Českotřebovský deník 187/2021 (5/7)
Nové video Českotřebovského deníku:
38. literární čtení Blanky Kostřicové, první v Javorce

 Plná velikost videa - najdete ZDE
Hudební pavilon v Javorce se jako prostor pro komunikaci mezi autorkou Blankou Kostřicovou a jejími čtenáři osvědčil.  Letní podvečer 28. června byl pro literární čtení jako stvořený. Podtitul byl ve shodě s poslední vydanou publikací "Dobré umění není proti životu". Literární práce Blanky Kostřicové mají u veřejnosti ohlas, za její působení v literárním prostoru poděkovala také starostka Magdaléna Peterková.

Českotřebovský deník ve světě 

Podle výpisu  z analýzy návštěvnosti za měsíc červen je Českotřebovský deník sledován ve 22 státech světa.  Mimo Českou republiku se pravidelně přihlašovali na webové stránky Českotřebovského deníku  odběratelé z těchto států:  Slovensko 13, Německo 12, USA 12,  Čína 8, Chorvatsko  6,  Francie 6, Holansko 4, Řecko3, Polsko 3, Rakousko 2, Švédsko 2 Španělsko 2 Irsko 2 a po 1 odběrateli je zaznamenána registrace v červnu těchto státech: Albánie, Bulharsko, Itálie, Severní Makedonie, Norsko, Tunes a Velká Británie.
V rámci České republiky je evidováno 2409 odběratelů. Nejvíce samozřejmě v České Třebové, ale také v dalších 139 lokalitách Česka. Největší počty mimotřebovských odběratelů  jsou v Praze, Pardubicích,  Ústí nad Orlicí, Skutči, v Brně, Žamberku, v Písku a v Olomouci, Litomyšli, Vysokém Mýtě, Hradci Králové a Rychnově nad Kněžnou.
 
Chata Maxe Švabinského na Kozlovském kopci:  

Nejdříve zde byl v letech 1927 - 32 nepravidelný víkendový provoz zajišťovaný KČT Česká Třebová, zejména p. Šoubovou. Od roku 1933 pak byl nájemcem p. František Šimek až do roku 1938.  Potom po okleštění republiky vedla v těsné blízkosti chaty hranice s Německou říší. Až do roku 1941 byl nájemcem Silvestr Emanuel, v letech 1941 - 43 Josef Lukas a v dalším válečném období 1943 - 45 pak Antonín Pulkrábek.
Dále jsou zaznamenání nájemci chaty až od roku 1949. Do roku 1960 byl nájemcem Antonín Hlošek. Potom se nájemci střídali velmi rychle:  Zdeněk Škalda (1960-61, Gustav Šamšula (1962-63, Roman Kuthan (1963), p. Špaček (1964),  Josef a Marta Kudrnovi  (1964 - 67), Dvořákovi (1968), Svobodovi (1968), Šilarovi (1969), Miroslav Kopecký (1970-72), František Maruška (192-73), Rostislav Nesl (1974-76), Emil Jansa (1976 - 77), Pavel Krejčí (1977-79), Zdeněk Vočadlo (1980 - 85), Ladislav Rotrekl (1985-89) a 1989 - 93 Františka Urbanová.  Poté byla Chata Maxe Švabinského prodána manželům Coufalovým do Litomyšle.
Skutečného rozvoje ovšem dosáhla až po dalším prodeji  v r. 2002, kdy se stal novým majitelem p. Michal Kortyš, dřívější  starosta města Litomyšl, nyní senátor a radní pro oblast dopravy v Pardubickém kraji. Na chatě byla provedena řada úprav jak v provozu kuchyně, tak v ubytovací části a postavil novou dřevěnou přístavbu, využívanou v létě i v zimě. Ač je tedy chata na katastru Kozlova a tedy města České Třebové, je její osud v posledních 15 letech  spojen a řízen z Litomyšle.  (Zdroj: Kronika obce Kozlov)
 

Letos si připomínáme 85 let od otevření rozšířené chaty na Kozlovském kopci a 20 let od otevření rozhledny

Fne 9. srpna uplyne právě 85 let od otevření chaty, která se od tohoto roku stala "Chatou Maxe Švabinského". Stalo se tak také po souhlasu mistra, za kterým se vypravili přátelé z Klubu  českých turistů až na Slovensko. Mistr Švabinský souhlasil a od té doby uplynulo právě 85 let. Popisu dění kolem stavby a úprav chaty na Kozlovském kopci věnujeme samostatný příspěvek ZDE
 
Houslista Jiří Němeček pětačtyřicetiletý 

Je to "švýcarský Českotřebovák", hudebník, jehož první krůčky na hudebních besídkách a koncertech a vernisážích jsme mohli sledovat u nás v České Třebové. Sám si jej pamatuji jako souseda  a kamaráda mých dětí z ulice V zahrádkách, pro kterého byla nade všechno především hudba. Jeho učitelem houslí byl Josef Petrák, ke kterému si Jiří Němeček stále hlásí, i když se dnes už v České Třebové běžně nepotkáváme. Po absolvování českotřebovské ZUŠky  se dále věnoval studiu houslí na brněnské konzervatoř, kam na konec jezdil na konzultace ještě jako žák základky s maminkou.
Potom studium na Hudební fakultě AMU. To už bylka slavná léta spojená se založením "Kvarteta HAMU", ze kterého se nakonec v souvislosti se založením "našeho" hudebního festivalu Antonína Bennewitze stalo Bennewitzovo kvarteto. Zde byl Jiří Němeček  na postu primaria, jezdil s ním po republice a vlastně po celém světě, dosáhl řady úspěchů. Několikrát vystupoval také u nás v České Třebové, zejména opět na festivalu Bennewitz, ale také jako sólista společně s Komorním orchestrem Jaroslava Kociana.
K dnešním 45. narozeninám  Jiřího Němečka popřejme především zdraví, rodinné štěstí a úspěchy v dalším profesním životě. (mm)
Více najdete v samostatném příspěvku s fotografiemi na tomto odkazu ZDE
V Ústí nad Orlicí otevřeli nové Steklíkeum

Stalo se tak v sobotu 3. července odpoledne v domě pana Tomáše Šmilauerea na ulici T,.G. Masaryka (na Bubeníkem) v prostorách, které jsou a budou věnovány umění  vůbec a od 3. července je zde stěžejní dlouhodobá výstava prací Jana Steklíka. Účast veřejnosti na této události byla opravdu veliká a nebyli to samozřejmě pouze Oušťáci. Přišel také starosta Petr Hájek, ale našli bychom zde také řadu Českotřebováků, Litomyšlanů... Lví podíl na vzniku Steklíkea má vedle rodiny Šmilauerovy také manželka Jana Steklíka ale třeba také Českotřebovák Stanislav Vosyka,  který na výstavu dlouhodobě zapůjčil  tři vynikající práce - kresby tuší a bělobou, jejichž autorem je Alén Diviš. Myšlenka zachovat udržet odkaz Jana Steklíka je zde zhmotněna do dokonalosti.  A není zde jen Steklík, ale řada dalších autorů. Vše je při pohledu z ulice možná trochu skryto pod nápis "Řemeslná prodejna", tedy prodejna věcí z ruční originální výroby, ale jde ve skutečnosti o prostor, kde výtvarno každého osloví. Zajímavá byla i myšlenka majitele galerie Tomáše Šmilauera řečená při vernisáži, tedy myšlenka na to, aby se spojili zájemci o výtvarno z Ústí, České Třebové a Litomyšle a střídavě, třeba i nepravidelně pořádali výstavky spojené s debatami nad zájmy, které je spojují. Myšlenka se mi velmi líbila a vzpomněl jsme při tom na Karla Šillera a na českotřebovskou Galerii Ještěr, která mohla do tohoto "řetězce" velmi dobře zapadnout. Na vernisáži Steklíkea nechyběl ani Českotřebovský deník a ze zahájení bude proto připraveno krátké video. (mm)

Hasičská výstava v Hernychově vile

Vernisáží byla ve čtvrtek 1. července, před městským muzeem v Ústí nad Orlicí, zahájena nová výstava tentokrát věnovaná 150 letům od založení Sboru dobrovolných hasičů v Ústí nad Orlicí. Kromě hudební části programu byla k vidění také hasičská zásahová Tatra nebo hasičský raft. Představeny byly také ruční historické stříkačky přímo z ústecké hasičské zbrojnice. Samotná výstava umístěná v přízemí Hernychovy vily mapuje historii sboru od založení v roce 1871 po současnost. Kromě detailních informací obsahuje také mnoho unikátních exponátů. Pokud se tedy chcete dozvědět kdy, a za jakých okolností byl ústecký sbor založen, navštivte výstavu v našem muzeu. Čas máte až do 19. září