Českotřebovský deník 227/2018 (9/8) 
Komentovaná prohlídka výstavy v Kulturním centru

Pořadatelé výstavy Fotografie (nejen) pro pamětníky staré České Třebové Vás zvou 
na prohlídku komentovanou Martinem Šebelou,
která proběhne v neděli 12. srpna 2018 od 15 hodin.        
Výstava fotografií zachycujících stará českotřebovská zákoutí
je přístupná  ve výstavní síni
Kulturního centra Česká Třebová
v Nádražní ulici a trvá do neděle 9. září 2018.
 
Výstavu při příležitosti 740. výročí první zmínky o České Třebové
pořádají
Kulturní centrum Česká Třebová,
Městské muzeum Česká Třebová
a Martin Šebela.
 
Otvírací doba: pondělí – neděle 9 -12 a 14 – 17 hodin Vstupné: dobrovolné

Hledám dlouhodobý podnájem nebo pronájem bytu v rodinném domku - i starším, velikosti 2+1 se samostatným příslušenstvím v těchto lokalitách: Staré náměstí, ulice Sadová, Nádražní, Hýblova - i v jejich okolí, v okolí prodejny BILLA, sídliště Křib, Farářství. Vylučuji Jelenici, Javorku a Parník. Rovněž vylučuji "paneláky". Volejte, prosím, na telefon č. 736 745 417. Předem děkuji.

Kulturní instituce kraje připomenou události ze srpna 1968

Zanedlouho si i v našem kraji připomeneme události ze srpna 1968. I když přímých pamětníků je v roce 2018 stále ještě mnoho, vyrostly nové generace, pro které je to už dávná historie. Proto krajské kulturní instituce připravily projekty, programy a výstavy, které přelomovou dobu před 50 lety přiblíží v souvislostech především mladým lidem.
„Vstup okupačních vojsk, který byl aktem jednostranného násilí, jež poznamenalo naší zemi na dlouhá desetiletí, musí být trvalou součástí naší historické paměti. Teď, téměř 30 let po změně režimu v roce 1989, si mnoho mladých lidí ani neuvědomuje, jak se v tehdejším Československu v létě 1968 lidem změnil život. Jak dopadly intelektuální elity národa, kolik lidí raději emigrovalo, kolik přišlo o zaměstnání, jak se začalo mluvit jinak doma a na veřejnosti. Proto je důležité o „pražském jaru“ a o tom, jak na něj zareagovalo moskevské komunistické vedení mluvit a vysvětlovat jeho okolnosti i důsledky,“ říká 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má na starosti kulturu a s ní spojené krajské paměťové instituce.
LITOMYŠL Za oknem mrazilo srpnové slunce…
Regionální muzeum v Litomyšli oslovuje návštěvníky už od začátku června výstavou Za oknem mrazilo srpnové slunce… První část výstavy představuje období pražského jara a jeho násilné ukončení invazí armád států Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Ukazuje především unikátní snímky místních fotografů Milana Dvořáka, Josefa Kuty a Miroslava Škrdly, kteří zachytili dobovou společenskou atmosféru i vojenskou techniku projíždějící městem. Její součástí je i desetiminutový filmový snímek Zdeňka Chlebouna, který zachycuje situaci ve městě v několika následujících dnech po invazi.
Druhá část výstavy je věnována životnímu stylu 60. let. V pohodlí obývacího pokoje, obklopeni dobovým designem, se můžete přenést do srpna roku 1968. Nebo si jen, bez ohledu na politické události, zavzpomínat na „zlatá šedesátá“. Na výstavu zve i virální video na facebooku muzea i Pardubického kraje.
CHRUDIM: Dědečku, proč přijely ty tanky?
Regionální muzeum v Chrudimi přišlo s projektem na zmapování vzpomínek přímých svědků událostí roku 1968 a rodin postižených následnou perzekucí na Chrudimsku. Do projektu zapojují zejména žáky 8. tříd základních škol a studenty gymnázií a středních škol chrudimského regionu. Studenti ve svých rodinách a okolí zjišťují, jak srpnové události ovlivnily životy jejich blízkých nebo sousedů. Muzeum jim poskytuje odbornou a poradenskou činnost a v případě objevení filmových nebo fotografických materiálů, zprostředkovává jejich digitalizaci. Účastníkům pak zapůjčuje do škol i putovní výstavu vztahující se k událostem 21. srpna1968.
PARDUBICE: Odraz událostí v literatuře i hudbě
Několik tematických výstav připravila i Krajská knihovna v Pardubicích. Ve studovně se můžete podívat na ukázky dobového regionálního tisku, ukázky z proklamací, výzev a plakáty ze srpnové okupace v roce 1968 na Pardubicku. V oddělení beletrie a odborné literatury naleznete výběrové výstavky knih, které odrážejí rok 1968 a dobu normalizace v literární tvorbě a v odborné literatuře.
Hudební oddělení připravuje besedu se žáky a studenty s názvem "Poselství mimořádného roku". Jedná se o pásmo komentovaných zvukových ukázek, které zahrnuje ukázky z hudební a literární tvorby, vztahující se k letům 1968 - 71. Obsahuje úryvky písní (Pilarová, Neckář, Kryl, Kubišová, Černoch aj.), úseky scének a povídek (Šimek, Grossmann, Menšík, Lasica, Satinský i mediálního zamyšlení (Werich).
VYSOKÉ MÝTO: Sovětská armáda ve Vysokém Mýtě
Jedna z největších okupačních sovětských vojenských posádek sídlila po roce 1968 ve Vysokém Mýtě. To je téma pro Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. V současné době zpracovává vzpomínky pamětníků také studentka místního gymnázia a kromě výstavy Vysoké Mýto okupované bude osmičkám v regionu věnováno také další číslo Muzejního postilionu.
Mladé osloví hlavně facebook
Všechny instituce využívají ke kontaktu zejména s mladšími zájemci také sociální sítě. Facebook bude v letošním roce, kdy se připravuje projekt rekonstrukce pardubického zámku, hlavním informačním kanálem Východočeského muzea v Pardubicích. Zde bude od 15. srpna vycházet seriál „Rok 1968 ve sbírkách VČM“. V jednotlivých medailoncích budou prezentovány předměty, fotografie či tištěné materiály z období okupace vojsky Varšavské smlouvy.
Varování tří osmičkových výročí
„V letošním roce si připomínáme tři přelomové osmičkové roky naší země a pouze u roku 1918 můžeme mít pocit hrdosti. Roky 1938, 1948 a také 1968 jsou pro nás spojeny s nesvobodou, tyranií a násilí na lidech, kteří jen chtěli normálně a svobodně žít. A to bychom měli mít stále na mysli,“ dodává Roman Línek.

Obec Řetová pronajme od 1.1.2019 k provozování hospůdku "U čápa" s přilehlými prostory cca 150 m2 a byt nad hospodou o ploše 85 m2. Doba pronájmu 1 rok s možností prodlužování. Podrobnosti na www.retova.cz - úřední desce nebo na telefonu 604 947 821 v pracovní dny.


Hradozámecká noc 25/8 bude také na Zámečku v Rudolticích


Letos se opět i rudoltický Zámeček účastní této celostátní akce organizované Národním památkovým ústavem. Zatím jsme mívali velmi slušnou návštěvnost a dá se očekávat,že tomu tak bude i letos. Mnoho lidí rádo využívá ojedinělou příležitost projít si věž i sklepení osvětlené pouze svíčkami. Tentokrát bude prohlídka zpestřena postavami šermířů které budou návštěvníci potkávat na různých místech během prohlídky. Kolika svíčkami celkem bude Zámeček osvětlen tentokrát se dozvíme až při zahájení akce v 19 hod.
Před věží budou různé hry pro děti a pohádkové postavy a tradičně přijde ve 21 hod. i zámecká Bílá paní která se objeví v okně a potom se bude procházet i mezi návštěvníky.  Tato akce je takovým milým rozloučením s letní sezonou a příležitostí i netradiční prohlídce Zámečku která je možná pouze jednou ročně.  Občerstvení zajistí provozovatelé kavárny.
Vstupné je skromné, 20 Kč děti a 40 Kč dospělí
 
Velkolepé rozloučení s létem na hradech a zámcích v záři měsíce i plamenů

Hradozámecká noc, která letos proběhne v noci ze soboty 25. na neděli 26. srpna, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Do Hradozámecké noci se stejně jako v předchozích letech zapojí desítky památek – hrady, zámky, kláštery, kostely, ale také vily nebo paláce. Každý rok se na některé z památek ve správě NPÚ odehrává hlavní program – v letošním roce bude hlavním hostitelem zámek Kynžvart. Hradozámecká noc je každoroční akce pořádaná Národním památkovým ústavem již od roku 2010, která představuje tradiční vyvrcholení návštěvnické sezony na památkách. Koná se vždy poslední srpnový víkend, tedy v noci ze soboty na neděli těsně před zahájením školního roku. Jejím cílem je představit památky doslova v jiném světle – v netradiční době a se speciálním programem.
Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová

Kraj zpřesnil projekt nemocnice v Moravské Třebové

Pardubický kraj pokračuje v přípravách na vybudování nové moderní nemocnice následné péče v Moravské Třebové. Podle zadání kraje došlo v posledních týdnech k úpravě projektu tak, aby co nejvíce odpovídal potřebám nemocnice a krajské záchranné služby. Výsledná cena stavebních prací by podle projektanta neměla přesáhnout 150 milionů korun bez DPH. K tomu je nutné přičíst investice do lékařských technologií, vozovek či chodníků. Celkově by měla moderní nemocnice vyjít kraj na necelých 190 milionů korun bez DPH. Jedná se o největší veřejnou investici v Moravské Třebové od roku 1989.
„Původní návrh jsme diskutovali jak se samotnými zástupci moravskotřebovské nemocnice, tak naší záchrannou službou, protože chceme, aby byla budova co nejvíce funkční a eliminovali jsme tak možné provozní problémy. Po úpravách, které projektant na budově provedl se dostáváme za stavební práce na částku 150 milionů korun bez DPH. Celkově včetně vybavení moderními zdravotnickými technologiemi a dalšími nezbytnými úpravami včetně parkovacích ploch je výsledná projektovaná částka necelých 190 milionů korun bez DPH, uvedl hejtman Martin Netolický. „Ačkoliv se může zdát cena na první pohled vysoká, projekt obsahuje skutečně jen to nejdůležitější zázemí pro pacienty a personál. Většina pokojů je dvoulůžkových se sociálním zařízením společným pro dva sousední pokoje. Jsou zde však i jednolůžkové pokoje pro vážněji nemocné pacienty. To mnohonásobně zvyšuje komfort oproti současnému stavu,“ řekl hejtman
Ten zároveň potvrdil termíny, kdy by kraj chtěl stavbu zahájit a dokončit. „Děláme vše proto, abychom v červnu příštího roku měli zpracovanou projektovou dokumentaci s tím, že stavba samotná by měla být zahájena na podzim téhož roku. Pracovní termín pro dokončení, který však chceme jednoznačně dodržet, je prosinec 2020,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Součástí projektu je kromě samotné nemocnice s 90 lůžky následné péče také stravovací provoz, rehabilitace, biochemická laboratoř a stanoviště záchranné služby včetně stání pro sanitní vozy.



  • Bazar dětského oblečení v DDM Kamarád

    dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti
     
    Příjem zboží:             pondělí            24. 9. 2018       9:00 – 11:00              13:00 – 17:00
    Prodej zboží:             úterý               25. 9. 2018       9:00 – 11:00              15:00 – 17:00
    Výdej zboží:             středa              26. 9. 2018      15:00 – 16:00
    Nutné vyzvednout – 26. 9. 2018 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!

    Hodnota přijímaného zboží               Poplatek za příjem zboží
    1 Kč – 200 Kč                                                           3 Kč
    201 Kč – 500 Kč                                            6 Kč               
    501 Kč a více                                                 10 Kč
    kočárek                                                          20 Kč

    Klub Rébus

    Narozeninová párty
    21. 9. 2018 15.30 – 18.00
    Maximální počet zúčastněných je 20 dětí