V sobotu 20. prosince 2014 zazněla v kostele sv. Jakuba v České Třebové jako tradičně Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Pod taktovkou Bohuslava Mimry ji provedl Komorní orchestr Jaroslava Kociána posílený o dechovou sekci. Spolu s českotřebovským Bendlem se sbormistrem Josefem Menšíkem zpíval i Vlastimil z Heřmanova Městce s nedávno náhle zesnulou sbormistryní Markétou Výbornou. Bendl tak mohl hned po týdnu oplatit pozvání Vlastimilu na provedení stejné mše. Sólové party zazpívali současní i bývalí členové Bendlu Jana Ženková, Martina Houdová, František Mikeš a František Čech, na varhany hrála Blanka Poukarová. Tradičně kvalitní provedení Rybovy mše odměnil zaplněný kostel bouřlivým potleskem.
Pro Bendl to bylo již třetí provedení této mše během jediného týdne. V neděli 14.12. hostoval Bendl v Heřmanově Městci, kde ji v místní sokolovně zazpíval společně s Vlastimilem za doprovodu symfonického orchestru Konzervatoře Pardubice a jejích sólistů pod vedením dirigenta Tomáše Židka. Podílel se tak snad na nejrychlejším provedení "Rybovky", kterou Tomáš Židek stihnul oddirigovat za necelých 36min - údajně podle představ samotného autora.  Ve čtvrtek  18.12. pak hostoval v Litomyšli na provedení "Rybovky" spolu s Litomyšlským symfonickým orchestrem, Sborem paní a dívek a Litomyšlským mužským sborem s místními sólisty pod vedením dirigenta Davida Lukáše. Ještě před Českou mší vánoční zaznělo v premiéře i pásmo čtyř spirituálů "Když Betlém nespí" v úpravě dirigenta Davida Lukáše. V jednom ze spirituálů zazpívala sólo i Alena Formánková z Bendla. Stejné pásmo spirituálů zaznělo i v České Třebové na Tříkrálovém koncertu sboru Bendl  v sobotu 10. ledna 2015.
Tolik vzpomínka na "Rybovku" zazpívanou před pěti lety. I letos byla Rybova vánoční mše 2019 vynikající. Bendl přeje všem příznivcům kvalitních hudebních podniků hodně zdraví do nového roku 2020, bude se těšit na shledanou na některém ze svých koncertů. 
Koncert v České Třebové 20.12.2014 
Rybova mše 2018 v České Třebové  - reportáž najdete ZDE
Rybova vánoční mše 2017 a Křičkova Valašská jitřní mše pastorální - reportáž najdete zde
Rybova vánoční mše v roce 2016
Rybova vánoční mše v roce 2015

 

Fotografie z koncertu  18.12. 2014 v Litomyšli:

Fotografie z koncertu 14.12. 2014 v Heřmanově Městci