Českotřebovský deník 228/2018 (10/8) 

Strážníci městské policie  i hasiči na společných výjezdech

Horko, sucho, silný vítr a pravděpodobně odhozené nedopalky – to vše jsou příčiny požárů, které zaměstnávají nejen hasičskou záchrannou službu, ale i městskou policii.
Dne 7.8.2018 po 14. hodině vyjížděli strážníci do chatové oblasti Hliníky, kde vzplál suchý travní porost. Do příjezdu hasičů zajistili místo proti vstupu nepovolaných osob a později usměrňovali dopravu na přilehlé komunikaci, aby projíždějící vozidla nepřekážela hasičské technice. 
Podobný výjezd jsme si zopakovali 10.8.2018 o půl druhé v noci, kdy začalo hořet nedaleko fy. Drumel na výjezdu z města směr Svitavy. Zásah byl o poznání náročnější, protože probíhal na kolejovém svršku, což hasičům zkomplikovalo dodávku vody na místo. Strážníci opět plnili své úkoly při usměrňování dopravy.            Petr Baláž, zást. velitele MP, foto MP

Hledám dlouhodobý podnájem nebo pronájem bytu v rodinném domku - i starším, velikosti 2+1 se samostatným příslušenstvím v těchto lokalitách: Staré náměstí, ulice Sadová, Nádražní, Hýblova - i v jejich okolí, v okolí prodejny BILLA, sídliště Křib, Farářství. Vylučuji Jelenici, Javorku a Parník. Rovněž vylučuji "paneláky". Volejte, prosím, na telefon č. 736 745 417. Předem děkuji.


Skauting v České Třebové organizuje od září  nábor nových členů

Skončily prázdniny a začal nový školní rok, s tím začal i nový skautský rok. Skauti si užili tábory a teď je čeká nové dobrodružství na schůzkách a akcích. Ve skautu jsou děti v kolektivu přátel, v kontaktu s přírodou, učí se novým věcem a hlavně si užijí spoustu zábavy. Poznávají nové věci, učí se uzle, poznávat rostliny, přírodu, učí se pracovat v kolektivu a pomáhat svému okolí. Skauting je pro každého něčím jiným. Pro někoho je to nová příležitost, pro další zábava, přátelství, rodina a pro někoho životní styl. Každý kdo chvíli strávil nějaký čas v jakékoliv skautské rodině si něco z té doby odnesl.
Chce-li se vaše dítě připojit do naší skautské rodiny, tak se k nám přijďte podívat. Vice podrobností ZDE

Obec Řetová pronajme od 1.1.2019 k provozování hospůdku "U čápa" s přilehlými prostory cca 150 m2 a byt nad hospodou o ploše 85 m2. Doba pronájmu 1 rok s možností prodlužování. Podrobnosti na www.retova.cz - úřední desce nebo na telefonu 604 947 821 v pracovní dny.


Tábor v Miřetíně stál u zrodu filmových hvězd

Miřetín u Proseče - Pamětní deska věnovaná filmu Pějme píseň dohola, který se v místním dětském táboře natáčel v roce 1990, bude od tohoto týdne připomínat filmové začátky režiséra a producenta Ondřeje Trojana, režiséra Jana Hřebejka, scénáristy Petra Jarchovského, herečky Ani Geislerové nebo herců Jiřího Stracha a Václava Chalupy v kraji nedaleko Skutče.  Slavnostního odhalení desky se zúčastnil i krajský radní René Živný. Kraj totiž už několik let pomáhá spolku Duha a obci Proseč s rozvojem tohoto areálu pro děti a mládež.
„Je to to krásné místo, kde se dá zažít spousta dobrodružství, ale které se také v rozumné míře přizpůsobuje hygienickým potřebám. Putovaly sem krajské dotace na dvě etapy budování vodovodní přípojky pro táborovou základnu, aby zde byla k dispozici pitná voda.  Kraj se spolu s obcí podílel také na rekonstrukci mostu k táboru,“ vysvětlil René Živný.
Tábor Barrandov je legendární prázdninové letovisko, které začalo provozovat Filmové studio Barrandov (dnes Barrandov Studio a.s.) již v padesátých letech 20. stol. Trávily v něm prázdniny děti předních československých filmařů, např. režisérů Václava Vorlíčka, Juraje Jakubiska, Karla Smyczka Františka Vláčila, Juraje Herze, Evalda Schorma, Marie Poledňákové, Miloslava Šmídmajera či scénáristů Zdeňka Svěráka, Jaroslava Dietla, Vladimíra Körnera, nebo herečky Heleny Růžičkové.
Krátce po sametové revoluci se zde natáčela „stupidní filmová epopej na důsledné bázi socialistického realismu z prostředí pionýrského tábora“. Uprostřed porevolučního kvasu ale publikum zajímala jiná témata, a tak se film v době svého vzniku nedočkal větší popularity. Více pozornosti si získává až v posledních letech při svých reprízách na televizních stanicích.
Režie: Ondřej Trojan, scénář: Jan Hřebejk, Petr Jarchovský, kamera: Asen Šopov, Hudba: Jiří Křivka, střih: Jan Matlach, hrají: Václav Chalupa, Anna Geislerová, Jiří Strach, Ulrika Kotajná, Ladislav Brothánek a další.

Uslyšíme v  České Třebové: V programu  „2018“ se repertoár posunul od úvodních českých „oldies“ po atraktivní kompilaci světového repertoáru zpracovaného do nových aranžmá. Na nich se aktuálně podíleli přední čeští aranžéři a skladatelé, kterými jsou Martin Kumžák a Miroslav Hanák. Původní skladby tak dostávají zcela nový sound, který je typický svou energičností a moderním zpracováním.  staré náměstí 25/8 večer  ZDARMA !!!

Modrý Mauritius je v Praze!
Přijďte se podívat na nejslavnější známku světa.
15. – 18. srpna 2018 Clarion Congress Hotel Prague
Zastavte se u stánku České pošty, generálního partnera Světové výstavy poštovních známek Praga 2018. Máme pro Vás unikátní pamětní předměty i speciální edice známek.

Stát má zájem na opravě Larischovy vily

Oprava a další využití Larischovy vily v Pardubicích byla hlavním tématem jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického s ministrem kultury Antonínem Staňkem. Pardubický kraj je připraven ze svého rozpočtu na rekonstrukci uvolnit postupně částku 15 milionů korun. Již v minulosti kraj přispěl na nezbytné práce spojené s dřevomorkou, která napadla části budovy. Záchraně budovy by mohlo pomoci také prohlášení za národní kulturní památku a podpis deklarace o spolupráci mezi státem, krajem, městem a Československou obcí legionářskou, jejíž zástupci byli jednání přítomni. Kromě tohoto tématu jednal hejtman také o investicích do Zámku Litomyšl, který je v současné době jedinou krajskou hmotnou památkou na listině UNESCO.
„Československá obec legionářská nemá bohužel v současné době šanci dosáhnout na dotace z evropských fondů, protože Larischova vila je jen městskou kulturní památkou, zatímco na evropské peníze může dosáhnout národní kulturní památka. Společně s panem ministrem jsme se dohodli, že se o toto prohlášení pokusíme, jelikož celá oblast je z historického hlediska nesmírně cenná. V minulosti jsme alespoň dílčím způsobem jako kraj podpořili nezbytné rekonstrukce. Celkově jsme prozatím záchranu stavby podpořili částkou jednoho a čtvrt milionu korun, což jsou v celkovém objemu drobné, ale velmi důležité prostředky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. 
Z výsledků jednání hejtmana s ministrem vyplývá, že se v případě této historické budovy blýská na lepší časy. „Československá obec legionářská má připravené projekty na jednotlivé etapy rekonstrukce a část finančních prostředků. Pan ministr navíc navrhl uzavření deklarace o spolupráci mezi státem, krajem, městem a Československou obcí legionářskou. V této deklaraci by se všechny strany zavázali k určitému finančnímu krytí, které za nás již bylo avizováno. Projekt v rámci návštěvy vlády získal podporu premiéra a spoluúčast v podobné rovině jako kraj přislíbil také pardubický primátor,“ řekl hejtman Netolický s tím, že text deklarace by měl být v nejbližší době definován.
Druhým tématem jednání hejtmana s ministrem kultury Antonínem Staňkem byly také investice do Zámku Litomyšl, který je jako jediná památka v kraji zapsaný na listině nehmotného kulturního dědictví UNESCO. „Národnímu památkovému ústavu se bohužel nepodařilo získat finanční prostředky v rámci Integrovaného regionálního operačního programu na opravu zámku včetně sgrafitové fasády, která již rozhodně není v takovém stavu, jaký by si zámek UNESCO zasluhoval. Stát vnímá potřebu se této památce věnovat i finančně, a proto bude ministerstvo kultury hledat cesty, jak finančně pomoci,“ řekl hejtman Netolický.

Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová


  • Bazar dětského oblečení v DDM Kamarád

    dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti
     
    Příjem zboží:             pondělí            24. 9. 2018       9:00 – 11:00              13:00 – 17:00
    Prodej zboží:             úterý               25. 9. 2018       9:00 – 11:00              15:00 – 17:00
    Výdej zboží:             středa              26. 9. 2018      15:00 – 16:00
    Nutné vyzvednout – 26. 9. 2018 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!

    Hodnota přijímaného zboží               Poplatek za příjem zboží
    1 Kč – 200 Kč                                                           3 Kč
    201 Kč – 500 Kč                                            6 Kč               
    501 Kč a více                                                 10 Kč
    kočárek                                                          20 Kč

    Klub Rébus

    Narozeninová párty
    21. 9. 2018 15.30 – 18.00
    Maximální počet zúčastněných je 20 dětí

     



  •