Českotřebovský deník 333/2019 (4/12)
Bourání mostu v Lidické ulici je odloženo na březen

V listopadu byl připraven přesně dle projektu provizorní most,l který bude využíván po dobu přestavby stávajícího železobetonového mostu z roku 1958. Jeho rekonstrukce se nevyplatí,  proto bude zbourán a na jeho místě postaven most nový. Tato přestavba bude navazovat na rekonstrukci Lidické ulice, kde budou současně nově vyřešeny inženýrské sítě, tedy vodovod, kanalizace, veřejné osvětlení, kabelizace nízkého napětí a veřejné osvětlení. Protože bourání mostu bude práce způsobující vibrace, bylo třeba zjistit stav okolních domů. Nejhorší problémy jsou u domu čp. 242, který je třeba před bouráním staticky zabezpečit a teprve potom bourat most.  To je pravý důvod pro odklad bouracích prací. Město musí zajistit pro zde bydlící rodinu po dobu zabezpečení stavby náhradní ubytování a uskladnění zařízení, případně soustředěných sbírek. Teprve potom budou pracovat dělníci na bourání a montáži nového mostu. Proti tomu stávajícímu bude poněkud užší a mostné konstrukce nebude tak robustní jako u stávajících železobetonových nosníků, do kterých zatékalo a následná koroze způsobila snížení pevnosti celku.  Obrázek: návrh nového mostu Ing. arch. Lucie Kubínkové.


Hodiny na kostele sv. Jakuba se do Vánoc rozejdou
a budou opět měřit čas nám všem

Je to dobrá zpráva, po dlouhém čekání už všichni víme, že dívat se na kostelní věž, abychom získali  informaci o aktuálním čase nemá už hodně dlouho žádný smysl. Jenže brzo už bude všechno jinak. Odborná firma instaluje a odzkouší nové zařízení ještě do Vánoc, neoficiálně do 18. prosince. Zase to bude všechno jako dřív....
 
Zesnulý František Kovář měl příbuzné, zajistili parte

Po úmrtí českotřebovského bezdomovce Františka Kováře (*1952) zahájil Pavel Rybka pátrání po příbuzných a kupodivu našel. František Kovář byl jedináček, ale jeho otec měl ale sourozence a jejich potomci žijí v širokém regionu od  Žamberka po Horní Čermnou, 4 bratranci a jedna sestřenice. Bohužel se nikomu z nich nepodařilo Františka Kováře přesvědčit o tom, aby změnil způsob svého života a využil nabídky, které se mu nabízely. Od exekuce a vyklizení domu v roce 2010 žil vlastně na ulici a odmítal nabízená ubytování a pomoc, nebo ji využíval jen krátkodobě v nejvyšší nouzi.
Protože neměl dostatečný počet let s pojištěním, nebral ani žádnou penzi. Díky pomoci o lidí v našem městě nakonec bídou netrpěl, zasloužil si však jiný osud a jiný životní standard. Po exekuci domu mu v advokátní úschově zůstala velmi slušná částka, která by mu umožnila slušný život. Nechtěl však na ni ani pomyslet, neboť by tím projevil souhlas s nespravedlivým zásahem režimu, a s tím spojenou exekucí. Skutečně jsem na rozpacích, když uvažuji o tom, zda bylo skutečně nutné zničit život slušného člověk, prodat mu střechu nad hlavou jen proto, aby se naplnila kasa pojišťovny dlužnou částkou necelých 200 tisíc korun. V této souvislosti by to měla být dle hodnocení ombudsmana v jiných případech exekuce nespravedlivá. Nepřebíral upomínky na dlužné platby, proto se stal snadnou kořistí soudu a soudního exekutora, nevěřil, že se něco takového může stát. Loni v zimě pobýval v Léčebně pro dlouhodobě nemocné ve Vysokém Mýtě, měl diagnostikovanou arytmii, ale léky pravidelně nebral. A tato diagnóza byla zřejmě příčinou úmrtí v orlickoústecké nemocnici. Po kontraktování příbuzných se podařilo zajistit pro zemřelého během dnešního dne na českotřebovské pohřební službě také úmrtní oznámení.

Česká "Zastávkopedie" aneb na internetu najdeš všechno 

Zastávky na železniční síti v Česku jsou perfektně zaznamenány. Obdivuhodné!!!!  http://www.zastavkopedie.er.cz/  Zatímco Česká Třebová má na tomto webu jen jedinou fotografii z roku 2018, tak např. Ústí nad Orlicí má celkem 9 snímků dvou zastávek/stanic fotografovaných v různém čase od roku 2010.  Ke každému zveřejněnému snímku je přiložena kartonová jízdenka zakoupená v dané železniční stanici.
Koupí někdo restauraci Habeš?

V současném stavu nabízí majitel p. Mašek na webu S-reality objekt s pozemkem o velikosti přes 2000 metrů za 2750 tisíc korun.  připomeňme si k tomu Habeš ještě provozuschopnou v sedmdesátých letech a na kresbě Habeš jako sídlo Okrašlovacího spolku Parník. Inu o nemovitosti je nyní zájem, třeba se to prodá a tato špatně oplocená hrůza nad Brázdovem zmizí ....


Seniorům kraj nabídl takzvanou školu zdraví 

Pardubický kraj připravil pro tento rok projekty Důstojný život seniorů v Pardubickém kraji – informace, aktivity, bezpečí. Jeho součástí byla také série seminářů se zdravotní, především preventivní tematikou, které zajistila Národní rada osob se zdravotním postižením. Takzvaná škola zdraví se setkala u seniorů a klientů poskytovatelů sociálních služeb ve čtyřech okresních městech s velmi příznivým ohlasem.
„Celkem se našich workshopů zúčastnilo na 150 seniorů a osob se zdravotním postižením z celého Pardubického kraje. Lektorky se zaměřovaly na zdravý dech, zdravou stravu, trénink paměti i tipy pro ozdravení těla i duše.  Největší zájem byl v Pardubicích, kam přišlo více než dvojnásobně více lidí, než byla plánovaná kapacita. Většina se nás ptala, zda bude pokračování. I když tento projekt nyní končí, budeme se snažit v příštím roce na něj navázat,“ uvedl radní Pardubického kraje Pavel Šotola.
S nápadem na zdravotní prevenci pro tuto cílovou skupinu přišli původně zástupci regionálního pracoviště NRZP v Pardubicích.  „Myslím, že i malé kroky mohou seniorům a lidem se zdravotním postižením dopomoci k lepšímu zdraví a k lepší péči o sebe samé. Cílem workshopů bylo dopomoci účastníkům k aktivnímu přístupu ke svému zdraví, tj. místo pasívního vysedávání u lékaře se sami mohou pomocí cvičení, dechu, tréninku paměti a úpravy životního stylu posunout ke zdraví. Ostatně je vědecky prokázáno, že takovéto změny mají smysl v každém věku,“ uvedla Radka Svatošová z NRZP.
Účastníci byli vedeni k vlastnímu zapojení a aktivnímu přístupu ke zdraví s důrazem na tři hlavní pilíře zdraví – zdravou psychiku, zdravou stravu a zdravý pohyb. Dalším cílem bylo posílení sociálních kontaktů, vzájemné sdílení, inspirace a výměna zkušeností účastníků. Účastníci nyní mohou nabyté dovednosti šířit mezi další lidi ve svém okolí.  „Myslím, že se lidem hlavně líbilo to, že to nebyly jen suché přednášky, ale praktické semináře, kde si mohli některé věci přímo na místě vyzkoušet a přitom diskutovat s lektory i mezi sebou,“ dodal Pavel Šotola.
Aktivity spolku Za jeden provaz   v adventním období 2019


Adventní koncert v Dlouhé Třebové

Schola u sv. Prokopa v Dlouhé Třebové
vás zve na  29. Adventní koncert v kostele sv. Prokopa  v Dlouhé Třebové od 16 hodin
Účinkují Schola u sv. Prokopa  Komorní orchestr bývalých žáků ZUŠ Č.Třebová 
Vstupné dobrovolné

Společenské prostory Domu hudby ozáří svítící skleněné krystaly

Modernizované korzo v pardubickém Domě hudby ozdobí dvě umělecká díla, která prozáří prosklené ochozy. Jedná se o rozměrné lustry, jejichž zakoupení tento týden schválili radní. Vyrábět je bude česká designová a sklářská společnost Lasvit.
„Architekt Ondřej Tuček jeden umělecký lustr umístil do ohybu kolonády a druhý nad schodiště ze šaten. Budou to vlastně sestavy 40 a 48 ručně vyráběných svítidel krystalického tvaru ve třech odstínech, každé zavěšené na samostatném lanku. Autorem jejich návrhu pro firmu Lasvit je designer Arik Levy. Hotové by měly být koncem února a těším se, že umocní výjimečnost rekonstruovaných prostor. Pardubický kraj za tato umělecká svítidla zaplatí 2,2 milionu korun,“ informoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Lasvit je přední česká designová a sklářská společnost. V loňském roce uspěla na Týdnu designu v Miláně, kde získala hlavní cenu Milano Design Award. Od roku 2017 má vlastní sklárnu LASVIT AJETO v Lindavě. Společnost se věnuje především návrhům a výrobě zakázkových světelných instalací, které jsou k vidění v hotelech, rezidencích a institucích po celém světě. Kromě toho stojí třeba za skleněnými trofejemi Tour de France, cenami Thalie nebo trofejemi pro české olympioniky.
PhDr. Zuzana Nováková
 
Sedmý partnerský region našeho kraje je v Gruzii

Novým partnerským regionem Pardubického kraje se ve středu dopoledne stal gruzínský region Gurie s hlavním městem Ozurgeti. Hejtman Martin Netolický podepsal v sále Rady Pardubického kraje memorandum o spolupráci s guvernérem této provincie Zurabem Nasaraiou. Prvním konkrétním krokem spolupráce bude propojení středních škol v Ozurgeti a Žamberku.
„Potvrzujeme spolupráci, kterou jsme rozjednali v létě letošního roku, kdy byl z gruzínské strany jednoznačný zájem, abychom společně řešili konkrétní projekty, což je vždy základem pro úspěšnou spolupráci. V letošním roce již potřetí podáváme žádost o dotaci k České rozvojové agentuře a prvním pilotním projektem s Gurií bude výměna zkušeností v oblasti duálního systému vzdělávání mezi střední školou v Ozurgeti a naší Střední školou obchodu, řemesel a služeb v Žamberku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Guvernér Zurab Nasaraia zmínil, že podpis spolupráce s Pardubickým krajem je velmi pozitivně vnímán nejen v jeho regionu, ale v celé Gruzii. „Pro nás je partnerství s Pardubickým krajem prvním krokem pro spolupráci s regiony v Evropské unii. Proto je naše začínající spolupráce velmi bedlivě vnímána nejen v našem regionu, ale v celé Gruzii. Pevně věřím, že výměna zkušeností v oblasti školství bude prvním krokem, na který navážeme dalšími,“ sdělil Zurab Nasaraia.
V rámci pracovního programu navštíví gruzínská delegace nejen Střední školu obchodu, řemesel a služeb v Žamberku, ale také Správu a údržbu silnic Pardubického kraje, Letiště Pardubice či Odborné učiliště v Chroustovicích.
Region Gurie je pro Pardubický kraj sedmým partnerským regionem. Prvním byl v roce 2002 Prešovský samosprávný kraj na Slovensku. Následovalo Dolnoslezské vévodství v Polsku, vládní kraj Tubingen, okres Reutlingen v Německu, region Centre ve Francii, Zakarpatská oblast na Ukrajině. V létě letošního roku podepsal náměstek hejtmana Michal Kortyš memorandum s čínským regionem Jilin.