Českotřebovský deník 103/2021 (12/4)
JUBILEUM BLANKY KOSTŘICOVÉ V ČESKÉM ROZHLASE

Dramaturgyně Českého rozhlasu Alena Blažejovská zamýšlela původně připravit obsáhlejší rozhovor se spisovatelkou, literární vědkyní a scenáristkou PhDr. Blankou Kostřicovou, Ph.D – k jejímu životnímu jubileu. Kvůli protipandemickým restrikcím nakonec tento svůj záměr odložila na příznivější dobu. Narozeniny českotřebovské autorky však přece budou v rozhlase alespoň ve stručnější podobě připomenuty – v literárně-publicistickém magazínu Zelný rynk, který bude vysílán na stanici Brno v sobotu 17. dubna od 17 hodin.
Fotografie: Blanka Kostřicová na besedách v městské knihovně v posledních letech, jak ji známe...
¨

Poprvé do školy s testy

Bez potíží to nebylo. Nekvalitní testy. Bude jich dostatek?  Dají všichni rodiče svolení k testování dětí?  To jsou zatím nevyřešené otázky. Odpověď dají další dny a týdny.
 
Covid Report - Česká Třebová - aktuální k 13. 4. 2021 8:00

Za pondělí přibylo 6 nových případů (v neděli 0) dle aktualizací dat ÚZIS z dnešního rána. Z toho 1 nově nakažený je v rizikové věkové skupině nad 65 let. V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 135 případů ke včerejšku na 122 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 60; v porovnání se čtrnáctidenní historií je situace víceméně stejná.
Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.79 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě. V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1261. místo z 6259 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1169.) jsme se posunutím o 92 příček zlepšili. Patříme mezi 20 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.
 
Ocenění Českotřebovský Ámos letos potřetí

Rada města projednala návrhy na udělení ocenění Českotřebovský Ámos také v letošním roce 2021. Podle statutu je ocenění udělováno na základě ankety, kterou zorganizuje každá škola nebo školské zařízení v České Třebové po schválení radou města. Obvyklým termínem bylo udělování ke Dni učitelů 28. března.  Vzhledem k letošnímu mimořádnému protiepidemickému opatření  se nepodařilo ankety uzavřít do tohoto termínu. Návrhy již proběhly a byly schváleny radou města. Také v  loňském také covidovém roce byly předávány v obřadní síni  staré radnice v závěru školního roku.


Připravuje se návrh nového jednacího řádu zastupitelstva města

Jedním z bodů jednání pondělní schůze zastupitelů města je projednání nového návrhu jednacího řádu, který již bere v úvahu projednávanou novelu zákona o obcích. Zásadní změnou proti dosavadnímu jednacímu řádu je možnost svolání jednání, které bude provedeno výhradně distančním způsobem. Distanční způsob komunikace je umožněn pouze v reálném čase, přehrání nahraného vystoupení zastupitele není považováno za distanční účast. Také ze zasedání zastupitelstva uskutečněného distančním způsobem, se pořizuje záznam, který slouží pro pořízení a ověření zápisu. Distanční jednání zastupitelstva může být vhodné nejen např. v případě epidemické situace, jako v letošním roce, ale např. i tehdy, kdy je třeba formou mimořádného jednání učinit rozhodné významné usnesení  k aktuálnímu problému (např. dotaci), další program zastupitelstva není připraven. Distanční forma umožní projednat a rozhodnout problém bez zbytečného zatížení zastupitelů.
 
"Covidová dotace" na zimní provoz skiareálu Peklák

Městská společnost Ekobi spravuje městská sportovní zařízení, která díky vládním opatřením nemohla být dlouhodobě provozována. Krytý bazén  je v režimu nejúspornější možné formy provozu. Zůstává napuštěn, obsluha bazénu zůstala na minimu pracovníků, další byli převedeni  na 60% náhradu mzdy. Řeší se provozní záležitosti. Na zimním stadionu byla rozpuštěna ledová plocha v závěru ledna, pracovníci byli převedeni na jinou práci. Pro Ski areál, který byl po celou zimu mimo provoz, ačkoliv se na zimu připravoval (zasněžování, údržba) získala Eko Bi  vládní "covidovou" dotaci  ve výši cca 2200 tis. Kč za podmínek, že nebude využívat žádnou jinou podporu. Doplatek města na provoz městských sportovišť tedy bude  z letošního rozpočtu nižší, než v předchozích letech.
 
Budeme mít ve Třebové další oranžový přechod?

Celá pětina smrtelných nehod chodců se odehraje na vyznačeném přechodu. Nejčastější příčinou bývá nepozornost řidiče vozidla, který chodce prostě přehlédne. Nadace ČEZ pomáhá už sedmým rokem smutné statistiky měnit. Obce a města mohou získat na zvýšení bezpečnosti přechodů až 120 000 korun. Žádosti přijímá nadace až do konce dubna.
Nejvíce srážek vozidel s chodci se podle statistik odehraje v noci, při snížené viditelnosti. Dobře osvětlené přechody tak přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 %. Už od roku 2013 proto Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení. Získat mohou až 120 tisíc korun. Grantové řízení otevřela Nadace ČEZ i letos, žadatelé se mohou hlásit až do konce dubna. Nejčastěji obce chtějí lépe osvětlit přechody v blízkosti mateřských a základních škol. Zvláště v zimních měsících, kdy děti chodí domů z různých kroužků až za šera, je důležité, aby byly pro řidiče hodně vidět. Oranžové přechody si rychle získaly oblibu a přispívají k vyšší bezpečnosti v obcích.
Jen loni se díky pomoci Nadace ČEZ osvětlilo 21 přechodů za 2,5 milionu korun. V loňském roce byly v žádostech nejúspěšnější obce v Jihočeském kraji (podpořeno pět přechodů), v těsném závěsu pak ty z Ústeckého a Moravskoslezského (obojí po čtyřech přechodech). V minulých letech žádalo o dotaci např Vrchlabí, Skuteč či Letohrad, vloni z východních Čech nebyla ani jedna žádost.
O příspěvek na Oranžový přechod mohou obce, města či městské obvody/části žádat nejen do zastavěných oblastí (intravilán), ale i mimo ně. Za posledních sedm let vyčerpali žadatelé o grant přes 25 milionů korun a bezpečnost dětí, seniorů i dalších chodců zvyšuje celkem 172 Oranžových přechodů po celé republice.
V České Třebové  jsme získali první oranžový přechod před časem na silnici I/14 u Masarykovy ulice. Po rekonstrukci průtahu města byl přemístěn k základní škole v Habrmanově ulici.  Také letos má naše město zájem se do akce zapojit jsou vytipovány 3 místa, kde by se nově osvětlený přechod dobře hodil.

 

Od středy se mohou registrovat k očkování osoby starší 65 let  

Centrální rezervační systém umožní od středy 14. dubna registraci k očkování proti koronaviru osobám starším 65 let věku. V Pardubickém kraji žije 33 800 osob ve věku 65 až 69 let. Část z nich se však již k očkování registrovala v rámci prioritní skupiny chronických pacientů. K dnešnímu dni bylo v kraji proočkováno přes 90 tisíc dávek. Rekordním byl pátek minulého týdne, kdy bylo proočkováno téměř 3,5 tisíce dávek.
„Otevření další prioritní věkové skupiny přichází výrazně dříve, než tomu bylo v průběhu února, kdy jsme chtěli otevřít systém pro osoby starší 70 let věku, jelikož počet tehdy přihlášených nad 80 let byl ve většině center minimální a brzdilo se tak očkování v našem kraji. V tuto chvíli čeká na očkování přes 50 osob starších 80 let, kteří vyčkávali s přihlášením a do systému se zaregistrovali v posledních dnech. Dále máme zaregistrovaných 161 osob mezi 75 a 79 lety věku. Větší skupinou, čítající téměř dva tisíce registrovaných, jsou lidé od 70 do 74 let věku, u kterých však při stávající kapacitě očekáváme relativně rychlé proočkování. V některých centrech se jedná o desítky až nižší stovky lidí. Přes 800 osob v této věkové skupině čeká v Pardubicích,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V registračním systému mají vždy přednost starší
Rozšíření věkové prioritní skupiny automaticky neznamená, že registrovaní obdrží ihned po zaregistrování termín. „Stejně jako v předchozím případě je vyvoláno očekávání mezi populací 65+, že ihned po registraci obdrží termín. Trvale upozorňujeme, že v rámci věkových prioritních skupin je centrální rezervační systém nastaven tak, že přednost je dána vždy starším občanům bez ohledu na dobu jejich přihlášení.“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Ta také připomněla, jaké prioritní skupiny jsou nyní očkované. „V tuto chvíli je již ukončená platnost registračních kódů pro pedagogické pracovníky. Ti, kteří se přihlásili, dostávají postupně termín s tím, že valná většina čekajících je pod 40 let věku. Dále očkujeme terénní sociální služby, kritickou infrastrukturu a chronické pacienty, mezi kterými nyní čeká na termín 250 osob ve věku 65-69 let. V neposlední řadě se samozřejmě hlásí i nadále všechny prioritní věkové skupiny,“ uvedla náměstkyně Matoušková.
Čtvrtek a pátek byly v kraji rekordní
V Pardubickém kraji je očkováno v průměru dva tisíce dávek. Maximální kapacita center je až 4,5 tisíce dávek. „Dosavadním maximem v počtu podaných dávek za jeden den byl 30. březen, kdy jsme očkovali 2 513 dávek. Minulý týden ve čtvrtek jsme se dostali na 2 842 dávek a v pátek pak 3 463 dávek, což je mimo jiné způsobeno tím, že jsme očkovací centrum v Pardubicích rozšířili ze tří na čtyři očkovací týmy,“ sdělil hejtman.

Kdy bude Smetanova Litomyšl? V létě, říkají pořadatelé! 

Národní festival Smetanova Litomyšl představuje své plány na 63. ročník a s nimi i přehled připravovaných pořadů. Na přesné termíny si návštěvníci ještě chvíli počkají. „Stále pevně věříme, že se letošní Smetanova Litomyšl uskuteční. Připraveny máme dvě termínové varianty, první v tradičním období od 10. června do 6. července a pozdější, zkrácenou, od 1. do 11. července,“ říká ředitel festivalu Jan Pikna. V obou se počítá i s operními inscenacemi a velkými orchestrálními koncerty. Festival pochopitelně hodlá dostát všem hygienickým požadavkům, a zajistit tak návštěvníkům i účinkujícím bezpečnou návštěvu, s čímž už má ostatně své zkušenosti. „Minulý rok jsme si ověřili, že Smetanova Litomyšl je, ač zralá dáma, celkem pružná a na překotný vývoj umí pohotově reagovat,” dodává Pikna s úsměvem.
Klíče od domova
„Podtitulem 63. ročníku festivalu jsou Klíče od domova. Vnímáme je jako symbol, jako pouto k místu, které je každému člověku tím nejposvátnějším,” nechává návštěvníky do kořenů dramaturgie nahlédnout umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský a svůj záměr představuje hned na konkrétní skladbě. „Myslím si, že kompozicí, která pro nás Čechy tyto hodnoty symbolizuje opravdu reprezentativně, je Smetanův cyklus symfonických básní Má vlast, který zazní na festivalu hned dvakrát. V podání České filharmonie a také v úpravě pro čtyřruční klavír.” A nejen Smetanou se může program pyšnit. Nabízí mnohé další hudební lahůdky a výkony špičkových umělců: koncert fenomenálního pěvce Charlese Castronova, dále například Pavel Haas Quartetu, Adama Plachetky či Collegia 1704. Divadla přivezou Bernsteinovu West Side Story, Dvořákovu Rusalku, Smetanovu Hubičku nebo třeba Mozartovu Figarovu svatbu.
Zahrady a výtvarná Litomyšl
Na své návštěvníky myslí i volně přístupná doprovodná scéna Festivalové zahrady. „V letošním roce jsme se rozhodli navázat na koncept podvečerních koncertů v trávnících a jejich nabídku jsme ještě rozšířili,” vypráví dramaturgyně zahrad Petra Soukupová. Zve na Anetu Langerovou, Novoměstskou filharmonii, Východočeský akademický orchestr nebo kapelu Jelen. „Celodenní víkendové programy připravujeme ve spolupráci s našimi partnery a těšit se tak můžete i na pravidelná čtení divadla Drak, hudební dílny nebo na oblíbené plyšové televizní kamarády.”
Smetanova výtvarná Litomyšl do města opět pozvala přední české výtvarníky, kteří využijí snad každý místní výstavní prostor. A jak popisuje ředitelka Městské galerie Martina Zuzaňáková, výstavním sálem se znovu stane i samotné město: „Ve veřejném prostoru budou vystavovat Eva Koťátková, Milena Dopitová, Richard Wiesner a mnoho dalších.”
Předprodej a kompletní program
U příležitosti odtajnění hlavních programových titulů vydal festival brožuru s přehledem nejzásadnějších pořadů. Kompletní program s přesnými termíny mohou příznivci festivalu očekávat 17. května, předprodej vstupenek pak bude zahájen 26. května. Programový přehled najdete na webu smetanovalitomysl.cz, zmíněnou tiskovinu získáte například ve stojanech
na Smetanově náměstí či u průchodu k zámku.


Dotace REACT EU do dalších zdravotnických zařízení 

Vedle velkých staveb centrálních urgentních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici chce Pardubický kraj využít dotační prostředky z programu REACT EU také na projekty v oblasti následné péče. Jedním z nich je rekonstrukce lůžkové části pavilonu S v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku. O zahájení výběrového řízení na tuto stavbu, jejíž předpokládaná hodnota činí 51,3 milionu korun včetně daně, dnes na svém jednání rozhodli krajští radní.
„V posledních letech jsme investovali do dřevěných leháren, přeměny bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace opravy střechy stravovacího pavilonu a zateplení pavilonu S za téměř 100 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Právě pavilon S se po vnějším plášti dočká modernizace také uvnitř. „Chceme vybodovat nové hygienické zázemí navazující přímo na jednotlivé pokoje, včetně kompletní modernizace pokojů a technického a provozního zázemí personálu. Součástí investice i oprava havarijního stavu střechy tohoto pavilonu. Celkové předpokládané náklady činí 51,3 milionu korun včetně daně,“ uvedl hejtman.
Podle náměstka hejtmana pro oblast investic Romana Línka bude muset být při investici zohledněna kulturní ochrana budovy. „Odborný léčebný ústav v Jevíčku je unikátním areálem, jehož budovy, postavené v letech 1913 až 1926, jsou od roku 2016 kulturní památkou. Proto bude nutné při rekonstrukci zachovat cenné interiérové prvky. Obdobně šetrně jsme postupovali také při zateplení budovy, kdy bylo nutné velkou část oken a dveří repasovat. Tam kde to možné nebylo, byly vyrobeny přesné kopie tak, aby byl zachován ráz celé stavby,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic a kultury Roman Línek.
Na spolufinancování rekonstrukce pavilonu chce kraj získat prostředky z evropského programu REACT EU. „Současně pracujeme na možnosti získat finanční prostředky v rámci nového dotačního cíle, který sleduje rozvoj a zvýšení odolnosti poskytovatelů péče o zvlášť ohrožené pacienty. Podmínky programu stanovují, že způsobilé výdaje musí vzniknout u příjemce dotace, kterým je v uvedené výzvě pouze poskytovatel zdravotní péče. Proto také v tomto případě  nyní připravujeme kompletní dokumentaci žádosti již přímo pod hlavičkou Odborného léčebného ústavu v Jevíčku,“ uvedl krajský radní pro oblast regionálního rozvoje a evropských fondů Ladislav Valtr.
Jevíčský ústav je příspěvkovou organizací Pardubického kraje a poskytuje zdravotní služby v oblasti pneumologických onemocnění, pneumologické a pohybové léčebné rehabilitace a diagnostiky a léčby tuberkulózy. Disponuje 176 lůžky pro hospitalizační léčbu klientů a rovněž komplexem odborných ambulancí a vyšetřoven v oborech poskytované péče. „Vzhledem k epidemické situaci a pozastavení plánované operativy jsou výkony rehabilitačního ústavu velmi omezené, což se projevuje také do ekonomiky. Zařízení se však snaží alespoň částečně výkony nahrazovat testováním a očkováním v rámci krajského očkovacího centra a začínají zde léčit i pocovidové stavy pacientů s těžším průběhem onemocnění.  V návaznosti na plánované rozvolnění elektivní péče by se však brzy mohl areál vrátit ke svému běžnému životu. Modernizace pokojů, ale také technického a provozního zázemí personálu a výměna střešní krytiny, uvede budovu do většího komfortu jak pro naše pacienty, tak pro personál léčebného ústavu, za což jsem velmi ráda, neboť i prostředí souvisí s kvalitou poskytované péče,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.


MADAM

Pozvánka na koncert skupiny Madam
On-line koncert skupiny Madam se uskuteční v sobotu 17. 4. 2021 v 18.00 hod.

V koronavirovém roce hlásí Contipro jen jednoprocentní pokles tržeb

Kosmetický průmysl zaznamenal v loňském roce kvůli pandemii koronaviru obrovské ztráty. Propad odbytu kosmetických surovin se v loňském roce nevyhnul ani české společnosti Contipro, jež je jedním z největších výrobců a dodavatelů kyseliny hyaluronové na světě. Na druhou stranu však zesílil zájem o kyselinu hyaluronovou pro farmaceutické aplikace. Produkty s vyšší přidanou hodnotou tak podržely tržby Contipra, které oproti roku 2019 poklesly jen o 1 procento, navíc pouze vlivem kurzových pohybů. Do letošního roku tak firma vyhlíží s optimismem.
 Pandemie koronaviru tvrdě zasáhla řadu oblastí průmyslu. Jedním z velmi postižených oborů je také průmysl kosmetický. Na českou firmu Contipro, která patří mezi nejvýznamnější světové producenty kyseliny hyaluronové – suroviny, bez které se mnohé moderní kosmetické přípravky jen stěží obejdou –, naštěstí koronavirová krize dopadla jen velmi mírně. A to i přes to, že 99 procent její produkce kyseliny hyaluronové směřuje za hranice České republiky. Hlavní podíl na udržení tržeb společnosti má významný nárůst odbytu kyseliny hyaluronové pro farmaceutické využití i zvýšení poptávky po finálních produktech.
„V loňském roce jsme kvůli pandemii covidu-19 zaznamenali dvacetiprocentní pokles tržeb z naší kyseliny hyaluronové v kosmetické kvalitě ve srovnání s rokem 2019. Naproti tomu tržby za naše farmaceutické suroviny meziročně vzrostly o 9 procent. O více než dvě procenta narostly i naše tržby za finální produkty. Prodeje kvůli ochromení kosmetického průmyslu objemově poklesly, ale produkty s vyšší přidanou hodnotou posílily a podržely tržby, které v konečném součtu oproti loňskému roku spadly jen asi o jedno procento, což souvisí především s kurzovými pohyby,“ uvádí Zuzana Bubnová, výkonná ředitelka společnosti Contipro.
Firma z Dolní Dobrouče tak za loňský rok vykázala tržby 860 milionů Kč, rok předtím se pohybovaly kolem 867 milionů Kč. Od roku 2016 až do roku 2019 tržby společnosti kontinuálně rostly. Díky jen mírnému poklesu tržeb nebyla společnost nucena propouštět, ač objem výroby snížila, a naopak má otevřený nábor zaměstnanců na nové pozice v oddělení výroby, obchodu i výzkumu.
V loňském roce také společnost Contipro uvedla na trh kloubní výživu pro lidi Geloren Active, u níž momentálně registruje rostoucí poptávku, avšak vzhledem k současnému stavu očekává silný nárůst prodeje až v roce 2022, kdy plánuje začít s distribucí produktu i v zahraničí. Navíc již nyní chystá další rozšíření své řady doplňků stravy. „Aktuálně rovněž dokončujeme stavbu nové budovy, v níž bude fungovat nová obří a špičkově vybavená laboratoř certifikovaná podle takzvané správné laboratorní praxe a také velkokapacitní linka na výrobu Gelorenu. Pokud podmínky dovolí, mělo by být toto nové pracoviště do konce letošního roku dostavěno,“ uzavírá Zuzana Bubnová.