Českotřebovský deník 285/2020 (4/10)
Nejúspěšnější krajské volby pro Českou Třebovou v historii

Je po volbách, jednání ovšem neskončila. Jisté je jedno, Česká Třebová bude mít v pardubickém krajském zastupitelstvu hned tři zastupitele a navíc hejtmana, to ještě nikdy nebylo. Jde tedy o nejúspěšnější krajské volby  pro naše město. Kdo prohrál? Především populismus. Vyhrála práce  nebo chcete-li cílevědomá pracovitost, neodkládání ale řešení problémů, důraz na podstatné věci. Nikdy nebude dost peněz na všechno. Pokud bude jasné proč se dělá to a ono, je výsledek zřejmý. Blahopřejme českotřebovským  krajským zastupitelům Martinu Netolickému, Magdaléně Peterkové a Jiřímu Ducháčkovi. A hned jim k tom sdělme, že je čeká práce, nikoliv nějaký čtyřletý mejdan. A myslím, že to všichni dobře vědí.
Úspěšné byly pro Českou Třebovou ještě první krajské volby v roce 2000. Do ustavujícího krajského zastupitelstva, které mělo tehdy jen 39 zastupitelů, byl zvolen Ing. Jiří Kubínek (Čtyřkoalice) a Dr. Ing. Karel Ryšán (ČSSD). Jiří Kubínek se tehdy stal radním pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti. První vstup České Třebové do krajského zastupitelstva byl tehdy také úspěšný
V roce 2004 nastupuje do krajského zastupitelstva Jaroslav Zedník (Koalice pro PK) a RNDr. Vlastimil Hruška (ODS). To už mělo krajské zastupitelstvo 45 členů.
Po volbách v r. 2008  pak pokračoval Jaroslav Zedník nestaník za hnití Nestraníci stále jako součást krajské koalice společně s Martinem Netolickým. To již byla hegemonie ODS zlomena a převahu měli zastupitelé ČSSD. Martin Netolický byl tedy nyní zvolen do krajského zastupitelstva po čtvrté za sebou. 
V roce 2012 oba Třebováci v krajském zastupitelstvu pokračovali, Jaroslav Zedník již ale v barvách TOP09 zůstal v opozici.  Martin Netolický se stal poprvé hejtmanem. 
Rok 20126 si jistě ještě pamatujeme. Začal nástup hnutí ANO, které sice vyhrálo volby, ale zůstalo v opozici. Martin Netolický obhájil post hejtmana a Jaroslav Zedník se na kandidátce TOP09 do krajského zastupitelstva neprobojoval.
 
Nová krajská koalice vytvořena - obdoba té dosavadní 

Ještě v sobotu 3/10 pozdě večer byla podepsána první dohoda o společném postupu stan 3PK, ODS/TOP09, Koalice pro PK a STAN pro volební období 2020- 2024.  Více ZDE
Výsledky voleb v České Třebové  - najdete ZDE
Výsledky voleb v Pardubickém kraji - najdete ZDE
Další postřehy a srovnání s výsledky voleb předchozích - najdete ZDE
 
Informace hejtmana Martina Netolického po dnešním jednání vyjednávacích týmů (4/10 18:00)

Audiosoubor ve formátu mp3 najdete ZDE

Další setkání vyjednávacích týmů 3PK, ODS a TOP 09, KPK a STAN se uskuteční zítra ve 13:00 v sále Rady Pardubického kraje. Jednotlivé vyjednávací týmy mají na základě dnešního dvouhodinového jednání za úkol seznámit své zastupitelské kluby s připravenou rámcovou dohodou. Ta by měla být po zítřejším jednání stvrzena podpisy zástupců výše uvedených subjektů.

Peklák měl letos úspěšnou sezónu  

Sezóna vlastně  ještě neskončila. V pátek, sobotu a v neděli bude jezdit Peklák až do konce října. Návštěvnost je vynikající, takovou snad neočekávali ani největší optimisté. Lze průměrně napočítat že za jeden týden přijelo na Peklák až 1000 bikerů. Žádné jiné místo nebo sportoviště v České Třebové tak navštěvované a využité není. Je to zásluha zdejšího kolektivum který se všemožně stará o to, aby vše bylo podle přání bikerů sem dojíždějících.  AS to lze říci, že do vlastní propagace areálu moc peněz jeho zřizovatelé nedali. Peklák se prostě propaguje v bikerské obci sám. To co přijedou jsou pozitivně překvapeni. "Lze říci, že náš záměr, vsadit na pohodlnost", tedy možnost se vyvézt do kopce na vleku  je tím velkým trumfem, který zde můžeme nabídnout," říká vedoucí střediska Zdeněk Vávra. Také do dalšího roku je třeba nachystat nějakou novinku. Všichni, kteří využívají minikepmp a bikeři přijíždějící z větších vzdáleností by přivítali možnost funkčních sociálních zařízení, tedy sprchování , zlepšení podmínek pro půjčovnu kol atd.  "Budou to investice, které se vrátí v udržení zájmu o naši lokalitu", dodává pro Českotřebovský deník Zdeněk Vávra, vedoucí střediska.  Dobrá prosperita střediska také závisí na dobré spolupráci s podnikem Lesy ČR, kteří dokážou koordinovat svou práci např. při kácení kůrovcové kalamity tak, aby nebyly podmínky pro bikery narušeny.  Pracovníci střediska Peklák pak také podle svých možností také pomáhají s odstraňováním  dřeva po těžbě apod. Taková spolupráce v jiných bikerských areálech tak dobrá není. jde tedy o to dobré jméno Pekláku udržet. (mm)  Fotografie: Zdeněk Vávra
 
Seminář pro pamětníky po půl roce obnoven 

Do přednáškového sálu českotřebovského městského muzea přišly přes koronavirové omezení tři desítky zájemců na oblíbený seminář  na téma 250 let hostince na Horách. Téma opět připravil Martin Šebela, který zde na závěr semináře promítl v premiéře 16ti minutový film o historii Hor jako komplexu, tedy  poutního místa, místa pro rekreaci,. lázní, připomněl historii hostince a jeho majitele. Připomněl i všechny provedené úpravy a také osobnosti, které na Hory přijížděly.  Ve filmu také vystupuje současný majitel  Restaurace Hory Miroslav Seďa.  Českotřebovský deník po premiéře tento film také publikoval na svém webu a dnes bude také nově publikován na webovém portálu Orlický.net.

Závidím vývěsní hodiny v Náchodě
Koncem září se vrátily na své místo opravené vývěsní hodiny v majetku města umístěné na domě čp. 139 na pší zóně Kamenice v Náchodě. Jejich opravu za celkem 157.300 Kč realizoval pan Petr Podzemský z Prahy.
V rámci opravy byla provedena rekonstrukce kované konzoly a kotvících a spojovacích prvků. Hodiny byly restaurovány a doplněny replikami chybějících fragmentů hodinového tělesa, pláště, skleněných ciferníků a zasklení a prošly antikorozní a povrchovou úpravou. Pro hodiny bylo provedeno nové připojení na elektřinu a synchronizace času je nyní zajištěna modulem GPS. Zdroj: Orlicky.net

Ano, je 4.10., je po volbách. ANO vyklízí pozice, uchyluje se do ústraní..... Na nástupiště terminálu nepatří....