Českotřebovský deník 44/2021 (13/2) 
Jeden svět na školách u nás na Července  

Jeden svět na školách, který každoročně pořádá filmové projekce pro žáky základních a středních škol, zavítal v tomto týdnu i do naší školy.
Vzhledem k tomu, že naši prvňáci a druháci se klasických projekcí v Malé scéně neúčastní, proto jako každý rok organizujeme taková setkání s filmem přímo s dětmi v jejich kmenových třídách. V minulých letech jsme již pracovali s filmem „Giovanni – první klučičí akvabela“ a letos s filmem „Malé mužstvo“.
S třídami 2. A, 2. B a 1. B jsem pracovala v úterý 2. 2. 2021, s 1. C a 1. A jsme společně promítali v úterý 9. 2. 2021. Musím přiznat, že jsem byla velmi mile překvapena, jak velký kus práce, od začátku školního roku, naše děti z prvních ročníků společně se svými třídními učitelkami udělaly.
Při našich setkáních si děti zvykají na zcela nové aktivity, při nichž pracujeme ponejvíce s jejich emocemi. Jakmile si děti na styl této práce zvyknou, můžeme je pak již v klidu v dalších letech vzít s ostatními žáky 1. stupně na společné projekce v rámci filmového festivalu na školách. e
Mgr. Eva Kohoutková ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.

Česká Třebová je městem bez hazardu

Posledním hracím prostorem pro mechanickou hru bylo kasino v hotelu Padevět (Šatlava), které však ukončilo činnost a tak se Česká Třebová, stejně jako další okolní města (Ústín.O., Lanškroun, Litomyšl) stala městem bez hazardu.  Proto je také v návrhu rozpočtu města na rok 2019 v příjmové části rozpočtu  letos daň z hazardních her v minimální částce 1460 tis. Kč, který je ovšem přidělován městu  z celostátních loterií, her na internetu apod. Dříve byl příjem z hazardu téměř 10 milionů korun.
 
Úsekové měření v Třebovici 

Od svého spuštění se provoz v Třebovici stal zřejmě podstatně bezpečnějším, protože počet přestupků se  každoročně snižuje a s tím také současně i objem pokut zde vyměřených.K tomu je možné také zřejmě přidat i sníženou frekvenci dopravy v době koronaviru. V Loňském roce 2020. V loňském roce zde objem pokut činil cca 1800 tis. Kč, letos  se počítá s částkou do 1 milionu.  Zisk pro město z toho není vůbec velký, neboť město má velké náklady spojené s realizací správních řízení a vymáháním pokut. Musel být    zvýšen počet pracovníků odboru dopravy a zřízeny a vybaveny pro ně kanceláře dokonce v dalším objektu a to není zadarmo. Ze zisku jsme pravidelně přispívali obci Třebovice na servis s kalibraci měřícího zařízení a letos si již nebudeme moci dovolit ani to.  Přesto se (alespoň v návrhu rozpočtu města počítá se zřízením dalších měřících úseků  na průtahu Českou Třebovou. Teprve po dokončení rekonstrukce a zrušení s tím spojených omezení to může mít smysl. Zatím je v rozpočtu města pouze částka 200 tis. Kč na projektovou dokumentaci. Stejná částka ovšem byla i v loňském rozpočtu a jen se převedla do roku letošního. Z toho vyplývá, že instalace úsekového měření v České Třebové zřejmě letos nehrozí.
HEJTMANM: NEBEZPEČÍ PO DNEŠKU VYLUČUJI

Co Čech, to odborník na řešení pandemie. Není to nic nového. Když spadla střecha na třebovské hale, to zase všichni přesně znali příčinu a byli odborníky na statiku a střešní konstrukce. A nejvíc odvážní jsou lidé v diskusích na sociálních sítích nebo u článků. Nikdo ovšem nechce převzít plnou zodpovědnost za věci příští. Nicméně k aktuální situaci, která nás nikoho netěší, ale řešit se musí.
Na jednání s vládou dnes z úst ministra Blatného zazněla řada argumentů a hlavně detailní seznámení s aktuální epidemickou situací. Ta skutečně není dobrá a doufám, že se na tom shodneme. Je tu ovšem jedno ale. Stávající opatření pouze udržují stav, bohužel jej ale nezlepšují. Proč? Některá se nedodržují protože jim lidé už nevěří, o jiných nebyli přesvědčeni nikdy a do toho ještě výrazně nakažlivější mutace koronaviru Covid-19. Za sebe říkám, že ministr zdravotnictví působil kompetentně. Ovšem co s tím dál?
Více ZDE
Pavel Langhans vzpomíná na Habeš, jaká bývala  

V padesátých letech minulého století se chodilo v hojném počtu s rodiči na vycházky po našem krásném okolí. A mezi ně patřila i Habeš, bylo to kouzelné místo na vrcholu kopce v Brázdově.
Byla zde malá výletní restaurace s přilehlým kuželníkem, venkovním tanečním parketem a množstvím stolků s lavičkami. Dominantou ale byl osvícený vysoký smrk, který byl viditelný i ve dne až z Parníka! Byl to na tu dobu ojedinělý poutač, který byl velice obdivovaný! Po krásném dni a obklopení lesem, který byl jako balzám na duši, se mnoho rodin s dětmi rozcházelo k domovu. Ještě pod Habeší jsme se všichni zastavovali u domu pana Beránka (hadaře), který měl v zahradě betonový bazén plný hadů...  Více ZDE