V druhém fotoseriálu
Martina Šebely se na dvaceti fotografiích vracíme do 16. listopadu na 59.
Jabkancovou pouť a to do prostor, které nejsou veřejnosti přístupné.
Jabkancová pouť bez jabkanců nemá smysl, jabkance jsou tedy vlastně
nejdůležitější. A musí jich být opravdu strašně moc. Jaká parta je
vyráběla v letošním roce a jak jim to šlo od ruky poznáme na dalších
fotografiích.
Kam dál:
Ohlédnutí za Jabkancovou poutí 2019 I. díl
- jabkancový program (Martin Šebela)
Jak se pekly jabkance před deseti lety na 49. Jabkancové pouti v roce 2009
(Martin Šebela)
-
-
-
-
-
-
-
Recept na jabkance
- Brambory uvaříme ve slupce a
horké je oloupeme. Oloupané horké brambory se dřevěnou palicí roztlučou v
necičkách s troškou soli na těsto. Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme
placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít
veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme, aby nevytekl
tvaroh. Pečeme na plátech kamen, upečené se skládají do mísy, kde se
omastí máslem a posypou cukrem. Kdo nemá paličku ani necičky, tak si je
nastrouhejte na jemném struhadle nebo se dají umlet na masovém mlýnku. Kdo
nemá stará kuchyňská kamna, tak lze je i upéct na litinové plotýnce
sporáku nebo na teflonové pánvi bez tuku.
- Jabkance
nejdou dělat z moučných brambor !!!!
- Náplň
- sladký tvaroh
- 5 dkg másla, 5
dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme, potom
vmícháme 250 g tvarohu a pokud je moc hustý přidáme trochu mléka a nakonec
rozinky.
-
-
-
-
-
-
|