Českotřebovský deník 244/2019 (5/9)  
Hokejová příprava Kohoutů: dobře obsazený Gripen cup v Čáslavi.
Kohouti obsadili 3. místo.  V semifinále prohráli těsně s Čáslaví 2 : 3 a v zápase o 3. místo porazili Kutnou Horu 7 : 5. Stinnou stránkou turnaje bylo zranění Marka Hemského.  Dalším přípravný zápas se uskuteční na českotřebovském zimním stadionu v neděli dne 8. září. Na našem ledě přivítáme HC Skuteč. Začátek v 17 hodin. Vstupné 30,- Kč.
Nové posily týmu

Výraznou posilou českotřebovských Kohoutů bude v nadcházející sezoně zkušený útočník Lubomír Korhoň (40) s bilancí 416 extraligových zápasů! Nejvyšší soutěž si LK zahrál v osmi extraligových klubech (Olomouc, Zlín, Havířov, Liberec, Pardubice, Třinec, Vítkovice a Brno). Nastoupil do 416 utkání, v nichž získal 159 kanadských bodů (97 branek +62 přihrávek). V první lize oblékl dres čtyř klubů (Hradec Králové, Bno, Olomouc a Prostějov). Bilance byla následující: 91 utkání a 65 kanadských bodů (29+35). V Prostějově si krátce zahrál také druhou ligu: 7 utkání a 13 kanadských bodů (8+5).
V sezoně 2001-2002 oblékl Lubomír Korhoň dvakrát dres české hokejové reprezentace.
Zadní řady českotřebovských Kohoutů posílí v nadcházející sezoně zkušený obránce Aleš Holík (41), který má na svém kontě úctyhodný počet 742 zápasů v první a druhé hokejové lize.  Ve druhé nejvyšší domácí soutěži oblékal Aleš Holík dres čtyř klubů (Havířov, Třebíč, Šumperk, Prostějov). Ve 365 utkáních nasbíral celkem 234 kanadských bodů (86 branek + 148 asistencí).
Druhou ligu hrál za tři kluby (Kroměříž, Uničov, Šumperk), opět se skvělou bilancí 260 kanadských bodů (132 branek + 128 asistencí). Do nejvyšší domácí soutěže se ofenzivně laděný bek podíval, jak se říká, až na stará kolena. V šestatřiceti letech odehrál 17 extraligových zápasů ve žlutomodrých barvách PSG Zlín. Působil rovněž v zahraničí, nejvyšší soutěže si zahrál na Slovensku a v Polsku.  V minulé sezoně působil Aleš Holík v Litomyšli, kde patřil k nejproduktivnějším hráčům. Ve třiatřiceti odehraných mistrovských utkáních získal 50 kanadských bodů (15+35).

 

Návštěva u šamana Miroslava Krska.

Během náročného víkendového kempu si hokejisté České Třebové našli chvíli a navštívili "šamana" a maséra týmu Míru Krska, který v sobotu slavil 70. narozeniny. K jubileu mu poblahopřáli manažer Vladimír Vaněk a útočníci Jakub Fúzik s Markem Hemským


 Fotbalové soutěže se rozběhly do pravidelného rytmu

Úterý 2.9. Starší žáci FK Č. Třebová vyhráli v Poličce 5:1. Mladší žáci vyhráli v Poličce 3:2.
 
sobota 31.8.
A mužstvo Fotbalového klubu porazilo Rohovládovou Bělou 2:0
Dorost  FK Česká Třebová porazil Letohrad 5:2
B mužstvo FK poprvé prohrálo ve Verměřovicích 5:3
 
Neděle 1.9.
Starší žáci prohráli s týmem Moravany/Dašice 2:4. Mladší žáci stejnému soupeři podlehli 3:5.

Cvičební  hodiny T.J. Sokol od září 2019

Ženy
Pondělí        9.30 – 10.30 hod.  ZAHÁJENÍ V PONDĚLÍ 23. 9. 2019
                   18.30 – 19.30 hod.                    
Čtvrtek      18.30 – 19.30 hod.                   
 
Rodiče a děti
Středa        16.45 – 17.45 hod. ZAHÁJENÍ VE STŘEDU 18. 9. 2019 /na SOKOLENÍ od 16 hod./



7.října 2019 je Papučový den

Den, kdy začíná týdenní kampaň pro mobilní hospice. Den, kdy si lidé v Česku berou papuče všude s sebou. Den, kdy je facebook a instagram zaplněný fotografiemi s  hashtagem #papucovyden. Den, o kterém se píše, o kterém se mluví a který je vidět. Den, kdy umíme vysvětlit, proč mnozí z nás vypadají tak netradičně. Den, který má smysl, protože předává poselství.
Zapojte se i VY, přizvěte vaše kolegy, kamarády a všechny, kdo chtějí změnit povědomí o umírání v České republice. Upozorněte, společně s námi, na to, že umírat doma je možné a že existují služby, které nabízejí doprovod. Odborný i lidský. Do této akce jsme zapojeni s Domácím hospicem Alfa-Omega, který je pod Oblastní charitou Ústí nad Orlicí.  Více informací najdete na FB stránkách Domácí Hospic Alfa – Omega (v sekci– Nadcházející událost)
 
Poliklinika AGEL: v pátek bezplatné vyšetření mateřských znamének

Bezplatnou kontrolu mateřských znamének nabídne v pátek 6. září od 7:30 do 13:00 hodin zájemcům kožní ambulance Polikliniky AGEL v České Třebové. Letošní Dny prevence melanomu doposud odhalily 7 podezřelých ložisek u celkem 116 osob. Zdravotníky zájem veřejnosti o vyšetření mateřských znamének těší, výsledky ale méně. Přitom včasný nález melanomu zpravidla znamená úspěšnou léčbu.
 Příčinou velkého množství případů je zanedbaná prevence, ačkoliv výskyt melanomu se v posledních 30 letech dramaticky zvyšuje. „ Cílem bezplatných vyšetření znamének, tzv. Dnů prevence melanomu, které se konají několikrát ročně, je upozornit na rizika a agresivitu maligního melanomu, který patří k nejzhoubnějším nádorům vůbec. Zároveň chceme naučit návštěvníky, aby sledovali svá mateřská znaménka, a odborně jim poradit, v kterých případech je lepší vyhledat a konzultovat podobu znaménka s kožním lékařem,“ říká MUDr. Jiří Ettler, lékař kožní ambulance Polikliniky AGEL v České Třebové a zdůrazňuje, že velkou službu umí prokázat i samovyšetření.   Každý člověk zná nejlépe svou kůži a dokáže zaznamenat i nepatrnou změnu znamének....

V Letohradu vyrostly dvojdomky pro službu chráněné bydlení

Pardubický kraj otevřel v Letohradě nové prostory pro poskytování pobytových sociálních služeb Domova pod hradem Žampach. Jedná se o dva nové dvojdomky v ulici U Obory a v ulici U Biatlonu. Slavnostní pásku přestřihli spolu s provozovateli také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní Pavel Šotola a Hana Štěpánová. Nové obyvatele Letohradu přivítal i místní starosta Petr Fiala.
Stavba těchto domů byla součástí plánu Pardubického kraje na transformaci pobytových sociálních služeb. Tady v Letohradu budou bydlet klienti z Domova pod hradem Žampach, ale v minulých dnech jsme otevřeli také nové bydlení pro klienty z Domova na zámku Bystré a z Domova na rozcestí ve Svitavách. Celkové náklady jsou přes 125 milionů korun,“ shrnul úsilí kraje v této oblasti hejtman Martin Netolický.
„Maximálně využíváme pro tyto účely evropské fondy. Z integrovaného regionálního operačního programu dostaneme 85 procent nákladů,“ řekla radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová.
Nové domky jsou ve všech třech lokalitách kraje uzpůsobeny potřebám jednotlivých klientů. „Tady v Letohradě budou čtyři samostatné domácnosti, kde bude možné i párové bydlení. Na rozdíl třeba od domků ve Svitavách, které jsou určené převážně pro těžce postižené imobilní klienty, budou tady bydlet lidé, kteří potřebují menší míru podpory v rámci služby chráněné bydlení,“ vysvětlil radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Pro dvanáct klientů ze Žampachu představuje stěhování do domků v Letohradě velkou životní změnu, na kterou se dlouhodobě připravovali. „Většina našich nových obyvatel Letohradu již má anebo bude mít své pravidelné pracovní uplatnění. To považujeme za nezbytnou součást jejich denních aktivit, které našim klientům zprostředkováváme nebo přímo zajišťujeme. Do Letohradu za tímto účelem přesouváme ze Žampachu také vedení služby chráněné bydlení, včetně zázemí pro sociální pracovníky. Moc nás těší a děkujeme Letohradu za to, jakým způsobem naše klienty přijímá,“ dodal k této informaci Luděk Grätz, ředitel Domova pod hradem Žampach.
Pardubický kraj patří v naší republice mezi průkopníky nového způsobu poskytování pobytových služeb. „Naším cílem je umožnit zdravotně postiženým lidem život co nejbližší běžným domácnostem. To se nám daří v takzvaném komunitním bydlení, kdy lidé z původních ústavních zařízení se stěhují do pronajatých bytů nebo domků. Podle svých schopností se mohou podílet na chodu domácností, vaření, úklidu, na práci na zahradě a podobně. Někteří nalézají v místě bydliště i přiměřené pracovní uplatnění. V současné době takto bydlí už více než polovina z našich 800 klientů sociálních zařízení kraje,“ upřesnil Pavel Šotola.
Domov pod hradem Žampach začal služby v komunitních domácnostech poskytovat již v roce 2013, a to právě v Letohradě.  Počet těchto domácnosti domov postupně navyšoval až na současných 14 domácností pro 32 klientů, a to převážně v Žamberku a Letohradu.