Českotřebovský deník 118/2020 (21.4.)
Záznamy úspěšných akcí Kulturního centra on line na facebooku

Ve středu 22. 4. 2020 ve 20.00 hodin začne online vysílání na Facebooku Kulturní centrum Česká Třebová. Každé pondělí, středu a pátek uvidíte záznamy DS Hýbl a Velkého swingového orchestru.
Divadelní Soubor Hýbl Česká Třebová - Ray Cooney:
Rodina Je Základ Státu 2004
Komedie, ve které jde o život! Překlad Břetislav Hodek, režie Lubomír Hýbl, návrh scény Marta Demelová, kostýmy Vlasta Kreuzová a Anna Troupová. Hrají: Jiří Jireš (Dr. David Mortimore), Bedřich Ducháček (Dr. Mike Connolly), Alena Hýblová (Rosemary Mortimorová), Zdeněk Zikán (Dr. Hubert Bonney), Zuzana Soukupová (Vrchní sestra), Josef Coufal (Sir Wiloughby Drake), Hana Válková (Jane Tateová), Markéta Indráčková (Zdravotní sestra), Miroslav Konvalina (Leslie), Miloš Beran (Seržant), Miloš Němec (Bill Lesley) a Vlasta Kreuzová (Matinka).

Jaro v Javorce s občerstvením a posezením na lavičkách  

Byl opravdu další krásný jarní den, proč nezajít i v nouzovém stavu na procházku. A když už jdete kolem  restaurace, proč nevyužít možnosti a nedat se zde občerstvit. S občerstvením můžete odejít posadit se na nějakou lavičku, jsou daleko od sebe, takže podmínky nouzového stavu jsou splněny. Prodej z okénka je přece dovolen, vstup do restaurace byl zatarasen. Nedivím se nájemci restaurace, doba je zlá a aspoň nějaký obrat může být potřebný a důležitý. Taková situace ovšem nebyla jen u zahradní restaurace v Javorce, podobný dav byl i na Kozlovském kopci i jinde. 
Nicméně stojí za to připomenout ještě jednu záležitost, tedy konzumace alkoholu na veřejném prostranství je v České Třebové obecně závaznou vyhláškou zakázána a pokud se má na určitý den dovolit, je na to třeba přijmout usnesení rady města. Takový bič na sebe zastupitelé upletli, nyní to přidělává práci. A vyhlášky je třeba dodržovat, od toho máme městskou policii. Ta zde nebyla nikdo nic neviděl a všechno je tedy v pořádku. Ani já ve skutečnosti nevím, jaký obsah byl do skleněných půllitrů čepován a fotografovat situaci jsem si nedovolil. Pokud to byl "nulaprocentní mok" pro řidiče nebo kofola, tak to bylo v pořádku.  (mm)
Nový provozní řád atletického stadionu  by měl být ještě doplněn 

Vzhledem k tomu, že podle dotačních podmínek  nelze nově vybudovaný atletický stadion na účelem správy, údržby ani provozu po dobu deset roků pronajímat ani  obchodní organizaci 100%  vlastněné městem, bylo třeba zrušit smlouvu o pronájmu  uzavřenou v říjnu 2018, zůstává jeho vlastníkem, ale i jeho provozovatelem Město Česká Třebová.  Tuto skutečnost bylo třeba také zohlednit v provozním řádu, který byl přijat v upravené podobě. Ustanovení dosavadního provozního řádu se v podstatě nemění. Přijetím tohoto provozního řádu tak bylo vše uvedeno do souladu se zněním podmínek pro udělení investiční dotace MŠMT.
Co se vlastně změnilo - zatím nic, ještě také není květen. Ze starého provozního řádu zmizela jen jediná věta o tom, že provozovatelem je Eko Bi a vypadly další dvě zmínky o společnosti Eko Bi: jedna v souvislosti s odpovědností za újmu sportujících či diváků a druhá v souvislosti s kontrolou dodržování  provozního řádu.  (Vlk se nažral, ale koza zůstala celá.) Osobně se mi to zdá málo, v této podobě vlastně provoz stadionu nezajišťuje. V textu není nikde uvedena žádná konkrétní odpovědná osoba a jediný uvedený telefon/mail vede na ústřednu či podatelnu.  U dosavadního řádu to sice také nebylo, ale v případě Ekobi bylo jasné začlenění sportoviště do sportovní divize společnosti.  Město je složitější subjekt a je třeba přesně označit, kdo bude správu atletického stadionu zajišťovat a jak jej kontaktovat. Provozní řád by tedy měl být ještě o tuto informaci doplněn. Celý článek a provozní řád ZDE
 
STĚHOVÁNÍ ODBĚROVÉHO MÍSTA V LITOMYŠLI 

Během tohoto týdne bude přestěhováno drive-in odběrové místa z parkoviště u litomyšlské nemocnice do jejího areálu areálu. Po vydezinfikování bude parkoviště před nemocnicí opět fungovat pro veřejnost.
 
NOUZOVÉ PROSTORY PRO OSOBY BEZ STŘECHY NAD HLAVOU

V Litomyšli připravili pět lehátek pro osoby bez přístřeší, pokud by musely být umístěny do karantény v souvislosti s onemocněním COVID-19. Nouzové prostory vznikly v části haly Jiskra v souladu s bezpečnostní politikou Pardubického kraje. Města dostala za úkol vytipovat objekty, které by se v případě zhoršení situace mohly pro tyto účely použít. Jedná se o preventivní opatření a v hale Jiskra v současné době není v karanténě ani jedna osoba.
 
Aktuální informace ke svatebním obřadům 

S účinností od 20.04.2020 lze opět provádět svatební obřady.
Případné další dotazy Vám rádi zodpovíme na telefonních číslech matriky:
465 500 124     731 849 282    465 500 125     603 220 683
Manželství lze uzavřít bezplatně v obřadní síni města Česká Třebová každý pracovní pátek v době od 08:00 do 14:00 hodin a dále v termínech, stanovených Radou města Česká Třebová, obvykle dvakrát v měsíci. Na žádost snoubenců lze uskutečnit svatební obřad na jiném vhodném místě ve správním obvodu MěÚ Česká Třebová nebo mimo dny nebo mimo dobu stanovenou radou města. Tyto obřady podléhají správnímu poplatku ve výši 1.000 Kč podle sazebníku zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.
Oznámení o pozastavení sankcí za pozdní úhradu místních poplatků

Městský úřad Česká Třebová sděluje, že nebude sankcionovat (pokutovat) pozdní úhradu místních poplatků, pokud budou zaplaceny nejpozději do 30. 6. 2020. Současně zdvořile žádáme občany, aby přednostně využívali bezhotovostní platby a nechodili platit místní poplatky osobně na městský úřad, protože předpokládáme v budovách úřadu zvýšenou kumulaci osob.
 
Koncerty na internetu Z CELÉHO SVĚTA

Koncerty a představení po celém světě se ruší kvůli epidemii koronaviru. Umělci, orchestry či operní domy ale přistupují k alternativní formě kontaktu s diváky: streamování událostí online a zpřístupňování archivů nahrávek a videozáznamů. Pojd’te se s námi podívat na výběr událostí z oblasti hudby a opery, které bude možné sledovat online tento týden:

Středa 22. dubna
V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) Offenbachovy Hoffmanovy povídky. Diriguje James Levine. Účinkují Anna Netrebko, Kathleen Kim, Ekaterina Gubanova, Joseph Calleja a Alan Held. Jedná se o představení z 19. prosince 2009.
Koncertní agentura Ashuelot Concerts z New Hampshiru streamuje na svém webu od 20:00 východního standardního času (EST) provedení Brahmsovy Sonáty č. 3 d moll pro housle a klavír op. 108. Hudbě předchází úvodní přednáška. Hraje Steinberg Duo.
New yorkský American Symphony Orchestra (ASO) se zavázal každou středu po dobu trvání krize spojené s koronavirem zveřejnit jeden ze svých archivních záznamů. K již publikovaným záznamům opery brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany (Das Wunder der Heliane), Orchestrální svity Afrika Williama Granta Stilla a Rubinsteinovy opery Démon z minulých ročníků festivalu Bard SummerScape přibude Symfonie č.1 Roggera Sessionse. American Symphony orchestra řídí Leon Botstein.

Čtvrtek 23. dubna
Od 19:30 místního času streamuje norský Bergen Philharmonic Orchestra koncert složený z děl komorní hudby. Na programu Händel/Halvorsen – Passacaglia, Dvořák – Terzetto C dur a Čajkovský – Souvenir de Florence.
Od 19:30 britského letního času (BST) se pochlubí svou nahrávkou skladby Michaela Tippetta The Rose Lake a Mahlerovy Symfonie č. 10 (realizované Derickem Cookem) London Symphony Orchestra. Koncert si můžete vychutnat pod taktovkou Sira Simona Rattla.

Pátek 24. dubna
HERE Arts Center přenáší prostřednictvím svého facebookového profilu světovou premiéru soudobé opery americké skladatelky indického původu Kamaly Sankaram. Opera s poněkud komplikovaným názvem názvem All Decicions Wil Be Made by Consensus bude k vyslechnutí od třinácté hodiny východního času (13:00 ET).
Inscenaci Pucciniho Madam Butterfly v režiji Josefa Gielena z 12. července 2018 streamuje od 19:00 hodin Vídeňská státní opera (WOS). Diriguje Jader Bignamini, účinkují Bongiwe Nakani, Anna Maria Martinez, Gabriel Bermúdez a Andrea Care.
Ve 20:30 středoevropského času v přímém přenosu opět z berlínského Schinkel Pavilion přednese violoncellista Gabriel Schwabe a klavírista Nicholas Rimmer Schubertovu Sonátu Arpeggione D. 821 a Chopinovu Sonátu pro violoncello a klavír op. 65.

Sobota 25. dubna
Od 18:00 britského letního času (BST) vystoupí v rámci projektu Living Room Live vytvořeného skladatelkou Freyou Waley-Cohen a houslistkou Tamsin Waley-Cohen americký klavírista čínského původu George X. Fu. Na programu Debussyho cyklus dvanácti koncertních etud Douze Études L.165.
V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) verzi svého výročního gala koncertu. Tentokrát pod názvem At – Home Gala budou jednotlivá vystoupení stremována z domovů zúčastněných interpretů. Účinkují Elina Garanča, Renée Fleming, Jonas Kaufmann a jiní.
Ve 20:00 středoevropského času (CET) odvysílá Bavorská státní opera Bayerische Staatsoper záznam představení Straussovy opery na libreto Huga von Hofmannsthala Žena bez stínu. Představení v hudebním nastudování Kirilla Petrenka bude možné shlédnout na stránkách opery.

Neděle 26. dubna
Od 17:00 východního času (ET) uvede The American Composers Orchestra premiéru druhé ze série nových objednávek instrumentálních koncertů. Ahya Simone (harfa) se představí v práci skladatelky Shary Nova. Program je zpoplatněn a dostupný prostřednictvím platformy Zoom. Výtěžek bude věnován na podporu umělců.
Od 19:30 britského letního času (BST) se pochlubí svou nahrávkou moderní hudby 20. století London Symphony Orchestra. Na programu hudba A. Weberna, A. Berga, G. Ligetiho a I. Stravinského. Koncert si můžete vychutnat pod taktovkou Sira Simona Rattla. Sólového partu v Bergových Fragmentech z Vojcka se ujme sopranistka Barbara Hannigan. Více ZDE

Kraj od května posílí vlaky i autobusy

Od pátku 1. května budou jízdní řády autobusové dopravy v kraji posíleny na prázdninový režim. Od stejného data dojde k obnovení plného provozu v železniční dopravě. Již od soboty 25. dubna bude v autobusové dopravě zahájeno odbavování cestujících. Ve vlacích jsou cestující odbavování již od 14. dubna. Pardubický kraj je společně s Královéhradeckým jedním z posledních, který cestující v autobusech neodbavuje.
„Původně jsme chtěli začít v autobusech odbavovat už po Velikonocích, ale nakonec jsme se z důvodu zabezpečení řidičů a vytvoření prostoru pro nákup ochranných prostředků dohodli, že ještě počkáme. Dnes jsme společně se sousedním Královéhradeckým krajem v rámci IDS IREDO poslední, kdo cestující v autobusové dopravě neodbavují. Dohodli jsme se proto, že od soboty 25. dubna zahájíme odbavování a zrušíme zákaz nástupu předními dveřmi. Vzhledem ke zrušení víkendového provozu to znamená, že cestující budou v praxi odbavení v pondělí 27. dubna,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš, který připomněl, že v rámci vlakové dopravy jsou cestující odbavováni již od úterý 14. dubna.
Důležitou zprávou pro cestující v regionu bude posílení spojů. „Počínaje pátkem 1. května přejdeme v autobusové na prázdninový režim a v železniční dopravě na plnohodnotný provoz. To znamená posílení spojů oproti stávajícímu stavu a obnovení obslužnosti autobusy během víkendů. Souvisí to s plánovaným harmonogramem uvolňování některých opatření, kdy očekáváme větší poptávku cestujících. Jakmile budeme znát přesně uvolnění v oblasti školství, budeme následně řešit také spoje, které jsou navázané přímo na školní docházku,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
 
Dopravci v kraji získají 1,5 mil. Kč na dezinfekci

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila rozdělení finančních prostředků pro dopravce zajišťující veřejnou přepravu na nákup ochranných chemických prostředků a osobních ochranných pomůcek. Jedná se o částku 1,5 milionu, která byla kraji přidělena Ministerstvem dopravy.
„Na základě rozsahu autobusové a železniční dopravy nám bylo Ministerstvem dopravy přiděleno necelých 1,5 milionu korun. Peníze jsou cíleně určené dopravcům na nákup dezinfekčních a ochranných prostředků, a to podle počtu přepravených osob z roku 2018. Těch bylo téměř 61,5 milionu, a to včetně Dopravního podniku města Pardubic. Kromě těchto peněz od států jsme dopravcům zajistili také další dezinfekční prostředky či ochranu dýchacích cest. Nic už nebrání tomu, abychom se opět v co nejkratší době vrátili k nastupování přední částí vozidel včetně odbavování“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš.
 

Kraj podpoří inovace pro boj s koronavirem sedmi miliony korun

Podpora inovací v boji s novým typem koronaviru byla jedním z cílů výzvy, kterou před velikonočními svátky vyhlásil Pardubický kraj. Do té se přihlásilo během jednoho týdne 23 projektů, z nichž odborná komise vybrala 11 nejlepších. Mezi ty kraj rozdělí přes sedm milionů korun.
„Hlavním cílem této výzvy, která byla vyhlášena jako velmi rychlá, protože nelze čekat několik měsíců, než bude vypsána a schválena, bylo podpořit regionální výrobce z našeho kraje ve vývoji různých ochranných pomůcek. Měli bychom velmi vážně přemýšlet nad tím, jak nahradit drahé ochranné prostředky ze zahraničí domácí výrobou, protože je jasné, že stávající zásobování jednou skočí, ale virus v nějaké podobě přetrvá,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V rámci jednoho týdne, kdy byla výzva vyhlášena, se přihlásilo 23 žadatelů s požadavky na podporu přesahující 19 milionů korun. Komise doporučila podpořit 11 z nich v celkové hodnotě mírně přesahující sedm milionů korun,“ sdělil hejtman Netolický.
Kromě zástupců z krajského úřadu byli v hodnotící komisi zastoupení také odborníci z CzechInvestu či Pardubického podnikatelského inkubátoru. „Shodli jsme se, že projekty, které nebudou doporučeny k finanční podpoře z krajského rozpočtu, předáme právě CzechInvestu a P-PINKu, který vybraným žadatelům nabídne služby tohoto inkubátoru. Skutečně se ve velmi krátkém čase podařilo shromáždit zajímavé a prospěšné projekty. Některé technologie bude možné využít v nemocnicích  a ordinacích lékařů i v době, až koronavirus poleví,“ řekla krajská radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová, která se jednání hodnotící komise zúčastnila.
Mezi podpořenými projekty se nachází jak výroba roušek z nanovláken, tak například výtěrové tyčinky. „Například ISOLIT-Bravo z Jablonného nad Orlicí připravuje výrobu výtěrových tyčinek pro testování na koronavirus. Dále podpoříme chrudimskou firmu CityZen, které vyrábí roušky z antibakteriálního materiálu. S projektem na výrobu nízkonákladové polomasky s vyměnitelným filtrem ve verzi FFP2 a FFP3 přišla Alema z Lanškrouna a s podobným projektem také JOPOPET z Nekoře. Vedle toho podpoříme také přeměnu výrobní linky na produkci dezinfekčního gelu či vývoj bezdotykových dávkovačů,“ vyjmenoval některé z podpořených projektů hejtman Martin Netolický.
 
Univerzita Pardubice se zapojila do testování vzorků na přítomnost koronaviru.

Laboratoř na Fakultě chemicko-technologické zvládne denně analyzovat až 60 vzorků z pardubické nemocnice. Pomáhá a urychlit návrat nás všech do normálního života.
Zdejší laboratoř je vlastně jen odloučeným pracovištěm pardubické nemocnice, fakulta tak nepotřebovala ani certifikaci pro analýzy. Na univerzitu nejezdí pacienti na výtěry, fakulta zpracovává vzorky nabrané v pardubické nemocnici. Zhruba týdenní skluz způsobily komplikace s dodávkami potřebného materiálu. Toho je nyní nedostatek všude, například overalů i testovacích sad.
Ve všední dny minulý týden bylo v laboratořích Nemocnic Pardubického kraje vyhodnoceno kolem 400 vzorků. K tomu dalších zhruba 50 odběrů denně vyhodnotí soukromá laboratoř Medila v Pardubicích. Ještě před Velikonocemi byla testovací kapacita Nemocnic Pardubického kraje ve všední dny zhruba 300 vzorků. Nyní už s univerzitou dosáhla kapacita v kraji zhruba 500 vzorků denně.