Českotřebovský deník 330/2019 (1/12)
Advent je tady - slavnostní rozsvícení vánočního stromu se vydařilo

První adventní neděle 1. prosince 2019, podvečer. Krásný strom, krásně ozdobený,  a spolu s ním i celé nově vyzdobené Staré náměstí. Letos bylo opravdu na co koukat. Slavnost dokonale připravená, prostor ozvučený (zajistil Kulturní centrum) a osvětlený (zajistil Petr Svoboda), vynikající vystoupení Dětského pěveckého sboru ZUŠ Česká Třebová Kajetánek řízeného Petrou Kotyzovou, umístěného na vyvýšeném pódiu, plné náměstí. Počasí zimní, svařák a punč k dispozici. S projevy, které  byly od srdce vystoupila nejen starostka Města Magdaléna Peterková, ale ještě také  farář československé církve husitské Štěpán Klásek. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu  bylo odpočítáváno a vydařilo se také na jedničku.  Zpíval k tomu Kajetánek....

Nová divadelní premiéra DS Hýbl vyprodaný sál

Páteční a sobotní večer patřil  v Kulturním centru  divadelnímu souboru Hýbl, který uvedl  novou premiéru 2019 bláznivé komedie "Na správné adrese. Divadelní premiéry Hýblovců vždy budily velkou pozornost a ukazuje se, že zájem trvá.  Režisér Jiří Jireš  byl spokojený. Zatím alespoň snímky Martina Šebely z páteční premiérové děkovačky. K premiéře se vrátím  ve zvláštním příspěvku a s dalšími fotografiemi. 
   

V Městském muzeu otevřeli vánoční výstavu "Třpytivé svátky"

První adventní neděle 1. prosince 2019:   Po slavnostní rozsvícení vánočního stromu navazuje vernisáž vánoční výstavy "Třpytivé svátky" Hudebním  vystoupením obohatila vernisáž Mgr. Milada Hamplová a Barbora Svítilová ze ZUŠ Česká Třebová, vernisážovou řeč proslovila Mgr. Jitka Peková. Letošní výstava má proti předchozím ročníkům tradiční vánoční výstavy zvláštnost v tom, že mimo betlémů, které nemohou na českotřebovské výstavě chybět vystavuje vánočních třpytivé zejména skleněné foukané ozdoby a to v e zcela neobvyklém množství.  Více ZDE


Šťastná sedmička ústeckého charitativního Plesu pro Tebe!

Výjimečnou akcí svého druhu je od roku 2013 ples, který mají na svědomí mladí pořadatelé ze zdejší římskokatolické farnosti. V uplynulých šesti letech podpořil vzdělávací a zdravotnické projekty Papežských misijních děl v zemích třetího světa částkou přes 300 tisíc korun a na rekordní výtěžek 76 tisíc z loňského roku zaútočil v sobotu 23. listopadu.
Srí Lanka, Keňa, Bangladéš, Tanzánie a hned dvakrát Filipíny. Do všech uvedených zemí putovaly finance z Plesu pro Tebe a v rámci sedmého ročníku se k nim připojilo Malawi, jeden z nejchudších států afrického kontinentu. Téměř 300 návštěvníků orlickoústeckého Kulturního domu mělo v sobotu večer nadmíru štědrou ruku. „Vypadá to velice dobře, výtěžek plesu se dle našich odhadů blíží částce devadesát tisíc, přestože vyúčtování všech položek ještě není hotové. S takovým výsledkem jsme nadmíru spokojeni,“ konstatuje pořadatelka Terezie Jakubcová, profesí učitelka.
Akce, která začala před sedmi lety ve skromných podmínkách, postupem času zmohutněla - k šesti vydařeným charitativním plesům přibyl loni vůbec poprvé letní hudební festival s více jak dvacetitisícovým výtěžkem. Po přesunu do Ústí nad Orlicí v roce 2015 nabídlo pomocnou ruku město prostřednictvím své organizace Klubcentrum, s podporou neváhal ani děkan místní farnosti Vladislav Brokeš a Papežská misijní díla v osobě jejich diecézní ředitelky Bronislavy Halbrštátové.
Ples pro Tebe si tradičně dává záležet na programu – hudební doprovod tradičně zajišťuje velký swingový orchestr, konkrétně domácí Black Band ze Základní umělecké školy Jaroslava Kociana. Po loňské vydařené premiéře se ústeckému publiku i letos představili mnohonásobní medailisté juniorských soutěží v latinsko-amerických tancích Vojtěch Kovárník a Anna Jišková. 
Od 2016 je součástí misijního plesu také aukce uměleckých artefaktů, které se daří pořadatelům získat díky štědrosti jejich autorů. Letos byla jedním z lákadel série fotografií kameramana, fotografa a režiséra Martina Rýznara, jehož filmové projekce jsou nedílnou součástí programu. Velkou „bitvu“ v dražbě svedli zájemci také o obraz ústeckého scénografa a architekta Alexandra Kozáka a vůbec nejvyšší částka, bezmála 8 tisíc korun, pak putovala na konto plesu za dílo předního českého uměleckého skláře Jiřího Pačinka. I díky konečnému součtu aukce přes 27 tisíc mohlo být závěrečné bilancování pozitivní.