Českotřebovský deník 300/2020 (19/10)
MŠ U Koupaliště opět zapojena do projektu „Domestos do školy“

Naše MŠ letos opět vytáhla do boje s bacily  a zapojila se do dalšího ročníku projektu „Domestos pro školy.“ Kdy jindy, než v této pandemické době budou lovci bakterií a virů opravdu potřeba. Po splnění všech hravých a zábavných aktivit děti pochopí, proč je teď správná hygiena ještě důležitější než kdy jindy a hravou formou si osvojí a prohloubí své hygienické návyky.
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
PRÁCE NA PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍCH JDOU DO FINIŠE

Práce probíhají současně na mnoha pracovištích v obcích Třebovice a Rybník. Lokalita u domova seniorů v České Třebové by měla být kompletně dokončena ještě letos. I přes složitou situaci, která se v tomto roce vyskytla, kdy je třeba dlouhodobě dodržovat protiepidemická opatření, vyskytly se povodňové epizody v letním období i nyní v polovině října, přes technické problémy spojené s přeložkami sítí cizích vlastníků atd. je zatím předpoklad, že zhotovitel v příštím roce stavbu dokončí.
V souvislosti s touto investicí řešil kraj se samosprávou jeden problém, a to stav silnic na katastru Rybníka. „Doprovodným jevem je bohužel ničení pozemních komunikací jak místních, tak krajských. Po ukončení stavby bude nezbytné provést obnovu vozovek a zejména krajnic,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že kraj bude požadovat po investorovi, aby hradil část nákladů nutných na opravu průtahu obcí. Zbývající prostředky by se hledaly v rozpočtu kraje nebo v jiných zdrojích (Orlický deník)  Foto Třebovka u Domova důchodců...
 
CZ LOKO: Koronavir způsobuje potíže, ale export pokračuje

Koronavirová pandemie sice přivřela některé hranice a pohyb zboží i osob značně zkomplikovala, ale i přesto společnost CZ LOKO dokáže své lokomotivy k zákazníkům dopravit.
Dva EffiShuntery 1600, které vznikly kompletní modernizací někdejších „čmeláků“, budou jezdit u finského dopravce Fennia Rail a v ukrajinských železárnách Arcelor Mittal Krivoj Rog. Obě lokomotivy opustily Českou Třebovou v pravidelném nákladním vlaku ČD Cargo. Ve slovenském depu Haniska pri Košiciach se převázaly na podvozky širokého rozchodu 1520 mm (Ukrajina) a 1524 mm (Finsko) a pokračovaly do svých cílových stanic přes přechod Čierna nad Tisou/Čop. Tři nové stroje EffiShunter 1000, vyrobené v jihlavském závodě, posílí italské železniční dopravce FNM (744.129 a 130) a EVM Rail (744.131). Více ZDE  
 
Velký úspěch: Nový závod Techplast, a.s. oceněn v soutěži Stavba roku

Celkem 8 titulů Stavba roku 2020, 17 zvláštních cen, Ceny veřejnosti a titul pro stavbu v zahraničí, bylo uděleno v již 28. ročníku jedinečné a prestižní celorepublikové soutěžní přehlídky Stavba roku 2020. Hlavním organizátorem soutěže je Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která je zároveň i vypisovatelem soutěže, spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Celkem bylo v soutěži přihlášeno 84 projektů. 
Provozní areál TECHPLAST, Česká Třebová, a.s. získal Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví v České Republice. Funkční určení objektu je průmyslová stavba pro výrobu a skladování. Objekt je rozdělen na třípodlažní administrativní část se zázemím zaměstnanců a technickým zázemím objektu, jednopodlažní část pro výrobu s doplňujícími provozy a jednopodlažní část skladů. Více se projektu věnujeme ZDE
 
Adam Janíček opět úspěšný na mezinárodní houslové soutěži 

Hrál doma v Malé scéně a přitom soutěžil v Praze
Ve dnech 17. – 18.října 2020 se uskutečnil 8. ročník Mezinárodní houslové soutěže PhDr. Josefa Micky v Praze, pod záštitou houslového virtuosa Václava Hudečka, který byl současně předsedou odborné poroty. Letošní ročník byl však provázen Covidem a nutností přeložit soutěž z března na říjen. Ani to se však nepodařilo realizovat v reálné podobě. Aby se soutěž nemusela zcela zrušit, rozhodli se pořadatelé pro velmi moudré náhradní řešení. Do 10. října bylo nutné zaslat videonahrávku s oběma soutěžními skladbami, bez jakýchkoliv střihů. 17. a 18.října tyto nahrávky vyslechla a ohodnotila odborná porota. Více zde

Hudba on-line z celého světa od 20 - 25. října 2020

Úterý 20. října
Olomoucký ansámbl soudobé hudby Lichtzwang vystoupí v úterý 20. října na koncertě v rámci letošního již dvanáctého ročníku mezinárodního festivalu soudobé huby MusicOlomouc. Koncert se uskuteční od 19:00 hodin v kapli Uměleckého centra Univerzity Palackého, avšak bez účasti publika. V souladu s restriktivními nařízeními, jimž veškerý kulturní život v zemi v současnosti podléhá, bude koncert živě streamován prostřednictvím YouTube. Odkaz je přístupný z webových stránek festivalu pod záložkou daného koncertu. Program koncertu nese název Květy na sněhu a zahrnuje dvě světové premiéry Pavla Zlámala a Marka Keprta. Opera Nightingale je titul koncertu, který od půlnoci z úterý na středu streamuje z Pekingu Beijing Music Festival. Koncert přinese osm árií z oper všech období od baroka po impresionismus. Stream bude v daném čase dostupný z facebookového profilu festivalu.

Středa 21. října
Další ze streamovaných koncertů letošního ročníku festivalu MusicOlomouc bude věnován současné hudbě pro smyčcové kvarteto. V programu s jednoslovně výmluvným názvem Adieu vystoupí rakouský Ensemble LUX, provede díla Thomase WallyhoGeralda ResheBeata Furrera a mimo jiné i světovou premiéru kompozice slovenského skladatele Mateje Slobody s názvem copy.paste_DEL. Koncert bude streamován na festivalovém webu od 20:00 hodin.  Závěrečný koncert 23. ročníků pekingeského Beijing Music Festivalu přinese ryze romantický program. Koncert připomene dvacáté výročí založení China Philharmonic Orchestra a proto nese podtitul „We were born in 2020“. Koncert zakončí skladba čínského skladatele Ye Zou An Homage to the Year of 2000. Diriguje Long Yu. Stream začíná o půlnoci ze středy na čtvrtek. Pekingská národní opera – Red Cliff

Čtvrtek 22. října
Newyorská Metropolitní opera zařadila do svých Nightly Met Opera Streams Rossiniho operu Popelka (La Cenerentola). Od 19:30 hodin místního času odvysílá instituce záznam představení z 27. října 1997, v němž zazářili Cecilia Bartoli, Ramón Vargas, Simone Alaimo a Allesandro Corbelli. Za dirigentským pultem stanul James Levine.

Pátek 23. října
Slovenská filharmonie zahájí svou sedmdesátou druhou sezónu online koncertem z Koncertní síně Slovenské filharmonie v Bratislavě. Na koncertě zazní pod taktovkou Daniela Raiskina Malá suita s passacagliou op. 3 Eugena Suchoně, Symfonie č. 41 C dur Josepha Haydna a Symfonie č. 1 c moll op. 68 Johannese Brahmse. Raiskin se na koncertě pčedstaví jako nový šéfdirigent orchestru. Koncert bude streamovaný od 19:00 hodin z internetových stránek filharmonie. TV kanál Medici avizuje na pátek 23. října přenos slavnostního gala koncertu vítězů letošních Azrieli Music Prizes. Na koncertě zazní světové premiéry skladeb tří letošních laureátů, kteří uspěli ve třech soutěžních kategoriích – 2020 Azrieli Prize for Jewish Music, 2020 Azrieli Commissions for Jewish Music a 2020 Azrieli Commissions for Canadian Music. Koncert bude vysílán od druhé hodiny ranní středoevropského (CEST) času.

Sobota 24. října
Rachel Podger a Brecon Baroque uvádějí od 19:00 hodin místního času (Wales) program s názvem The Goldberg Variations Reimagined. Na koncertě zazní ve své premiéře úprava Bachových Golbergovských variací pro housle a barokní ansámbl, jejíž autorem je Chad Kelly. Stream bude dostupný prostřednictvím webu festivalu Brecon Baroque Festival 2020 a je zpoplatněn.

Neděle 25. října
Slovenský komorní orchestr vystoupí od 16:00 hodin na koncertě v Koncertní síni Slovenské filharmonie. Orchestr, jež má v rámci sezóny filharmonie vlastní koncertní řadu tentokrát uvede Pesničky zo Zaolžia Romana Bergera, Malou suitu pro smyčcový orchestr op. 1 Carla Nielsena, Serenádu pro smyčcový orchestr e moll op. 20 Edwarda Elgara a Suitu pro smyčcový orchestr Leoše Janáčka. Soubor, jehož umělecký vedoucí je Ewald Danel, bude koncert streamovat online na webových stránkách Slovenské filharmonie od 16:00 hodin.