Českotřebovský deník 37/2020 (4/2)    
Na provizorní most bez omezení?

Ano, musí zde jezdit autobusy a zásobování, ovšem taková vozidla, jaké máme z dneška na snímku to opravdu není a mělo by to zajistit i dopravní značení. Pro každého neplatí. Máme takovou zkušenost již z roku 1968, kdy se na most přiřítila skupina pěti tanků z Podbranské ulice a v rychlosti se nemohly na tak široký most vejít. Od té doby je jeho betonové zábradlí až do dneška poznamenáno střetem s pásy prvního z tanků, který měl nejdivočejší obsluhu.  Kdyby tam tehdy někdo stál, tak by to měl zcela jisté, říká Pavel Rybka (od Kostelíčka), který byl tehdy svědkem této události....  Stavba začíná a s ní omezení. Ta největší jsou vlastně především pro chodce, protože do parku na Zámostí prostě neprojdete a ani nesmíte. Na chodce pamatováno nebylo. Foto z dnešního dne + tankem  poškozené zábradlí z roku 1968 (z internetu)

Ohlasy na první čtvrtfinálové vítězství Kohoutů

Skvělými nástupy do všech tří třetin rozhodli hokejisté České Třebové o prvním čtvrtfinálovém vítězství nad Chotěboří. V táboře Kohoutů zavládla spokojenost, ale byla slyšet také určitá sebekritika.
Jan Lustyk, generální ředitel Rieter CZ:
„Po skvělém začátku jsem nepochyboval o tom, že zvítězíme. Ve druhém utkání bude důležité, aby hráči předvedli svoji hru a udrželi nervy na uzdě. Věřím, že ve středu získáme druhý bod.“
Martin Palinek, trenér:
„Jsem více spokojený s výsledkem, než s předvedou hrou. V některých fázích prvního utkání jsme zbytečně předržovali puk. Soupeř k nám rychle přistupoval, často hrál na hranici pravidel. Některé zákroky vedené na hlavu rozhodčí nepotrestali.“
Petr Jemelka, obránce:
„První zápas jsme doma zvládli, ve hře máme rezervy. Některá naše vyloučení byla zcela zbytečná, v tomto směru se musíme ukáznit. Faktem je, že některá taktická doporučení jsme nedodrželi.“
Lubomír Korhoň, útočník:
„První zápas je vždycky důležitý, možná proto byla na naší hře patrná až zbytečná nervozita. Je jasné, že musíme vycházet z pozorné defenzívní činnosti. Věřím, že hokejově máme na to, abychom přes nepříjemného soupeře postoupili dál.“
Ondřej Poul, obránce:
„Těžký a houževnatý protivník, jehož hokeji trochu nerozumím. Důležité je, že jsme první zápas vyhráli.“
 
NOVÉ TRÉNINKOVÉ DRESY

Páteční podvečerní trénink, závěrečná příprava na nedělní první čtvrtfinálový zápas s Chotěboří, prakticky kompletní tým a poprvé nové tréninkové dresy...
Foto: Radek Hůlka
 
Fanoušci Kohoutů  zvyšovali návštěvnost v Chocni a v Litomyšli 

Hokejisté České Třebové odehráli v základní části krajské ligy dvanáct domácích zápasů, které navštívilo celkem 5 550 diváků. V průměru tak každé domácí utkání Kohoutů sledovalo 463 fanoušků.
Návštěvnost domácích utkání:  1. Choceň 5 901 (průměr 492), 2. Česká Třebová 5 550 (průměr 463), 3. Moravská Třebová 5 115 (průměr 393), 4. Chrudim 4 615 (průměr 330), 5. Litomyšl 3 312 (průměr 301), 6. Chotěboř 2 330 (průměr 194), 7. Světlá nad Sázavou 2 259 (průměr 188), 8. Hlinsko 2 254 (průměr 188), 9. Lanškroun 1 530 (průměr 139).
Náš klub „doplatil“ na skutečnost, že v základní části soutěže hrál v domácím prostředí pouze jednou se svými nejbližšími sousedy, Chocní a Litomyšlí. Na jejich ledě se naopak představil dvakrát, a tak fanoušci Kohoutů pomohli oběma jmenovaným klubům zvednout návštěvnost.

 

Projekt ZDRAVÁ 5 v MŠ U Koupaliště

Dne 3. února naší MŠ, opět po roce, navštívila lektorka celorepublikového projektu Zdravá 5, paní Jolana Keprtová.
 
Tento projekt  seznamuje žáky zábavnou a interaktivní formou se zásadami zdravého stravování.
Cílem projektu je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy a jejich přirozené zařazení do životního stylu.
 
Děti a učitelky z MŠ  U Koupaliště

Zákaz návštěv v Domově pro seniory

Od 3. února 2020 platí v Domově pro seniory Česká Třebová zákaz návštěv, a to z důvodu chřipkové epidemie. V souvislosti s narůstajícím počtem chřipkových onemocnění, jejichž vzestup se ještě nadále očekává, bylo rozhodnuto o preventivním zákazu návštěv v zařízení Domova pro seniory, a to s ohledem na ochranu uživatel, personálu i veřejnosti před zvýšeným rizikem nákazy. Ukončení zákazu návštěv bude vyhlášeno bez zbytečného odkladu po zlepšení situace.

 


Putovní Senior Festival míří do Chrasti

Putovní Senior Festival spolku Hurá na Výlet! míří v roce 2020 do města Chrast a vydává se  tak na cesty, jejichž cílem je potěšit zábavním programem seniory napříč Českou republikou.
Na příští rok, 2021, je plánována realizace mezinárodního Československého Senior festivalu na Moravě, kam se připravuje výprava festivalových výletníků také ze sousedního Slovenska.
Město Chrudim, kde se konal první ročník Senior Festivalu, dlouhodobě podporuje aktivity Spolku Hurá na Výlet!. Spolku poskytuje bezplatné pronájmy prostor, příspěvky na výlety a tento ročník putovního Senior Festivalu bude ze strany města Chrudim v tomto roce rovněž podpořen.
Zástupci města Chrast vřele vítají, že letošní ročník Senior Festivalu se bude konat právě v jejich městě a stali se rovněž významným podporovatelem aktivit Spolku Hurá na Výlet!
Festival proběhne v sobotu 13. června 2020 v nádherném prostředí Zámeckých zahrad v Chrasti a vstupné na akci bude dobrovolné. Protože víme, že senioři mívají problémy s dopravou, plánujeme pro ně zajištění svozových autobusů, které budou pro ně zdarma. Aktuálně finalizujeme jednání s hudebními a jinými uměleckými soubory.
Veškeré aktuality bude možné sledovat na webu http://senior-fest.cz/

Spolek Hurá na Výlet!, který centrum provozuje, od roku 2015 realizuje volnočasové aktivity pro seniory – výlety a kulturní akce spojené s informačně osvětovou činností, volnočasové a vzdělávací aktivity. Motivem pro činnost spolku je snaha o zlepšení kvality života seniorů skrze vytváření prostoru pro aktivní trávení volného času a navazování nových přátelských vazeb. Na aktivity spolku je možné přispět zde https://www.darujme.cz/projekt/1202295
Spolek Hurá na Výlet!, Školní náměstí 11, 537 01 Chrudim, IČ: 03225470 info@huranavylet.cz | www.huranavylet.cz

Karel Svoboda - Šťastná léta (ČR) 2D BIO SENIOR
Filmový dokument o českém hudebním géniovi - Karlu Svobodovi natočil jeho syn Petr Klein Svoboda. Dokument sleduje život slavného skladatele očima jeho syna. Známého autora oblíbených písní poznáme blíže než kdy před tím. Uvidíme oficiální archivy, ale i ty, které zůstávaly dodnes veřejnosti skryté. Součástí dokumentu jsou i unikátní záběry z domácího videa, kde uvidíme, že pracovní život a ten soukromý byly pro skladatele zcela prolnuté. Mezi pozvanými hosty uvidíme Karla Gotta, Helenu Vondráčkovou, Theodora Pištěka a další hvězdy české i světové kultury. Režie: P. K. Svoboda  Mládeži přístupno od 12 let, dokumentární, 90 min
datum: 14. 02. Kino Svět začátek v 17.00 hodin  vstupné: 60,- Kč