Českotřebovský deník 312/2021 (7/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
Basketbal U13 SKB Česká Třebová vers. Loko Trutnov

Sport mládeže se dokumentuje na videu výjimečně, ale občas taková videa máme z fotbalu, ledního hokeje a nyní z basketbalu.  Mohou pomoci představit jednotlivé sporty v podání našich  nadějí, mladých aktérů, tedy např. spolužáků, ukázkou, že sport vede k souhře kolektivu a je důležitý pro správné využití volného času. Video tedy nepředstavuje dokonalou a bezchybnou hru, ale  může být i pozvánkou pro další, kteří by chtěli mladé baskeťáky v týmu doplnit. Radost ze hry a z vítězství se musí prožít!
Tým SKB Česká Třebová - kategorie U 13, hraje Východočeský přebor staršího minižactva. Mají handicap - jsou průměrně o rok mladší než jejich soupeři a  navíc počet členů týmů vyžaduje posílení. Od prázdnin se to z části povedlo a tak má dnes již soupiska 14 jmen chlapců a také děvčat.   Sehranost se zlepšuje zápas od zápasu. První zápasy skončily prohrami. Dochází ale ke zlepšení utkání s týmem  SŠB Pardubice již naznačily zlepšení  a poslední dvojzápas v Trutnově  již umožnil mladým baskeťákům ochutnat pocit vítězství  - dokonce dvojnásobně. První zápas SBK Česká Třebová - Loko Trutnov B vyhrál 52 : 37 a druhý zápas ještě přesvědčivěji 54:38.  Do zápasu nastoupila celá lavička a nikdo nejel na výlet "jen tak". O dobrý start do letošní sezóny po koronavirové pauze pečuje trojice trenérů Pavel Peterka, Jaroslav Škrabánek a Jiří Škop.
Sestava SKB Česká Třebová:  Dominik Škrabánek, Ondřej Mikolecký, Tomáš Mikolecký, Jiří Čebiš,  Matyáš Peterka, Michal Ivanovici, Kristýna Smolová, Natálie Báchorová, Viktorie Šmídová a Radim Pecháček, Další čtyři hráči ze soupisky týmu byli omluveni pro nemoc.


COVID REPORT  ČESKÁ TŘEBOVÁ

Koronavirus se v Pardubickém kraji stále šíří. Tak např. za úterý 2. listopadu přibylo celkem 386 pozitivních případů. Podobně v dalších dnech. Nejhůře je na tom Pardubicko, v těsném závěsu pak Orlicko s 310 případy na 100 tisíc nakažených za poslední týden. Oba okresy přesáhly hranici, od které by se mělo začít testovat ve školách.
Jak to vypadá přímo v České Třebové: po celý týden se počet nových případů zvyšuje a to poměrně rychle. Také za sobotu přibylo 11 nových případů (v pátek 18) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 2 nově nakažení jsou v rizikové věkové skupině nad 65 let.
V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme nárůst z 100 případů ke včerejšku na 109 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 77; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace výrazně zhoršila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.71 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. Tím se řadíme k nepostiženějším městům v našem regionu: Horší než u nás je situace ještě v Litomyšli (0,81%), v Přelouči (0,77%) a v Lanškrouně (0,91%)  V Ústí nad Orlicí je  míra pozitivity např. jen 0,39% a ve Svitavách 0,36%.

Právě dnes: Jiří Jireš 79

Ano, slyšeli jste správně! To byl výstřel z Aurory!
Tato událost kdysi předznamenala další historické období. Ale proti tomu, co se přihodilo o 25 let později, to byla vlastně naprostá prkotina. Ano. Hovořím zde o chvíli, kdy se zrodila hvězda.
Dne 7. listopadu 1942 spatřil světlo světa Jiříček Jirešů!

Dnes slaví 79 a myslím, že to je potřeba připomenout (nahlas).

Přicházím s přáním hodně zdraví a entuziasmu. Čerstvý rozhovor nemám, nebyl by uprostřed další  covidové sezóny příliš optimistický, tak si alespoň připomeňme co jsme si povídali před 4 roky při "pětasedmdesátce".  Více jistě na sebe jubilant prozradí v rozhovoru pro pořad Z centra, který se připravuje na 28. listopad. 
Připomeňme ještě taškařici ze sedmdesátin v r. 2012 ZDE
Při životním jubileu  se někdy ohlížíme. Na co bychom měli vzpomenout?
Nemělo by se zapomenout  např. na  velký cyklus snad 15 večerů s Medvědy a jejich hosty v Malé scéně. Byly to nezapomenutelné večery. První z nich patřil hostování třebovského herce a výtvarníka Karla Tomše, druhým hostem, pokud si vzpomínám byl všestranný muzikant Jiří Němec, dobře byl přijat večer s Blankou Poukarovou věnovaný hudbě  J. Ježka a Osvobozenému divadlu. Ale bylo jich hodně, rád na ně vzpomínám a v duchu děkuji za spolupráci jak medvědům, tak i dalším spolupracovníkům, např. za výtvarnou spolupráci Martě Demelové...
Byla i další divadla.
Rád na mnohá vzpomínám, vždyť byly i tituly, které se u nás hrály opakovaně.Vzpomeňme např. na Rumcajse  nebo Limonádového Joea, který se hrál v České Třebové dokonce ve třech nastudováních. Právě "hudební" inscenace, tedy s živou hudbou na jevišti byly nejúspěšnější a byly dobře přijaty. Starší generace si ještě připomene četné estrády, které zejména v Národním domě obohacovaly život ve městě, zejména v době, kdy televize ještě byla jiná než dnes. Jsem rád že DS Hýbl má stále v České Třebové mnoho příznivců, před plným sálem se nám hraje nejlépe.
Jenže Jiří Jireš patřil a stále patří také ještě loutkovému divadlu, že...
Loutkárna byl pojmem od vzniku v šedesátých letech a s loutkáři jsem si dobře rozuměl ještě v době působení pana Jaroslava. Benátského a Jiřího Žáčka. Největší žně jsme jako loutkáři měli v období Mikulášských nadílek. V některých letech se ´Mikulášská besídka opakovala až třináctkrát vlastně za jediný víkend. Loutkový soubor Čtyřlístek rozdává radost až do dnešních dnů a jsem rád, že mám tu možnost se podílet na jeho práci do dnešních dnů, nyní v rekonstruované Malé scéně...  Více ZDE


20 let od úmrtí středoškolského profesora Miroslava CHUDÉHO

Narodil se v České Třebové v rodině krejčího. Měl ještě dva bratry. V místě rodiště vystudoval reálné gymnázium a po letech při dálkovém studiu Pedagogickou fakultu Karlovy univerzity v Praze. To již měl za sebou zkoušky způsobilosti pro povolání učitele pro školy obecné a měšťanské. Jako učitel matematiky, deskriptivní geometrie, kreslení a hudební výchovy působil na školách nejen v České Třebové, ale i na venkovských školách v blízkém i vzdáleném okolí. Po ukončení vysokoškolských studií v roce 1958 nastoupil na místo středoškolského profesora na českotřebovském gymnáziu a své povolání zde vykonával až do odchodu do důchodu. Znali jsme jej také jako herce, režiséra a výtvarníka v divadelním odboru Sokola Na Skále, později v divadelním souboru Hýbl. Pracoval také v pěveckém sboru Bendl jako sbormistr, v Osvětové besedě, sportoval, hezky maloval a kreslil. Za svou kulturní a pedagogickou činnost byl mnohokrát oceněn. Připomeňme např. udělení zlatého odznaku J. K. Tyla za práci pro ochotnické divadlo. Dokázal totiž jako málokdo uvést své inscenace až na Jiráskův Hronov. Další ocenění získal na pěveckých festivalech i na matematických olympiádách prostřednictvím svých žáků. Když ovdověl, zbytek života prožil v rodině dcery Mirky a zetě Františka Staňkových v Hradci Králové. Zemřel ve věku 88 let.

Výlov rybníka Hvězda 

Rybářství Litomyšl připravuje výlov rybníka Hvězda na 9. a 10. listopadu 2021. V rámci výlovu je na hrázi zajištěn prodej živých ryb.  První den výlovu v úterý 9. listopadu je prodej od 9 - 15:30 hodin a druhý den (ve středu 10.11) od 9 - 14 hodin.
 
Aktuální nabídka ryb na prodejně živých ryb na Rybářství v Litomyšli

Druh

Váha

Cena s DPH

Kapr výběr

nad 2,50 kg

105 Kč/kg

Kapr I.třída

do - 2,50 kg

95 Kč/kg

Pstruh duhový

0,35 - 0,50 kg

155 Kč/kg

Pstruh duhový lososovitý

0,75 - 0,95kg

175 Kč/kg

Siven americký

0,80 - 1,25 kg

165 Kč/kg

Tolstolobik

2,80 - 3,20 kg

49 Kč/kg

Taška na odnos

1 kus

10 Kč/ks


CHL 2021/2022  - První část soutěže skončila, první postupy a sestupy

  • Během první části soutěže bylo třeba kontumovat  původce tří  neodehraných utkání: HC TEPI (15/10) LDM (29/10) a CZLOKO (30/10). Za kontumaci zápasu se "uděluje" pokuta 500 Kč.  
    Jabkancová pouť se kvapem blíží, zavzpomínejme!           

    60. Jabkancová pouť zahajuje svůj odpolední program v sobotu 20. listopadu od 13:30 hodin. Hostem bude známý český imitátor Petr Jablonský. Opět nás čeká hlášení policajta Franze paní purkmistrové, vystoupí "Jabkancoví umělci" se svými třeba i nově upravenými písničkami a scénkami. Na závěr zahraje kapela Šutr. Pořadatelem Jabkancové pouti je Spolek od sv. Kateřiny.

    Loni jsme místo pouti vyrobili vzpomínková videa na začátky Jabkancové pouti i na její poslední ročníky. Tato videa nyní můžeme opět oprášit a zavzpomínat jak to všechno u kostelíčka bývalo a kdo všechno se na tom podílel....
     

      (Videorecept na Jabkance předvádí Táňa Řeháková...)
    Recept na jabkance najdete jak na videu, tak  v textové verzi, můžete si vybrat !
    Další vzpomínání na Jabkancové poutě v posledních pěti letech 2016 - 2020 najdete ZDE
     

    Zásadní část nemocnice Rychnov nad Kněžnou prošla rekonstrukcí

    Skončila rekonstrukce pláště multioborového pavilonu v rychnovské nemocnici. Budova je zateplená, má vyměněná okna a také zmodernizované porodní boxy či zákrokový sál porodnice. Stavební práce stály přes 60 milionů korun.
    „Rekonstrukce multioborového pavilonu v rychnovské nemocnici začala v září loňského roku a po 13 měsících se ji podařilo úspěšně dokončit a zkolaudovat. Stavební práce stály celkem 45,6 milionu korun s DPH. Na financování se kraji podařilo získat dotaci ministerstva životního prostředí,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za investice.
    Královéhradecký kraj nechal budovu včetně střechy kompletně zateplit. Řemeslníci následně zrekonstruovali také hromosvod, kompletně vyměnili vstupní dveře i okna a ta osadili elektricky ovládanými žaluziemi. Projekt administrovalo krajské Centrum, investic, rozvoje a inovací. V objektu souběžně probíhala i druhá krajská investice.
    Už během července se podařilo dokončit modernizaci porodních boxů včetně zázemí a zákrokového sálu rychnovské porodnice. Stavební práce a vybavení interiéru stály téměř 15 milionů korun. Díky těmto investicím jsme zvýšili komfort pro zaměstnance i pacienty,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.
    Vláda na konci září schválila poskytnutí financí na další krajský projekt na pokračování modernizace a dostavby nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Projekt za 865 milionů korun počítá s výstavbou nového pětipodlažního pavilonu s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí a zároveň s modernizací tří ze sedmi podlaží stávajícího pavilonu DIGP. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden funkční celek.