-
Rada
Pardubického kraje schválila zapsání tradiční výroby jabkanců v České
Třebové na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury
Pardubického kraje. Nominaci předložilo Městské muzeum Česká Třebová.
- „Tento seznam vedeme od
roku 2012 po odborným dohledem našeho poradního orgánu z Muzea
v přírodě Vysočina se sídlem v Hlinsku. Výroba jabkanců je už
desátým kulturním statkem, který je tu zapsaný. Zároveň upravujeme ty
předchozí podle toho, jak se k nim připojují různé obce a jak se kde
zvyky udržují,“ informoval předkladatel zápisu, 1. náměstek hejtmana
Roman Línek.
-
„Pojmem jabkanec se v České Třebové označuje placka z bramborového
těsta, která se plní tvarohem, v minulosti povidly, a nasucho peče na
plátech kamen. Upečeny se následně mastí máslem a sype cukrem.
Historie přípravy jabkanců v České Třebové je dlouhá a bývá spojována
s poutěmi k románské rotundě zasvěcené svaté Kateřině,“ řekl
hejtman a rodák z České Třebové Martin Netolický.
- Na
výroční den svaté Kateřiny – 25. listopadu – přicházela na bohoslužbu
procesí poutníků. Místní obyvatelé pro ně chystali pohoštění v podobě
jabkanců. Procesí se konala až do 30. let 20. století, po jejich
skončení, ještě do 50. let, lidé ve výroční den svaté Kateřiny doma
jabkance pekli. Postupně se však jejich příprava vytratila. V roce
1960 se skupina obyvatel rozhodla pečení jabkanců na konci listopadu
obnovit. Myšlenka se setkala s velkým ohlasem a od roku 1961 se na
svátek svaté Kateřiny v České Třebové začala pravidelně konat
Jabkancová pouť. Od roku 1981 se o pečení jabkanců podle původní
receptury a dodržování tradičního postupu stará Spolek od sv.
Kateřiny.
-