Českotřebovský deník 156/2020 (29.5.)
Českotřebovský deník má novou doménu  

Ode dneška 29, května má Českotřebovský deník také novou doménu "ceskotrebovskydenik.cz", dosud používaná doména "zpravodaj.probit.cz" funguje samozřejmě také, neboť tuto doménu má dlouhodobě nasměrováno hodně uživatelů - návštěvníků našeho webu.  Současně tím Českotřebovský deník získal více místa pro hosting, takže by to mohlo mít i pozitivní vliv na obsah stránek.Nyní budeme preferovat doménu novou a tím se definitivně  snažíme oddělit nový titul elektronického média  dosavadního Českotřebovského zpravodaje, aby se to nezaměňovalo. Nadále však budou fungovat obě domény. (mm)
 
Bikerezort Peklák  se dokončuje, bude se předávat.
Chystá se i slavnostní zahájení, bude se stříhat páska 

Příští týden v pátek bude 5. června a tento den se mají dle stanoveného harmonogramu dokončit všechny práce na  trailových tratích  v okolí Pekláku a celého masivu Javorníku. Jde cca o 15 kilometrů tratí. Od pondělí 8. června pak bude dodavatel stavby tratě postupně předávat  investorovi, přesněji zástupcům Regionu Orlicko Třebovsko.  Pokud budou nalezeny některé nedostatky, budou zaznamenány a v reklamačním řízení  budou dodavatelem odstraněny. Na nové trailové tratě a další zařízení, které je součástí projektu Singletrack Glacensis se pak bude vztahovat pětiletá ochranná lhůta udržitelnosti projektu.  Během této doby bude nelze ni tratích nic měnit. Bude vydána mapka tratí zachycujících stav tratí po dokončení, orientace bude také zajištěna na samotných trasách v terénu, aby nikdo na trailových tratích nezabloudil. Provozovatelem tratí pak bude městská obchodní společnost Eko Bi, která bude samozřejmě také zajišťovat i patřičnou údržbu. Jde o přírodní tratě, vystavené živlům a  může se stát, že budou nějak narušeny.  I když jezdí bikeři na vlastní nebezpečí, tak za sjízdnost tratí bude provozovatel ručit a musí mít síly a prostředky na to, aby byly tratě sjízdné a byla zajištěna  patřičná orientace.  provozovatel bude také schopen zajistit případnou první pomoc pro bikery, kteří se nějak dostanou do potíží a dojde třeba i ke zranění. Po předání tratí dodavatelem bude následně upřesněn harmonogram předání a předpokládá se, že koncem června nebo v jeho průběhu  dojde i ke slavnostnímu uvedení nově postavených tratí do provozu, bude se tedy také "stříhat páska".  Je samozřejmě snaha  s otevřením neotálet, protože otevřené tratě jistě přilákají další zájemce a mohou tak zlepšit ekonomiku tohoto střediska. Přesnější informace budou podány 8. června. (mm)

V Podbranské ulici po klidných dnech znovu živo (zachraňovali el. sloup)

Zpráva z 27.květma: ."No, tak dnes už zas blátíčko a práce žádná. Plynaři už pryč a stejně nepokračují. Mají strach hloubit dál v chodníku výkop, bojí se, že spadnou sloupy s elektrickým vedením. Výkop je totiž dost hluboký. A tak chodí sem a tam a nic.Před Školní uličkou hloubí díru, co včera zasypali a udusali."

Dnes 29.5. vše vyřešil jeřáb, který přijel sloup "podržet, a zajistit. Nakonec se podařilo výkop realizovat a sloup s elektrickým vedením zachovat bez problémů. Jenže to není všechno, ještě tam jsou k záchraně další sloupy elektrického vedení, které ovšem stejně nakonec padnou. (Fotografie zu pátku 29. května poslala DV).

 

K novému nepořádku a sekáni v parku na Zámostí  


Psala jsem i jednateli Eko Bi panu  Zdeňku Řehákovi a poslala i fotky. Doufám, že se tam snad něco pohne, ale hlavně to je v lidech co tam ten nepořádek dělají. Dostala jsem odpověď: 

"... Vámi popisovanou lokalitu jsem si osobně již několikrát kontroloval. Bohužel jsou mezi námi občané, kteří se chovají tak jak se chovají. Dnes bude instalován další odpadkový koš, který jsme tam v minulosti již měli, ale po negativních zkušenostech jsme jej odstranili (chuligáni nám jej házeli do řeky). Provedeme opět úklid a provedeme i seč tzv. sektorovým způsobem, v podstatě bude sečeno dle Vámi zmiňovaného způsobu." (VV)


Pardubické hudební jaro se přesune na přelom léta a podzimu

Správní rada festivalu Pardubické hudební jaro rozhodla o přesunu části koncertů letošního ročníku do termínů po letních prázdninách. Z původních 26 programů by se mělo uskutečnit 16, z toho 7 v Pardubicích a 9 na dalších místech v okolí. Pořadatelé předpokládají, že některé další pořady včetně například muzikálu Divotvorný hrnec přesunou do příštího ročníku festivalu.
„Je to poprvé v historii, kdy bychom tento festival mohli nazvat Pardubickým hudebním babím létem nebo hudebním podzimem. Věřím ale, že posluchači budou po tom uzavřeném letošním jaru natěšení na živé koncerty a ocení možnost je zhlédnout v nových termínech a v několika případech také v kompletně dokončené společenské části pardubického Domu hudby,“ uvedl předseda správní rady festivalu Roman Línek.
Slavnostní zahajovací koncert s poctou houslím a houslistům se posunul na 8. září. Další koncerty se uskuteční v Chrudimi, Hradci Králové, Vysokém Mýtě, Heřmanově Městci, Přelouči a Sezemicích. Podrobnosti najdete na webových stránkách www.pardubickehudebnijaro.cz.


SLIB SPLNĚN, KONTRAKT S EVROPSKOU INVESTIČNÍ BANKOU PODEPSÁN.
2 MILIARDY KORUN NAD RÁMEC ROZPOČTU KRAJE PRO INVESTICE V DOBĚ KRIZE.
DOJEDNALI JSME ÚROK POUZE 0,2%!!!

Jak jsme slíbili, tak jsme učinili. Květnové zastupitelstvo schválilo návrh úvěrového rámce od Evropské investiční banky. Smlouvu jsem nyní za Pardubický kraj stvrdil svým podpisem a můžeme s klidem stavět. Veřejné investice jsou více než kdy jindy důležité v období očekávané hospodářské stagnace či dokonce poklesu (alespoň jsem o tom principiálně přesvědčený). A protože koronavirus pro nás přichystal evidentně velmi těžkou zkoušku, rozhodli jsme se, že jako kraj NESEŠKRTÁME JEDINOU INVESTICI (ani velkou, ani malou) a veškeré naše úsilí zaměříme naopak na jejich realizaci za všech okolností.
Náš rozpočet sice bude o 800 milionů útlejší, než jsme čekali, ale je naší povinností MOBILIZOVAT VEŠKERÉ ZDROJE, abychom mohli prostřednictvím krajských investic DÁT PRÁCI firmám či řemeslníkům a PODPOŘIT TAK ČESKOU EKONOMIKU.
Můžeme tak zajistit spolufinancování velkých investic:
1. Výstavba nového pavilonu urgentních oborů v Pardubické krajské nemocnici (Nemocnice Pardubického kraje)
2. Výstavba urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici
3. Výstavbu nové nemocnice následné péče v Moravské Třebové
4. Rekonstrukce Gočárových Winternetzových automatických mlýnů na krajskou galerii v Pardubicích
5. Další rekonstrukce mostů a krajských silnic za 500 milionů korun (nad rámec již chystaných)
Úroková sazba je velmi příznivá. Činí POUZE 0,2%. Je to snad nejvýhodnější finanční produkt pro samosprávy na trhu.
 
Modernizace silnic v okolí Městečka Trnávka budou pokračovat

Pod zříceninou hradu Cimburk nedaleko Moravské Třebové se nachází Městečko Trnávka, které je mimo jiné specifické tím, že má celkem 12 místních částí. Se starostou Milanem Šedajem a občany se ve čtvrtek v rámci cesty po Moravskotřebovsku setkal hejtman Martin Netolický. Stejně jako v Biskupicích či Chornicích byla řeč o dopravě, zdravotnictví, ale i hodnocení koronavirové pandemie.
„Vedle opravy silnic je právě zdravotnictví důležitým tématem pro celé Moravskotřebovsko a Jevíčsko. Proto všude opakuji, že žádná z investic, a to včetně stavby nemocnice následné péče v Moravské Třebové, se rušit nebude. K tomu navíc připravujeme postupné úpravy nemocnice ve Svitavách,“ uvedl hejtman, kterého se občané Městečka Trnávka ptali také na opravy krajských silnic nebo dotace pro obce či dobrovolné hasiče. „V letošním roce jsme plánovali z rozpočtu kraje vyčlenit 410 milionů korun v různých dotačních titulech. Po úpravách rozdělíme 310 milionů korun, což je i k přihlédnutí k tomu, že očekáváme výpadek 800 milionů stále obrovské číslo. Navíc nijak neomezujeme například dotace na obecní prodejny, oplocenky, dotace ve vodním hospodářství nebo podporu dobrovolných hasičů, kteří v době koronavirové pandemie prokázali svoji akceschopnost. Nesmíme totiž ve stínu koronaviru zapomínat na postupující problémy se suchem a kůrovcem,“ řekl hejtman Netolický.


Vojensko historická akce Cihelna byla zrušena. Bude jen Spanilá jízda 

Účast zrušila Armáda ČR, i město Králíky. Radní rozhodli, že během letošního léta nebudou v Králíkách organizovány žádné velké kulturní a společenské akce. Z celé Cihelny 2020 tak zůstává v plánu v termínu sobota 15. srpna spanilá jízda kolony vojenských vozidel, která by projela okresem Ústí nad Orlicí. Trasa kolony a konkrétní věci související - včetně zúčastněné techniky - jsou nyní v jednání," uvedl za pořadatele Martin Ráboň ze společnosti Army Fort. Část vozidel, které se na trasu vydají, bude předvedena už v sobotu 27. 6. na polygonu Vojenského muzea v Králíkách v rámci Dne kolové techniky
 
Ústecká Malá scéna ožila
Je zde  výstava a byla i zajímavá beseda o tunelech na trase do Chocně

Poslední květnové úterý začala v Malé scéně v Ústí nad Orlicí první výstava po kronavirové karanténě. Fotoklub OKO společně s Malou scénou připravil průřez tvorby své členky a předsedkyně Evy Kovářové. Autorka, rodačka ze slovenského Popradu, žije v našem městě již od roku 1981 a fotografii se věnuje od svých 16 let. Pravidelně se také účastní společných výstav a to jak doma, tak s širokém regionu i partnerských městech. Výstavu může shlédnout při návštěvě Malé scény do konce června.
V úterý 26/5 se v Malé scéně zaplněné dle platných nařízení konala zajímavá beseda a projekce videofilmu s názvem "Krajina Orlice versus tunely", natočeného v úseku trati Ústí - Choceň v letech 2017 - 2020, Film i beseda vzbudila i zájem  o zopakování. K besedě se vrátíme, protože  její téma je jistě i regionální a nás zajímající.