Českotřebovský deník 206/2021 (24/7)
Jednali o problematice likvidace odpadu ekologickým spalováním 

V pátek dopoledne se konalo na českotřebovské radnici jednání, jehož cílem bylo zjistit  možnosti spolupráce při zajištění  likvidace odpadů, které nebude možné skladovat na skládkách ani zpracovávat v kompostárnách.  Jednání se mimo kompletního vedení našeho města zúčastnil také hejtman Martin Netolický, jeho poradce Radko Martínek, starosta Svitav David Šimek a místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar. Tématem jednání byla likvidace odpadu v podmínkách nového odpadového zákona. Řešením může být ZEVO = zařízení na energetické využití odpadů. Studii na možné využití ZEVO v podmínkách České Třebové  dalo  vypracovat město Česká Třebová již v loňském roce. Zmíněná studie byla letos v jarním období dokončena, odevzdána předvedena v radě města, některé informace z této studie publikoval také Českotřebovský deník.  Není to všechno, seriál "ZEVO" bude ještě pokračovat, je tam ještě hodně věcí k vysvětlování. Bude to postupně podle mého volného času.   Fotografie Luboš Kozel
Odkazy na první publikovaný díl seriálu:   CO JE ZEVO 1
Celý text článku a fotoreportáž k tomuto jednání  najdete  ZDE
Exkurze v kotelně aneb bude zde někdy ZEVO?

Další fotoreportáž Luboše Kozla  se týká exkurze a informativní schůzky v kotelně Českých drah v Semanínské ulici, kterou vyjednal zejména pro hosty z Litomyšle a Svitav hejtman Martin Netolický, který přijel také se svým poradcem  exhejtmanem Radko Martínkem. K mému překvapení zde již na schůzce v kotelně chyběl zástupce vedení našeho města. 
Právě kotelna Českých drah a přilehlý pozemek by se mohla základem pro vybudování zařízení pro energetické využití odpadu, je napojena na poměrně rozsáhlý systém teplovodů nejen pro  železnici, ale i další odběratele.  Více ZDE

Letní pohádkový cyklus v parku Javorka

Tak jako mají v Litomyšli Toulovcovy prázdninové pátky  tak u nás jsou pohádkové středeční podvečery v Javorce. Jsou dobře využívané a po řadě let již tradiční. Počasí obvykle přeje a tak je radost se dívat na to, jak děti hltají pohádkové příběhy a spolupracují s herci. Fotografie ze středy 21. července poslal Martin Šebela. Hru O princezně mlsalce hrálo Divadlo z pytlíčku.

V PONDĚLÍ ZAČÍNÁME OČKOVAT BEZ REGISTRACE I V PARDUBICKÉM KRAJI

V rozhlasu či televizi se objevují informace o možnosti očkování bez registrace na vybraných místech. Někde to jsou obchodní centra, nádraží a jiná veřejně dostupná místa. Odpovídal jsem na několik dotazů občanů z Pardubický kraj, jak tomu bude u nás. Očkování bez předchozí registrace bude umožněno občanům v Pardubickém kraji příští týden v očkovacím kamionu před pardubickou Sokolovnou a 3. a 4. srpna v areálu Chrudimské nemocnice. Pro zájemce starší 18 let se zde bude očkovat jednodávkovou vakcínou Janssen od společnosti Johnson & Johnson. Pokud se tento způsob osvědčí, postupně umožníme očkování bez registrace i na dalších místech, kde už nyní očkujeme, ovšem stále po předchozí registraci. Bližší informace přineseme v pondělí. FB M. Netolický
 
Lukáš Vašina podporuje charitu a natáčí propagační spoty

Lukáš se nejdříve zapojil do charitativní akce v aukční dražbě mistrovského dresu (společně s takovými sportovními hvězdami jako jsou Jágr, Sáblíková, Soukalová, Gudas, Elhotová, Kvitová Neumannová, Plekanec, Samková, Welsch  atd.), natočil klip pro Karlovarský kraj k problematice očkování a v neposlední řadě  natáčí reklamní spoty  ČT na propagaci konání ME 2021.
 
Hledáme nového kolegu – kolegyni 

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
kvalifikovaného učitele/ku pro 2. stupeň ZŠ – anglický jazyk na částečný úvazek
Nástup od 1. 9. 2021
Nabídky s životopisem zasílejte na: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531 054 nebo 605 717 350,
kde také získáte bližší informace. 
 
Z volejbalového oddílu Sokol II. 

I přes skutečnost, že nebyly dohrány díky covidovým opatřením soutěže Českého volejbalového svazu (v případě českotřebovských volejbalistů ze SOKOLA II. se jednalo o soutěže extraligy kadetů a I.ligy  juniorů a juniorek), může se  tento dlouhodobě špičkový oddíl pochlubit výchovou odchovanců, kteří hrají v extraligových týmech. V reprezentačních výběrech ČR jsou dokonce čtyři. A
 
Ocenění  Sokola II. v okresní anketě (březen)
Připomeňme neuvěřitelnou bilanci, kterou volejbalisté mají v okresní anketě o nejlepší sportovce a kolektivy. Tuto anketu vyhráli celkem šestnáctkrát a z toho šestkrát za posledních 9 let let a vždy se dostali mezi první tři oceněné. Ani v letošním roce tomu nebylo jinak. Muži skončili v anketě za své druhé místo a těsný nepostup do I.ligy na druhém místě ankety a mládežnické oddíly za účast za umístění v extralize kadetů, I.ligy juniorů a I.ligy juniorek mezi nejlepší trojicí. Mládežnické kategorie se v tomto roce vyhlašovali bez pořadí.
 
Lukáš Vašina oceněn Pardubickým krajem jako krajánek (duben)
Velmi prestižní ocenění získal bývalý  hráč Sokola II Lukáš Vašina v anketě o nejúspěšnější sportovce Pardubického kraje a současně i okresu Ústí nad Orlicí v kategorii krajánek resp. v cizím dresu. V této kategorii se hodnotí sportovci, kteří vyrostli v našem regionu a svými výkony září mimo náš kraj a okres. Prestiž této ankety a konkurence je obrovská a určitě rozhodovalo v anketě několik důležitých momentů, které Lukášovi pomohly: olympijský sport, účast na Olympijské akci, člen reprezentačního družstva, úspěchy v reprezentaci, účast v Lize mistrů, titul mistra ČR a v neposlední řadě jeho nepostradatelnost a kapitánská páska jako nejmladšího kapitána v extralize a Lize mistrů, statisticky nejlepšího smečaře ČR, to vše v dresu VK Karlovarsko. 
Svět je v pořádku

Takový dojem jsem získal včera, kdy se mi podařilo prostřednictvím dobrých lidí zejména od národního dopravce Českých drah najít a zajistit a v neuvěřitelně rychlém čase zajistit můj mobilní telefon zapomenutý v osobním vlaku na trati Pardubice- Choceň. To v době, když jsme už byl jiným rychlíkovým spojem doma v České Třebové. Velký dík patří jak dispečerům, strojvedoucímu vlaku i průvodčí, která telefon zajistila a odevzdala v pokladnu v Chocni, kde jej zas další dobří lidé vyzvedli a zajistili předání  majiteli. Opravdu jsem to nečekal a celá rychlá akce na mně udělala velký dojem.  Navíc jsou všichni zainteresovaní pro mne bezejmenní. O to větší poděkování posílám. Zjistil jsem, že svět je v pořádku. (mm)


V ústeckém Wolkerově údolí balancovali

Slackline neboli balancování, chození a skákání na popruhu upevněném mezi dvěma body, lákal veřejnost do Wolkerova údolí v Ústí nad Orlicí. K vyzkoušení zde byly slackline různé obtížnosti pod dohledem zkušených slacklinerů. Celé odpoledne bylo věnováno také dalším různým sportovním aktivitám včetně jízdy na jednokole a dalších. Tradičně nechybělo občerstvení, opékání buřtů, soutěže pro děti, hudba a možnost přespání pod širákem.Akci provázelo příjemné letní počasí a během páteční části programu a sobotního odpoledne zavítalo do Wolkerova údolí mnoho lidí.
 
Astrovíkend v Litomyšli 

Akce pokračuje v neděli 25. července
Tradiční zážitkový festival za účasti známých osobností ve svém oboru, s pestrým programem. Víkend nabídne poradny, přednášky, šamanské meditace a sortiment týkající se EZO sféry- byliny, kameny, orgonity, talismany, literaturu…
Zveme vás na přednášku českého odborníka MUDr. Davida Freje na aktuální téma- Silný imunitní systém. Dále na přednášku Doc. PhDr. Dr.phil. Laury Janáčkové, CSc.- Štěstí, hledání ztraceného grálu.
Připraveno je tradiční šamanské setkání – diagnostika fyz. a psych. potíží v duchu peruánské Amazonie s C. Gomezem (Peru) i mongolské šamanky – duchovní léčitelky Zady BajarJargal.
Další hosté: Zdenka Blechová, kartář Láďa, Olga Sellene, Jana Niessnerová, Marin Dobrev, Marcela Němcová, Monika Nika Skákalová, David Bulva, Kartář Radek, MUDr.Jan Miklánek, Zuzana Adam, Michaela Hering,…
Přednášky byly v sobotu, v neděli je výstava.