Českotřebovský deník 54/2020 (20/2)  
Bledule v Zádulce zatím na jaro čekají
Snímky z přírodní rezervace  Králova zahrada byly pořízeny dnes 20. února. Bledule v přírodě se zatím nenechaly nijak moc vybláznit teplou zimou - začínají jen řídce a nesměle ukazovat svoje květy. Vloni začaly  kvést kolem 8.3.  Část jejich původních stanovišť je nyní, po zrušení meliorace po únorových deštích, pod vodou, tak uvidíme, zda nevyrazí později. Václav Polák

Úpravy koryta Třebovky začnou i v Bezděkově

Příští týden se zahájí u stavební firmy akci Úprava koryta Třebovky také na Třebovce v Bezděkově nad Rambouskovým mostem a zejména  v lokalitě za Domovem pro seniory. Pro návštěvníky DS je  dobré vědět, že bude lépe do Domova pro seniory chodit pěšky …Práce to bude rozsáhlá a dlouhodobá, spojená i s možným dopadem na kvalitu okolních komunikací, podobně jako v Rybníku či Třebovici. Stavbaří by měli akci dokončit do konce září t.r.


Omezené parkování v Domova pro seniory

Omezení jsou spojena s realizací akce „Třebovka, Třebovice – Česká Třebová, úprava toku.“
!!! Po dobu stavebních prací nebude umožněno parkování na bočním parkovišti ani podél řeky (pod „krčkem“) !!!
Omezení je platné od 26. února 2020 do odvolání (dle informace zhotovitele cca 6 – 8 měsíců).
Současně, prosím, dbejte zvýšené opatrnosti a nepohybujte se v prostoru staveniště.
 
K úpravám parku na Zámostí  

Doufám, že tam nebude řádit paní Břeňová s její bohatou a drahou výsadbou zbytečných trvalek a cortenovým plechem. Hlavně ať nevymýšlejí nějaké ptákoviny, tam stačí udělat jen pár udržovacích věcí a pak se hlavně o ten park starat a udržovat ho, což je ve Třebové problém. Dát pár laviček (s opěradly) a udělat cestičku, kterou si teď prošlapáváme po trávě sami. Tenkrát tam bylo dobré to hřiště. Bude to znamenat ale větší dozor pro městskou policii. Cyklostezka parkem je nesmysl. Tam místo není, musela by se dát řeka do kanalizace (doufám, že to někoho nenapadne), stačí když se vybetonují břehy a ptáci příjdou o své přirozené úkryty a potravu. Kachničky tam mají hnízda, která nejsou ani vidět (viz foto). Maminy s kočárky tam uskakují, protože cyklista se přece nebude vyhýbat a nepojede přes trávu. Je to opět o ohleduplnosti. Místní, co tam jezdí na obyč. kolech a nesportují jsou v pohodě a jedou pomalu. Horší to je s těmi nabušenými.  Ještě k lavičkám. Na Novém náměstí jsou hodně pěkné. U rotundy by se vyjímaly mnohem líp než ty světlé. A tak jen kroutím hlavou, kdo to vymýšlí...
 
Demolice na videu

Souhrn stavebních prací na demolici mostu přes Třebovku v Lidické ulici z doby od 13. do 19. února je p  je souhrnně zachycen na  sedmiminutovém videu. je to událost, která se nekoná každý den a určitě stojí za zaznamenání. Následovat bude úklid staveniště, zajištění  stavby pomocí pilot a budování nového mostu. I tyto práce budeme postupně sledovat stejně jako navazující investici do rekonstrukce Podbranské ulice. Současně budu dále shromažďovat další dostupné materiály ať již fotografie, novinové články  či zápisy z kronik vztahující se ke stavbě a úpravám mostu a nábřeží, které bývalo dříve Glüksmanovo a nyní je nábřežím Míru. Také zde proběhla řada zajímavých změn zachycených na fotografiích, obrazech St. Víši či Karla Tomeše i stavebních plánech..  (mm)

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí n. O. M. R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba


Příměstský tábor
Veselá věda 

Na školách pořádáme pro děti přírodovědné kroužky Veselé vědy a nyní přicházíme také s příměstskými tábory. Naše tábory jsou určeny pro malé badatele předškolního věku a 1. stupně ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
S jakými tématy pracovaly děti v minulých letech? Například při zkoumání vody jsme měřili nejen pH a určovali tvrdost, ale také zkoumali, kteří živočichové v okolí vody žijí a stavěli vodní mlýnky, abychom si vyzkoušeli sílu, jakou voda má i způsoby, jak ji využít v náš prospěch. Při práci s rostlinami si děti založily herbář, vyráběly léčivou mast i tinkturu, barvily látky rostlinnými barvivy. Letos nás čeká dobrodružná cesta plná pokusů a informací. Prozkoumáme, jak funguje lidské tělo, co se dá zkoumat v kuchyni a budeme se věnovat i neživé přírodě. A na konci, kdo ví, třeba dostaneme i největší odměnu vědce, Nobelovku!
Kromě pokusů, které provádíme uvnitř i v terénu je čas i na hry, odpočinek, prostě užívání léta a prázdnin.
Kde: ZO ČSOP Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959, Česká Třebová
Kdy: 24.-28.8.2020
Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet.  Cena tábora 1950,- / týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny, poté cena  jednoho dne je  490 Kč.
Registrace : https://registrace.veselaveda.cz/tabor/?region=&city=&camp=

 

Pro lektora Taneční školy (Martin Paděra), hledáme dlouhodobý pronájem malého bytu (1+kk, 1+1) v České Třebové. Spolehlivý, nekuřák, bez velkých zvířat. Nejlépe širší centrum města (ne Semanín). Cena okolo 6 500,-. Tel.: 732 525 908, martin.padera@seznam.cz
 
Novoroční chlapeček se má čile k světu 

Radní Ladislav Valtr a Hana Štěpánová navštívili rodinu Sebastiána, který byl prvním narozeným chlapcem v Pardubickém kraji. Narodil se pět minut po jedné hodině v Chrudimské porodnici.
„„Také letos držíme tradici a navštívili jsme rodinu prvního chlapečka narozeného v letošním roce v Pardubickém kraji. Rodičům jsme předali finanční dar, mamince kytičku a malému chlapci hračku. Především všem dětem vždy přeji pevné zdraví a mnoho štěstí v životě, jsou přeci naše naděje,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
„Sebastiánovi a jeho sourozencům bych chtěla popřát láskyplné rodinné zázemí. Rodičům pak mnoho trpělivosti při výchově,“ dodala Hana Štěpánová, radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.
Sebastian bydlí s rodinou v Heřmanově Městci, jeho porodní váha byla 2,26 kilogramu a měřil 45 centimetrů.  Narodil se v 1.05 v Chrudimské nemocnici. První novoroční miminko v Pardubickém kraji je letos holčička Alžběta, která přišla na svět už čtyři minuty po půlnoci. Malou Alžbětku a její maminku navštívil radní Valtr na nový rok přímo v porodnici Pardubické nemocnice.
 
Nová stanice zdravotnické záchranné služby je v Chrudimi 

Není to tak dávno, co byla ve Starých Čívicích u Pardubic otevřena nová výjezdová stanice Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje a už se otevírá další moderní stanoviště zdravotnických záchranářů. Tentokrát v Chrudimi, kde se posádka přesu
„Postupně pokračujeme ve zlepšování zázemí našich výjezdových posádek, a to jak z vlastních zdrojů, tak stejně jako v tomto případě za přispění evropských fondů. Po stanici ve Starých Čívicích jsme na počátku roku otevřeli stanoviště na Seči a nyní se postupně dostáváme k dalším budovám. Chrudimská stanice je co do velikosti větší, jelikož se jedná o posádku v okresním městě, kde je samozřejmě větší množství výjezdových skupin a garážových stání. Celkově investice vyšla na 34 milionů korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický. 
Pardubický kraj obdržel na tento projekt prostředky z evropských fondů. „Z Evropské unie jsme získali dotaci 26,87 milionu korun, dotace z národních zdrojů byla 1,58 milionů a na kraj zbylo spolufinancování ve výši 3,16 milionů korun. Tento projekt je jednoznačným příkladem toho, když evropské prostředky pomáhají a jsem ráda, že nyní v moderních podmínkách mohou pomáhat také naši záchranáři. Budova je nejen moderní svým vzhledem, ale především tvoří funkční celek pro kvalitní práci všech posádek,“ uvedla krajská radní pro evropské fondy, regionální rozvoj a inovace Hana Štěpánová.
Otevření stanice však nebylo tím jediným důvodem k radosti krajských záchranářů. „Kromě nového stanoviště bylo zde však také předáno osm nových a plně vybavených sanitních vozů, které budou sloužit v celém území našeho kraje. To je myslím jasnou zprávou, že služby našich zdravotnických záchranářů opravdu systematiky a významně posilujeme. Osobně přikládám zdravotnické záchranné službě do budoucna velmi vysoký význam. Společným jmenovatelem našich kroků v případě této přednemocniční péče je pak garance vysoké kvality a bezpečnosti zásahu, tedy včetně dostupnosti a dojezdových časů,” uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. 
Ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar k tomu dodává: “Dvoupodlažní základna v ulici Dr. Milady Horákové má celkem pět garážových stání, zázemí pro řidiče, záchranáře a lékaře včetně pokojů, společenské místnosti, sanitárních prostor včetně skladů pro zdravotnický materiál a technické prostředky. Budova je strategicky umístěna na vnitřním obchvatu Chrudimi, ze kterého se nyní velmi rychle dostaneme například na výpadovku na Slatiňany. Tam se historicky stalo velké množství vážných dopravních nehod. Dobrá dostupnost je také do centra města a pro lékaře také směrem na Seč. Věříme, že bude budova velmi dobře sloužit občanům a návštěvníkům nejen Chrudimi.”