Českotřebovský deník 55/2020 (21/2) 
Masopust v Domově seniorů se spolkem Za jeden provaz

Spolek Za jeden provaz působí v České Třebové jíž dvanáctým rokem. Organizuje benefiční projekty a pravidelně spolupracuje se sociálně vyloučenými skupinami. Tak třeba v Domově pro seniory je jako doma...  Masopustní dobu zde připomíná obyvatelům každým rokem... Můžeme o tom dlouho psát a chválit, také uvedu pár fotografií. Tu pravou náladu a atmosféru ovšem  zjistíte, až si pustíte video. Nebylo jen  jediné vystoupení. Opakovalo se na každém patře a také na mnoha pokojích méně pohyblivých  klientů zdejšího domova.
Na tom všem se podíleli členové spolku Za jeden provaz v těchto rolích:  rychtář - Anna Borková,   kobyla - Filip Borek,  soudce - Tomáš Kupka, babka - Jan Růžička,  sultán - Sára Blaško,  šašek, hudební doprovod na akordeon - Rozálie Šimková, kat - pan MUDr. Jiří Kovář  (jako host), který  zajišťoval původně jen doprovod, aby se pak ujal i této nevděčné role.... Úloha studentů na tradičním Masopustu je nezastupitelná, proto  také za domov akci pochválila jak Helena Mechlová, ze své funkce aktivizační pracovnice, tak JUDr. Magdaléna Peterková, ředitelka Sociálních služeb.  Spokojenost ovšem  zářila ze všech klientů Domova pro seniory, kteří se  přišli podívat, nebo i těch za kterými studenti se svým vystoupením přišli. (mm)

Doplnění informací k případné instalaci soch na Zámostí

V regionálních médiích se v posledních dnech objevila řada spekulací spojených s osazením nového mostu na Zámostí sochami. Vzhledem k vlně reakcí, kterou tyto spekulace vyvolaly, považujeme za nutné objasnit celou záležitost a doplnit některé informace. O možnosti osadit sochy na právě budovaný most opravdu v tomto volebním období nejednal, ani nerozhodl žádný z orgánů města. S touto realizací nepočítá ani rozpočet města pro letošní rok. Pravdou však zůstává, že v rámci investice Pardubického kraje vzniknou na mostě dvě paty podstavce, které by případně bylo možné v budoucnu o umělecká díla doplnit. Obě paty by měly vzniknout na stejné straně mostu, která je vzdálenější po proudu řeky Třebovky. Přítomnost těchto patek umožňuje případnou instalaci soch kdykoliv po skončení výstavby mostu a není tedy pravdou, že by kvůli sochám mělo vzniknout jakékoliv zdržení prací v letošním roce. Žádná z prozatímních úvah nepočítá z důvodu hustého provozu v lokalitě na Zámostí s návratem původních barokních soch, které našly důstojné umístění v okolí kostela sv. Jakuba Většího. Pokud by se opravdu město v budoucnu rozhodlo iniciovat umístění jakýchkoli soch na mostě, muselo by v této věci požádat o souhlas vlastníka konstrukce, tedy Pardubický kraj. Další možností je, že by doplnění mostu o sochy proběhlo plně v režii kraje samotného na jeho popud.
Jiří Holý, mediální asistent města Česká Třebová


Míst, jako je park na Zámostí, si musíme hodně vážit. 

V dnešní době plné shonu a stresu, kdy na každém volném plácku vznikají nová  parkoviště, jsou taková místa oázou uprostřed shonu města a balzámem na duši. Nejsou zde potřebné nutné žádné atrakce ani velké investice. Stromy a klid, na Zámostí také vodu v Třebovce - to je to, co člověk potřebuje, aby mohl relaxovat a vyčistit si hlavu. O to víc nás všechny ve městě může mrzet, že park na Skalce se prodal  jedné rodině. Park měl sloužit všem Třebovákům. Uměla bych si tam představit i Domov pro seniory. Bylo by to mnohem důstojnější místo, než domov na konci města v Bezděkově vedle fabriky a bez jakéhokoliv parku nebo zahrady. Smutné místo. Porovnejme ho např. s Domovem u fontány v Přelouči.....  (VV)
 
NAJDI ROZDÍLY- PŘED DVĚMA LETY A NYNÍ.
KLADRUBY PROCHÁZÍ OBNOVOU.

V únoru 2018 jsem navštívil Střední Škola Chovu koní a Jezdectví v Kladrubech  nad Labem a s ředitelem jsem projednával největší problémy a havarijní stavy objektů školy samotné a domova mládeže. Část se podařilo vyřešit. Největší částkou byla rekonstrukce a nové vybavení školní kuchyně a jídelny. Pardubický kraj přímo z rozpočtu vyčlenil částku 13,1 milionu korun, akce byla realizována v minulém roce. Obdobně jsme po návštěvě před dvěma lety začali pracovat na nové demonstrační učebně pro výuku chovu koní. V tomto případě 3,4 milionu korun šlo na stavební část a přibližně 3 miliony na vybavení, které je v těchto dnech ještě dodáváno. Část úkolů z minulé cesty tedy byla splněna. Letos nás čeká ještě rekonstrukce kotelny.
A co dál? Hlavně rekonstrukce sociálních zařízení a domova mládeže. Tam je nyní potřeba udržet v rozumné míře rozsah obnovy budovy. Poslední velkou investicí by měla být budova nové jízdárny. Původní náklady se však oproti původního záměru více jak zdvojnásobily. Proto asi půjdeme cestou ne drahé architektonické studie a projektu, ale budeme pravděpodobně kontaktovat dodavatele jezdeckých hal, který nabízí velmi pěkné haly ocelové, dřevěné i s materiálem kombinovaným. Rozvoj školy je pro krajskou samosprávu důležitou prioritou i z důvodu úzké spolupráce s Národní Hřebčín Kladruby. FB Martin Netolický


Prostory úřadu zkrášlují obrázky mladé zdravotně handicapované malířky

Překonávání handicapu stojí mnoho úsilí, ale o to více přináší radosti. Důkazem toho je mladá malířka Eliška Svobodová z Chrudimi. Ta v současné chvíli vystavuje svá díla vytvořená na počítači v prostorách foyer budovy C krajského úřadu.  Záštitu nad výstavou převzal radní Pavel Šotola.
„Eliška je krásným příkladem, že s handicapem lze vytvářet nevšední díla, a že i když se může zdát, že něco nejde, lze najít cestu k řešení. Jsem moc rád, že její tvorba je prezentována v budově krajského úřadu a že je tento veřejný prostor využíván i pro takové účely,“ řekl Pavel Šotola, radní pro sociální činnost a neziskový sektor.
Elišce Svobodové je 26 let a pochází z Chrudimi. Malování je jejím koníčkem od základní školy a dodnes ji neopustil. Od malování rukou přešla k práci na počítači. Ve svých dílech se inspiruje pocity z hudby, láskou a lidmi.  Výstav je přístupná v prostorách foyer budovy C krajského úřadu do 13. března.
 
Výtěžek z tomboly Koalice pro Pardubický kraj pro středisko rané péče

Krajský Ples Koalice pro Pardubický kraj se vydařil, výtěžek z tomboly činí 20 tisíc korun.  Bude dál sloužit tam, kde to je zapotřebí. Náměstek hejtmana Roman Línek a radní Josef Šotola tento výtěžek z lesu předali v pátek 21, února ředitelce Střediska rané péče v Pardubicích Blance Brandové.  Benefiční činnost je charakteristická pro všechny Lidové plesy, také ty českotřebovské. Zde byl výtěžek z plesu určen pro Verunku Šrámkovou z Kozlova.