Českotřebovský deník 178/2020 (20/6)
O šatnách na atletickém stadionu si můžeme jen nechat zdát

Projekt v hodnotě 45 milionů korun  byl řádně vysoutěžen, připraven k realizaci, o dotaci bylo v termínu požádáno. Celý loňský rok se  projekt připravený předchozím vedením města v roce 2018 znovu přehodnocoval tak, aby plně vyhovoval sportovcům pro které měl sloužit - tedy atletům, také hokejistům, kteří nemají v sousedním zimáku dostatečné  šatnové prostory zejména pro mládežnická družstva a také fotbalistům, kteří sem chodí trénovat.  Původní projekt bylo loni nutné znovu upravit a stálo to na 200 tisíc korun. Schvalování dotace provází problémy. Zasáhl koronavirus, vše se zabrzdilo. 
Navíc při podání žádosti v si však nikdo z pracovníků připravujících žádost o dotaci "nevšiml" právních podmínek pro poskytnutí dotace - tedy toho, že provoz s dotací postaveného stadionu a šaten musí provozovat přímo město. Žádost byla proto následně upravena, nyní již plně vyhovuje podmínkám. O dotacích  však zatím stejně nikdo nerozhodl a bude už polovina roku za námi. A podle stanovených podmínek, ze kterých (jak se ukazuje) nelze nic slevovat, je třeba akci zkolaudovat do Silvestra t.r. Je to nereálné, o rozdělení dotací se má dle zpráv z MŠMT údajně rozhodovat až v průběhu srpna.
V rozpočtu města se s akcí stále počítá, má být  dofinancována z úvěrového rámce. Jenže snížené rozpočtové možnosti města se naplno projeví především v příštím roce a proto musíme dopředu přemýšlet o tom, co je nejdůležitější, na co musíme sehnat prostředky a co by se dalo zajistit levněji. Je přece mnoho funkčních staveb zajišťujících sociální zázemí a šatny pro sportovce, které jsou na dobré úrovni a nestály 45 milionů, ale ani polovinu. Je tedy na místě záměr přehodnotit a připravit variantní jiné řešení, které bude významně lacinější a také rychleji postavené. Atletický stadion šatny potřebuje, jeho provozování bez možnosti využít šatny a sociální zázemí není na úrovni 21. století.  Šatny jsou přitom bolavým místem i jiných sportovišť, připomeňme "linkusák" s dávno prošlou životností, který využívají skoro dvě desítky let v Benátkách hokejbalisté a k tomu přidejme všechny sliby, které za ta léta dostali. Nedopusťme, abychom podobně čekali na šatny pro atletický stadion. Podle posledních informací spojeným např. s projednáváním  úprav letošního rozpočtu  města se jiné lacinější řešení zvažuje. Rozhodnuto bude ještě v letošním roce. 
Obrázky ze studie z roku  2018, kdy se atletický stadion stavěl, ale připravit projekt II. etapy pro stavební povolení, vyžadované vyhlašovatelem grantového programu,  se tehdy v r. 2018 včas nepodařilo. Tehdy měly šatny, zázemí a tribuna stát "jen" 40 milionů, letos již 45. Připomeňme, že za necelých 60 milionů se postavila nedaleko odtud celá "světoznámá" hala Skalka se zázemím a v této ceně je i zbourání budovy bývalé kotelny a komína kotelny. (mm)

Počasí zkřížilo plány

Prší. Voda je zapotřebí,  není to tedy špatně. Pokud ovšem té vody není moc. U nás v povodí Třebovky si  na prudké srážky a nebezpečný stav  vody v Třebovce stěžovat nemůžeme. 
Fotografie ukazují, že více vody nevadí ani dělníkům při stavbě mostu, ani kačenkám, které mají doma u parku na Zámostí. S dnešním deštivým a mlhavým počasím ovšem nepočítali např. organizátoři vyhlídkových letů nad Českou Třebovou , plánovaných např. na dnešní sobotní den. 
Zítra mělo být už dle původní předpovědi hezky. Nyní se plány mohou změnit, meteorologové stále hlásí deštivo. Nicméně dopoledne mají od průmyslovky odstartovat směrem na Kozlovský kopec terénní běžci.  Poběží po asfaltu a tak by jim  déšť neměl vadit, i když na  kvalitě závodu nepřidá.  A odpoledne mají ochránci v přírody na Stezce smyslového vnímání provádět rodiny s dětmi. Třeba už bude po dešti....

Další ulice bude od pondělí rozkopaná

Bude to úsek Podbranské ulice od Kapounova mlýna směrem k Tyršovu náměstí. Bude zde prováděn výkop pro kabelizaci.  Nedá se nic dělat, musíme všechno přetrpět. Pracovníci firmy rozhodně nelelkují  a snaží se aby byly práce brzy hotové.  S předstihem  byly umístěny dopravní značky. Pro ochránce přírody to znamená rychle vyklidit  právě ukončenou výstavu kaktusů a sukulentů, rostliny rychle přestěhovat do skleníků , dříve než přijde technika, která ulici podél chodníku rozhrabe a rozkope.
 

Archiv starších článků NAJDETE ZDE 
Facebook ČT. DENÍKU NAJDETE ZDE
Českotřebovský deník natočil
přes 70 videí.  Najdete je ZDE
Neděle: Běh na Kozlovský kopec BUDE

Iscarex Cup pokračuje po řadě zrušených závodů  tuto neděli 21. června 29. ročníkem  Běhu na Kozlovský kopec na trati 5200 m dlouhé s převýšením 234 metrů. Start je v 10 hodin   u budovy VDA v Habrmanově ulici. Závod je součástí Českého poháru v Běhu do vrchu.
Další akci pak připravuje Iscarex  na 7. srpna, kdy se ve Svinné poběží  Svinnský kros.

  2. e-výstava ZUŠ. NOVÉ !!
   Absolventský e- koncert  ZUŠ


Krajská pracovní porada se zástupci měst s rozšířenou působností

V Pardubicích se v pátek 19. června konala porada tajemníky bezpečnostních rad všech 15 měst s rozšířenou působností na téma Nouzový stav / COVID 19. Celorepubliková situace ukazuje, že všechny problémy ještě neskončily.  Bude třeba zkušenosti z uplynulé doby umět rychle využít v praxi.   Porady se zúčastnilo vedení kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a  pracovníkem krizového řízení Alešem Boňatovským,. Českotřebovskou radnici na poradě zastupoval Jiří Mareš.

Na Králicku již ČEZ nepřipojuje nové odběratele do sítě 

Na základě iniciativy hejtmana Martina Netolického se po půl roce sešli starostové z mikroregionu Králicka se zástupci společnosti ČEZ Distribuce. Důvodem je plánované a nezbytné posílení kapacity energetické sítě této v oblasti. Již nyní nastává problém s připojováním středních odběratelů do sítě, což se dotýká i bytové výstavby a stavby rodinných domů.
„Naposledy jsme se se zástupci společnosti ČEZ Distribuce a starosty z Králicka setkali v listopadu loňského roku. Po mém posledním jednání se ČEZem jsme se dohodli, že po vzoru Hlinecka a Poličska se budeme scházet jednou za tři měsíce, abychom mohli operativně řešit jakékoliv, byť dílčí komplikace a zabránili zpoždění jednotlivých fází projektu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bohužel situace se od listopadu změnila do takové míry, že s připojením již mají problém i střední odběratelé, což se netýká jen firem, ale také bytové výstavby, které je v tuto chvíli de facto nemožná. Situace je tedy v tuto chvíli poměrně závažná,“ řekl hejtman Netolický po jednání se starosty.

  Video z otevření singletracků