klíčových projektů, a to i proto, že umožní mimo jiné další rozvoj celého areálu. „Do uvolněné budovy chirurgie by se poté postupně měla přemístit interna a neurologické oddělení, mělo by být rekonstruováno geriatrické a rehabilitační oddělení. Plány máme opravdu velké,“ říká Štěpánka Fraňková, ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice.
Spádová oblast, kterou specializovaná péče poskytovaná Pardubickou nemocnicí obsáhne, zahrnuje přes půl milionu obyvatel. „Moderní budova centrálního urgentního příjmu umožní poskytovat zdravotnickou péči odpovídající 21. století. Centralizace oborů zefektivní práci, nabídne lepší zázemí jak pro lékaře a zdravotnický personál, tak pro pacienty a jejich doprovod, a především posune zdravotnictví v oblasti na úroveň špičkových zařízení v republice,“ dodává Tomáš Gottvald, generální ředitel a předseda představenstva Nemocnice Pardubického kraje, a. s.
 
Opravy také na pardubickém gymnáziu (po čtyřiceti letech)

Letní měsíce jsou na Gymnáziu Pardubice na Dašické ulici ve znamení oprav. Pardubický kraj zde investuje do rekonstrukce sociálního zařízení pro žáky i zaměstnance školy ve všech podlažích hlavního objektu gymnázia a dále do sprch a toalet u tělocvičny. Celková investice přesahuje osm milionů korun.
„V rámci stavebních úprav dojde k výměně odpadů a rozvodů vody. Bude provedeno nové oddělení mezi jednotlivými kabinami a rekonstrukce elektroinstalace včetně osvětlení. Součástí rekonstrukce je také výměna dlažby, obkladů a instalace nové sanitární techniky. Sprchy u tělocvičny budou navíc doplněny o sádrokartonové podhledy. Vyřešíme i nevyhovující a chybějící vzduchotechniku,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství. Celkové náklady na realizaci jsou ve výši 7,2 milionu korun. Pardubický kraj zaplatí 6,2 milionů a škola ze svého rozpočtu 1 milion korun.
„K opravám jsme byli nuceni přistoupit z důvodů havarijního stavu. Rozvody byly původní ze sedmdesátých let,“ odůvodnil rekonstrukci Luděk Burian, ředitel gymnázia. Kromě stavebních úprav došlo i k vymalování některých tříd. „Vyměnili jsme i původní nábytek v kabinetech a kancelářích,“ doplnil Luděk Burian.

Pamět národa Východní Čechy připravuje na podzim 2018

  • Od září 2018 začínáme na základních školách v Královéhradeckém kraji a také v Ústí nad Orlicí vzdělávat žáky pomocí zážitkových workshopů.
  • Od září 2018 spouštíme na Východočeské televizi V1 pořad, v němž postupně představíme příběhy dvanácti východočeských pamětníků.
  • Od září do prosince 2018 budou také probíhat ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové promítání dokumentů s příběhy pamětníků, po nichž bude následovat diskuze s diváky.
  • Kino večery k „osmičkovým“ výročím plánujeme na podzim 2018 také v Pardubicích ve spolupráci s Univerzitou Pardubice, kde mezi zářím a říjnem 2018 proběhne komiksová výstava: Ještě jsme ve válce.
  • Nezapomínáme ani na 100. výročí vzniku Československa a Den veteránů, a proto na 11. listopadu připravujeme koncert Filharmonie Hradec Králové, který proběhne v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě.  


    Bazar dětského oblečení v DDM Kamarád

    dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti
     
    Příjem zboží:             pondělí            24. 9. 2018       9:00 – 11:00              13:00 – 17:00
    Prodej zboží:             úterý               25. 9. 2018       9:00 – 11:00              15:00 – 17:00
    Výdej zboží:             středa              26. 9. 2018      15:00 – 16:00
    Nutné vyzvednout – 26. 9. 2018 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!

    Hodnota přijímaného zboží               Poplatek za příjem zboží
    1 Kč – 200 Kč                                                           3 Kč
    201 Kč – 500 Kč                                            6 Kč               
    501 Kč a více                                                 10 Kč
    kočárek                                                          20 Kč

    Klub Rébus

    Narozeninová párty
    21. 9. 2018 15.30 – 18.00
    Maximální počet zúčastněných je 20 dětí