Českotřebovský deník 244/2019 (5/9)  
Dopravní konference v Pardubicích vše vyjasnila:
s přímým připojením České Třebové a Ústí n.O. na dálnici se nepočítá

VIII. dopravní konference byla obdobou těch předcházejících. K jejímu průběhu se vrátím v samostatném textu i s promítanými slidy. Konstatovala, že stavba dálnice se sice rozjela, ale jsou s ní jen potíže, protože se při její stavbě zničí celkem 316 km krajských silnic II. a III. třídy, kudy se převáží materiál. Tedy žádný jásot. Další příprava vázne, jednotlivé úseky zatím připraveny na pokračování nejsou.  Snad nejlépe pak na tom jsou dva úseky na Svitavsku:  Staré Město u Moravské Třebové - Opatovec, naopak nejhůře dva úseky kolem Litomyšle: Džbánov - Janov. ŘSD nechce na současném  návrhu již nic měnit, předpokládá se i soudní pře s občany v Kornicích a ve Strakově. Exit Litomyšl - sever,  kam měla být připojena Česká Třebová a Ústí nad Orlicí, z map zmizel, s obnovením se nepočítá.
Díky usnesení, které na návrh bývalého starosty Jaroslava Zedníka přijali zastupitelé v únoru 2014, si za to můžeme my sami. Nikdo za nás horké kaštany z ohně tahat nechce. Exit je však součástí původně schválené trasy, má souhlas EIA, jen Litomyšl jej nechce  a Česká Třebová, která jej potřebuje, jí může být ukradená.  (mm)
 
Otužilci mají radost z vyčištěné zdrže na potoce v Javorce

Dnes se na javoreckém potoku pilně pracovalo již od rána. Z výsledku můžeme mít radost i my neotužilci, podařilo se vyčistit  po léta zanesené dno. Čistá nádrž se studenou ale nezamrzající vodou byla snem skupiny českotřebovských otužilců.  Obrátili se na Koalici pro Českou Třebovou otevřeným dopisem, podařilo se zatím prosadit toto zjednodušené řešení. Návrh by měl být doplněn knajpovištěm, což je další rozšíření možností pro otužování, nyní k vidění na stezce ČOP v Semaníně (u Adamských).

Domovu pro seniory chybí zahrada                                                                      

"Před Domovem pro seniory je nacpáno 10 aut na parkovišti, před lavičkami i na chodníku a důchodci ať si mezi tím poradí. Jít se projít s chodítkem ? Nelze. Posedět ? Nelze, pokud se nechtějí dívat z půl metru na auto. Auta nám začínají přerůstat přes hlavu. Auto je sice dobrý sluha, ale nesmí omezovat člověka. A k tomu už bohužel dochází a bude hůř. Kdo vyřeší co s auty, aby nás tak neomezovala, dostane Nobelovku. Zatím je to ale v nedohlednu." Tak píše V. Vohralíková o svých dojmech z dnešní návštěvy Domova pro seniory.  Skutečně se nabízí srovnání s jinými obdobnými zařízeními např. v Ústí nad Orlicí  nebo především s Domovem u Fontány v Přelouči s velkým parkem. Když jsme před lety hledali místo pro Domov důchodců, tak jsme na toto nepomysleli. Jak by se nám dnes zaasfaltovaná plocha Böhmplastu hodila! Jednak pro sociální bydlení, jednak pro  klidovou zónu, kterou zdejší obyvatelé tolik potřebují. Nemovitost je sice na prodej, ovšem za 23 milionů (a další násobky této částky na rekonstrukci) -  to nepřipadá v úvahu. Jedinou skutečnou zahradou je malá plocha za řekou přístupná z budovy B nebo plocha na jižní straně budovy.
 
Pro žáky 4. – 6. tříd základních škol: Naprogramuj si svého robota.

Kroužek "Naprogramuj si svého robota" se koná každé pondělí od 14:00 do 16:00 hodin v České Třebové na VOŠ a SŠT Česká Třebová. Začínáme již 30. září 2019. Vzhledem k tomu, že kroužek probíhá v rámci projektu MAS ORLICKO, z.s. je pro děti zcela ZDARMA. Zájemci se mohou hlásit na e-mailu petra.bartova@vda.cz.  Druhá pozvánka, kterou Vám zasíláme se týká také robotů, tentokrát jsme připravili Víkendový maraton s roboty, který se uskuteční v sobotu 30. listopadu 2019 od 9:00 do 16:00 hodin opět na VOŠ a SŠT Česká Třebová. Maraton s roboty bude opět zcela zdarma a přihlašování probíhá prostřednictvím e-mailu petra.bartova@vda.cz.
 
Poděkování

Děkuji paní doktorce Fialové a panu Mikoleckému za krásnou vzpomínku na mého manžela. Zároveň děkujeme všem, kteří si vzpomněli spolu s námi.  Magda Blodíková, Magda Peterková s rodinou
 
Poděkování

Chtěla bych vyjádřit pochvalu a ocenění práce pracovníků prodejny PROBIT ELEKTRO, kterou vede Ing. Petr Skopal. Vím, Prostě stáří je občas jen pro statečné. jejich služby jsou na vysoké odborné úrovni. Velmi ochotně plní přání svých zákazníků.
Věra Šimková
 
Krytý bazén v Ústí n.O. otevřeli 2. září

V pondělí 2. září byl zahájen provoz krytého plaveckého bazénu v Ústí nad Orlicí. Milovníci vody si tak opět příjdou na své. Aktuální provozní dobu bazénu naleznete ZDE: https://bazenusti.cz/cs/kryty-plavecky-bazen/provozni-doba/. Ve Třebové je bazén do 13. září uzavřen.
 
Ústecká Malá scéna  zahájila 12. sezónu

V neděli 1. září byla vernisáží výstavy "ABECEDA" zahájena v pořadí již XII. sezóna v Malé scéně v Ústí nad Orlicí. Výstava, která potrvá do 30. září, představuje fotografickou tvorbu Jiřího Kočí a Jiřího Lásla.
Malá scéna pořádá v ÚIstí n.O. v průběhu celého roku řadu filmových, divadelních, hudebních, výtvarných a vzdělávacích akcí. Není součástí Klubcentra, pracuje samostatně. S novou sezónou Malá scéna spouští nový web, který naleznete jako vždy na adrese http://www.msuo.cz/ .  Rekonstruovaná budova Malé scény byla v Ústí nad Orlicí otevřena 26. září 2008.
 
Fotbalová akademie bude pokračovat s podporou kraje i města

Na zasedání Nadačního fondu regionální Fotbalové akademie Pardubického kraje jednal tento týden hejtman Martin Netolický s dalšími účastníky o podpoře pro fotbalovou akademii v krajském městě i pro následující období. Akademie vychovává mladé fotbalisty v našem kraji od roku 2015 s významnou podporou kraje i města.
„Práce s mládeží je v akademii opravdu na skvělé úrovni. Vychováváme zde velmi zdatné fotbalové hráče, kterým se daří i na reprezentační úrovni. Nevidím tedy žádný důvod tento projekt nepodpořit. Počítáme výhledově s 1,5 milionem korun. Za celý Pardubický kraj mohu říci, že budeme velice rádi, když Fotbalová akademie bude fungovat i nadále,“ sdělil po jednání hejtman Martin Netolický.
K podpoře se hlásí i město Pardubice: „Plánujeme, že v přípravě rozpočtu uvolníme 1,4 milionu korun na Fotbalovou akademii a 1,3 milionu na navazující akademii klubovou. Samotná akademie prokazuje jednoznačné výsledky tím, že se řada hráčů stala reprezentanty ČR mládežnických výběrů. Tento projekt má opravdu smysl, neboť neklade důraz jen na fotbal, ale také na vzdělání, všeobecný pohybový rozvoj, kvalitní stravování atd. Proto budeme rádi pokračovat v memorandu,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký. „Akademie se odehrává na Základní škole Pardubice Ohrazenice. Zde město v posledních letech investovalo do rekonstrukce budovy, vybavení učeben, ale také do sportovního zázemí areálu školy,“ dodal.
Zástupci FAČR neskrývali své potěšení nad projektem Fotbalové akademie Pardubického kraje. Práce s dětmi je na vysoké úrovni a baví nejen samotné hráče, ale i trenéry. Výkonný ředitel a patron akademie Karel Poborský připomněl, že se snaží, aby akademie vyrostly ve všech krajích, neboť některé je stále nemají. Dále velmi ocenil finanční výpomoc od Pardubického kraje a města Pardubice, protože věří, že akademie má smysl. Vynaložené peníze se dostanou k cíli, což je velmi znát. Pardubice jsou na třetím místě ČR v počtu mládežnických reprezentantů hned po Spartě a Slavii.
Fotbalová akademie se od roku 2015 stala nástrojem a příkladem změny sportovní a pohybové výchovy jak pro děti, tak především pro talentované hráče, kteří se vydají na dráhu vrcholového fotbalu. Tento projekt má změnit podmínky a tréninkový proces, ba dokonce i vztahy hráčů, trenérů, učitelů, rodičů a lidí spolupracujících v daném kraji. K tomu přispívá zlepšení komunikace, sdílení informací a poznatků, které hrají ve prospěch rozvoje hráče. Akademie si kladou za cíl návrat českého fotbalu mezi špičku v Evropě, ale především formování charakteru mladých sportovců a získávání pozitivního vztahu ke sportu.
 
V Nekoři s pomocí dotace postavili novou školku

Nově postavenou mateřskou školu, přístavbu jídelny a rekonstrukci dalšího zázemí školy obec Nekoř vybudovala s pomocí dotace Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady byly zhruba 45,7 milionu korun, dotace pokryla necelých 65 procent.  Mateřská škola je velmi pěkná. "Je obdivuhodné, že si takto malá obec na její stavbu s pomocí dotace našetřila sama a není zadlužena na několik dalších let. Děti zde mají díky velkým proskleným plochám bližší kontakt s okolní přírodou, hezky je zastřešeno venkovní pískoviště, kde si mohou hrát i v případě deště,“ hodnotil hejtman Martin Netolický.
Školku navštěvuje 52 dětí, její kapacita je plně obsazena. Základní škola vyučuje na prvním stupni zhruba 50 žáků.
 
OBČANSKÁ PORADNA ÚSTÍ NAD ORLICÍ

V čem Vám může občanská poradna pomoci?
Nejčastěji pomáháme lidem s jejich dluhy. Pomůžeme sepsat návrh na splátkový kalendář, návrh na vydání platebního rozkazu nebo návrh na nařízení či zastavení exekuce. Naše občanská poradna má akreditaci a sepisujeme a podáváme návrhy na povolení oddlužení bezplatně.
Dále pomáháme lidem s návrhem na rozvod, se svěřením dětí do péče, stanovením výživného apod. Radíme i v oblasti pracovních vztahů, majetkoprávních vztahů, bydlení, sousedských vztahů, zaměstnanosti, příspěvku na péči a další. V neposlední řadě pomáháme v oblasti ochrany spotřebitele při reklamaci či pomáháme vymáhat práva ve sporu s energetickými společnostmi.
 
NOVELA INSOLVENČNÍHO ZÁKONA
Zákon upravující oddlužení byl naposledy změněn novelou insolvenčního zákona k 1. 6. 2019.
Podle této novely může být oddlužení provedeno dvěma způsoby a to plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty či samotné zpeněžení majetkové podstaty. 
Nově může dlužník splnit oddlužení již za 3 roky a to v případě, kdy uhradí alespoň 60 % pohledávek nezajištěných věřitelů. Stále platí možnost oddlužení za 5 let a to v případě, kdy
dlužník vynaloží veškeré úsilí, které po něm lze spravedlivě požadovat, aby uspokojil pohledávky svých nezajištěných věřitelů alespoň ve výši 30 %. Pokud dlužník nezaplatí 30 %, soud na konci 5 let bude zkoumat podmínku veškerého úsilí.
Novela také nabízí zvýhodnění pro starobní i invalidní důchodce II. a III. stupně. Ti mohou své oddlužení ukončit již po 3 letech, nehledě na to, kolik procent nezajištěným věřitelům zaplatí.
Všichni dlužníci však musí dodržet základní podmínku a tou je, že musí být schopni splácet v plné výši alespoň minimální splátku. Minimální splátka je závislá na počtu přihlášených pohledávek, na výši výživného a na tom, zda jde dlužník do oddlužení sám či je to společný návrh manželů.
Změn v novele insolvenčního zákona je mnoho proto se na nás pro více informací nebojte obrátit. Tel.: 734 281 415, e-mail: poradna@uo.hk.caritas.cz.