Českotřebovský deník 168/2020 (10.6.)
Na uzavření Lidické ulice pod náměstí prodělávají všichni

Je to o ohleduplnosti vůči motoristům a zejména občanům bydlícím na Křibě, kudy si nyní motoristé zkracují cestu po nevyhovujících úzkých, ale obousměrných komunikacích, jezdí se tam přes chodník i přes trávu. Nejzřetelnější je to o sobotách a nedělích, kdy je staveniště na mostě opuštěné, ale jak jsem se přesvědčil, nebyla zde živá duše ani dnes a jezdit by tudy bylo možné daleko komfortněji než  na Křibě. Při troše snahy by to zařídit bylo možné, komunikaci uzavřít jen v době skutečné potřeby. Bylo to tak i slíbeno. (mm)

Ze Slovanské na Riegrovu do 3. července neprojedete

Vážení občané, dovolujeme si Vás upozornit, že v termínu od 10. 6. 2020 do 3. 7. 2020 bude v ulici Slovanská probíhat úplná uzavírka pro všechna vozidla (mimo vozidel stavby) v úseku mezi ul. Pražského a ul. Riegrova. Délka uzavřeného úseku bude cca 100 m. Objízdné trasy nejsou stanoveny.


Co s tím krytem v centru uděláme?
Myslím, že je čas na vážnou debatu o tom, že prostor bývalého krytu CO u Novém náměstí je třeba vhodně využít. Autoři  studie o parkování ve městě sem chtějí umístit parkovací věže, které však byly veřejností  odmítnuty jako cizí industriální prvek do centra města se nehodící a na druhé straně jde o nevyužitý zainvestovaný pozemek s velikostí přes 600 m2, kam jsou přivedeny všechny sítě a kde není třeba budova základy stavby. Lze říci, že polovina toho budoucího využití je už postavena. Nemůže zde být vysoká stavba, především okolní zástavba v ulici na Splavě to nesnese. Tedy nejlépe jednopodlažní objekt. Hledáme jak zlepšit podmínky pro Dům dětí a mládeže a zde by to byl právě pro něho vhodný prostor  v centru, blízko škol a v relativním klidu by zde byly nové klubovny.   A započteme-li prostor dole, který by také bylo  možné spojit, dostaneme objekt s možností víceúčelového využití. Nedávejme tedy prostředky do dalších úprav půdní vestavby stávajícího DDM na roku Sadové a Felixovy ulice, ale připravme využití prostoru, který na to čeká již 40 let. V Ústí staví DDM na více než 90 milionů, samozřejmě s dotací. Bude pěkný. Nezávidím, oni nový stavět museli, jejich dosavadní opravdu potřeboval nahradit. Ale u nás to platí taky!  Proč tedy i u nás nepřipravit vizi na využití tohoto cenného (městského) pozemku v centru. A nestálo by to 90 milionů ale třeba jen 15. 
Na toto téma nepíšu poprvé. Nyní měn k tomu nutí fotografie brouzdaliště, které zde vzniklo po nedělním dešti. To přece není  to co tu chceme.  Potřebujeme něco vybudovat pro naše děti. A mělo by to mít větší prioritu než např.  rozšíření expozice pro Velorex. DDM je školské zařízení, které pracuje velmi dobře v neuvěřitelně skromných podmínkách.  (mm)
Smetanova Litomyšl spustila prodej vstupenek

Ve středu 10. června začal předprodej vstupenek na pořady nového programu 62. ročníku Národního festivalu Smetanova Litomyšl. Díky poslední vlně uvolnění může festival nabídnout přes 11 tisíc míst. Zahajovací koncert nebo Velké finále patřily k pořadům, o které byl největší zájem.
Rychle se vyprodaly také koncerty v zámeckém divadélku. „Díky komorní podobě festivalu se mohou návštěvníci těšit na nová koncertní místa jako je právě divadélko nebo zámecká kaple. Mají sice menší kapacitu, ale o to intenzivnější zde bude zážitek z hudby,“ uvádí ředitel festivalu Jan Pikna. Pokud byl někdo neúspěšný a vstupenky se mu nepodařilo získat, může si u vyprodaného pořadu nastavit hlídacího psa. V noci ze soboty na neděli se totiž do prodeje vrátí nevyzvednuté rezervace a pes sám volná místa zachytí a nabídne je zájemcům v pořadí, jak se zaregistrovali.
Kromě pořadů se vstupenkami ale Smetanova Litomyšl nabízí také koncerty, kam je vstup volný, navíc opět v neobvyklých místech. Dva koncerty na lesní roh odehraje Radek Baborák v zámeckém saletu, houslistka Martina Bačová s hobojistou Vilémem Veverkou budou muzicírovat na dvorku zámeckého pivovaru, pod regionálním muzeem zahraje Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie. Každý den bude bezplatný koncert také ve Festivalových zahradách.
Smetanova Litomyšl 2020 se uskuteční od 2. do 12. července. Během 11 prázdninových dnů mohou diváci navštívit 35 koncertů oficiálního programu a další v rámci programu doprovodného. Jedná se tedy o plnohodnotný festival, kterému epidemie mnoho neubrala. Celý program najdete na www.smetanovalitomysl.cz, kde je také možné vstupenky koupit on-line. Osobně lze lístky zakoupit v prodejních místech sítě Ticketportal. 
VÍCE O PROGRAMU A VSTUPENKÁCH ZDE
 
V Ústí bude jednat zastupitelstvo města o týden později

Na programu je schválení hospodaření města, finanční záležitosti. dotace a také udělování Cen města a čestného občanství. Pro veřejnost bude nejvíce očekávaným problémem změna dopravního značení na sídlišti Štepnice, kde budou nově stanoveny některé jednosměrné komunikace. 



Zítra zahajuje v českotřebovském městském muzeu nová letní výstava


Startuje pilotní ročník nové cestovatelské hry v kraji

Na třiceti místech v Pardubickém kraji umístil Klub českých turistů na své rozcestníky bílé cedulky s QR kódem a nápisem 30x Pardubickým krajem. Ve spolupráci s Pardubickým krajem vznikla nová soutěžní hra pro účastníky, kteří jsou na cestách po kraji on-line na takzvaných chytrých telefonech. První ze třiceti cílů najdou zájemci u Zámku v Pardubicích.
„Smyslem hry je podpora pěší turistiky po celém území našeho kraje, proto jsou cíle většinou dosažitelné pouze pěšky, eventuálně na kole, pokud jsou na cyklostezce nebo cyklotrase,“ informoval radní pro cestovní ruch a sport René Živný.
Hra určená zejména pro mládež od 15 let má podporovat znalost místních reálií a nedávné historie v Pardubickém kraji. „Letošní ročník hry navazuje ještě na 30. výročí sametové revoluce a deskovou hru, kterou jsme k tomu vydali. Ovšem otázky se budou každý rok měnit, stejně jako pořadí stanovišť, takže možné soutěžit každý rok znovu,“ sdělil 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Zájemci o vstup do hry se musí přihlásit online na stránce: https://30xparkem.cz . Poté se jim otevře přístup do herního profilu, kde bude uvedena startovací pozice, na níž je umístěna tabulka s QR kódem. Po jejím oskenování se v telefonu zobrazí soutěžní otázka a také informace o zajímavém turistickém cíli v okolí. Po správné odpovědi se zobrazí další soutěžní stanoviště aktivním odkazem na turistickou mapu. Za špatné odpovědi se přičítají trestné body a hra má uřčenou posloupnost, kterou je potřeba dodržet.
„Letošní ročník hry 30x Pardubickým krajem potrvá do 25. září. Po ukončení hry se uskuteční slosování, kde je hlavní cenou poukaz na zakoupení jízdního kola v ceně do 20 tisíc korun a další už drobné ceny.  Do slosování se dostanou soutěžící s nejmenším počtem trestných bodů,“ dodal René Živný. Další podrobnosti najdete v Pravidlech soutěže na příslušné webové stránce. Příští ročník už bude celosezónní.


Ztráty pardubického letiště by měl pomoci sanovat stát

Na svém jednání 25. května souhlasili krajští radní s žádostí společnosti East Bohemian Airport a.s. na přesun části investičních prostředků do provozní části, což souvisí s uzavřením letiště vzhledem k epidemiologické situaci. Radní si zároveň vyžádali detailní informace o dalším postupu společnosti při řešení finančního propadu a možných nových leteckých linkách. Ve hře je také uplatnění kompenzace za omezení provozu letiště od státu. Reálná ztráta letiště by na konci roku mohla přesahovat 40 milionů korun.
„V tuto chvíli je potvrzeno obnovení linky společnosti Ryanair do Alicante do konce letního letového řádu, a to jednou až dvakrát týdně. Zároveň je potvrzena linka společnosti Sky Up do Kyjeva, a to třikrát až čtyřikrát týdně a probíhají jednání s dalšími společnostmi z Ruska, Ukrajiny, ale i Evropy. Některé nabídky, které byly podmíněny vysokou dotací v řádu desítek milionů korun ročně, již byly představenstvem odmítnuty. Zároveň pokračují jednání se zástupci Kalužské oblasti a letiště v Kaluze. Vše však bylo ovlivněno koronavirovou pandemií,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš s tím, že zároveň letiště jedná o letních charterových letech, cargo přepravě a soukromých letech.
Společnost EBA na základě požadavku krajských radních předložila varianty hospodářského výsledku v roce 2020. „Na posledním květnovém jednání jsme schválili, že část prostředků, které jsme poskytli na navýšení základního kapitálu, a nebyly ještě proinvestovány, přesuneme do provozní části, která je prozatím ve ztrátě 16 milionů korun. Podmínili jsme to však přípravou výhledu hospodaření v několika variantách a doložením kroků, které byly společností učiněny pro získání nových obchodních příležitostí. Reálný výsledek hospodaření letošního roku počítá se ztrátou přesahující 40 milionů korun. Proti tomu máme finanční plán na letošní rok, který počítal se ztrátou 24,5 milionu korun. Z plánované ztráty činí 15 milionů korun odpisy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Po dohodě jsme uložili úkol zpracovat detailní srovnání přímých zvýšených nákladů či výpadků v souvislosti s pandemií koronaviru. To jsou prostředky, které bychom následně mohli nárokovat na státu. Krizový zákon jasně mluví o tom, že pokud stát něco nařídí právnickým či fyzickým osobám, tak by měl tyto způsobené náklady či ztráty kompenzovat. Je však prokazatelně nutné oddělit ztráty běžného provozu a ty, které způsobila pandemie,“ řekl hejtman Netolický.


 
Společnost Přístav zcelila 40 hektarů pozemků u Svítkova

Na Krajském úřadu Pardubického kraje se uskutečnilo v minulých dnech společné zasedání představenstva a dozorčí rady Přístav Pardubice a.s. Ta dlouhodobě podporuje dokončení splavnění Labe do Pardubic.
„Společnosti se podařilo zcelit a vlastní 40 ha pozemků v místě, kde územní plán Pardubic počítá s veřejným přístavem poblíž Svítkova. Nejviditelnější současnou investicí ve prospěch splavnění je nový most Mělice – Valy, který financovaly Ředitelství vodních cest (ŘVC) a Pardubický kraj. Ten svými parametry umožní plutí lodí z Pardubic až do Přelouče. Hlavní překážkou propojení splavných úseků Pardubice - Přelouč - Chvaletice - evropská vodní síť je stupeň Přelouč. Ten nyní variantně projektuje ŘVC tak, aby byly vedle plavby i co nejlépe zohledněny priority ochrany životního prostředí,“ řekl Roman Línek, který se za Pardubický kraj jednání zúčastnil.
Největším akcionářem Přístavu Pardubice jsou České přístavy, a. s., které vlastní přes 70 % akcií. Dalšími akcionáři jsou města Pardubice a Přelouč, Pardubický kraj a další drobní vlastníci. Valná hromada společnosti se uskuteční 7. července 2020 a vedle volby orgánů společnosti bude také schvalovat novou firemní strategii na nejbližší roky.


  •