Českotřebovský deník 251/2018 (2/9) 

Prodejna Lidl v České Třebové projde modernizací


Prodejna Lidl v České Třebové bude od středy 5. září na několik týdnů uzavřena. Důvodem je plánovaná modernizace interiéru prodejny. Nová bude i pekárna. Zákazníci uvítají také rozšíření prodejní plochy. Od 7. do 9. září proběhne ve stávajících prostorách mimořádný výprodej spotřebního zboží.

Prodejnu v ulici Dr. Edvarda Beneše čeká téměř devítitýdenní proměna. Zákazníkům přinese nejen větší, ale také vzdušnější a přehlednější prostor a tím pádem větší komfort během nakupování. Zaměstnancům pak změny zjednoduší manipulaci se zbožím, obsluhu zákazníka a v neposlední řadě údržbu prodejny. Proměna bude patrná na první pohled. Vstup do prodejny bude vybaven moderním zádveřím. Interiér budovy bude prostorný a prosvětlený. Na stěnách budou viset 3D grafické nápisy, které usnadní orientaci na prodejní ploše, příjemný pocit z nákupu pak umocní dominantní šedá barva, použité LED osvětlení či dřevěné prvky sjednocené v dekoru světlého dubu. Díky zvoleným barvám také lépe vynikne vystavené zboží. Zákazníci se dále mohou těšit na bohatou nabídku čerstvých potravin a pečiva. Vítanou zprávou je i zvětšení prodejní plochy. Zákazníci si budou moci zakoupit také teplé nápoje z automatu na kávu (Lidl to go) vyrobeného speciálně pro prodejny Lidl. „Touto modernizací chceme našim zákazníkům i ve stávající prodejně poskytnout výhody prodejen dle konceptu nové generace, který stavební technologie této budovy umožňují. Věříme, že příjemnější a pohodlnější nakupování ocení,“ okomentovala remodeling prodejny mluvčí společnosti Lidl Zuzana Holá. Prodejna bude uzavřena do 2. listopadu. Nejbližší prodejny Lidl pak mohou zákazníci v době modernizace českotřebovské prodejny navštívit v Ústí nad Orlicí, Lanškrouně či Svitavách.
Poutníci hráli pro ODS na Horách

Populární českotřebovská skupina Poutníci vystoupila v neděli odpoledne na venkovní zahrádce u výletní restaurace Na Horách.
Hory jsou populárním výletním místem a navíc zde bylo opravdu příjemně. Na rozdál od sobotního deště zde bylo příjemné posedět i na sluníčku. Návštěvníci koncertu se mohli osobně seznámit a diskutovat i s řadou kandidátů na zastupitele za tuto volební stranu.
Hlavní slovo měl lídr kandidátky a kandidát na nového starostu města Mgr. Josef Kopecký o přestávce koncertu, kde představil volební program  ODS pro podzimní volby

Zprávy z fotbalu  - krajský fotbalový přebor

Neděle 2. 9. 2018 14:30   Luže - Moravany 4:2 (3:1)
Sobota 1. 9. 2018 17:00   Choceň - Heřmanův Městec 3:2 (2:2) Pen: 10:9
Sobota 1. 9. 2018 17:00   Letohrad - Česká Třebová 4:1 (2:0)
Sobota 1. 9. 2018 17:00   Třemošnice - Dolní Újezd 2:0 (1:0)
Sobota 1. 9. 2018 10:15   Chrudim B - Moravská Třebová 1:2 (0:0)
Pátek 31. 8. 2018 17:30    Litomyšl - Holice 6:1 (2:0)

Je v České Třebové depo nebo není?

Lze napsat, že Depo de facto v České Třebové zůstalo, i když de jure je tomu jinak. Všechna depa byla v síti Českých drah vymazána z mapy. Podařilo se realizovat určitá jednání a to na několika úrovních, všechna není zřejmě možné ani přesně popsat. 
Důležitá byla jistě úloha hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Jeho vliv je jistě logický a veřejně obhajitelný kdekoliv - Pardubický kraj má zájem na tom, aby se zde zachovala pracovní místa, aby zde zůstala opravárenská střediska, protože právě probíhá výběr regionálního dopravce na příštích deset let. Mají-li to být České dráhy, tak potřebují mít v našem kraji svoje zázemí, odkud budou zajišťovat provoz regionálních spojů a také opravy nasazené techniky.
To myslím byla dost silná motivace proto, aby na Českých drahách začali logicky uvažovat, zda má smysl vést změny v organizační struktuře do krajnosti, tedy pod heslem vše do několika center v republice.  Více ZDE

740 let města jsme slavili, ale mnoho lidí to vlastně nevědělo

Oslavy připomínka 740. výročí od první písemné zmínky o České Třebové byly pojaty jaksi celoročně. Akcent spojený s velkou celoměstskou oslavou sice byl, ale nebyl zvlášť propagován, jiná města slavila svá obdobná výročí daleko hlasitěji. Loni třeba oslavily Svitavy "760" a opravdu ve velkém stylu, letos právě o tomto víkendu slavili v Letohradě "710" a také zde se jednalo o akci opravdu velkého rozsahu, o které se vědělo daleko široko.  V tomto srovnání je naše oslava taková skromná a tichoučká.  Koncertní vystoupení  v pátek 25. srpna bylo dobře navštívené a vydařené a povedl se také  odpolední Piknik v Javorce.  Byl opět zajímavý a živý, ale o masovou akci  se také nejednalo. Zde přispěli ke zdaru akce lvím podílem také českotřebovští hasiči oslavující 145 let existence českotřebovského hasičského sboru. Jejich přítomnost a nabídka se ovšem ani na plakátky Pikniku nedostala. Součástí letošních celoročních oslav byly ovšem také další speciální historické semináře v muzeu a letní prázdninová výstava městského muzea, která měla skutečně velký ohlas. Souhrnný plakát o celoměstských oslavách však žádný nebyl, žádná propagace nebyla ani v okolních městech. Dala se očekávat účast delegací partnerských měst a také žádná nebyla. Když se slavilo jinde, tak tam nikdy naše českotřebovská delegace nechyběla.

740. výročí města bylo hlavním motivem na prezentaci města na únorovém veletrhu cestovního ruchu Holiday world. Oslavy výročí během roku se však prolínaly naším běžným životem. Výročí  města a 100 let republiky se jen přidalo do názvu  trvale pořádaných akcí a festivalů a bylo to. Na jevišti se objevil pouze poutač, který měl tuto sounáležitost příslušné akce, výročí města a republiky potvrdit. K výročí města se ještě připravuje vydání zajímavé historické obrazové publikace, na které spolupracovalo Městské muzeum a Michal Horák. Škoda, že se její vydání trošičku zpozdilo a minulo s hlavními oslavami. Nebude vyčerpávající historická publikace o České Třebové, ale  bude to určitě knížka, která bude vhodným dárkem, bude mít určitě velmi dobrou úroveň grafickou i zajímavý výběr témat a fotografií. Zatím ještě není a tak se můžeme zatím těšit... (mm)

 

O osmý titul Alej roku se uchází 14 nominací, z našeho kraje zatím chybí.


Už osmým rokem hledá Arnika nejkrásnější stromořadí České republiky. V anketě se sešlo zatím čtrnáct alejí z osmi krajů. Z Pardubického kraje zatím žádná nedorazila. Lidé mohou nominovat nejoblíbenější aleje a stromořadí na webuwww.alejroku.cz do konce října. Stačí poslat fotografii a krátký příběh nebo popis. O vítězné aleji bude hlasovat veřejnost během listopadu. “Věřím, že nominovaných alejí a stromořadí bude do konce října přibývat, podzimní atmosféra v korunách stromů je skutečně magická. Hledejte s námi nejkrásnější vznosné aleje, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje a stromořadí, které jste vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech,” říká koordinátorka ankety Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky a dodává: “Nezapomínejte také fotit. V letošním roce na výherce fotosoutěže čeká zrcadlovka a fototiskárny od Canon.”

Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Stejně jako v minulých letech může o vítězství aleje rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.
Po ukončení hlasování Arnika v prosinci vyhlásí nejoblíbenější alej celé České republiky a vítězná stromořadí v jednotlivých krajích. Odborná porota mezitím zvolí nejkrásnější fotografii. Na autora vítězné nominace pak čeká jako hlavní cena let balonem od Lucky Balon a exkurze do výrobny biočajů Sonnentor. Pro autora nejkrásnější fotografie čeká zrcadlovka značky Canon.
Tenisovou halu jinak hodnotí tenisté a jinak sousedé

Rozdíl je diametrální.  Tenistům hala skutečně přinese zlepšení podmínek pro hru i tréninky za špatného počasí a v zimních měsících, halu si tenisté vždy přáli a jistě bude dobře využita, právě proto, že má tři kurty a umožňuje zde tedy hrát i obsazené turnaje. Hala navazuje na zázemí Tenisového klubu, to je jistě další její klad. Na druhé straně se pro letní sezónu zmenšil počet kurtů využitelných v té pravé sezóně. zmenšil Jde i o to, zda si tvůrci haly při přípravě projektu vůbec dokázali představit,  jak to změní celou lokalitu, kde bydlí lidé, kteří mají právo na nezhoršené podmínky.  Zda by si ti, kteří postavení haly tak chválí, přáli bydlet právě v jejím těsním sousedství. (Více ZDE)
AKCE ČSOP PODORLICKO:
RODINA NA STEZCE Neděle 23.9.2018

Vycházka se soutěží pro rodinné i jiné týmy se koná na smyslově naučné stezce „Údolím Skuhrovského potoka“.
Start od 13 do 15,00 v Rybníku u kurtů na prvním stanovišti naučné stezky.
Cíl 15-17,00 v prostoru restaurace Nad Hrází.  Startovné 50Kč