Ohlédnutí za Jabkancovou poutí 2019 - JABKANCE         

V druhém fotoseriálu  Martina Šebely se na dvaceti fotografiích vracíme do 16. listopadu na 59. Jabkancovou pouť a to do prostor, které nejsou veřejnosti přístupné. Jabkancová pouť bez jabkanců nemá smysl, jabkance jsou tedy vlastně nejdůležitější. A musí jich být opravdu strašně moc. Jaká parta je vyráběla v letošním roce a jak jim to šlo od ruky poznáme na dalších fotografiích.

Kam dál: Ohlédnutí za Jabkancovou poutí 2019 I. díl - jabkancový program (Martin Šebela)

Jak se pekly jabkance před deseti lety na 49. Jabkancové pouti v roce 2009 (Martin Šebela)

 

Recept na jabkance
Brambory uvaříme ve slupce a horké je oloupeme. Oloupané horké brambory se dřevěnou palicí roztlučou v necičkách s troškou soli na těsto. Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme, aby nevytekl tvaroh. Pečeme na plátech kamen, upečené se skládají do mísy, kde se omastí máslem a posypou cukrem. Kdo nemá paličku ani necičky, tak si je nastrouhejte na jemném struhadle nebo se dají umlet na masovém mlýnku. Kdo nemá stará kuchyňská kamna, tak lze je i upéct na litinové plotýnce sporáku nebo na teflonové pánvi bez tuku.
Jabkance nejdou dělat z moučných brambor !!!!
Náplň - sladký tvaroh
5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme, potom vmícháme 250 g tvarohu a pokud je moc hustý přidáme trochu mléka a nakonec rozinky.