Českotřebovský deník 206/2019 (23/7)
Investice do sportoviště nebo do nevyužité hospody?

Nedávno jste psal ve Zpravodaji o financování Sokola Lhotka. Musím připojit svůj názor, že bych těm darebákům nedal ani korunu. Všichni ti rádoby sportovci si zvykli chodit s nataženou dlaní a hloupá radnice jim sype penize (do jejich majetku), jak se dá a přitom tady není ani obyčejné koupaliště. Připojuji pár fotografií, jak vypadá areál Sokola uprostřed letní sezóny.
Nově zastřešená terasa, vedle hřiště za milion a cyklostezka spojující Ústí s Třebovou a ti šlendriáni ještě nebyli schopni otevřít občerstvení. Pokud to neumí ať zajistí brigádníky nebo to pronajmou někomu, kdo zvládne točit pivo a prodat pár utopenců. Je to neuvěřitelný stav, kterým by se nechlubila ani zapadlá vesnice, natož největší město v okrese. Děkuji. Vyfoceno 22.7.2019. Jiří Vojtas   
Poznámka: Z veřejného registru smluv vyčteme, že přístřešek, jehož účel je zřejmý z fotografií, byl pro Sokol Lhotka objednán městem Česká Třebová 11. května 2018 za cenu 69 500 Kč u firmy Jan Petruška. Smlouva byla navíc ještě loni  v říjnu doplněna další smlouvou se stejnou firmou na opravu chodníku v areálu v hodnotě 57 500 Kč. Je zřejmé, že vyrobený přístřešek není příliš využit. Nyní v sezóně je občerstvení sloužící pro občany Lhotky i projíždějící cyklisty na cyklostezce bez uvedení důvodu uzavřeno. I tak bude přístřešek sloužit pro soukromou firmu, která zde má (podle vývěsky na dveřích) zajistit od dubna do září smluvní pohostinskou činnost. Zdá se mi to jako dost zvláštní investiční priorita města.
Letos byla podána obdobná žádost (tentokrát o dotaci) na rekonstrukci obdobného přístřešku na fotbalovém stadionu Pod Jelenicí, ale nebyla doporučena. Žádostí o dotace na sportovní účely bylo opravdu hodně, bylo je třeba krátit. Jak sportovní komise, tak i rada města uznala, že přístřešek pro pivaře není tím nejpotřebnějším projektem v grantovém programu na modernizaci sportovních zařízení nebo jejich mobiliáře, proto byl vyřazen.  To stejné se ale mělo stát loni s investicí města do úprav sokolovny Sokola Lhotka. Zde navíc nejde o žádnou dotaci podpořenou spoluúčastí žadatele, ale o přímou investici města do cizího majetku.  Jediným řešením, které vše uvede do právního stavu, se zdá být odprodej investice majiteli areálu za pořizovací cenu, byť by to mělo být třeba ve splátkách. (mm)
Druhá fotografie z 28.8. 2017- lhotecká sokolovna bez přístřešku.
Smlouva - objednávka přístřešku ZDE   Smlouva objednávka na chodník ZDE

Máme brownfield 50 metrů od náměstí. Už deset let.

Hodně šeredné místo v městské památkové zóně, 50 metrů od Starého náměstí. Opatrně provedená demolice domu čp. 515 byla dokončena před 10 lety 22.7. 2009.  Na místě demolice měl vyrůst nový objekt, horní dům měl být opraven. Jenže uplynulo 10 let a všechno je jinak.  Stavební stav horního objektu se zhoršil, že je zralý na demolici i on a zástavba proluky je v nedohlednu. Majitelkou  všeho na obrázcích je paní Renata Turková z České Třebové, která zde chtěla s dotací podnikat (projekt na sociální kavárnu), ale dotace nepřišla a tak změnila plány, zakoupila halu jinde ve městě a objekt nyní prodává prostřednictvím MM  reality za 800 tisíc Kč.
Co s tím, je to příšerné místo, nemělo by se tak nechat. Můžeme třeba hodně dlouho čekat, až  si někdo objekty zakoupí, demoluje a postaví. Jde o ulici s hlavním směrem příchodu k rotundě sv. Kateřiny, naší nejcennější památky, tuto trasu je třeba mít v pořádku. Pro brownfield zde skutečně není vhodné místo a je to tak už celých deset let! Existují programy na likvidaci takových problémů, ať jde o soukromníka, nebo město, je třeba vyvinout nějakou aktivitu. Proto se mi nezdá, když si město na jedné straně přidělává starosti tím, že vyvíjí aktivitu směrem nákladné záchraně těžko využitelné Zedníkovy vily (v majetku velkého podniku) nebo řeší problém jak zachovat komíny v krematoriu (když možná nebudou v takovém rozměru potřeba) a přímo ve městě jsme v podstatě neteční k vyřešení ožehavého problému přímo v centru městské památkové zóny, kam je z radnice "co by kamenem dohodil". Nebylo by od věci, aby tento kout (ale i celou ulici z náměstí k řece s roubenkou - kulturní památkou čp.310) posoudila komise městského architekta? Recept na odstranění problému není jednoduchý, ale dobrou zprávou je to, že se tímto problémem začali odpovědní funkcionáři města zabývat a hledat řešení. (mm)
Stomatologická pohotovost v září se změnou

Na základě ohlášení bude stomatologická pohotovost v měsíci září proti původnímu rozpisu (např. v ročence města)  zajištěna se změnou, která je vyznačena podbarvením
27.-28.7.2019 MDDr. Knob Stanislav Česká Třebová, železniční poliklinika 723 036 370
3.-4.8.2019 MUDr. Krejčík Michal Brandýs nad Orlicí, Žerotínova 29 465 544 192
10.-11.8.2019 MUDr. Polzerová Dana Ústí nad Orlicí, Třebovská 140 465 524 087
17.-18.8.2019 MUDr. Moučková Sylva Choceň, Dolní 443 720 699 489
24.-25.8.2019 MUDr. Podgorný Radim Vysoké Mýto, Gen. Závady 116 465 423 957
31.8.-1.9.2019 MUDr. Kumpoštová Lucie Česká Třebová, Masarykova 1071 778 133 117
7.-8.9.2019 MUDr. Smrčková Jana

Choceň, Dolní 443

465 524 127
14.-15.9.2019 MUDr. Ráčková Jana Ústí n.O. Vrbenského 1075 465 471 560
21.-22.9.2019 MUDr. Lohrer Pavel Česká Třebová, Masarykova 1071 465 534 834
28.-29.9.2019 MUDr. Špátová Marcela Ústí nad Orlicí, Smetanova 1390 465 524 128
 
Rekonstrukce veřejného osvětlení v ulici Komenského a přilehlých ulicích

Jde o rekonstrukci a modernizace veřejného osvětlení a zemních kabelových rozvodů NN VO v délce trasy cca 500 m. Dotčené ulice Komenského, Pražského, Vinohradská, Slovanská a Riegrova. Veřejné osvětlení je navrženo jako jednostranné, budou použita svítidla LED na ocelových osvětlovacích stožárech s výložníky výšky 7 m. Součástí stavby je snesení stávajícího nadzemního vedení VO vč. stávajících svítidel. Počet instalovaných svítidel - 14 ks - Celkový instalovaný příkon 0,6 kW - Předpokládaná roční spotřeba energie 2,5 MWh .  Délka kabelu 610 m, délka trasy 505 m - Obvod bude napájen ze stávajícího rozvodu VO v ulici Riegrova. Na stavbu bylo vydáno územní rozhodnutí. Realizace stavby je závislá na investici ČEZu, který zde provede kabelizaci vedení NN.
 

LETNÍ  KINEMATOGRAF 

Staré náměstí – klidová zóna - začátky ve 21.00 hodin       
 
Program:
5. 8.  ŽENY V BĚHU (ČR) - Věra (Zlata Adamovská) prožila s Jindřichem báječný život a je pevně rozhodnutá splnit jeho poslední přání – zaběhnout maraton! Emancipovaná a rázná matka tří dcer v tom nevidí žádný problém. Prostě si trasu rozdělí na čtyři díly a zdolají těch více než 42 kilometrů jako rodinná štafeta. Žádná z nich sice dosud neuběhla ani metr, ale do startu přece zbývají tři měsíce a trenér Vojta (Vladimír Polívka) připravil skvělý kondiční plán. Stačí jen začít. 93 min.
 
 6. 8.  HASTRMAN (ČR) - Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. 100 min.
 
 7. 8.  MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN (USA) -Mamma Mia! Největší letní filmová pohoda se vrací. A s ní i nakažlivě lenošivá nálada pohádkového ostrova Kalokairi, nesmrtelná ABBA a herci, kteří si s chutí zopakovali velkolepý řecký mejdan. 114 min.
 
 8. 8.  LOVEní  (ČR) Hlavní postava filmu Eliška s tváří Ester Geislerové, má svatbu a čeká na svůj velký moment. Namísto svého „ano“ ale ženich řekne „ne“ a od oltáře uteče. Naštěstí má zdrcená Eliška skvělou kamarádku s jasným receptem, co je potřeba dělat. Ona sama střídá kluky jako ponožky a proto hned založí Elišce profil na osvědčené seznamce. 106 min.
 
9. 8. ZLATÝ PODRAZ (ČR)Příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě. 106 min.
 
10. 8.  BOHEMIAN RHAPSODY  (VB/USA) - Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. 134 min.  Občerstvení zajištěno.  Vstupné dobrovolné.


Nový povrch silnice na Andrlův chlum 
Závody Ústecká 21 vyžadují zlepšené podmínky, nový povrch trati a více svodidel.  Zatímco dolní část trati, která je součástí silnice II/ 360 již nový povrch dostala díky správě silnic Pardubického kraje, tak horní část nikoliv.  Tato silnice je již místní komunikací a z části je na katastru obce Řetová, stejně jako rozhledna a chata Hvězda.  Obec Řetová neměla zájem na opravě pro závody, které nepořádá a tak silnici odprodala městu Ústí nad Orlicí, což se po protestech některých zastupitelů nakonec podařilo. V současné době byla zahájena rekonstrukce  silnice, na vyfrézovanou silnici se pokládá nový asfaltový koberec. Navíc od zatáčky číslo 13 přibude 50 metrů nových svodidel Závod se koná se letos koná v termínu 24. – 25. srpna a do té doby musí být silnice zkolaudovaná a v pořádku. Kvůli rekonstrukci silnice je tento týden omezena i otevírací doba chaty Hvězda na Andrlově chlumu. Od čtvrtka bude ale opět otevřeno od 10 do 18 hodin.
Opakovaná oprava silnice, vlastně trati pro závody na Andrlův chlum je ukázkou, že se zde věnují veřejné prostředky na účel, se kterým všichni nesouhlasí. Připomeňme dobu před cca 14 lety, kdy se podařilo na základě tehdejší úpravy tratě na Andrlův chlum připravit i nový povrch na "našich" kozlovských serpentinách, které jsou bohužel v celé délce ve vlastnictví města. 
 
Jak se vyvíjí kampaň
Zachovejte rodinná centra

Červenec je za půlkou a je to již 5 týdnů od spuštění kampaně "ZACHOVEJTE CENTRA"!
Kampaň běží od 17.6. a momentálně je zapojeno 71 organizací a na petici máme v tuto chvíli 1 528 podpisů. Děkujeme všem, kteří se aktivně sdílíte a posíláte informace o Kampani a petici svým přátelům, známým, klientům ad.
V pondělí 8. července jsme rozeslali do celostátních médií aktualizovanou tiskovou zprávu o naší Kampani 
Dnes 15. 7. vyšel na popud námi zaslané tiskové zprávy článek "Chybí nám peníze, vzkazují státu rodinná centra. A bojí se dalších škrtů" v Hospodářských novinách (naskenovaný článek najdete v příloze).
Během následujících dní bychom měli o Kampani a situaci v dotačním titulu rodina natáčet reportáž s Českou televizí.
 
CO DALŠÍHO SE NÁM PODAŘILO A KAM SMĚŘUJÍ NAŠE KROKY:

*Máme oficiální vyjádření z Pardubického, Jihočeského a Jihomoravského kraje a sociální komise Asociace krajů ČR o podpoře naší kampaně. - najdete na fb.
*Sdílíme stanovisko Rodinného svazu, který vyjádřil podporu naší kampani. 
https://www.rodinnysvaz.cz/dotacni-titul-rodina-ohrozen-prohlaseni-rodinneho-svazu/
*Proběhlo příjemné a přínosné setkání s Lenkou Šebelovou z presidia Sítě pro rodinu.
*Dalším krokem budou setkání s jednotlivými poslanci za ANO, abychom jim osobně vysvětlili situaci ohledně naší Kampaně a dotačního titulu rodina. V tomto budeme potřebovat Vaši pomoc a je možné, že Vás budeme v tomto kontaktovat.
*Stále cílíme i přes sponzoring na fb na rozšíření kampaně.
* Děkujeme za sdílení i komentování příspěvků! Je to moc důležité. Pište i vy, jaké vaše centra realizují jednotlivé aktivity primární prevence, díky. 
 
MĚSTSKÉ MUZEUM
UVÁDÍ AUTORSKÉ ČTENÍ
BLANKA KOSTŘICOVÁ: SKAUTSKÉ POVÍDKY

Spisovatelka Blanka Kostřicová byla v krátkém období povoleného skautingu, v letech 1968-70, nadšenou členkou oddílu světlušek, účastnicí památného posledního (na dvacet let posledního) tábora v roce 1970 i závodů „O vlajku náčelní“ (dnes – v rozšířené podobě – Svojsíkův závod) v témž roce, kdy její „zelená šestka“ vyhrála okresní kolo této soutěže a postoupila do krajského, které se připravovalo na podzim roku 1970 do Potštejna. Místo toho se ale v srpnu 1970 konal poslední, rozlučkový táborák střediska Javor v Přírodním divadle. Potštejnský závod byl „odložen na neurčito“ a tehdy devítiletá světluška byla zdrcena zákazem skautu…
Ačkoli skautské období trvalo krátce, stalo se pro Blanku Kostřicovou jednou z určujících životních zkušeností, která později inspirovala i několik jejích povídek.
Právě ty zazní na dernisáži výstavy Nástup v Městském muzeu v neděli 1. září v 17 hodin.