Českotřebovský deník 250/2018 (1/9) 
5. hudební večer s Ahasvery na terase Národního domu
Dar Koalice pro Českou Třebovou žákům speciální školy

Na závěr prázdnin  pořídí Koalice pro Českou Třebovou již pátým rokem  "Rozloučení s létem" a to vždy tradičně ve spojení s koncertem českotřebovské skupiny Ahasver, která si pro letošní  jubilejní pátý ročník připravila další posily, mimo jiné Petra (Kolumba) Skalického. Nálada na terase Národního domu byla vynikající, stoly byly obsazeny již hodinu a půl před koncertem a nic na tom nezměnilo ani to, že bylo třeba na chvíli na části terasy, která není pod střechou roztáhnout i deštníky. Koncert měl úvodní část, kde vystoupila lídryně kandidátky Koalice pro Českou Třebovou Mgr. Magdaléna Peterková nejen proto, aby přivítala kapelu, ale také přišla s dárkem.  Jednalo se o předání  symbolického šeku na 5000 Kč jako výtěžku z letošního Lidového plesu, který pak předala zástupkyni  Základní školy praktické a speciální v Ústí nad Orlicí, kterou navštěvují na žáci se zdravotním postižením i za našeho města. Přidala pár slov o volebním programu Koalice pro Českou Třebovou, aby pak předala pódium a mikrofon posílené skupině Ahasver. Ta potom zajistila po celý večer opravdu zdařilý hudební program. Pořadatelé také slíbili, že s pátým ročníkem tato akce nekončí a opět se můžeme těšit na nové setkání o závěrečném víkendu o příštích letních prázdninách. Více ZDE

 

Zábrany a podchody pro obojživelníky u Řetové zkolaudovány


Obec Řetová konstatovala na zasedání Zastupitelstva 22. srpna v bodu Kolaudace stavby zábran a podchodů pro žáby, že stavba je provedena podle schválené projektové dokumentace a investorem stavby že byl Krajský úřad s přispěním SFŽP.

Stav dokončeného díla dokumentují fotografie Miloslava Renčína.  jde o úpravu jedné ze sekcí ochranných zábran, které se každoročně staví kolem vozovek v inkriminované oblasti. Je škoda, že se toto opatření neaplikovalo nejdříve na nejfrekventovanější úsek komunikace od autobusové zastávky Přívrat k hostinci Presy.  Byly zde však problémy majetkového rázu a tak dostal přednost právě dokončený úsek zábran. Ten však leží na komunikaci místního významu, který bylo bez velkých problémů možné na potřebných 15 - 20 dnů v roce pro automobilový provoz uzavřít. Nové opatření má však význam i v tom, že chrání obojživelníky i při zpětném přesunu z rybníků do lesů. (re)



VĚHLASNÝ GULÁŠFEST V PŘÍVRATĚ POOSMÉ.

Kulinářské dovednosti dnes mělo možnost předvést celkem dvanáct zkušených týmů. K hodnocení odbornou porotou i veřejností byly tři kategorie - nejlepší pivo, nejlepší domácí buchta a samozřejmě nejlepší tradiční hovězí guláš. I přes ranní nepřízeň počasí se akce vydařila. Mezi soutěžícími tradičně nechyběl ani "krajský"  tým Krajánci, byli zde také soutěžící z České Třebové. Více ZDE

Rytířské sály
Zámku Pardubice
zaplnili pěstitelé jiřin

Navzdory suchému počasí se jim podařilo vypěstovat roztodivné květy do krásy, která budou k vidění do neděle.
„Je zde sice méně květů, než jsme zvyklí, ale to je dáno jen počasím. Krása, kterou tu vidíte je umělecký zážitek. Květinám dodává pomyslný lesk i naaranžování a krásné prostory pardubického zámku,“ sdělil Václav Kroutil, radní odpovědný za zemědělství a životní prostředí.  Na výstavě v rytířských sálech se nachází 2374 květů 436 odrůd jiřin.
Výstavu pořádá Specializovaná základní organizace Českého zahrádkářského svazu Dagla, která je pokračovatelkou Národní jiřinkářské společnosti založené v roce 1926 v Pardubicích. Vystavovatelé tak při slavnostním zahájení výstavy převzali ocenění za vypěstované květiny.