Českotřebovský deník 155/2019 (7/6) 
Město Česká Třebová vyhlašuje veřejnou sbírku
na pomoc obyvatelům domu č. p. 177 a 178 Lhotka
v České Třebové postiženého požárem dne 3. června 2019.

Sbírka bude ukončena dne 31. srpna 2019.
Finanční příspěvky lze zasílat na zvláštní bankovní účet: 115-9931320257/0100
Děkujeme za projevenou solidaritu a podporu.  
Mgr. Magdaléna Peterková, v. r.,  starostka města
 
Autogramiáda Karolíny Hrubešové v knihkupectví KOSMAS

Foodblogerka a výživová poradkyně Karolína Hrubešová navštívila ve čtvrtek 6. června českotřebovské knihkupectví KOSMAS, které zorganizovalo autogramiádu její knihy Nebojte se jíst a hubnout.... Přijela s rodinou, focení se nevyhnulo ani její krásné dceři.  Karolína  je zakladatelkou facebookové skupiny JÍME A HUBNEME S KATCHABOU. Propaguje hubnutí pomocí kvalitní stravy, ostře se vymezuje proti nezdravým dietám a to jak jak na sociálních sítích, tak ve své knížce, kterou v České Třebové propagovala. Také v rozhovorech s návštěvníky.  Přezdívku KATCHABA, po níž je především známá, získala už v dětství. Narodila se a žije v Pardubicích. Karolína KATCHABA Hrubešová studovala angličtinu a humanitní vědy (Univerzita Pardubice) a na Metropolitní univerzitě v Praze mezinárodní vztahy. Dnes se však plně věnuje boji proti obezitě jak vlastní poradenskou praxí, tak popularizací nových poznatků v oboru.
 
Ošklivý stánek u gymnázia byl odstraněn

Dnes v pátek 7. června v poledních hodinách byl dosud osamoceně stojící, poškozený a nevyužitý stánek z chodníku na Tyršově náměstí odstraněn. Práci a odvoz  sutin ze zbouraného stánku zajistili pracovníci Eko Bi. Prostředí u gymnázia si tuto změnu zaslouží. Změna přišla právě včas, týden před oslavami 110. výročí založení  gymnázia, tenkrát ve formě  c.k. reálky. 
 
Krajská oslava Dne dobrovolnictví bez Třebováků?

Velmi často píšeme o trpělivé mravenčí práci členů spolku Za jeden provaz, jeho působení v dobrovolné a nezištné práci v sociální oblasti se stává v našem městě normou a vzorem. Spolek byl letos po právu oceněn za svou desetiletou činnost zejména v sociální  oblasti udělením ceny starostky města. A přesto nebyl na krajskou oslavu Dne dobrovolnictví, která se konala toto úterý 4. června na orlickoústecké Kociánce spolek pozván. Jeho práce se asi vymyká jiným standardům Koalice nevládek Pardubicka. Bylo by dobré, aby se náš úspěšný a aktivní spolek dostal také do  povědomí na krajské úrovni a byl tedy zván na akce krajského formátu, kam právem patří. Více o krajské oslavě Dne dobrovolnictví  píšeme ZDE. Najdete zde seznam  pozvaných 19 dobrovolnických organizací z našeho kraje, ale z České Třebové nikdo není. Škoda, že to Koalici nevládek Pardubicka  netrápí. (mm)
 
Poděkování náčelníka Generálního štábu Armády České republiky

Ve středu 5. června 2019 se v Konferenčním sále Domu armády Praha uskutečnilo společenské setkání s hlavními funkcionáři Armády České republiky a zaměstnavateli příslušníků aktivní zálohy Ozbrojených sil České republiky. Za Městský úřad Česká Třebová se společenské akce zúčastnila tajemnice Ing. Věra Pirklová a příslušník aktivní zálohy desátník Bc. Matěj Beneš (referent odboru obecní živnostenský úřad). Z rukou armádního generála Ing. Aleše Opaty převzali „Děkovný list“ za příspěvek k obranyschopnosti České republiky v oblasti aktivní zálohy.
Na Den otevřených dveří v CZ LOKO přišlo 5000 návštěvníků

Přes 5000 návštěvníků výrobního závodu CZ LOKO dokládá zvyšující se atraktivitu tohoto oboru a dává jistou naději k výraznějšímu obratu situace na trhu práce. Pro potenciální nové zaměstnance byl také v den konání akce spuštěn nový karierní web www.milujemelokomotivy.cz a moderátor Leoš Mareš poprvé uvedl zcela nové personální video společnosti CZ LOKO. Ke 170. výročí společnosti byla kolektivem autorů zpracována publikace CZ LOKO – 170 let tradice, jejíž křest byl součástí akce. Pro ty z vás, kteří se akce nemohli zúčastnit, je tato publikace nabízená také na stránkách www.czlokoshop.cz. Více ZDE
Aquapark v Ústí je otevřen od středy

Teploty šplhají a ve středu se návštěvníkům letos poprvé otevřel aquapark v Ústí nad Orlicí. Choceň a Žamberk plánují koupaliště poprvé otevřít v pátek 7. června.

Ústí nad Orlicí sbírá ocenění za regeneraci parku u kostela


 Sytě zelené trávníky, blahodárný stín pod korunami stromů, lavičky, poklidná tichá atmosféra, nově vydlážděné cesty, které propojují centrum města s divadlem, i meditační kaple Jana Pavla II. Se skicáky tu právě posedávají studenti místní umělecko-průmyslové školy a načrtávají jednotlivé prvky parku. Projekt se stal krajským vítězem Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a získal i prestižní cenu časopisu Moderní obec.
Od otevření parku uplynul už rok a počasí letos jeho zeleni svědčí. Zůstaly tu letité stromy, ale přibyly keře, květiny a strom Olgy Havlové. Restaurované sochy se rozsvítily a staré náhrobky našly své místo na obvodních zdech parku. Ke ztišení zve i kaple, která se se vstupem návštěvníků probouzí světlem a tepem života v ústřední mozaice, aby pak propojila jejich myšlenky s dalšími světy někde za oponou toho našeho. 
Většinu projektu hradilo samotné město, další příspěvky šly od Pardubického kraje, Ministerstva kultury, církve i od samotných obyvatel města. V současné době je v havarijním stavu ještě průčelí sousedícího kostela Nanebevzetí Panny Marie, které bude potřeba v několika etapách opravit včetně sochařské výzdoby.
Ten jednal se starostou města také o dalších investičních akcích v Ústí nad Orlicí v nejbližších letech. „Pro město je důležité už letos začít stavět na pozemcích bývalé Perly v centru města, které vlastníme od roku 2010,“ řekl Petr Hájek a pokračoval: „Nyní soutěžíme dodavatele na stavbu Domu a dětí a mládeže a máme plány i s dalšími objekty v tomto areálu. Místo tu držíme i pro ateliéry střední umělecko-průmyslové školy. Rozhodně nechceme dopustit, aby tam vznikl nějaký hypermarket, i když by to bylo nejjednodušší řešení.“
„Město pravidelně čerpá krajské dotace na sport, cestovní ruch, podporujeme městskou knihovnu, kulturní akce, ale také památky. V letošním roce se například z těchto dotací opravuje fasáda a exteriér Hernychovy vily, kde sídlí městské muzeum, a také památky na místním hřbitově,“ dodal Línek.


Ústí již také ožívá a připojuje se k celostátní vlně protestů!

Zatímco v okolních městech – České Třebové, Lanškrouně, Letohradu, Chocni, Žamberku, Králíkách či Litomyšli – se demonstrace již konaly a podobnou aktivitu vyvinuly také některé obce v regionu, ústečtí občané se k tomuto kroku dlouho odhodlávali, zapojili se jen 16.5. studenti středních škol. Navázat na studenty a podpořit jejich aktivitu se rozhodl Spolek pro organické Ústí.  Nyní na úterý 11. června svolávají demonstraci na ústecké Mírové náměstí a připojí se tak k aktivitě spolku Milion chvilek pro demokracii. Na Mírovém náměstí stanovili pořadatelé akce začátek na 18.30. A vyrazí i na Letnou. Na úterním protestu se objeví řada místních, kteří již ochutnali atmosféru akcí v okolních městech a jsou rovněž pravidelnými návštěvníky celostátních demonstrací v Praze na Staroměstském a Václavském náměstí. Jedním z nich je pastor zdejší Jednoty bratrské Daniel Dostrašil. Pořadatelé bez ohledu na výsledek akce nevylučují, že se pokusí zorganizovat společnou cestu na největší z demonstrací, kterou spolek Milion chvilek pro demokracii svolává 23. června na pražskou Letnou. Organizátoři předpokládají, že se tak podaří výrazně překonat rekordních 130 tisíc návštěvníků Václavského náměstí ze 4. června. „Nevěřím, že Andrej Babiš odstoupí a sebekriticky vyhodnotí, že náš veřejný prostor zaplňuje jednou svou kauzou za druhou a není tak prostor na důležitější debatu o směřování Česka. Všichni ostatní politici, včetně těch podporujících tuto vládu, ale veřejný protest určitě vnímají a ovlivní jejich budoucí chování. Proto stojí zato jet na další demonstraci do Prahy,“ uzavírá za pořadatele ústecké demonstrace Petr Kulhavý a zve všechny Ústecké i přespolní na Mírové náměstí.
U lanškrounských rybníků se daří gladiátorům i dalším sportovcům

Volnočasový areál u rybníku Dlouhý je důležitým centrem pro sport a cestovních ruch Pardubického kraje. Radní René Živný ho navštívil spolu se starostou Lanškrouna Radimem Vetchým, aby se podívali na využití krajských dotací a projednali další možnosti rozvoje areálu a okolí.
„Lanškroun je historické město s krásnou renesanční radnicí, zámkem i nádherným okolím. Městem provozované moderní rekonstruované Turistické informační centrum a s ním sousedící veřejné toalety ve stejném designu jim mohou závidět i větší města,“ říká René Živný. Slova uznání projevil i nad rekonstrukcí nedávno otevřeného multifunkčního centra L’ART.
V oblasti sportu pomáhá Pardubický kraj místním oddílům dotacemi na činnost, ale také na opravy sportovní infrastruktury. V letošním roce to je 130 tisíc pro opravy v tenisovém areálu a 150 tisíc ve fotbalovém areálu.
„Významné dotace z cestovního ruchu jdou už několik let do areálu u Lanškrounských rybníků. Vloni jsme zde dotovali tréninkové hřiště s prvky překážek ze soutěží GLADIATOR RACE. Ty jsou podle místních provozovatelů velmi využívané a jezdí na ně trénovat závodníci ze širokého okolí,“ informuje Živný.
Volnočasový areál nabízí přírodní koupaliště s pláží, půjčovnou loděk, paddleboardů, šlapadel, minigolf, lukostřelnici, beachvolejbalové kurty a běžecké trasy s jogínskými zastaveními, vedou tudy cyklotrasy i hippostezky. Ve spolupráci s MAS Lanškrounsko by měla vzniknout nová příjemná odpočinková místa a infostánky. „Nyní bychom chtěli dokončit stezku pod korunami stromů, která sem vede z centra města a na které bude potřeba vybudovat novou lávku. V dalších plánech je pak cyklostezka a nová běžecká trasa směrem na Žichlínek,“ prozrazuje starosta Radim Vetchý.
 
Perníková 24 se o víkendu pojede na podporu sportovců z Košumberka

Od 12 hodin v sobotu do 12 hodin v neděli potrvá druhý ročník charitativního cyklistického závodu „Perníková 24“ na okruhu pod Kunětickou horou o tomto víkendu. Závodit se bude na sedmikilometrovém silničním okruhu na trase Ráby – Brozany- Staré Hradiště a Hradiště na Písku.
„Je to skvělý nápad, jak udělat něco pro zdraví a také pro dobrou věc. Výtěžek ze startovného totiž podpoří dva mladé sportovce, reprezentanty v boccie z TJ Léčebny Košumberk Marcelu Čermákovou a Adama Pešku a umožní jim to startovat na turnaji Evropského poháru v Nymburce,“ řekl radní Pardubického kraje René Živný, který je jedním z podporovatelů závodu.
Adam Peška z Rohovládové Bělé se narodil se svalovou dystrofií Duchenova typu a ve svých 21 letech je upoután na invalidní vozík. Přesto vystudoval gymnázium v Hradci Králové a před osmi lety se začal se věnovat sportu pro hendikepované.  Dostal se do české reprezentace a v loňském roce získal v České republice první místo v jednotlivcích a 15. místo na světovém žebříčku.
Marcela Čermáková se narodila s dětskou mozkovou obrnou a pohybuje se na vozíku. Je jí 18 let a studuje na Obchodní akademii v Chrudimi. Boccie  se věnuje devátým rokem. Má za sebou první starty v nejužším reprezentačním výběru. V loňském roce získala 2. místo v párech na mistrovství ČR družstev a 3. místo v párech na Evropském poháru v Poznani.
Tyto sportovce můžete podpořit jak účastí v závodu, tak i sponzorským příspěvkem. Více informací najdete na  www.nadacnifond2P.cz/24