Českotřebovský deník 58/2020 (24/2)  
Následky orkánu Sabine ve Třebové se odstraňují i neodstraňují

Od řádění orkánu Sabine v České Třebové uplynulo 14 dní. S dvoutýdenním odstupem tedy můžeme pozorovat, zda se problémy, připravené tím to silným povětřím začaly řešit. Na budově restaurace u Lenina v Litomyšlské ulici můžeme pozorovat dnes 24. 2. čilý pracovní ruch - Budova dostane novou střechu a jistě to nebude dlouho trvat a bude hotovo. Vichřice ovšem také vyvrátila na hlavním tahu směrový ukazatel před světelnou křižovatkou v Riegrově ulici. Leží tam dodnes na chodníku bez povšimnutí. Je to práce pro Správu a údržbu silnic Pardubického kraje, tak co bychom se o to my Třebováci starali.  Podobně jsme se loni načekali na opravy vandaly vyvrácené značky  na této silnici naproti Spolsinu.  Nemyslím přitom, že by bylo nyní na údržbě silnic moc práce, pouze to tam nějak nefunguje. Nebo jsou možná směrové značky před hlavní křižovatkou ve městě nadbytečné? (mm)
 

  • Motorové pily hasičů opět v akci

    Také v noci z 23. na 24. února foukalo a silný vítr nadělal také škody v okolí našeho města.
    Hasiči Česká Třebová hlásí  na svém FB profilu po 22. hodině dva výjezdy, při kterých zlikvidovali čtyři stromy. Dva v České Třebové jeden u Skuhrova a poslední na silnici ze Semanína na Kozlovský kopec.
     
    Město Česká Třebová opět ocení nejlepší sportovce minulého roku 2019

    Slavnostní ceremoniál vyhlášení nejlepších sportovců města za minulý rok se uskuteční v obřadní síni českotřebovské radnice  dne 18. března odpoledne. Nominace pro ocenění vybrala po dohodě se sportovními oddíly a institucemi města sportovní komise a podléhají schválení rady města.  Poprvé byli nejlepší sportovci města vyhodnoceni za rok 1999.
     
    Komorní orchestr Jaroslava Kociana vystoupí v pátek 28.2.  v Praze

    Komorní orchestr Jaroslava Kociana posílený o dechovou sekci Filharmonie Hradec Králové vystoupí společně s vynikajícím českým houslistou Čeňkem Pavlíkem v sále B. Martinů v Lichtenštejnském paláci v Praze na koncertu s názvem "Čeněk Pavlík a Mendelssohn ".  Koncert pořádá Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze. Na programu koncertu  jsou skladby G.F. Händela, Leoše Janáčka a Felixe Mendelssohna Bartholdy.
    Orchestr řídí Bohusklavc Mimra a Jana Mimrová.
     
    Pozvánka na příměstský tábor (v Ústí nad Orlicí, ale velmi levný)

    Srdečně vás zveme na prázdninový příměstský tábor SETKÁNÍ S TECHNIKOU A PŘÍRODNÍMI VĚDAMI!
    V termínu od 13. do 17. července 2020 se na Střední škole uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí uskuteční příměstský tábor pro děti od 10 do 15 let. A vzhledem k tomu, že tento tábor probíhá v rámci projektu MAP II, je pro děti ZDARMA, rodiče jim hradí pouze stravu. Účastníci tábora si mohou vybrat ze 13 různých témat, kterým by se v rámci tábora rádi věnovali. Pro rodiče přihlášených dětí proběhne informační schůzka 10. června 2020 od 16.00 hod. v budově Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí, Zahradní 541, Ústí nad Orlicí. Více informací včetně přihlášek v elektronické podobě je uvedeno na stránce: http://ssup.8u.cz/prazdninovy-tabor/.  V případě jakýchkoli dotazů se obraťte na e-mail: map@mas.orlicko.cz  Realizováno v rámci projektu MAP II. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií. Nositelem projektu je MAS ORLICKO, z.s. Více ZDE


    Akce  ZO ČSOP Zlatá Studánka v březnu (v ekocentru Červenka): 

    Pondělí 9. března 2020 v 18 hodin - SARDINIE - přednáška doc. J. Štyrského -  Ekocentrum Červenka
    Středa 11. března 2020 v 17 hodin EKOLOGICKÁ OCHRANA ROSTLIN - přednáška Ing. Jiřího Habigera


     

    Doyen poroty Stavby roku, architekt Řepa, slaví 90

    Pro občany krajského města je jméno architekta Řepy spojeno především s jeho otcem, Karlem Řepou, který v roce 1931 navrhl stavby pro Výstavu tělovýchovu a sportu, řadu soukromých domů, kino Jas, a po válce spolu s dalšími kolegy i nové moderní nádraží. Jeho syn, architekt Miroslav Řepa působil více mimo své rodné město, ale časem se sem postupně vracel. Jeho přínos pro Pardubický kraj ocenil dnes, v den jeho 90. narozenin, 1. náměstek hejtmana a předseda poroty soutěže Stavba roku Roman Línek.
    Akademický architekt ing. Miroslav Řepa se narodil v Pardubicích 24. února 1930. Absolvoval zde reálné gymnázium, aby pak pokračoval ve studiu na Vysoké školy architektury a pozemního stavitelství v Praze a poté i na Akademii výtvarných umění v Praze. Praxi začínal ve Vojenském projektovém ústavu v Pardubicích, ale když ještě spolu se svým otcem zvítězil s návrhem divadla v tehdejším Gottwaldově, dnes ve Zlíně, osud ho zavál do dalších končin.
    Ve své další tvorbě se věnoval zejména světovým a dalším velkým výstavám a divadlům. V roce 1965 totiž vyhrál spolu s architektem Vladimírem Pýchou soutěž na československý pavilon na světové výstavě EXPO 67 v Montrealu. Poté se podílel na prezentaci republiky také na EXPO v Ósace 1972, v Seville 1992, a jako poradce  v Aichi  2005, Šanghaji 2010 a Miláně 2015.
    Řadu let spolupracoval na rekonstrukcích divadel – Smetanova, Národního a Stavovského. Na to navázal autorsky v roce 2003 s architektem Vladimírem Mlejnkem rekonstrukcí Východočeského divadla v Pardubicích.
    Další výraznou kapitolou v  tvorbě architekta Miroslava Řepy po sametové revoluci byly takzvané hradní výstavy, které zahájilo oslovení od tehdejšího prezidenta Václava Havla. První z nich byla věnována slovinskému architektu Josipu Plečnikovi, kterého pozval na Pražský hrad Tomáš G. Masaryk.  Otec Karel Řepa byl navíc žákem Plečnika a stali se z nich celoživotní přátelé. Proto byla výstava i osobní výpovědí o tomto architektovi, který ovlivnil architekturu zemí bývalé habsburské monarchie. Plečnikova výstava procestovala svět. Po ní následovaly Deset století architektury a další výstavy.
    Architekt Miroslav Řepa se posledních 30 let věnuje také odkazu svého otce, ať už jako ochránce autorských práv na jeho stavbách na Pardubicku, nebo jako spoluautor knihy, která shrnuje jeho projekty, Karel Řepa, pardubický architekt ve věku nejistot. Jako výborného vypravěče ho můžete zažít v desetidílné sérii Českého rozhlasu Vltava Osudy Miroslava Řepy, kterou připravila Jana Davidová-Kracíková v loňském roce pod názvem Život má takový smysl, jaký mu dáme. Jsou dostupné v rozhlasovém archivu na internetu. Miroslav Řepa je mimo jiné nositelem Ceny za zásluhy o Pardubický kraj a čestným občanem Pardubic.


    Východočeská galerie získala díla za téměř čtyři miliony korun

    Rada Pardubického kraje projednala zprávu o nákupech děl pro Východočeskou galerii v loňském roce. Do majetku Pardubického kraje se i v roce 2019 podařilo získat další mimořádné exponáty v celkové hodnotě 3,887 milionů korun.
    „Ukázalo se, že rozhodnutí Rady Pardubického kraje před třemi lety vyčlenit každoročně jeden milion korun na nákup výtvarných děl, bylo tím správným novým impulzem k doplňování našich uměleckých sbírek. Galerii to totiž umožnilo spolufinancovat granty zejména od Ministerstva kultury, a tak se daří tuto částku výrazným způsobem rozmnožit. Loni byla galerie z posledních let nejúspěšnější a nakoupila celkem 20 výtvarných prací za téměř čtyři miliony korun a pět získala darem,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
    Východočeská galerie se ve svých nákupech soustředila na zaplnění citelných mezer v některých generačních celcích a na doplnění zastoupení výjimečných individualit. Výběr bral zřetel na přípravu expozic pro nové prostory galerie ve Winternitzových mlýnech. K nejvýznamnějším novinkám ve sbírkách patří plastiky Stanislava Kolíbala a Jindřicha Zeithammla a díla Pavla Brázdy a Věry Novákové z počátku 50. let 20. století. Sbírky obohatí i mnohé mladší práce. „K divácky nejatraktivnějším bude zřejmě patřit videokoláž Jakuba Nepraše Ayahuasca (na obrázku), připravená pro jedenáctimetrovou stěnu v rekonstruovaných automatických mlýnech. Pulzující obrazce v ní zachycují pohyby přírodních systémů. V minulých letech se tato videokoláž představila na významných výstavách, festivalech a veletrzích téměř po celém světě,“ uzavřel Roman Línek.

    Krást myšlenky od jedné osoby je plagiátorství. Krást myšlenky od mnoha lidí je výzkum.

    Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí n. O. M. R. Štefánika 234
    telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
    q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
    jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
    cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
    q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
    jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
    ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
    cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
    možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba